שאלה קצת אחרת...

שאלה קצת אחרת...

אז כפי שכתבתי בכותרת השאלה שלי היא קצת אחרת, סוג של שאלה משפטית ולכן ייתכן ולא מתאימה לכאן. אבל, בכ"ז אשמח אם תוכלו לעזור לי בתור אלו שעוברות את טיפולי הפוריות.
כמו כן, אני ממש מקווה שאני לא פוגע כאן במישהי/(ו) - זו אינה כוונתי. התנצלותי הכנה מראש אם בטעות שאלתי פוגענית במשהו. אני באמת ובתמים שואל מתוך בורות.

ולאחר הדיסקליימר, שאלתי היא כזאת:
גבר ואישה היו בני זוג ובמסגרת הזוגיות עברו טיפולי IVF (מביציות של האישה ומזרע של הגבר, כלומר לא הייתה תרומת ביצית ו/או זרע). הטיפולים נערכו במערכת הציבורית בארץ. הטיפולים לשמחתם הניבו עוברים שהוקפאו. לימים הזוג נפרד.
האם ייתכן מצב בו האישה לאחר הפרידה השתמשה באחד העוברים המוקפאים על מנת להרות? או בניסוח אלטרנטיבי - האם דרושה הסכמה של הגבר? האם המסמכים שעליו חתם הגבר בעת טיפולי הפוריות (=כשבני הזוג היו עדיין בני זוג) תקפים לעד (כלומר, גם למצב בו בני הזוג פרודים)? כלומר, אם הגבר הביע את הסכמתו להיות אב לעוברים שנוצרו מזרעו ומביצית של אותה אישה כשהם היו בזוגיות, המשמעות היא שהוא מוכן לאפשרות להיות אב גם אחרי הפרידה?

לדעתי הוא חייב לחתום ולהיות נוכח בהחזרה

כך שלא ניתן יהיה להשתמש בעוברים ללא הסכמתו או ידיעתו. 99.9 אחוז בטוחה.

Laceweaver

New member
לאו דווקא

אותנו החתימו מראש על ייפוי כוח ש"במקרה והבעל לא יוכל להיות נוכח" בהחזרה, האישה תחליט לבד כמה עוברים יוחזרו.
בפועל הוא לא היה נוכח באף החזרה (כלומר, הוא תמיד בא אבל לא נכנס פנימה ולא חתם על שום דבר) והחתימו רק אותי.
אני די בטוחה שהייתי יכולה גם להגיע בלעדיו ואף אחד לא היה שואל כלום, כלומר אם הבעל לא חזר בו מההסכמה הראשונית שנתן, פשוט מניחים שהוא עדיין מסכים וזהו.

זה כמובן לא אומר שהמסמכים האלו תקפים לנצח והבעל לא יכול לשנות את דעתו ולהודיע שהוא לא מעוניין... למי שזוכר הייתה פרשת נחמני בדיוק על העניין הזה.

היא321

New member
בעלי הביא לי יפוי כח בכתב יד להחזרות והבית חולים קיבל

משהו שלא נראה לי שיש בעיה לזייף גם אם מאוד רוצים.
אבל אצלנו דובר על מהלך רציף של טיפולים. כלומר הצוות הכיר אותנו כזוג שעושה אצלהם טיפולים

Lucyk27

New member
תראי

בביה"ח שאנחנו חתמנו על כל מיני טפסים היה גם טופס בנוגע לעוברים, שהיה צריך למלא מספר שנים שניתן להשתמש בהם. אנחנו כתבנו 10 שנים למשל. כך שזכותי להשתמש בעוברים 10 שנים לפי ההסכמה. אצלנו זה היה פורמלי לגמרי... בסוף עזבנו את הטיפולים והרמנו ידיים. גם להחזרה השניה הלכתי בלי בעלי כי ראינו שאין לו מה לעשות שם ואני לא הייתי צריכה אותו לתמיכה.
אז שהחברה שלך תבדוק את הטפסים עליהם חתמו בזמנו. שיהיה בהצלחה!

rainbow25

New member
יש פסק דין מפורסם על זה

יש פסק דין מפורסם בדיוק על השאלה הזו - נחמני נ׳ נחמני. שם בית המשפט קבע שהתשובה היא לא - האישה לא תוכל להשתמש בעוברים המוקפאים כדי להרות. אגב, יש על פסק הדין הזה הרבה מאוד ביקורת. אבל, אני לא יודעת אם המצב המשפטי נשאר זהה מאז וצריך להסתכל על הנוסח המדויק של המסמך עליו חותמים כשיוצרים את העוברים - משום מה נדמה לי שהוא מאפשר שימוש בעוברים אבל אני לא בטוחה.

Laceweaver

New member
להיפך...

בערעור לעליון היא קיבלה בסוף את העוברים, למרות שבסוף לא נולד מהם ילד

אבל שם לאישה לא הייתה אפשרות אחרת להפוך לאם ביולוגית כי היא "ביזבזה" את הביציות שלה על הזרע שלו בהתבסס על ההסכמה שנתן, במקרה אחר יכולה להיות פסיקה אחרת.

giraffelle

New member
אחרי פסק הדין הזה נקבעו תקנות שמסדירות את זה

אי אפשר להחזיר בלי הסכמה של שני בני הזוג. (אגב, אלמנה יכולה להשתמש, אלמן לא). אם אני זוכרת נכון, אפילו מחתימים את שני בני הזוג בתחילת הטיפולים על איזשהו מסמך שאומר את זה.
&nbsp
בבית החולים אמורים להחתים על טופס הסכמה את שני בני הזוג לפני ההחזרה, אבל מהניסיון המועט שלי, אם אין להם סיבה לחשוב שיש נסיבות יוצאות דופן הם קצת מחפפים.

חשוב שתעדכן את בית החולים בפרידה

נתקלתי המקרה כזה כשהייתי מטופלת בשיבא. הגיע בחור שדיבר בקול מאוד רם אז למרות שניסיתי לא להקשיב שמעתי חלק מהשיחה. הוא בא לדרוש שלא ייתנו לזוגתו לשעבר להשתמש בעוברים.
בבית החולים הסבירו להם שאסור להם להרוס את העוברים מבלי הסכמה של שניהם. כי אלו גם העוברים שלה.. אך שאין לו מה לחשוש כי בכל סבב נדרשת החתמה מחדש של בן הזוג.
&nbsp
חשוב לי לציין שפרט למפגש הראשון שם לא זכור לי שאי פעם בדקו ת"ז של בעלי או משהו כזה... כשהגענו להחזרות או כשהו חתם על כך שיכולה להחזיר בלעדיו. אבל לא יודעת.. אולי הכירו וזיהו אותו.. למרות שכמות המטופלים רבה, אז מאמינ שהם יכולים להתבלבל במידה ויגיע מישהו אחר איתה.
&nbsp
מה שאני מנסה להגיד בעצם.. תדרוש שיהיה רשום במקום בולט וברור בתיק הרפואי, שאינכם זוג יותר.
&nbsp
מאחלת לשניכם המון הצלחה בהמשך

תודה לכולכן על התגובות

וכמה הבהרות:

* יש מי שהניחה מבין השורות שאני הגבר-חצי מהזוג בסיפור. אז - לא. אני צד שלישי בסיפור הזה.
* התינוק כבר נולד וקיים, שזה, כמובן מאוד משמח בפני עצמו. פשוט כבר לא מדובר בעוברים ולא מדובר בשאלה תאורטית האם כן או לא 'להשתמש' בהם אלא בתינוק קיים.
* אם זה משנה משהו הזוג לא היה נשוי פורמלית ו/או תחת הסכם פורמלי זה או אחר. הם פשוט היו בזוגיות ואז חדלו להיות בזוגיות. זה משנה את התמונה?

giraffelle

New member
אם הזוג לא היה נשוי זה יכול לשנות

כי במקרה כזה, אם אינני טועה, בית החולים דורש הסכם הורות.
אני לא משפטנית ולא בקיאה, אבל מעלה את ההשערה שיכול להיות שבהסכם ההורות כתובים דברים אחרים מאשר הסטנדרט שקובע החוק, ואז יש לתהות האם יש להסכם הזה תוקף.

rainbow25

New member
אנחנו לא נשואים פורמלית

ומאיתנו דרשו חתימה על איזשהו תצהיר מול עורכי הדין, למיטב זכרוני היה כתוב בו שבן זוגי מסכים שנעשה שימוש בעוברים, אבל לא זוכרת במדויק.

כמו כן, אם התינוק כבר קיים לא כל כך ברורה לי השאלה, אלא אם המחשבה היא לתבוע מישהו על זה שיצרו את התינוק?

חו"ח לתבוע מישהו על זה שהתינוק נוצר!

כאמור, זה שיש תינוק זה דבר משמח בפני עצמו. אני בטוחה שאין צורך לפרט בפני פורום כשלכן... מדובר באמא שקרובה יותר לגיל 50 מאשר לגיל 40 אחרי כמה שנות טפולי פוריות ואובדן אחד בדרך
כך עצם זה שהושג הריון והגיע לסופו הטוב בידיים מלאות זה כמובן מבורך.
פשוט עולה השאלה אם האב הביולוגי הוא אותו אקס מהשאלה כיוון שאם כן יש לו (?) הן זכויות והן חובות כאב (שוב - זו יותר סוגיה משפטית). גם במקרה שלו מדובר בגבר כבן 50 שאין לו ילדים משלו וייתכן שזה הילד היחיד שלו (במידה והוא בנו הביולוגי).

למעלה