שאלה:ראיתי את ...

שאלה:ראיתי את ...

התשובה שרשמת למישהי על הגלידה שנקנתה בשבת... אים לדוגמא אמא שלי מכינה אוכל ביום שבת האים מותר לי לאכול ממנו במוצאי שבת? האים זה לא הנאה מחלול שבת? תודה

../images/Emo63.gif בבקשה.

שו"ע אורח חיים סימן שיח (א) המבשל בשבת (או שעשה אחת משאר מלאכות) (טור) במזיד אסור לו לעולם ולאחרים מותר למוצאי שבת מיד ובשוגג אסור בו ביום גם לאחרים ולערב מותר גם לו מיד.

האים אתה יכול להסביר לי במילים

שלך?אים אמא שלי מכינה אוכל ביום שבת האים מותר לי לאכול ממנו בתום השבת? הייתי בטוחה שלא...

miribn

New member
תשובה

מותר לך, אך לאחר זמן שנקרא בהלכה "בכדי שיעשו". כלומר, לאחר זמן מסוים שהיה לוקח לה להכין את המאכל, אם היתה מתחילה לבשל במוצאי שבת. מה שהביא "נאמן למקורות" הוא שלאמא שלך יש בעיה לאכול. כמובן שלכתחילה עדיף שלא תבשל בשבת, אך בדיעבד מותר לך לאכול לאחר הזמן הנ"ל. אגב, אותו עיקרון נמצא באוטובוסים של אגד שיוצאים עוד בשבת. האם יש לי בעיה לעלות עליהם מיד במוצאי שבת (למשל חיילים שחייבים להגיע במהירות לבסיס במוצאי שבת) או שאני צריכה לחכות פרק זמן שבו היה לוקח לנהג להגיע, אם היה יוצא במוצאי שבת, והתשובה היא זהה.

ובכן, במילים פשוטות....

אם יהודי עשה בכוונה מלאכה אסורה בשבת, כגון בישול. אסור לו להנות מהתבשיל לעולם ולאחרים מותר מיד עם צאת השבת לאכול מאותו תבשיל. ואם ביצע את המלאכה בשוגג, כגון ששכח שהיום שבת, מותר מיד בצאת השבת גם לו וגם לאחרים לאכול מאותו תבשיל. במעשה חילול שבת הנעשה ע"י יהודי אין את הדין של "בכדי שיעשו".

למעלה