שאלה פילוסופית...

teleman

New member
שאלה פילוסופית...

כשאני נוסעת באוטו ומאזינה ל-dark said of the moon, אין ספק שאני נמסה מעונג, אבל השאלה שאני שואלת היא למה? מה הופך את היצירה הזאת למענגת כ"כ? במה שונה השיר money למשל, מהשיר "יאללה לך הבייתה מוטי"? במה שונים השירים של פינק פלויד משיריה של שרית חדד? האם זה שפינק פלויד כותבים עם רגש? אפשר לומר את זה גם על שרית, האם זה בגלל שבכל שלוש דקות תמימות בא לעולם שיר חדש של שרית? יש כמה וכמה שירים מדהימים שגם הם נכתבו בפחות מדקה... שוב, אין להתווכח עם מה שעובד על האוזניים והלב, אבל מעניין לחשוב על זה לרגע...

noosh

New member
לדעתי היא לקחה את פינק פלויד

כמטונימיה למוזיקה עליה אנו מדברים פה. אז דבר ראשון - ברוכה הבאה לפורום (אני פונה לטלמן כמובן
)! ולשאלתך: זה נורא קשה לדעת, וזה קשור להמון דברים, וזו באמת שאלה נורא פילוסופית. עובדה שיש כאלה ששרית חדד היא זו שגורמת להם להתענג ולימס מאושר, ופינק פלויד סתם עושים להם כאב ראש. זה קשור דבר ראשון לחברה בה אנו גדלים. יש הגדלים על מוזיקת פופ, על מוזיקה מזרחית ועל רוק קלאסי, זה מאוד תלוי. יש המשתחררים מהמוזיקה עליה גדלו ופונים לכיוונים אחרים, ויש הממשיכים באותה דרך. זה גם תלוי במה שהאוזן רגילה אליו. לקח לי המון זמן להתרגל לג´נטל ג´איינט, אבל לפינק פלויד אני יכולה להאזין בלי בעיה כי גדלתי על זה, אני רגילה להקשיב לזה... גם המורכבות של המוזיקה היא פקטור - הרבה יותר קל להקשיב לבריטני מאשר ליס, כי בריטני היא קלילה ויוצרה מלכתחילה כדי לספק את הצורך המיידי והזמין של שומעיה, לעומת יס, שבחרו להתייחס למורכבות המוזיקה, ניסו למצוא ולהמציא דברים חדשים. אם נתייחס לדוגמא שלך, דארק סייד זו יצירה מושלמת מבחינה מוזיקלית. הכלים משתלבים שם בהרמוניה מוחלטת, המילים חודרות, סרקסטיות אבל לא יתר-על-המידה, מתארות מצבים שכולנו מזדהים איתם. היצירה בנויה כרצף אחד ארוך, עם אפקטים, בניה מלאת רגש, עוצמה וכוח, איכות צליל מעולה.... הקטעים מולחנים בצורה מושלמת, אין מה להגיד - פשוט מאסטרפיס. המוזיקה של שרית חדד אינה מוזיקה מורכבת. הצליל שלה הוא בכלל בכיוון מזרחי יותר, אז אם אינך אוהבת מוזיקה מזרחית - אין מה להשוות כאן מהתחלה. חוצמזה, השירים שלה בנוים כשירים נפרדים, ולא כחטיבה אחת שלמה, שמתועלת למטרה כלשהי, להעביר מסר כשלהו, לגרום למאזין לתחושות ולרגשות. אני לא חושבת ששרית חדד מנסה לגרום לשומעיה להרגיש את אותן התחושות. לד זפלין הרבה יותר מרגשים אותי מג´ניפר לופז, אולי בגלל שהמחשבה והרגש שהושקעו במוזיקה שלהם באמת ניכרים בה. אפשר להרגיש את כל מה שהם מנסים להעביר, בעוד שהשירים של ג´ניפר מלוטשים והמסחריות נוטפת מהם. במקרה של שרית חדד זה לא ככה, אני לא מאמינה ששרית חדד כ"כ ממוסחרת. אצל שרית גם אפשר להרגיש בהוויה הארצישראלית, שגם זה גורם לאנשים להקשיב לה. כל אחד מתחבר לסוג אחר של מוזיקה, אבל בסוגים השונים אפשר להרגיש במידת ההשקעה שהושקעה בכל שיר, גם אם הוא נכתב בפחות משלוש דקות. לדעתי מוזיקה שלא הושקע בה רגש אינה נחשבת מוזיקה, כי מוזיקה זה בראש ובראשונה רגש, תחושה כלשהי שמנסים להעביר. אנשים העוסקים במוזיקה הם בד"כ כאלה שרוצים לבטא את הרגשות שלהם בדרך מוזיקלית, ואם לא, אז הם לא עוסקים במוזיקה, הם עוסקים במסחר. אני יכולה להרגיש במוזיקה שאני מקשיבה לה אם הושקעה בה מחשבה או לא, אם היוצר באמת הכניס לתוכה משהו מעצמו. ומוזיקה שאפשר להרגיש בה את יד האמן, היא המוזיקה שאני מוצאת מרגשת, מענגת וממסה.

../images/Emo45.gif יפה

קודם כל אני אצתרף לברכות ל טל מן, ברוכה הבאה
. התחלתי לכתוב תגובה, להודעה של טל, ואז הבנתי שבעצם אין תשובה, מוסיקה כמו שאמרת נוש, היא רגש, ותלויה לגמרי בהקשר תרבותי, היום אני יכול להגיד שלאום כול ת´ום יש יצורות מוסיקאליות מדהימות, ויכול גם להבחין בין מוסיקה ערבית קלאסית או מוסיקה יוונית איכותית לבין פופ מזרחי כמו שעושים אותו בארץ, אבל עד היום קל לי יותר להתחבר לרוק, ויהיה מורכב ככל שיהיה, מאשר לכל דבר אחר. יחד עם זה, ונדמה שהעניין פה הוא כן מסחריות, כשעושים משהו מתוך הלב, זה ניכר לעין, מאידך כשעושים משהוא מהכיס גם זה ניכר, אני לא רוצה להגיד כלום על שרית חדד, שחוץ מלשמוע באקראי חלקי שירים שלה אני ממש לא מכיר שום דבר שהיא עשתה, אבל מהכרותי עם מה שמשדרים ברדיו, ומה שנוצר להשמעה ברדיו היום אני חושב שיש אמת במה שאמרתי. משאמרתי זאת, צריך לזכור, שה dark side נוצר על ידי פינק פלוייד בשביל להיות הפריצה המסחרית שלהם, מה שהוא אכן היה, האלבום הזה הרבה פחות ניסיוני מכל מה שהם עשו עד אז, והרבה יותר מיינסטרים, יחד עם זה, המחשבה שלהם, ששיקפה את הלך הרוח מ 1968 בערך, עד 1977 (פחות או יותר), הייתה שאם שהלחנים יהיו טובים מספיק, ההפקה איכותית מספיק, ומילים ברמה גבוהה מספיק,אז האלבום ימכור את עצמו, היום לצערי המחשבה היא, שיש למצוא נוסחא שעובדת (מוכרת) ולהצמד אליה, ושנוסחא זו צריכה לפנות למכנה משותף נמוך ככל האפשר. הפשטות, בשילוב עם חוסר הכנות שבעשייה המסחרית, יחד עם גורמים תרבותיים הם חלק מההבדל ברגש שמעורר אלבום אחד לעומת אחר, חלק אחר הוא כמובן אישי לגמרי, ולכן למשל, אני אוהב את AHM הרבה יותר מהדרק סייד, או החומה, או את הסנו גוס ומיראז´ יותר מכל דבר שעשו חברי להקת קאמל.

למעלה