שאלה פילוסופית -

עמיתוש

New member
שאלה פילוסופית -

כן, בא לי להתפלסף טיפה בגלל שמשהו עיצבן אותי, יכול להיות שזה יהיה ארוך, אבל בכל זאת.. קראו בבקשה
: היום בשיעור הסטוריה עלה דיון גדול מאוד (יותר נכון להגיד ויכוח) בכיתה שכלל צעקות וירידות והגיע לאנרכייה בכיתה (
) בגלל שאלה קצת טיפשית אם חושבים עליה מעט - האם ל"אפרו-אמריקנים" אסור לקרוא שחורים/כושים? אני מאז גיל קטן (כמו רוב הילדים בארץ, לפחות בתקופה שלי, סוף שנות ה80, תחילת שנות ה90) הכירו את השחורים בתור "כּוּשִים". אני, בתור ילד במשפחה נורמלית למדי לא קיבלתי שום סטיגמות על שחורים ולא התייחסתי ל"כושי" בתור קללה, אלא בתור עובדה. במהלך ילדותי, לימדו אותי שכשאומרים לבנאדם שחור (ואני חונכתי גם שרק האפריקנים בארה"ב שאח"כ גם הגיעו יותר רחוק - הם שחורים, לא הבנתי שקוראים גם למזרחים "שחורים" אלא הרבה יותר מאוחר לפני זמן מועט) "כושי" הוא נעלב, ולכן לא צריך להשתמש בביטוי "כושי" אלא "שחור". הייתה ילדה בכיתה שלי שצעקה בקולי קולות "לא צריך לקרוא להם שחורים או בכל שם אחר - הם בני אדם". הדבר הזה עורר בי כעס.. למה? ובכן, 1. האם כשאומרים "שחור" פוסלים את העובדה שמקבל הקריאה הוא בן אדם? זאת גזענות לשמה. 2. אני אף פעם לא אבוא לבנאדם שחור (כפי שאני מכיר שחורים, שוב, אפריקנים) ואגיד לו "היי, שחור!" אפילו אם לא התכוונתי לגנות אותו. זה כמו שבאירופה (ורוב הסיכויים שכך יהיה במצב היום) יקראו לי "היי, יהודי!" אפילו (למרות שזה בד"כ כן כך) אם זה לא בא לגנות או להשפיל, פשוט זו הרגשה לא נעימה. אך כשמתארים קבוצה גדולה או מתארים בן אדם ליחידו (דוגמא - "זוכה האוסקר *שם* הוא מוסלמי, זוכת האוסקר השנייה היא רוסייה וזוכה האוסקר השלישי הוא שחור" - או קבוצה גדולה "בשנת *לא יודע איזו שנה* הייתה מלחמה בין השחורים מאפריקה וההולנדים" -כמובן שהמצאתי סתם
) אני לא חושב שיש בזה מן הפסול. אני חושב ותמיד אמרתי זאת - שבני אדם כבני אדם מקטלגים. אין מה לעשות עם זה, עם כמה שנהיה politicly correct - אנחנו מקטלגים. אנחנו רואים בנאדם - ואם אנחנו לא מוצאים מיידית משהו זר/שונה/שייך לקבוצה אנחנו מחפשים עד שאנו מוצאים (דוגמת ה"ערסים", "פריקים", "גותים", "פרחות", "סנובות", "חנונים" ועוד ועוד ועוד). יש גבול מאוד מאוד דק בין לקטלג בן אדם (מה שלי לא נראה פסול) כ"יהודי, גבוה, שחור, עם שפם, שמן..." לבין לקטלג ולפי כך להסיק מסקנות על אופי הבנאדם "הוא שחור ולכן הוא (כמובן שאני לא חושב כך) מסריח, חכם, יפה". זאת גזענות. אני אחריף ואומר שמי שאומר שזה לא בסדר להגיד על בנאדם "שחור" הוא הגזען. הוא הרואה ב"שחור" כמשהו נחות שמרמז על דברים לא בסדר, לא האיש שקיטלג אותו כך. וואוו, אתם רואים שנסחפתי?
. מה דעתכם?

דיתוּש

New member
מממ.אני רוצה להוסיף משהו שהיה היום.

קודם כל, לענות לשאלתך-תראה, כמו שאם יש פריק שייקראו לו פריק, הוא לא ייעלב, אני לא חושבת שכושי צריך להיעלב כשקוראים לו כושי. כמו שאמרת, זה לא שהולכים ברחוב וצועקים "היי, כושי!" אותו דבר לא הולכים ברחוב וצועקים "היי פרחה!/פריק!/חנון!". אז לקרוא למישהו כושי, זה לא צריך להעליב. הוא כושי, מה לעשות. כמו שאני אגיד "אני איעלב אם ייקראו לי יהודיה". אבל זו הדת שלי, כמו שזה הצבע שלו. אז לקרוא למישהו שהוא אפריקני-אמריקני - כושי, מבחינתי אין בזה פסול. ובקשר להיום. היום היה לנו יום פעילות, שאמור היה לגשר וכל מיני דברים כאלה... בקיצור, הייתה איזו שעה שהגיע אלינו רב חרדי וערך הרצאה קצרה. בקיצור, רוב הילדים השתעממו, וכשהוא אמר "יש שאלות?" לאף-אחד לא היה שאלות. אז הוא המשיך לדבר, עד שילדה אחת שאלה אותו שאלה בנוגע לצבא, ולמה חרדים לא עושים צבא, ושאם זו המדינה שלהם הם גם צריכים (נחשו מי זאת הייתה?). אני חושבת (וגם אמרתי לו את זה) שללכת ולהתחבא מאחורי ספרים זה מאוד לא בסדר, בעוד שחילונים-מסורתיים-כיפה סרוגה (מה שלא תגידו) הולכים וקורעים את התחת שלהם בשביל המדינה שגם החרדים חיים בה. לא לשנייה אני אומרת שחרדים לא נפגעים ממלחמות ופיגועי טרור, אבל אם הם היו הולכים ועושים צבא, אני חושבת שהיה יכול להיות פה הרבה יותר הוגן. למה הם יכולים לבחור גם לעשות משהו אחר? בנות למשל, יכולות לעשות שירות לאומי. גם אני רוצה לעשות שירות לאומי, לא בא לי צבא. מה תגידו לי על זה? שאני לא יכולה כי אני לא דתייה? ומה שהרב אמר לי, זה שאין צבא בתנאים שלהם (תפילה שלוש פעמים, הנחת תפילין בבוקר וכו' וכו'), וזה ממש לא נכון. אפשר בקלות לעשות הפרדה בין הבנים לבנות, אבל הם צריכים לרצות ולשרת את המדינה בכל מחיר. הם חיים פה. שיקחו בנטל גם הם. וכולם פשוט צרחו, התעצבנו, השתגעו, זה היה טירוף. והרב הזה, סלחו לי, אבל התחמק באלגנטיות מכל השאלות שלנו. כשמישהי מתלבשת חשוף היא משדרת את זה שהיא רוצה שיאנסו אותה? כשלחרדים לא נותנים בכלל מבט על העולם שמחוץ ל"בועה" שלהם, לא קשה להם הרבה יותר להתאקלם בסביבה שהיא חילונית? וכשחרדים קוראים בספרים שלושת-רבעי מהיום שלהם, זה בכלל ניתן להשוואה לעומת הקריעת תחת שהחיילים עוברים? סליחה, אבל ממש לא. נו מה, גם אני יודעת להתפלסף! וגם אני רוצה לשאול מה דעתכם.

לפי דעתי זה לא צריך להיות ככה

אני חושבת שלא צריך לשפוט מישהו לפי הצבע כמו שאמרת שיש אנשים שחושבים שכל השחורים הם....... אם מישהו היה אומר לי "יהודיה" לא היתי נעלבת כי זאת הדת שלי אבל כשקוראים למישהו שחור זאת לא הדת שלו זה הצבע שלו וזה כבר מעליב. זה כבר נקרא לשפוט מישהו לפי המראה החיצוני שלו ואני לא מבינה למה קוראים להם כושים שיקראו להם בשמות שלהם! זה כמו ששהם מדברים עלינו הם לא קוראים לנו"לבנים" הם מתארים אותנו בדרכים אחרות וגם אנחנו צריכים לתאר אותם בדרכים אחרות ולא לפי הצבע שלהם. הכי מגעיל זה שיש אנשים שקוראים להם כושים בפרצוף...... בקשר לחרדים אני חושבת בדיוק כמוך! אבל גם אם מישהו חילוני מחליט שהוא לא רוצה לעשות צבא אז הוא מצהיר שהוא דתי!! לנשים זה אפילו הרבה יותר קל פשוט צריך ללכת עם חצאיות חודש חודשיים להצהיר על דתיות ולאף אחד לא אכפת! וגם הם בדיוק כמו החרדים גרים במדינה הזאת אבל לאאאאאאא למה להם ללכת לצבא ולהגן על המדינה שהם יכולים לעשות דברים יותר טובים ולא להסתכן? לפי דעתי האנשים היחידים שלא צריכים ללכת לצבא זה אנשים שיש להם בעיה פיזית או נפשית.

אהמממ...

אנ לא סגורה על זה... אבל לפי מה שהבנתי... פירוש המילה "כושי".. זה עבד... פעם (לפני המון שנים) "שחורים" היו נמכרים לעבדות.. כשאמרו "כושי" הכוונו לעבד.. ובגלל שכל העבדים (ה"הכושים") היו שחורים.. אז המושג "כושי" ישר מתקשר לאדם שחור... השחורים אומנם "נשארו" שחורים אבל הם כבר מזמן לא "כושים"... אז כן... לקרוא לשחור כושי.. זה סוג של גזענות... אומנם ל גזענות מודעת אבל שחור שיודע מה הפירוש של המילה "כושי"... ייעלב... אגב... דיי נעלמתי כי המחשב שלי נלקח לתיקון לאיזה שבוע לפחות... ולא הייתי פה... עכשיו חזרתי

שלומצי

New member
יא מקטלגן שכמוך.

אני מסכימה אתך. לאדם יש יצר לקטלג, לשים קטגוריות - לכל דבר, גם בדברים פנימיים, לחלק את עצמך כל הזמן בשביל לבדוק (אני מצליח? אני טוב? אני מוכשר?) הצורך לתת כותרות ותבניות מאוד טבעי. ברור שהאינסטינקט שלי היה להגיד "מה פתאום "שחור" לגיטימי?", זה באמת כמו לקרוא למישהו שמן או גמד - משהו שבולט חיצונית. אבל אני חייבת להודות שההסבר שלך שכנע אותי, בעיקר כי להגיד "שחור" נשמע הרבה יותר מלאכותי ומאולץ, כאילו האדם שאומר את זה בעצם כבר חשב, ומרוב החשיבות שהוא מייחס לזה, הוא מצא ביטוי עדין. כלומר זה הוא שמקדיש יותר מדי מחשבה לשוני של השחור והוא הגזען. יש לך שכל ילד!

למעלה