שאלה קשה (ארוך)

לאה_מ

New member
שאלה קשה (ארוך)

עומר בכתה ג´. בזמן האחרון הוא חולה הרבה. טוב, לא ממש "חולה". הוא קם בבוקר ואומר שהוא לא מרגיש טוב ורוצה להשאר בבית, או שהוא מתקשר אלי מבית הספר באמצע היום ואומר שיש לו בחילה ושאני אבוא לקחת אותו. בשבועיים - שלושה האחרונים זה קרה מספר פעמים, ומיום שישי לא היה יום שזה לא קרה (כולל היום). ביום שישי היינו אצל הרופא, שבדק אותו ולא מצא שום בעיה פיזית. האמת היא, שאני גם לא חושבת שהבעיה היא פיזית, משום שכאשר הוא נמצא בבית (או בחוג או אצל חברים או ברחוב) הוא מרגיש מצויין. רק בבית הספר (או כשצריך ללכת לשם) הוא חולה. אני רוצה לומר משהו כללי. אני לא אמא שמכריחה ללכת לבית הספר. אמרתי לעומר כמה וכמה פעמים, שאם הוא לא רוצה ללכת, שיגיד שהוא לא רוצה. שלא יתחלה, משום שאני סתם דואגת. אם הוא קם פעם בכמה חודשים בבוקר ואומר שאין לו חשק היום ללכת לבית הספר, אין לי בעיה לתת לו להשאר בבית. הוא לא זקוק לתרוצים בשביל זה. אני בטוחה שהוא באמת לא מרגיש טוב פיזית (ביום ראשון הוא גם הקיא בבית הספר, כך שאני בטוחה שזה לא שהוא סתם אומר שהוא לא מרגיש טוב). גם אמרתי לו את זה. אני מאמינה לך שאתה מרגיש לא טוב, אבל אני חושבת שהבעיה היא לא מחלה שיש לך בגוף, אלא משהו שלא בסדר וזה מציק לך, ומתבטא בצורת הרגשה לא טובה. ניסיתי לשאול אותו באופן כללי אם משהו לא בסדר, והוא טוען שהכל בסדר. ניסיתי, למרות שאני לא אוהבת להכניס לו רעיונות לראש, לשאול אותו דברים ספציפיים - מישהו מרביץ לך? מישהו מאיים עליך? מישהו מכריח אותך או מבקש ממך לעשות דברים שאתה לא רוצה לעשות? מישהו עושה לך משהו שלא נעים לך? מישהו מהילדים? מהמורים? מהעובדים של בית הספר? מבוגר אחר? על הכל הוא עונה בשלילה. אמרתי לו, שאני יותר חזקה מילדים או ממבוגרים שמציקים לו. שאם יש בעיה, גם אם היא נראית לו מאד גדולה, הוא צריך לספר לי, כי אני יכולה לעזור לו. אבל הוא מתעקש שאין שום בעיה. אני לא חושבת שזה קשור למחנכת שלו, ראשית משום שהוא אוהב אותה, ושנית משום שראיתי שכאשר חסר לו ציוד היא מתקשרת אלי מאד בנעימות ובעדינות לבקש שאעזור לו לסדר את הילקוט (ולא כועסת עליו או מענישה אותו), כאשר חסרים לו שעורי בית היא רושמת לו בצד "נא להשלים" (ושוב לא כועסת או מענישה). אני ביקשתי את רשותו לשתף אותה בסיפור הזה, כדי לראות אם היא יכולה לשפוך אור על העניין הזה מזוית שאני לא רואה, והוא הסכים (אני אשוחח איתה הערב). יש לו חברים בכתה. לא המון, אבל 4 או 5 ילדים, שזה בהחלט כמות חברים סבירה, שאפשר להסתדר איתה (כלומר, אם חבר חולה או לא מגיע לבית הספר, או ברוגז איתך, עדיין יש לך אלטרנטיבות). שי ואני חשבנו, שאולי זה קשור לבית ולא לבית הספר, וזה פשוט יוצא בבית הספר משום שהוא לא רוצה להוציא את זה ישירות כלפינו. החלטנו שפעם בשבוע אחד מאיתנו יבלה רק עם עומר את אחר הצהרים. אבל עם יד על הלב - אני לא חושבת שזו הבעיה. לפני כחודשיים הצעתי לו (בעקבות בקשה שלו לא ללכת לבית הספר יומיים רצוף) להעביר אותו לבית ספר אחר, לחפש יחד איתו מקום שבו הוא חושב שיהיה לו טוב ולהעביר אותו לשם. הוא סרב. הוא אומר שהוא לא רוצה להפרד מהחברים. היום הוא שוב קם בבוקר ואמר שהוא לא מרגיש טוב. אני ניסיתי לשכנע אותו ללכת בכל זאת לבית הספר. אמרתי לו, שאני יודעת שהוא לא מרגיש טוב, אבל אם הוא ישאר בבית הבעיה לא תפתר - אנחנו צריכים למצוא את הסיבה שגורמת לו להרגשה הזו, ולפתור אותה. בסופו של דבר הוא נשאר בבית עם אורי והמטפלת. המטפלת של אורי היתה גם המטפלת של עומר כשהוא היה תינוק. היא מאד אוהבת אותו, והיא אמרה שהיא תנסה לשוחח איתו במשך היום, אולי לה הוא יספר משהו שהוא לא סיפר לי. הוא ילד מאד נבון ורגיש, ואני די אובדת עצות בסיפור הזה. מצד אחד אני מרגישה שזה לא לעניין להשאיר אותו כל פעם בבית. מצד שני, אני לא רוצה לכפות עליו להיות במקום שגורם לו הרגשה רעה. אבל בשורה התחתונה, אני מרגישה שאני חייבת למצוא את המקור לזה, כי אחרת זה לא יפתר.

keren1

New member
לפי מה שכתבת נראה לי שזה לא

בעיה רפואית. יש לו אולי באמת איזשהו פחד. אספר לך שני דברים: לפני שלושה חודשים הגדולה התחילה להגיד כואב לי המצח בכל הזדמנות שיכלה. בפעם הראשונה התעלמנו וגם בשניה. אך כעבור יום יומים התחלנו להלחץ (הגנים הפולנים)ראינו את ה C הגדול מול עיננו. בקיצור הלכנו, איזה הלכנו רצנו איתה לרופא. הוא אמר שזה כלום. פשוט תשומת לב. ואמר לנו שכל פעם שהיא אומרת כואב לי המצח להוציא לה את השטות הזאת. להכניס לבקבוק של אקמולי מיץ פטל רגיל ולתת לה "תרופה". אני שמחה לדווח שזה עבר לה. בתור ילדה העברנו את רוב ילדותנו בחול בנדידות ממקום למקום. אך שהיה מגיע היום הראשון ללימודים אחותי היתה חוטפת כאבי בטן (מהתרגשות) בשנה הראשונה היא נשארה בבית כמה ימים. וגם בשניה. אחר כך נפל האסימון להורים שלי ובשנה השלישית הם לא ויתרו לה. אז כן היא באמת סבלה מכאבי בטן ואפילו הקאות. זה היה פשוט מפחד להתחיל מקום חדש. למקרה שלך. היתי באמת מתיעצת עם המחנכת. אולי היא יכולה לשפוך אור על המקרה. אפילו הייתי מתקשרת להורי אותם 4-5 חברים שלו ושואלת אם גם אצלם זה קורה או שאולי אם הם שמעו מהילדים על מריבות בבית הספר שבנך היה מעורב בהן.

zimes

New member
אכן שאלה קשה

היות ויש לכם האפשרות - המטפלת של אורי בבית, אולי פשוט תתני לעומר להיות בבית כמה שהוא רוצה? אולי השאלות, התהיות, הבירורים, הדיבובים, בכ"ז הצליחו לנעול אותו קצת. אולי הוא לא מודה באמת גם בפני עצמו, ואז זה לא יעזור - לדובב. אם פתאום יסתבר שכבר עבר חודש (או זמן ארוך אחר לדעתך) והוא היה כל הזמן בבית, בטח יקרה משהו - או שהוא לא יתגעגע, ואפשר יהיה לחשוב על בי"ס אחר, או שהוא יתגעגע, ויחזור לשם. בכל מקרה, אז תוכלי לשאול אותו מה הוא רוצה שיקרה כדי שהוא ירצה לחזור לבית הספר. אבל הכי מהכל - הניחו לו. מה שמציק לו יצוף אצלו, ואח"כ בפנייך. (את יודעת שמה שאני כותבת הוא, מבחינתי, תאורטי לחלוטין - ילדי עוד לא הגיעו לגיל הזה. תקחי מפה מה שנראה לך)

עירית ל

New member
אני לא בטוחה שאני עוזרת, אבל

כשקראתי נזכרתי במה שעבר עלי בכיתה ד´ או ה´, וחשבתי שאולי זה ירגיע אותך. נדמה לי שזה היה בכיתה ה´, הייתי קצת חולה ונשארתי כמה ימים בבית ואחרי שחזרתי לבית הספר התחילו מספר חודשים שבתדירות של כמה פעמים בשבוע כאבה לי הבטן ולפעמים נשארתי בבית. אני ממש הרגשתי שכואבת לי הבטן, אך לאמא שלי היה ברור שזו לא הבעיה. העניין הוא שלא היתה בעיה אחרת, אני זוכרת בודאות איך הרגשתי. ואז אחרי כמה חודשים, אמא שלי בקשה ממני ברצינות לחשוב ולומר אם באמת כואבת לי הבטן. חשבתי טוב טוב ופתאום הבנתי שלא באמת כואב לי. זה לא ששיקרתי. אני אנסה להסביר. זה כמו שאם אומרים לך לחשוב על הזרת ברגל, פתאום את יכולה להרגיש אותה. כך אני הייתי מתרכזת בתחושה שיש לי בבטן והייתי משתכנעת שכואב לי. אז נכון שבית ספר לא היה להיט מבחינתי והיה לי טוב להשאר בבית, אבל לא היתה שום סיבה ´רצינית´ למחלה. אני מקווה שגם אצל עומר זה משהו דומה.

nonana

New member
ואו זו בעיה .../images/Emo24.gif

אני חושבת שעשית הכל -כמעט. לי קרה אותו הדבר שחזרנו אני ובעלי מבולגריה (נופש). והיו כמה "אסונות" בבית. (כלבים אכלו לנו את החתול, נעמה חלתה בפה והטלפיים, נפל על נדב מדפים מלאי צעצועים.) בקיצור נעה הרגישה אבודה וגם אצלה היה שינוי דרסטי מאותה התקופה. משום שהיא בגן עם חינוך אחר- הגננות היו ממש עם היד על הדופק ושיתפו אותי בהכל. וגם היא כל בוקר רצתה להיות בבית. וכמו שאצל כולם אנחנו לא יכולים לקחת חופש אין סופי מהעבודה. אז בהסכם עם הגננת הוחלט שפעם בשבוע שבועיים היא תהיה בבית איתי (ימי שישי). אבל גם זה לא תמיד עובד (היום היא איתי כי היא החליטה שכואבת לה הבטן). ואני אין לי ילדים עם מטפלת כך שאני בבית איתה. אני חושבת לפי איך שאני מבינה ממנה שיש לה מאין צורך להיות איתי ללא האחים שלה שגוזלים כלכך הרבה תשומת לב. תבדקי עם הבן שלך אם הוא רוצה להיות אתכם לבד ללא האחים. וזו הדרך שלו לאותת לכם. אולי אחרי השיחה עם המורה יתבהרו לך צדדים אחרים שכן קשורים לביה"ס. בהצלחה מחזיקה לך אצבעות

limori

New member
הי לאה

כל מה שאני היתי חושבת לעשות... כבר עשית אך יש לי עוד שני רעיונות... מקוה שיעזרו.... אולי תציעי לעומר לכתוב יומן חיים. לי היומן מגיל מאד צעיר מאד עזר... היו המון דברים שלא רציתי לספר או לשתף חברים או הורים שלי במה שעובר עלי וליומן סיפרתי הכל ובאיזשהוא מקום הרגשתי מן הקלה... מן התרוקנות.... אולי זה יעזור לו...?~?~ הרעיון השני להפגש עם אחד החברים שלו. להזמין חבר שלו לביתכם ולנסות ליצור שיחה על הכיתה ועל התלמידים ואולי תצליחי לשאוב או לרחרח או להבין משהו... כמובן שבנוכחות עומר... אולי תדברי עם אחת האמהות אם את בקשרים טובים איתן? בדרך כלל חברים של הילדים מספרים יותר מהילדים.... אני חושבת... בכל אופן המון הצלחה.... ותעדכני מה קורה...

לאה מ. גם אחרי שבדקתם את כל

האפשרויות ברור לגמרי שיש בעיה. כדי להסיר מהפרק שתי אפשרויות הייתי מציע לך לעשות לילד שתי בדיקות. האחת בדיקת ראיה. האחרת בדיקת שמיעה. שימעי לי - ל תוותרי על כך. לשני ליקויים אלה בדרך כלל לא נותנים את הדעת. כשהדבר מתגלה, זה לפעמים כבר מאוחר מבחינת השתלבות הילד בכיתה ובביה"ס. עוד הייתי מציע לך לקפוץ לביקור פתע אחד או יותר לביה"ס בימים שילדך הולך אליו. אולי תתגלה לך הסיבה. נסי לעשות הסכם עם הילד לתקופה מסויימת לפיו פעם או פעמיים בשבוע הוא משוחרר מלימודים בתנאי שיודיע בתחילת השבוע מהם הימים שבחר. האינסטינקט שלי אומר,למרות בדיקותיך, הבעיה היא בביה"ס. וחוץ מזה - הראי לי איזה ילד אינו שונא את ביה"ס. רוב הילדים מתעבים מוסד זה...ובצדק!!! זו דעתי על כל פנים. דוד

לאה_מ

New member
דוד, תודה על הרעיונות.

בדיקת ראיה ובדיקת שמיעה עשינו לאחרונה ושתיהן תקינות. אתמול שוחחתי עם המחנכת שלו. היא אמרה שבכתה יש אווירה נוראית. היא תארה את זה לא כבעיה שלה עם הכיתה (כלומר, אין לה בעיה של הפרעה בשעורים או משהו כזה) אלא בעיה חברתית בין הילדים לבין עצמם. היא אמרה שיש שם קבוצת בנים מאד שובבים ואלימים, ושבכלל הילדים לא הקימו מבנה חברתי מגובש, אין ביניהם ערבות הדדית, אין שיתוף פעולה וכו´. היא אמרה לי שעומר אינו קרבן של אותה קבוצת בנים, ושהאלימות שלהם אינה מופנית כלפיו, אבל מאד יכול להיות שזה מפריע לו, וגם האווירה הכללית לא נעימה לו. היא אמרה, שהיא מטפלת בנושא עכשיו בשיתוף עם מורה טיפולית ועם יועצת בית הספר, שהן עושות פעילויות שמטרתן לגרום לשינוי האווירה בכיתה (גם ראיתי אצל עומר טיוטת תקנון כיתתי שהם הכינו). היא אמרה לי שעומר משוחח איתה מדי פעם, אז גם היא תנסה לדובב אותו. אם באמת המדובר באווירה בכתה, אולי הוא יטה לשוחח על זה איתה, משום שגם היא חווה את זה ומכירה זאת טוב יותר ממני. לגבי הצעת היום החופשי - נשמע לי מצויין. היום אמנם הוא הלך לבית הספר (נראה איך יעבור היום), אבל אם אני ארגיש אסקלציה במצב, אני באמת אציע לו זאת ונראה איך זה פועל.

nonana

New member
יופי אני שמחה לשמוע ../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif

אופס לקרא. לפי מה שהגננת אמרה לי ולפי מה שאני רואה בבית- ימים חופשיים בבית עוזרים מאד. אני ממליצה בחום. (לנעה שלי זה עושה טוב).

דסי אשר

New member
נשמע מאד סביר שילד

שאינו מורגל להתמודד עם אווירה אלימה, לחיות בה, גם אם האלימות לא מופנית כלפיו, יהיה לו קשה לחוות אווירה כזו. ונראה גם, שעומר צודק= שהכל בסדר. בגילו, לפי דעתי הוא לא יכול בדיוק להסביר מה קורה, כי לא פוגעים בו. פעם קראתי מאמר מערכת, של עורכת הורים וילדים, והמאמר התייחס לעמדות השליליות שלנו כהורים כלפי הגננות והמורות. העורכת הציעה, לחשוב על שינוי גישה. לחשוב על כך שהגננת והמורה רואות את הילד הרבה מאד זמן, מכירות אותו מזויות שהוריו מרצונם או שלא מרצונם, לא יכלו להכירו. כאן את בוטחת במורה. וזה נהדר. היא גם מספקת לך מידע מאד משמעותי, מה קורה בסביבה מאד חשובה לבנך. רק אומר - אני לא מקנאה בו. כל כולו בכתה ג´(למרות שיש לו אמא חזקה שתנצח את כולם...חמודה). דסי

מיכל@ל

New member
ומה קורה אצלך ?

עברתם שינוי בחיים ? דירה,עבודה,בעיות בזוגיות וכו ? ילד משקף הרבה פעמים את מה שקורה לנו ,במיוחד אם יש בעיה בבית ולא מדברים על זה. התשובה היא לא בהכרח בבית הספר,יתכן והיא נמצאת יותר קרוב ממה שאת חושבת...

לאה_מ

New member
חשבתי על זה.

אני לא יודעת על שינוי שחל בזמן האחרון. אולי ההצטרפות של אורי למשפחה, אם כי הוא כבר בן שנה. בזוגיות שלנו חל דוקא שיפור משמעותי בחודשים האחרונים, כך שלא נראה לי שזו הבעיה. אני חושבת שיכול להיות שעומר מקנא באחותו ובאחיו הקטנים, שהוא מרגיש שהוא לא מקבל מספיק תשומת לב. אני מאד משתדלת לתת לו לא פחות מאשר לאחרים, והכל, כמובן, גם בהתאם לצרכים הפיזיים ולרצון שלהם, אבל גם אם התחושה היא סובייקטיבית, ולא אובייקטיבית, די בקיומה כדי להפוך אותו לבעייתית עבורו. אנחנו החלטנו להקדיש אחר צהריים אחד בשבוע רק לעומר (כלומר, אחד מאיתנו יבלה איתו את כל אחר הצהריים, והשני יהיה עם שירה ועם אורי). אני גם רוצה למצוא את ההזדמנות לשוחח איתו על זה, כדי לנסות לשקף לו את התחושה הזו. זו נראית לי אפשרות בהחלט סבירה, ואני מתכוונת לבדוק אותה ברצינות.

keren1

New member
הי לאה קודם כל אני שמחה

לקרוא שממצאת את הבעיה ולפי כך פתרת 50% ממנה. אני לא יודעת איך זה בבית ספר אם יש ועד הורים לכיתה אולי כדאי לערבו בכך ולדאוג לבילוי משותף לילדים (אחר צהריים לסרט או הפעלה או מסיבה) מעין גיבושון? גם הרעיונות של דוד נראים לי. לגבי אחר צהריים עם ילד. יש לי התלבטות ואם את בסירה דומה אולי תוכלי לכוון אותי. דניאל שלנו היתה בת שנתיים שנולדו התאומים. במשך השנה הראשונה פעם בשבוע הייתי אני לוקחת אותה לחוג גימבורי או הקראת סיפור ואחריה היינו זוללות בורגר. בקיצור אחר צהריים של תשומת לב שאנחנו חושבים שעשה לה טוב. השנה היא בגן והיא חוזרת עם כעס (לא בדיוק הגדרה נכונה אבל יש משהו לא רגיל אצלה) והיא מחבקת חונקת את אחיה. התחלנו לחשוב שאולי היה כדאי להמשיך את מנהגנו משנה שעברה לצ´פרה עם אחר צהרים פרטי. מה דעתך? כדאי להוסיף שבד"כ אחרי הצהריים אנחנו בבית (חורף) והיא מבלה עם אחיה שזה דבר טוב וחשוב. ולפעמים היא יושבת לבד ועושה עבודות לגילה (עמי חכמי, ציורים ) וקשה לי לגשת אליה כל שניה לעזור לחלק ציון וכו´.

nonana

New member
מומלץ מאד../images/Emo20.gif../images/Emo20.gif

נכון שלא תמיד יש זמן (מוכר מאד). אבל משום ששניים גוזלים המון תשומת לב- אני ממליצה בחום פעילות משותפת. אם יש לך אחה"צ אחד בשבילה - תקחי אותו. ואם אין (מה שקורה אצלי). אפשרי שבערבים (אפשרי אפילו יותר מפעם אחת). שבעלך יהיה עם התאומים או להיפך ושעה אחת מספיקה לפעילויות שונות. (משחקים, ספרים, פעילות יצירה, טיול קצר וכו"). -עשיתי את זה אחרי שהקטנים הלכו לישון כשהיו קטנים כי בעלי לא בבית בשעות הללו-(היום אין את זה היא נרדמת לפניהם וכמו שאת כבר יודעת איתם קשה היום בשינה). או יום בשבוע שבועיים שלא תלך לגן- את זה בגלל שבערבים אין לי אפשרות איתה - אימצתי וממש ממש זה עושה לה טוב.

keren1

New member
אני מרגישה שאני

מסתכלת בראי כל פעם שאני קוראת את הודעותיך. דניאל מתמוטטת לפני הקטנים כך שקשה בערב להקדיש לה תשומת לב אבל יום שלם פעם בה נראי לי. תודה רבה.

nonana

New member
דרך אגב......סיפרתי לבעלי../images/Emo3.gif

שמה שקורה אצלנו קורה אצל הרבה משפחות. אני לא ידעת אם זה הרגיע אותו אבל שמתי לב שהוא פשוט החליט להיות שותף לגורל של כולם. תנסי גם את. ולגבי הילדה- אתמול בילתה איתי (לא הלכתי לעבודה בגללה). אבל בד"כ זה בא בימי שישי.

לאה_מ

New member
דניאל צעירה מעומר, ולכן הבעיה היא

שונה (מצד אחד אולי הקנאה בגילים קרובים יותר קשה יותר, ומצד שני, עומר בגיל שכבר לא רוצה כל הזמן את חברתי ואת עזרתי, אבל עדיין מקנא באחיו שמקבלים כביכול יותר תשומת לב ממנו...). אני בעד - אם אפשר - לתת זמן ייחודי לכל ילד. אצלנו מדובר בראש ובראשונה על עומר, כי אורי עדיין מאד קטן, ולכן באופן אובייקטיבי מקבל הרבה מאד תשומת לב (פיזית ונפשית - הוא יונק, הוא לא יכול להשאר לבד, הוא ישן איתנו...) ושירה מאד יודעת לדרוש את תשומת הלב שלה. אני מנסה לעשות עם כל אחד מהם לחוד דברים בבית גם סתם אחר הצהרים כשאני נמצאת עם שלושתם. הרי אורי לא זקוק לי כל רגע. יש הרבה רגעים שהוא מעסיק את עצמו לבד (או משחק עם אחד הגדולים), ואז אני יכולה לעשות איזו עבודת יצירה עם שירה, או לשחק "סטרטגו" עם עומר. אבל, כמובן, שזמן החסד הזה יכול להגמר לפני הזמן המתוכנן... אני חושבת שחלק מהעניין זה להכיר ברגש הזה. גם אם אני חושבת שבאופן אובייקטיבי עומר מקבל מספיק תשומת לב, עדיין עלי להכיר בלגיטימיות של התחושה הסובייקטיבית שלו. אפילו אם אני לא יכולה לפתור אותה. כלומר, אני חושבת, שלומר לו "עומר, אני רואה שאתה מרגיש שאני לא נמצאת מספיק זמן איתך" או "עומר, אני רואה שאתה היית רוצה שיהיה לי יותר זמן לשוחח איתך ביחידות", זה חלק מהפתרון, גם אם אני לא יכולה באותו רגע להציע פתרון קונקרטי. קנאה היא רגש מאד סובייקטיבי, ואין טעם להתווכח איתו ולומר לילד "אתה טועה, אין לך סיבה לקנא, בעצם אני נמצאת איתך יותר מאשר אני נמצאת עם האחים שלך". השיקוף של הרגש הזה, הקבלה שלו, ההכרה בו, היא חלק מהפתרון. כמובן, שאם אפשר לנסות למצוא גם פתרון אובייקטיבי - מה טוב. אני אנסה ואדווח.

nonana

New member
בהצלחה- ../images/Emo42.gif

ילדים שהכי פחות מראים ודורשים הם הנפגעים הכי גדולים כי מראש הם מוותרים. ודווקא להם צריכים לתת את תשומת הלב- ביתר שימת לב. בהצלחה דרך אגב- מזל טוב לאורי

למעלה