שאלה קטנה לג'יפאים...

Black Hawk

New member
שאלה קטנה לג'יפאים...

אני מתעניין מאוד במכוניות (ספורט בעיקר) וכן די בקיא בדברים אשר קשורים "בגדול" למכוניות. בזמן האחרון התחלתי להתעניין ברכבי שטח, ויש כמה דברים שאני לא יודע מהם. מה שעולה לי כרגע לראש, זה "נעילת דיפרנציאל". מישהו מוכן בבקשה להסביר לי מה זה?

רוזוב

New member
כנס לקישור הבא

תיכנס למאמרים וטיפים טכניים ותתחיל לקרוא, יש שם 4 כתבות מקיפות על כל נושא הדיפרציאל... לא מאמין שיישארו לך הרבה שאלות אח"כ.

נעילת דיפרניאל

כאשר את לוקח סיבוב, נגיד ימינה, הגלגל שבצד החיצוני יותר של הסיבוב (השמאלי) צריך לעבור מרחק גדול יותר מהגלגל שפנימה יותר אל הסיבוב (במקרה שלנו, הימני). על מנת לפתור את הבעיה הזאת, המציאו עוד מהמכוניות הראשונות את הדיפרנציאל - ה"ביצה" שיושבת על הסרן ומחלקת את הכוח שעובר לגלגלים על פי צורך. בסיבוב הגלגל החיצוני יקבל יותר כוח ויסתובב יותר פעמים על מנת לעבור את המרחק הנוסף. בשטח הדיפרנציאל פוגע בעבירות של הרכב בעקבות בעיות אחיזה. בכביש כשנוסעים על אספלט האחיזה מקסימלית ושווה בכל גלגל (כביש האספלט הסלול נותן לנו תנאים אופטימליים, מה שבשטח אף פעם אין). במידה ולגלגל אחד יש אחיזה, ולגלגל השני אין כלל אחיזה, הדיפרנציאל יעביר את כל הכוח אל הגלגל שאין בו אחיזה (כי הדיפרנציאל מעביר יותר כוח לאן שקל לו יותר). במידה ויש "הצלבה" - מצב שגלגל ימני קידמי וגלגל אחורי שמאלי, או גלגל שמאלי קידמי וגלגל אחורי ימני, אין להם אחיזה - *כל* הכוח עובר לגלגלים בלי האחיזה והרכב - נתקע! בשביל בעיה זו, המציאו בדיוק את נעילת הדיפרנציאל. נעילת הדיפרנציאל, כשמה כן היא, נועלת את הדיפרנציאל וגורמת לו להעביר את הכוח לגלגלים שווה בשווה. כך, גם במידה ויש לך הצלבה, גלגל אחד לפחות עם אחיזה יקבל כוח ויאפשר לרכב תנועה והחזרת האחיזה לשאר הגלגלים. מבחינת סוגי נעילת דפרנציאל יש שתיים מרכזיות: LSD (Limited Slip Differential) - דיפרנציאל מוגבל החלקה, ונעילה ידנית. נעילה ידנית היא פשוטה ויעילה יותר - פשוט לוחצים על כפתור - והדיפרנציאל נעול. נעילה זו מצוייה ברכבים כמו מיצובישי וטויוטה. הדיפרנציאל הנוסף - מוגבל החלקה, הוא דיפרנציאל שבתוכו יש דיסקאות, שבעת תנועה והעברת כוח לא מאפשרות לדיפרנציאל להעביר את כל הכוח למקום אחד. מה שאומר שתמיד שני הגלגלים יקבלו כוח כלשהוא, גם אם לגלגל אחד יש אחיזה. כפי שאמרתי השיטה פועלת רק כאשר הדיפרנציאל בתנועה, לכן יש צורך להיות כל הזמן בתנועה בשטח הבעייתי. סוגי הנעילות האלה הן כמו ההבדל בין פיקח לחכם - פיקח יודע לצאת ממצבים שחכם לא נכנס אליהם... הבעיה מתחילה כשהחכם דווקא כן מגיע למצב כזה. מקווה שההסבר היה ברור ועזר לך.

PHTLS

New member
אני מניח שאתה יודע מה זה דיפרנציאל

כאשר אתה בשטח, ולדוגמה הגלגל האחורי שמאלי נמצא באוויר - כל הכוח יעבור אליו והאוטו לא יזוז (או כאשר אתה ב-4X4 וגלגל אחרוי ימני וקדמי שמאלי באוויר... או להפך...). הנעליה מבטלת את פעולת הדיפ' ומחלקת כוח שווה (נעילה מלאה) בין שני הגלגלים. יש את הנעילות המלאות שאת פעולתן קל להבין. יש LSD (לא סתם דיפרנציאל !
) - לימיטד סלפי דיפרציאל\מוגבל החלקה, בו יש שתי דיסקיות חיכוך (כמו בקלאץ') אשר מחלקות אחוזי כוח שונים לכל גלגל מעצם החיכוך ביניהם - דיסקיות אלו נשחקות לאחר X ק"מ ואז אין נעילה יותר. יש את כל האוטומטיות שאין לי כוח להכנס, אם תשאל אני אסביר.. עומר, שעייף כרגע וכותב הודעות לא ברורות ללא הרבה סימני פיסוק.

Black Hawk

New member
תודה רבה לכם...

באמת עזרתם לי המון, והראיתם לי שיש עדיין אנשים טובים שמוכנים לעזור בכיף. זה עשה בי חשק רק להתעניין יותר ברכבי שטוח, ולחזור ולשאול אתכם שאלות. קבלו ח"ח ממני

למעלה