שאלה קשה מאוד

בחשכת הלילה

Active member
שאלה קשה מאוד

מה פירוש המילה "מַעצמה"?!

בלשון הדיבור, וכן בתקשורת, המשמעות היא: מדינה חזקה, דומיננטית, למשל:
- המעצמות הגדולות
- מעצמה גרעינית (גם שלט נפוץ של פיצוחיות
)
- מעצמה אזורית/מקומית
- מעצמת הייטק

עם זאת, לפני שנים רבות-רבות המורה שלנו לגאוגרפיה ד"ר ראוכברגר אמר לנו, שזה לא נכון. הוא אמר ש"מעצמה" היא מילה נרדפת ל"מדינה", לא חשוב באיזה גודל, העיקר שהיא עצמאית!
"המעצמות הגדולות", לדבריו, זה כבר משהו אחר. אלה לא סתם מעצמות, מדינות, אלא בפירוש "גדולות"!

השאלה שלי היא, האם המורה צדק? אולי ההגדרה השתנתה עם השנים?

שמתי לב, ששאלה דומה עולה גם לגבי פירושי מילים "מקבילות"(?) בשפות אחרות:
power באנגלית בלי התואר great
ומשהו דומה ברוסית (כאשר המילה המקורית держава היא שרביט מלוכה שהיה סמל השלטון). גם בשפות אלה, נראה לי שיש בלבול מסוים בהבנת המילה "מעצמה" נטו, בלי התוספת "גדולה".

בחשכת הלילה

Active member
בדקתי במילונים ובויקי

ומבחינתם "מעצמה" = "מעצמה גדולה". אין הבדל!
הם לא מכירים את הפירוש "מדינה" סתם, לא גדולה ולא קטנה.

עם זאת, עדיין מעניינת אותי השאלה: האם ד"ר ראוכברגר המציא את הפירוש שלו מהראש? היתכן שהמשמעות השתנתה במשך השנים? ואיך זה שגם ברוסית יש אי-בהירות מסוימת סביב המילה המקבילה?

אמירמל

New member
הצעה

ראשית, ד"ר ראוכברגר לא המציא את הפירוש.
בלשון האמנות הבינלאומיות מקובל להתייחס למדינות כאל מעצמות. למשל הסיפה של סעיף 2 לאמנות ג'נבה היא בתרגום לעברית:
"גם אם אחת המעצמות המסוכסכות אינה צד לאמנה הזאת, יישארו המעצמות שהן צדדים לה כפותות לה ביחסיהן ההדדיים. יתר על כן, הן יהיו כפותות לאמנה ביחס למעצמה האמורה, אם קיבלה זו על עצמה את הוראותיה ונוהגת לפיהן."
ההבחנה כמובן לא הומצאה בעברית (שפה שאין בה אמנות בינלאומיות רבות). באנגלית כפי שציינת זה Power. אני מניח שכך זה ברוב השפות (בעיקר באלו שאכן משמשות לצרכים דיפלומטים)
אני לא מכיר מקרים אחרים שבהם משתמשים בצורה הזאת כלפי מדינה. אני משער (ללא שום בדיקה) שזה התפתח מהעובדה שבמקרים רבים נחתמו הסכמים בין מדינות של ממש לממלכות החסות שלהן (נניח בריטניה עם ממלכות הודיות). מדינות עצמאיות, גם קטנות וחלשות, לא רצו שייראה שהן כפופות לצד השני ולכן עמדו על התואר "מעצמה".
&nbsp

פורטי40

New member
מעצמות: בריטניה, צרפת, ארה"ב, סין, רוסיה. מעצמות גדולות: רק

ארה"ב, רוסיה (וגם סין)

למעלה