שאלה פילוסופית -
כן, בא לי להתפלסף טיפה בגלל שמשהו עיצבן אותי, יכול להיות שזה יהיה ארוך, אבל בכל זאת.. קראו בבקשה
: היום בשיעור הסטוריה עלה דיון גדול מאוד (יותר נכון להגיד ויכוח) בכיתה שכלל צעקות וירידות והגיע לאנרכייה בכיתה (
) בגלל שאלה קצת טיפשית אם חושבים עליה מעט - האם ל"אפרו-אמריקנים" אסור לקרוא שחורים/כושים? אני מאז גיל קטן (כמו רוב הילדים בארץ, לפחות בתקופה שלי, סוף שנות ה80, תחילת שנות ה90) הכירו את השחורים בתור "כּוּשִים". אני, בתור ילד במשפחה נורמלית למדי לא קיבלתי שום סטיגמות על שחורים ולא התייחסתי ל"כושי" בתור קללה, אלא בתור עובדה. במהלך ילדותי, לימדו אותי שכשאומרים לבנאדם שחור (ואני חונכתי גם שרק האפריקנים בארה"ב שאח"כ גם הגיעו יותר רחוק - הם שחורים, לא הבנתי שקוראים גם למזרחים "שחורים" אלא הרבה יותר מאוחר לפני זמן מועט) "כושי" הוא נעלב, ולכן לא צריך להשתמש בביטוי "כושי" אלא "שחור". הייתה ילדה בכיתה שלי שצעקה בקולי קולות "לא צריך לקרוא להם שחורים או בכל שם אחר - הם בני אדם". הדבר הזה עורר בי כעס.. למה? ובכן, 1. האם כשאומרים "שחור" פוסלים את העובדה שמקבל הקריאה הוא בן אדם? זאת גזענות לשמה. 2. אני אף פעם לא אבוא לבנאדם שחור (כפי שאני מכיר שחורים, שוב, אפריקנים) ואגיד לו "היי, שחור!" אפילו אם לא התכוונתי לגנות אותו. זה כמו שבאירופה (ורוב הסיכויים שכך יהיה במצב היום) יקראו לי "היי, יהודי!" אפילו (למרות שזה בד"כ כן כך) אם זה לא בא לגנות או להשפיל, פשוט זו הרגשה לא נעימה. אך כשמתארים קבוצה גדולה או מתארים בן אדם ליחידו (דוגמא - "זוכה האוסקר *שם* הוא מוסלמי, זוכת האוסקר השנייה היא רוסייה וזוכה האוסקר השלישי הוא שחור" - או קבוצה גדולה "בשנת *לא יודע איזו שנה* הייתה מלחמה בין השחורים מאפריקה וההולנדים" -כמובן שהמצאתי סתם
) אני לא חושב שיש בזה מן הפסול. אני חושב ותמיד אמרתי זאת - שבני אדם כבני אדם מקטלגים. אין מה לעשות עם זה, עם כמה שנהיה politicly correct - אנחנו מקטלגים. אנחנו רואים בנאדם - ואם אנחנו לא מוצאים מיידית משהו זר/שונה/שייך לקבוצה אנחנו מחפשים עד שאנו מוצאים (דוגמת ה"ערסים", "פריקים", "גותים", "פרחות", "סנובות", "חנונים" ועוד ועוד ועוד). יש גבול מאוד מאוד דק בין לקטלג בן אדם (מה שלי לא נראה פסול) כ"יהודי, גבוה, שחור, עם שפם, שמן..." לבין לקטלג ולפי כך להסיק מסקנות על אופי הבנאדם "הוא שחור ולכן הוא (כמובן שאני לא חושב כך) מסריח, חכם, יפה". זאת גזענות. אני אחריף ואומר שמי שאומר שזה לא בסדר להגיד על בנאדם "שחור" הוא הגזען. הוא הרואה ב"שחור" כמשהו נחות שמרמז על דברים לא בסדר, לא האיש שקיטלג אותו כך. וואוו, אתם רואים שנסחפתי?
. מה דעתכם?
כן, בא לי להתפלסף טיפה בגלל שמשהו עיצבן אותי, יכול להיות שזה יהיה ארוך, אבל בכל זאת.. קראו בבקשה