שלום רב, גולשת הפנת אותי ל POST...
...הזה... היא אמרה שאני עם הרקע שלי במתכות יכול לעזור... חהחהחההחהחהחההחה חהחהחהחהח חהחה ח (אז ככה, אני מהנדס חומרים עם רקע רב בתחום מתכות יקרות, עדיין עוסק בזה. לכן אני מאמין שתשובתי תהיה קצרה, מקיפה וברורה...) לעבודה... תכשיטים בדר"כ מורכבים ממתכות יקרות, יותר נכון לומר, נתכי מתכות יקרות באחוז ניכר, כאשר שאר המסגסגים הן מתכות בסיסיות, כמו נחושת, אבץ, ניקל וכד'... לנתכים אלו יש תקן, התקן בדר"כ הוא על בסיס קארטורה CARAT. המדידה נקבע בבריטניה לפני הרבה שנים, הבריטים בזמנו חילקו את דרגת הנקיון ל 24 חלקים(היום שיטות המדידה מדוייקות יותר ומדידת 1/24 בהחלט לא מספיק). לכן נהוג לומר: זהב טהור הינו 24 קאראט. זהב זה הוא רך, בלתי עביד לצורך תכשיטים ועוד שימושים, לכן נהוג לסגסג לצורך חיזוק והקניית גוון וצבע... אז מה זה 14 קאראט? זה 14/24=0.5833333 דהינו 58.33 אחוז זהב, נכון להיום עיגלו את התקן ל 58.5% זהב, כל השאר יכול להיות כסף, נחושת, אבץ, קדמיום סיליקון ועוד, אבל הזהב חייב לעמוד על 58.5%. 18 קאראט זה 18/24=0.75 קרי 75% זהב. לגבי תכשיטי כסף, יש תקן אחר, הם לא נמדדים בקאראטורה אלא עפ"י 3 ספרות, כמו למשל: 925, 800, 960, הנתך המקובל ביותר הוא 925 מסיבות מטלורגיות של חוזק ותכונות מכניות. גם זהב טהור ניתן למדוד לפי תקן זה, לא חייבים להצמד ל 24 קאראט. למשל: כמה עולה זהב 9995? משמעותו, הזהב שברשותכם הוא 99.95% זהב, החלק ה 0.05% הוא כל דבר אחר, זאת דרגת נקיון די גבוהה, למרות שבציפויים משתמשים בזהב 9999 שזה 99.99% בתעשית האלקטרוניקה כבר מדובר על 5N , קרי 5 תשיעיות לנקיון. עכשיו, כאשר אתם באים לקבל זיכוי מחנות, קחו בחשבון שהעיצוב לא מעניין אותם כלל, בדר"כ. אתם תקבלו זיכוי הרבה יותר נמוך מהערך הבורסאי של המתכת באותה התקופה. בטח שלא תקבלו זיכוי על הכסף(SILVER) שהוא ביחס לזהב ממש אבל ממש לא משמעותי. נכון להיום, ערך הזהב בבורסה של לונדון הוא סביב 620 דולר לאונקיה, אבל נפשט שלכם את המדידה, כ 18-19 דולר לגר' זהב. נעבור לדוגמא: תכשיט ששוקל 20 גר' בקאראטורה של 14 מכיל בתוכו 11.7 גר' זהב. הערך הכספי הוא כ 222 דולר בש"ח זה כ 955 ש"ח הזיכוי יהיה כ 70%-80% מהערך הבורסאי, כי התכשיט צריך לעבור תהליך עיבוד / זיקוק וזה עולה כסף ליצרן/ספק... לכן נהוג לתת כ 720 ש"ח לתכשיט זה. עבור הכסף ניתן לקבל עוד כמה ש"ח, אז סביר להניח שתקבלו כ 750 ש"ח. מדוע יש לזקק? מסיבה פשוטה, יש סוגי זהב שונים, 14 קאראט לבן, 14 קאראט לימון, 14 קאראט אדום, הכל תלוי במרכיבים האחרים, אבל אתם זוכרים את התקן?... נכון, הזהב עדיין 58.5% ואי אפשר לערבב אותם כדי לקבל מנת יצור אחידה וחוזרת על עצמה. במקרה הכי קיצוני, התכשיט שלכם ימכר כמו שהו למשהו אחר. או ממנו ייוצר תכשיט אחר. כאשר אנו דנים בתכשיטים המכילים פלדיום או פלטינום בנוסף לזהב וכסף, כל הסיפור נהיה הרבה יותר מורכב. יש צורך להעביר את הנתך בבדיקה מקיפה של מרכיבים, לבצע זיקוק שעולה הרבה יותר ולכן הזיכוי יהיה כ 70% מהמחיר הבורסאי. אני נתקלתי במספר פעמים בזיקוק של קופסאות תכשיטי פלדיום ופלטינום מירושות למינהן. נ.ב. נא לא להתבלבל עם CARAT של יהלומים, בזה אני לא מבין. אבל מכיר כאלו שכן מבינים והם אמינים עלי. במידה ויש לכם עוד שאלות, אשמח לענות במסרים או כאן... שנה טובה וגמח"ט...