שאלה רצינית

טלינקה5

New member
שאלה רצינית

אני מקווה שהדיון הזה לא יפתח פה הערות גזעניות וויכוחים חסרי טעם.. השאלה שלי היא כזו: הרבה עולים מברה"מ שאני מכירה מרגישים "עליונות" מסויימת בנוגע לחברה הישראלית. קראתי גם מספר פעמים בפורום הזה, שלדעתכם התרבות הרוסית נעלה פי כמה מהתרבות הישראלית. יש לי שאלה תמימה ביותר: למה? מה שונה כ"כ התרבות הרוסית מהישראלית? במה שונים אותם נערים רוסים שיכורים מהנערים המרוקאים, ששניהם מרביצים, משתכרים, מתאכזרים? אני שואלת בתמימות ואין לי שום כוונה לפגוע באף אחד, אני מקווה שתענו לי בצורה בוגרת כדי שאני אוכל להבין ולא בצורה נעלבת ומעליבה.

האמת

שכבר היום אין כלכך הבדל תלוי איזה חינוך אתה מקבל מהבית, פשוט יש נורמות אחרות , מנטליות אחרת. לדעתי רק שבחינוך הרוסי יש יותר כבוד לדברים ואנשים ואין את כל הצעקות האלה מש אפשר לשמוע בישראל אבל ברגע שאתה מגיע לישראל כבר הרבה מהחינוך ה"רוסי" נעלם.

למשל לפי חינוך רוסי אף פעם

לא תפנה לבן אדם מבוגר ממך בגוף שני אלה רק בגוף שלישי ובשם ובשם אבא שלו (IMIYA OCHESTVA) למשל ANNA MIHALOVNA,DMITRI ALEXANDROVICH לדודים תקרא למשל דודה סבטה,דוד מישה ולא בשם בישראל אין את זה... שעולים לארץ להרבה אנשים זה נעלם... למשל יש לי בני דודים שהפסיקו לקרוא לבן אדם מבוגר בגוף שלישי ובשמות כאלו.. בטענה שהם בישראל ולא ברוסיה ובארץ לא נהוג הדבר הזה..=\ ברוסיה גם למורים קוראים בשם מוצרף משם פרטי ומשם אבא מקווה שהסברתי נורמלי..

טלינקה5

New member
כן, את זה אני יודעת

אבל אני לא מדברת על זה. אני מדברת על דברים כמו דיבור בשקט, בלי צעקות, בלי דחיפות בתור,בלי אלימות, ועוד דברים שיש בישראל שקיימים בתרבות הרוסית?

beatman

Member
כל הקטע שהדברים הללו לא קיימים

בישראל. אני מרגיש שהתרבות האירופית יותר "טובה" כיוון שיש בה יותר כבוד בין בני האדם,פחות הפרעה,יותר רוגע ויותר רצינות.

midnightcat

New member
ני חושבת שההבדל הוא לא עם התרבות

הרוסית, אלא עם התרבות שהייתה ליהודים בגולה (לפחות בחלק מהמקומות)- להצליח יותר כי אתה המיעוט, להיות יותר משכיל מהאחרים, יותר מתוחכם, ללכת נגד הזרם (כי אין ברירה) וכו'. מי שנולד במדינה משלו ושאין עליו את הלחצים האלה, יכול להרשות לעצמו "לחפף", וזה ההבדל. אז ההבדל הוא בין היהודי לישראלי, ולא בין הרוסי הישראלי. הייתה שם אלימות, אבל מתוך צורך בהגנה עצמית. מי שקראו לו "יהודון" למשל, ולא הלך מכות- הלך עליו. (אני אישית לא הלכתי מכות, וההורים שלי לא אהבו את זה). מה שכ"כ מעצבן הרבה עולים, זה שלא מבחינים בארץ בין התוקף לנתקף- בקטטה סתם, או במישור הפוליטי (היחסים על הפלשתינאים). מצד אחד, אפשר להסביר את ההבדל בגישה ע"י כך, שבמדינה דמוקרטית, בה סומכים על החוק, גם מי שצודק- אסור שייקח את החוק לידיים. מצד שני, גם בדמוקרטיה יש כשלים והצדק לא תמיד נעשה. דור שני ושלישי בארץ הם אנשים שיש להם יותר ביטחון במערכת, שמרגישים בעלות על המדינה, ושאינם חוששים שעל כל דבר ישליכו אותם למחנה עבודה- אז הם יכולים להאבק עם המערכת על הזכויות שלהם בדרכים שנחשבות כאן ללגיטימיות- הפגנות, רעש, שריפת צמיגים. אבל ההורים שלהם (שגם כן באו ממדינות דיקטטוריות) לא היו יותר טובים מאיתנו, וגם חלק מילדהם ונכדיהם עדיין נשארו במצב התודעתי של מהגרים. ובקשר לנערים השיכורים- מדובר בקבוצה, שמבחינה חברתית, כלכלית ותרבותית לא מאפיינת את רוב העולים, אלא חלק קטן שעלה בשנות האלפיים (בלי להכליל). וכל מי שאומר שרוסים יותר משכילים באופן כללי- לא נכון. אמנם היה חינוך חינם, אבל הרוב לא עשה בו שימוש. מי שהיה משכיל, זו האיטליגנציה- יהודים ופרטים מבני עמים אחרים שנחשבו ל"מתייהדים" מבחינה תרבותית (כי תופעות כמו השכלה, חופש המחשבה וליברליות נקשרו בעיני העם לחתרנות של יהודים, בונים חופשיים וסוכנים אמריקאים. מתוך כל אלה, רק יהודים היו בד"כ בהישג יד). ההשכלה לא נתנה שום ייתרון כלכלי (פועל הרוויח יותר מרופא ומהנדס), ונרכשה לשם יוקרה, אתגר אינלקטואלי, ומתוך הצורך להשתייך לקבוצה מסויימת. לכן, אדם משכיל היה בד"כ גם כזה שקורה ספרים, מה שלא תמיד כך במדינה דמוקרטית, בה ההשכלה נרכשת גם ע"י אנשים שסתם רוצים לעשות כסף טוב.

אני חייב לציין

שאני פשוט נהנה לקרוא את התגובות שלך. ואם עדיין לא אמרתי, ברוכה הבאה לפורום!

T a u r u s

New member
אולי אני אצליח לחדד נקודה חשובה

רוב היהודים ברוב האזורים בברה"מ היו (1) משכילים (2) "מחונכים". אפשר לקרוא לזה "שאיפה למצויינות" ולהגיד שהסיבה לכך ברורה: יהודים היו מיעוט נרדף, והאפשרות היחידה להצליח (בכל תחום!) הייתה להצטיין (בלימודים, בעבודה, בכל דבר). משפחה יהודית שהילדים שלהם לא היו לומדים היטב או מתנהגים בפראות הייתה נתפסת בעיני יהודים אחרים כמשהו מאוד חריג וראוי לכל סוג של גינוי. נדיר מאוד היה למצוא יהודים בעבודות פשוטות. נדיר מאוד היה לראות יהודי שיכור, או יהודי שמדבר בבוטות, או יהודי לובש בגדים שראוים לכביסה. מה רוב העולים ראו בארץ? ברוב המקומות בארץ שאליהם הגיעו העולים המילה "אינטלגנט" זו קללה, ו"כוס אמא'שך יא חתיכת בן זונה" זה משהו שהילדים צועקים אחד על השני ברחובות. אף אחד לא שמע על השכלה אקדמית, ספרים, תאטרון... רבים הסיקו מזה מסקנות על התרבות הישראלית בכלל, על אף שהמצב המתואר הוא מצב של חוסר תרבות בסיסית... נכון, בעת האחרונה הגיעו גם כאלה שבעצמם מסתובבים שתויים ברחובות, אבל זה השוליים של השוליים...

midnightcat

New member
נכון, אני נתקעתי בב"ש, ולכן- לא

רציתי להשתלב, כי כולם מסביב היו ערסים. גם בצבא הייתי עם פקאצות. רק עכשיו, אני לומדת באונ' ת"א (בזכות איזה פרוייט למצטייני פריפריה), והכרתי אנשים דרך "תפוז", ונחשפתי לישראלים מסוגים שונים. מה שכן, ה"אליטות" מאוד סגורות, ואם לא הלכת איתם לצופים וסבא שלך לא גנרל- בד"כ אתה לא מעניין אותם.

midnightcat

New member
ברור, הכללתי. יש גם הבדל בין שכונות

למדתי בנווה נוי, ואח"כ בו"ו החדשה

Janem

New member
זה לא עניין של נעלה יותר

או פחות. זה פשוט שהרבה מעולי שנות ה90 בחרו לעצמם קו בדלני לאור קשיי הסתגלות שנבעו מכל מיני סיבות. העולים שאחריהם בחרו באותו קו, כי בכנות, זו ארץ שקשה להיות עולה בה, וקשה להתאקלם. אז מן הסתם שהם ינהגו כפי שתמיד נהגו, וישתדלו להתגאות במה שהם. תת רמה יש בכל מקום, ודווקא בעניין של ההשתכרויות, והמכות, זה קיים בכל עדה, ואין קשר לתרבות. ולגבי הבדלי תרבויות: התרבות הישראלית עדיין בחיתוליה כי המדינה היא מדינה צעירה. ואני בטוח שהיא תתפתח ותהיה רב גונית ומאוד מיוחדת. בברית המועצות, התרבות הייתה גם כן רב גונית, אבל בסך הכל רוסיה השפיעה הרבה על שאר המדינות. והתרבות הרוסית היא די מסורתית, עם קודים ומנטליות משלה. בישראל, זה יותר פתוח, יותר חופשי, כל אחד פחות או יותר בא עם מה שיש לו מהבית, כחברה, זה יקח זמן עד שהתרבות תהיה אחידה, אם בכלל.

למעלה