שאלה קצת דבילית

gershon17

New member
שאלה קצת דבילית

אני קורא עכשיו את הספר "השטן מארץ הקודש" של גד שמרון (לא מת על הספר כל כך, אבל זה לא העניין). בפנים מתואר בקצרה טקס חתונה, שבו הכומר משיא שני אנשים ואומר "בשם האב, האם ורוח הקודש הרי אתם" וגו´. זו פשוט טעות שלא נתפסה בהגהה, נכון? זה לא שהיתה תקופה פעם שבה שינו את השילוש, לא?

סטרט שאלה כלפי הנצרות

היות וזה לא התחום שלי אבל יכול להיות שזה אחד מן האלמנטים הפגאנים שהכנסיה "נצרה" לטובת העניין היות והאל הוא בעל שלוש ישיות האב עליונה הבן ישות שניה ורוח הקודש (כמו ביהדות השכינה שנחשבת לכוח שנותן חיים בעוד שאלוהים יוצר) ...

קוכולין

New member
השילוש זה בשום אופן לא אלמנט פגאני

מדובר בשלוש מסכות (פרסונות- בלטינית) שעוטה עליו האל. האלוהים הוא אחד, אבל הוא בוחר להתגלם בפני בני האדם בשלוש צורות שונות- האב (אלוהים התנכ"י), הבן (ישו הנוצרי) ורוח הקודש שנתנה את הדברים בפי הנביאים. שלוש הפרסונות הן נפרדות ובכל זאת הן אחד. לפי התיאולוגיה הנוצרית, שפותחה על ידי אוגוסטינוס הקדוש, תומס אקווינס, וויליאם מאוקאם ורבים אחרים, השילוש הינו מיסתורין ולא ניתן לדעת את טיבו המוחלט. ניתן לדבר עליו פחות נכון או יותר נכון, אך ידיעה מלאה שלו לעולם לא תהיה אצל בני תמותה. ובכל מקרה, שוב, מדובר באל אחד. הנצרות אומנם "ניצרה" אלמנטים פגאניים (כמו מקומות קדושים מסויימים, מנהגים וחלקים רבים בפולחן הקדושים, שהיה פופולרי מאד בימי הביניים) אבל השילוש הוא לא אחד מהם.

אני דווקא יודע אחרת.

אני יודע על מחקרים שהצביעו על דמיון בין מסורות גרמאניות מסוימות לבין רעיון השילוש. אני לא אומר שאני מאמין בהכרח תיאוריות האלה, אבל הן קיימות. מה שאמרת על התיאולוגיה הנוצרית הוא נכון אבל לא שייך בכלל לשאלה אם השילוש הוא מנהג פגאני מנוצר. התיאולוגיה הזו יכולה להיות גם הכסות שהולבשה על משהו מאומץ.

קוכולין

New member
תראה, רעיון השילוש קיים בדתות רבות

אולי בגלל המשיכה המיסטית של המספר שלוש. גם בדת ההינדית יש לנו את השילוש בין ברהמה, וישנו ושיווא. הבודהיסטים למשל טוענים כי כל מחשבה מתחילה בריק צלול וטהור (ריגפה), מתגבשת לרגש מעורפל ובסופו של דבר מתמצקת למחשבה או רגש ברור. לדעתו של פרשן בודהיסטי מודרני (סוגיאל רינפוצ´ה) טוען כי יש הקבלה בין התפתחות הרגש הנ"ל לפי הפילוסופיה הבודהיסטית לבין רעיון השילוש בנצרות (ובהינדו). לפי רינפוצ´ה, ניתן להקביל את המצב הראשוני (ריגפה) לאב, השני לרוח הקודש והשלישי, הברור והמוחשי, לבן שהתגשם בבשר. מעניין לציין שהתיאולוג הימי ביינמי מייסטר אקהארט טען שגם ההיסטוריה עובדת לפי עיקרון השילוש. בתנ"ך היתה תקופת האב- תקופה של מצוות מחמירות ועונשים קשים, התקופה הנוכחית (ימי הביניים בהם כתב אקהארט) הם תקופת הבן- תקופה של חסד ורחמים, אך עדיין זקוק העולם לתיווך הכנסייה על מנת להמנע מהחטא ומהשטן. אקהארט ניבא תקופה עתידית, תקופת רוח הקודש, בה תהיה הקדושה מוטמעת בבני האדם והם לא יוכלו לחטוא. אז כבר לא יהיה צורך בכנסייה ובעונשים כלשהם. דרך אגב, כאשר מינו (במאה ה-14 אם אני זוכר טוב) נזיר סגפן חסר ניסיון שהפך לאפיפיור צלסטינוס, חשבו כל החסידים השוטים שהנה הגיע עידן רוח הקודש. כמובן שהכל התמוטט לאחר מספר חודשים כי האדם הזה לא היה יכול לנהל שום דבר מעבר למנזר קטן, והאכזבה הובילה לתסיסה רבה שפילגה את הכנסייה במשך זמן רב. אך בנוגע לנקודה שהעלת- אני עדיין לא בטוח שמדובר בעיקרון פגאני. האם במסורת היוונית-רומית (אתה מבין בה יותר ממני) יש משהו דומה לעיקרון השילוש? הרי כבר בברית החדשה, שנכתבה בסוף המאה הראשונה, מופיע עיקרון השילוש. אין ספק שכותביה לא הושפעו ממסורת גרמאניות. השפעה כזאת (אם כבר) היתה מאוחרת יותר. אם תוכיח שיש לכך שורשים כנעניים או יווניים-רומיים, אז יש על מה לדבר.

למעלה