שאלה פילוסופית

פרח75

New member
שאלה פילוסופית

אני עובדת לאחרונה עם משפחות שכולות ואני בת ללא אם בעצמי. אמי היתה גם אחות שכולה. אני תוהה הרבה פעמים מאיפה אנשים שכולים מוצאים את האופטימיות והרצון להמשיך הלאה, איך ממשיכים להנות מהדברים שלחיים יש להציע, מאיפה מביעים את הרצון להמשיך לחיות? מה בעצם טוב בחיים אחרי שאיבדת אדם יקר? אני לא מתכוונת לדכא, אלא פשוט מעלה שאלה על פילוסופיות חיים. מעניין אותי איך אנשים מוצאים את הכוחות ולמה...

A GIFT OF LOVE

New member
מה בעצם טוב בחיים אחרי שאבדת אדם יקר?

דווקא האובדן הוא זה שיכול לתת לנו הרבה כוח בחיים, המון עוצמה ורצון להמשיך הלאה... דרכו אנחנו מסתכלים על דקויות החיים, על הרגישות ועל הכאב בצורה שונה. אנחנו חיים עם הכאב, הוא מין שיגרת החיים. והאדם אשר חווה את הכאב הוא זה אשר מצליח להתמודד עם החיים. אפשר לתת לאובדן לשחק בנו- לשרוע למלתעות ייאוש ועצב, לאבד את התקווה לחיים ובעצם לחוות את המוות בעודנו בחיים... אבל אפשר גם לחיות עם האובדן יד ביד- לא לשקוע לעצבות יומיומית, להיות אופטימים ולהמשיך הלאה. במצב כזה האובדן יעניק לנו גם כוחות להתמודד עם עוד אובדנים, הוא נותן לנו להבין את כאב הסובבים והוא יכול לתת עוד ועוד- השאלה איך אנחנו בוחרים לחיות עימו?! ואיך שרית שרה? לראות את הכאב ולהביט לו בעיניים להצד אל החיים חזק לא לוותר להאמין בכל הלב שיהיה עוד טוב ושלמרות הכל אנחנו נתגבר תמשיכי הלאה בחיים פרח, תמשיכי לעודד את אותן משפחות, מי כמוך יודעת עד כמה את מבינה את כאבן, ותראי להן שאפשר ויש עתיד טוב יותר!! אני בטוחה שאמא שולחת לך כוחות מלמעלה...

היי

שאלה קשה.. אני חושבת שהרצון לעזור וההזדהות למצב גוברים על הכאב.. נגיד וישאלו אותך למי את רוצה לעזור לאנשים פצועים או לתינוקות יתומים..אני יודעת מעצמי שאני אעדיף ליתומים,כי יש מין הזדהות כזאת..

eshkolit32

New member
אפרופו התנדבות

אני מבינה לגמרי את הרצון לעזור למי שאת יודעת שעבר משהו שאת עברת. אצלי בנוסף יש רצון להתנדב עם ילדים חולי סרטן בגלל שאימא שלי חלתה במחלה הארורה הזאת.

A GIFT OF LOVE

New member
גם אמי חלתה בה

אחד החלומות שלי הוא לתרום את השיער שלי לחולי סרטן. כמובן, בגלל ההזדהות עם המחלה...

eshkolit32

New member
על הקלות הבלתי נסבלת של הקיום

קודם כל אני שמחה על השאלה ששאלת ובהחלט מענין לראות איך כל אחד מסביר את הנושא. מנק' המבט שלי ואחרי שנים רבות שעברו מאז אובדן הוריי - הממשות של המוות עושה את כל ההבדל בין מי שאיבד איש יקר ובין מי שלא. כשהורה נפטר כשאנחנו צעירים יחסית - אנחנו לומדים שהחיים "מביאים לנו אותה בהפוכה" והגורל עושה פחות או יותר מה שהוא רוצה. אנחנו לומדים שלא משנה מה נעשה - אין לנו שליטה על המון דברים, גם לא על החיים של היקרים לנו. ההבנות האלה מחספסות אותנו, הופכות אותנו ללמודי ניסיון, ומבהירות לנו שזה בסדר להיות בדיכאון וליפול לתוך נהרות של יאוש אבל בסופו של דבר נצטרך לצאת מזה ואם אפשר אז כמה שיותר מהר, ובדר"כ לבד, וכל זה רק בגלל שאנחנו מבינים שאנחנו חיים כאן על זמן שאול. כל רגע שטוב לנו ואנחנו שמחים או צוחקים, נהנים ומתרגשים - כל רגע כזה הופך בגלל האובדן ליקר מפז. כשאני נמצאת בדכדוכים קשים אני ממש כועסת על עצמי על בזבוז הזמן והכוחות שלי במיוחד כשעברתי דברים קשים הרבה יותר והדכדוכים האלה נראים לי לפעמים מיותרים. אני אישית מרגישה שהאובדן שלי איתגר ודירבן אותי לעשות המון דברים, ללכת עם החלומות שלי, לדאוג לעצמי, לנסות לשפר את עצמי, לחשוב קדימה אבל גם להנות מהרגע. כלומר, מבחינתי אין שום קלות לקיום שלנו. כמו שהכאב הוא גדול ועצום כך גם השמחה וההנאה הן עצומות. האובדן מחדד את החושים, את כושר ההישרדות, את הרצונות והשאיפות ואת האהבה. כל הדברים האלה נותנים את הכוח לרצות להמשיך ולא סתם להמשיך אלא להמשיך ובגדול, להצליח ללכת עד הסוף עם דברים שחשובים לנו, ולהיות נאמנים לעצמנו. כמובן שלכל אחד לוקח הזמן שלו לצאת מהאבל,להשלים עם מה שקרה, ואלה דברים שיכולים לקחת שנים. בשנים האלה אי אפשר לצפות שנרגיש ברי מזל...אבל הזמן עושה את שלו ואנחנו לומדים שלמרות שאיבדנו את היקרים לנו מכל, יש המון דברים אחרים שלא איבדנו, למשל חברים, חלומות, אהבה ובכלל - את החיים שלנו... ובנוסף, אני גם מרגישה שלמרות שפיסית הם לא כאן, נפשית או רוחנית - הם כן איתי בלא מעט נקודות בחיים וגם זה משהו שעוזר לי להתמודד עם העובדה שהם לא כאן.

פרח75

New member
ריגשת אותי מאד

תודה רבה על מה שכתבת. בהחלט עוררת אצלי חשיבה. הבעיה היא לפעמים שאני מרגישה שהאובדן לקח אותי למקום של חרדות, לתחושה שאין לנו שליטה על מה שקורה ואנחנו רק נסחפים עם הזרם. אני עדיין מחפשת איך להירגע מהתחושה הזו. ועבודה עם משפחות שכולות גורמת לי לפעמים לתהות איך אנשים ממשיכים לחיות ואיך לעודד אותם להמשיך לחיות...

eshkolit32

New member
כמה זמן עבר מאז האובדן שלך?

האופטימיות הגיעה אלי אחרי לא מעט שנים...יכול להיות שאת עדיין לא סיימת לעבור תהליכים ועוד מצפות לך הרבה הבנות והשלמות בנושא. אגב כל הכבוד לך על העבודה עם משפחות שכולות! אני מתארת לעצמי שזה לא קל לך, בלשון המעטה... הדרך לא להיסחף עם הזרם היא לעשות דברים שהם כן יכולים להיות בשליטתנו, ללמוד דברים שאנחנו אוהבים, לטפח קריירה, להתעסק בתחביבים שאנחנו אוהבים, לעשות כל דבר שמדבר אלינו ובונה אותנו, אפילו פעולה פשוטה כמו ללכת לראות סרט שחשוב לנו לראות זו דוגמא בעיני ל-לא להיסחף עם הזרם. ברגע שאת מחליטה שכרגע את כאן, ו"זה מה שיש ועם זה ננצח", אז את בעצם מתמודדת עם חוסר השליטה שבחיים. ועוד משהו: לכל יצור אנושי יש חרדות בלי סוף, לאלו שעברו אובדן ולאלו שעדיין לא. כל אחד חושב שהוא קצת מגזים עם זה אבל אם תסתכלי טוב אני מבטיחה לך שתגלי שכולם כאן חרדים ודי בצדק...אנחנו לא יכולים לדעת מה יהיה מחר. אבל אנחנו יכולים לקוות ולהאמין שיהיה טוב! מה שנקרא מפגרים אבל אופטמיים...

פרח75

New member
איזו מדהימה את...

הצחקת אותי עם האמירה "מפגרים אבל אופטימים".
אמי נפטרה לפני שש וחצי שנים. למען האמת הייתי במשבר ענקי אבל אני מרגישה שכבר עיבדתי את האבל והמשכתי הלאה, התחתנתי ובניתי לי חיים שמחים. פשוט העבודה החדשה עם משפחות שכולות מעוררת את כל השאלות הישנות כואבות הללו

eshkolit32

New member
כמה טוב לשמוע שהמשכת הלאה

ושאת מתארת את החיים שבנית כשמחים. בהחלט הגיוני שהעבודה החדשה שבחרת מעלה שאלות מחדש. מה שמענין הוא שאת מעלה את השאלה כלפינו כשבטח גם לך יש את התשובות שלך... את מה שנתן לך את הכוח לא רק לשרוד ולהרים את הראש מעל המים אלא גם לבנות חיים שמחים כמו שכתבת. אפשר לשאול איזה סוג עבודה זו, מה בדיוק הגדרת התפקיד שלך?

פרח75

New member
בהחלט

אני עובדת סוציאלית ועובדת עם משפחות שכולות של משהב"ט. התפקיד שלי הוא טיפולי (כמו פסיכולוג שגם עושה ביקורי בית ורואה מה הצרכים בנוסף לשיחות הטיפוליות)

פiצ 15

New member
../images/Emo118.gif המ.

רצון לא לאכזב את מי שאיבדת, לא לאכזב את הסובבים אותך, לא לאכזב את עצמך, בכלל להבין שזה חלק מהחיים וגם לך זה יקרה מתישהו. לדעת בתוך תוכך שמי שאיבדת תמיד בלב שלך, ותמיד יהיה איתך לא משנה לאן תלכי, ולחייך כי זה עושה לו טוב. ועם כל זה את לומדת בעצם להעריך את מה שכן נשאר לך בחיים. ולומדת להסתפק בו ולהיות מאושרת בחלקך. סתם כי זו דעתי :]

1קישקשתה

New member
יקירתי,

אחלק בין אנשים מאמינים לבין כאלה שאינם מאמינים. אדם מאמין שואב פעמים רבות את ביטחונו מאלוהים. היהדות דנה לא מעט בדיני אבלות ורוכשת להן כבוד והערכה. היהדות גורסת שיש לדעת להתאבל ולבכות, אולם באותה נשימה אינה שוכחת לציין שיש גבול גם לכך. אסור להתאבל ולבכות יותר מזמן קצוב שאחרת העצב מכרסם בך מבפנים ובכך מזלזל אתה בבורא עולם אשר קטף את יציר כפיו מרצונו. אדם אשר ההלכות שגורות בפיו, יודע גם כי יש ללמוד את דיני האבלות (ויש רבים) מדי יום, מדי שבוע, כלומר כעניין דינמי וללא תלות במצב הבריאות של קרוביך. הסיבה לכך היא פשוטה: כאשר אדם קרוב נפטר, הרי שאם לא בקיא אתה בדיני אבלות, מוצא אתה עצמך בור, מופתע ולא מוכן להם. האמונה באלוהים ושימת מבטחו בו הוא עניין מעצים מאוד. "ה' נתן וה' לקח - יהי שם ה' מבורך" הנה מימרה ידועה ומפורסמת במורשת אבותינו אשר שורש רעיונה הוא כי יש לברך על כל דבר שקורה לאדם, הן לטובה הן לרעה, ולקבלו בחיבה ובאהבה. ידוע לך אולי הסיפור המפורסם מן התלמוד על אותו נחום אשר דבק בו הכינוי: "נחום איש גמזו" משום שכל רעה או צרה אשר נקרתה בדרכו היה מברך: "גם זו לטובה"
. זוהי, כמובן, מעלה גדולה מאוד אשר כנראה רק מאמינים גדולים יכולים ליישם. יש בה, לדעתי, תמימות מסוימת מחד ונוסחה לחיים שלווים מאידך. את המעלה הגדולה ביותר הקושרת בין שכול ובין אמונה באלוהים, מצאתי בעבר בסיפור חסידי (רוב הסיפורים החסידיים אינם אלא סיפורים המצוצים מן האצבע, אך לא מעט חכמה ומוסר השכל יש בהם): מסופר על חסיד אשר עמד לחתן את בתו ובערב החתונה מתה עליו אשתו. כאשר הגיע לחתונתה של בתו החל רוקד, צוהל ושמח. ניגש אליו חסיד אחר ושאלו: "הכיצד יכול אתה לצהול ולהתרכז בחתונת בתך כאשר רק לפני כמה שעות קברת את אשתך"? והלה ענה לו: "ה' לקח ממני את אשתי ולכן חייב אני לברך על הרעה כשם שמברך אני על הטובה. משמע שאם ה' לקח אותה, הרי עליי לשמוח ולברך על כך. מכיוון שהיום הוא יום חתונתה של בתי ומכיוון שאין מערבין שמחה בשמחה, אזיי מתרכז אני רק בשמחתה של בתי ולא בשמחה האחרת".... מכיוון שאנוכי איני מאמין באלוהים או בכל כוח מיסטי אחר, עליי לציין שלאדם מן היישוב קשה יותר להתמודד עם שכול מאשר אדם מאמין. זוהי לפחות הערכתי האישית. בנוסף לביטחון אשר שואב האדם המאמין ממעשי אלוהיו, אשר אין עוררין עליהם ויש לקבלם בהבנה, תמיד מפעפע בו מפלט העולם הבא. האדם הדתי הרי רואה את העולם הזה כמין פרוזדור לעולם הבא, שם זוכים הנפשות לחיי רוח ונצח. כלומר מוות ע"פ היהדות אינו דבר נורא כ"כ, למרות החיוב החמור לשמור על חייך ולהיזהר בהם מאוד. לא אחת נתקלתי במשפחה דתייה אשר שכלה את תינוקה ומיד הביאה זאטוט אחר "במקומו". צריך הרבה כוחות נפש על מנת לקום מן האבל ולהחליט שאת המוות והשכול יש לקשט עכשיו בחיים חדשים. עם זאת, על מנת לא לשקוע בדיכאון עמוק או בדכדוך קשה, טוב יעשה האדם אם בצורה רציונלית ינסה (עד כמה שניתן) למנן את מחשבותיו אודות אובדנו. כלומר להקצות זמנים קצובים בהם מתייחד הוא עם קרובו האהוב (תמונות, מכתבים, ספרים שקרא, משפטחם שאמר לו, מקומות בהם בילה אתו וכדו'). בשאר הזמן יש לנסות לתעל את החשיבה בצורה אופטימית ולהעריך את החיים כמות שהם ולא להקל בהם ראש. לעתים הדבר אינו קל לביצוע, שהרי לא תמיד האדם מצליח לשלוט ברגשותיו ובמחשבותיו ותמונת יקירו האהוב עולה וצפה היא ללא שליטה. זהו דבר טבעי אתו ניתן להתמודד בצורה חיובית או שלילית - הכול תלוי ברצון האדם להקל על נשמתו אם לאו. איך ממשיכים ליהנות מן הדברים שיש לחיים להציע? שאלה קשה. אני חושב שככל שהאדם שם לב לפרטים ומעריך בתמימות את הדברים הקטנים והטריוויאליים אשר החיים מציעים לו, כך ייקל בעיניו ללבוש אופטימיות והנאה. יש אנשים שאינם נהנים מן החיים אף ללא קיומו של שכול ברקע. אנשים מלאי חרדות אשר כל מחשבתם נתונה לדאגות אין קץ, לא יידעו גם להעריך ארוחה טובה ומזינה בביתם. קשה להם להתרכז בפרטים רבים הסובבים אותם משום שכל מחשבתם נתונה לדאגות וללחצים. יש כאלה שמצליחים להפריד בין חרדה, דאגה וכאב ויכולים אף להתמוגג מביס אחד קטן בשזיף עסיסי
. מאוד קשה להתבונן בפרטים ודלותם בקצב החיים הדינמי, אך יש אנשי מעלה אשר עושים זאת. אני חושב שזו אף שאלה של רצון ותרגול עצמי. מאיפה מביעים את הרצון להמשיך לחיות? לא כל בני האדם מביעים את רצונם לחיות. לי יש קרובת משפחה אשר חולה במחלה נפשית קשה אשר מדי שבוע מביעה היא בפניי את רצונותיה לשים קץ לסבלה. לה קשה לשלוט על תחושה זו ולכן התכונה הטריוויאלית המצויה ברוב בני האדם, זו אשר גורמת להם להציג דילמה כמו זו שהצגת בשאלה לעיל, היא בעצמה דבר גדול! לא לכל אחד יש את הזכות והפריבילגיה לשאול שאלה זו. יש כאלה שאינם יכולים להביע את רצונם להמשיך לחיות אלא נאחזים הם בתרופות אשר מנסות למנוע מהם כלל דיון זה. אז ברכי על כך שיש בידך את הזכות להתלבט ולשאול זאת. בשונה מבעלי חיים, אשר בהם לא טמון מנגנון אשר גורם להם להתלבט בשאלה זו (הם פשוט שורדים כמנגנון אוטומטי), לאדם יש תכונת שרידה הנעוצה בו כמעט מיום היוולדו. אני זוכר שחבר שלי פעם הביע בפניי את חששו מטיסה. הוא חשש שמא המטוס יתרסק. לא עזרו לו הסבריי כי הסיכוי להתרסקות מטוס נמוכה עשרות מונים מן הסיכוי להיהרג בחציית כביש, כך סתם באמצע היום. את יודעת איזה נימוק לבסוף הרגיעו? ---> שאלתי אותו, מהו הדבר הנורא ביותר שיכול לקרות אם מטוסו יתרסק. הוא ענה לי שהוא ימות. אז אמרתי לו: "נו, אתה רואה, אז ממה אתה כ"כ מפחד. הרי כולנו נמות מתי שהוא, מי צעיר יותר ומי צעיר פחות. חלקנו אף לא ירגישו בכך בשעותיהם האחרונות. אם זה הנורא מכול, אז טוס לשלום". הנקודה שרציתי להביע כאן, וייתכן כי אינך תסכימי לה, היא כי הדיון הבלתי-פוסק במהות חיינו או ברצון/שאיפה שלנו להמשיך לחיות, שזורה כולה בשאלת המוות. אם לא היינו מפחדים כ"כ מן המוות ולא מקדישים לו כ"כ הרבה שעות חשיבה, גם לא היינו דנים כ"כ בשאלת תוחלת ומהות חיינו. פשוט היינו חיים בלי לשאול יותר מדי שאלות, בדיוק כמו שהחיות עושות. מכיוון שאנו לא חיות, ומכיוון שהמודעות אצל רובנו גדולה, טוב נעשה, לדעתי, אם במקום להאביס את ראשנו במחשבות רבות אודות הסיבה להמשך חיינו ואם הם בכלל כדאיים, פשוט נחיה אותם ונקבלם כפי שהם. דבר זה יכול לפטור אותנו מדכדוכים רבים ומשאלות שאין עליהן מענה.

1קישקשתה

New member
המשך - ההודעה נקטעה לי

מה בעצם טוב בחיים אחרי שאיבדת אדם יקר? י ש אנשים שחרב עליהם עולמם לאחר שאיבדו אדם קרוב. הם אינם מוצאים תוחלת בחייהם ומעבירים את המשך חייהם בצורה מכנית בלבד. כלומר מתפקדים הם בעל כורחם ובגין מציאות אליה הם נדרשים (ילדים, משפחה ומחויבויות אחרות). זהו מצב נפשי לא פשוט ולמרות שאיני פסיכולוג (ואף רחוק מכך) אני חושב כי בכל אדם קיים מנגנון אשר גורם לו להיאחז בנקודות אור חיוביות ולו הקטנות ביותר, גם בזמנים בהם חייו נמצאים בחושך ובעלטה. עניין זה בוודאי לא מנחם אך אני חושב שכך רובנו בנויים. ארהיב עוז ואומר שלדעתי ניתן להתאמן ולסגל צורות חשיבה אופטימיות, הרבה יותר מכפי שנדמה לנו. איך עושים זאת? קשה לי לענות על כך, אך עצם הידיעה והאמונה שכך הוא הדבר, מספיק מרגיע אותי ויכול להרגיע גם אחרים. אבי ז"ל לימדני שחיי יעברו בקלות רבה יותר אם אחיה אותם בתמימות. הוא, אמנם, לקח את זה כמה צעדים רחוק ובערוב ימיו היה הפרייר הכי גדול שהכרתי, אולם מוצא אני בדבריו הרבה מן האמת.אדם שחי את חייו בתמימות יכול ליהנות מדברים רבים יותר ולשאוב מאירועים שונים מנות גדולות יותר של תובנה ושל אופטימיות. זה יכול להתבטא בהנאה צרופה עת מתבוננים אנו בשתי ציפורים המקננות על עץ: זה יכול לבוא לידי ביטוי באותן שתי דקות בהן אנו מדברים עם אדם זר ובאמת מתעניינים בשלומו; זה יכול לצוץ כאשר מתענגים אנו על גלידה טעימה או ממלאים את חושינו הנאה בקריאת ספר טוב. זה יכול לבוא בצורות שונות ומגוונות. בטעמים ובזוויות התבוננות רבות. השאלה היא אם באמת אנו מבחינים בכל שלל הצבעים האופפים את עולמנו והאם את מנת הדכדוך מסוגלים אנו להחליף במנה של אופטימיות, פשטות ותמימות. בלי לשאול יותר מדי שאלות ובלי לנסות לחפש תשובות רבות, לשאלות שאין עליהן תשובה, ואשר רק מוסיפות לבליל מחשבותינו בלבול, כעס וכאב. לא פשוט, לא קל אולם אני מאמין כי אפשר

A GIFT OF LOVE

New member
שלום לך

צר לי על אובדנך.. נשמח לשמוע עליך וממך, כמובן כשתרגיש בנוח... לילה מקסים שיהיה..

פרח75

New member
אני מודה לכולם על התשובות

בהחלט קראתי, השכלתי, חשבתי המון ועל כך אני מודה לכם. רציתי להוסיף שלאחרונה התחלתי לעבוד כעו"סית של משפחות שכולות ומה שקורה בפועל הוא שאני עוברת בין משפחה שכולה אחת לשניה,, שומעת את הסיפורים, מנסה לעזור, להקל, לתמוך ובעצם כל היום שלי סובב סביב השכול. זה גרם לי לאחרונה לאיזשהו פחד מוות. תחושה שהמוות שולט מסביב והכל יכול לקרות כל רגע נתון. זה ממש עורר אצלי פחדים ומתחים והמון עצב ושאלות פילוסופיות כמו אלו שהעליתי. אני תוהה איך מתמודדים ומקבלים את החיים בשמחה למרות עבודה קשה כזו? יש רעיון?

eshkolit32

New member
ברוך הבא קישקשתא../images/Emo140.gif

שמחתי לקרוא את מה שכתבת (ובו זמנית התרשמתי מהסבלנות שלך לכתוב 2 הודעות ארוכות כל כך
). מסכימה אתך על כך שכדאי לאדם למצוא את ההנאות הקטנות בחיים שבאמת נמצאות בדברים שנראים הכי קטנים וטריוויאליים. מסכימה גם שלולא תהיות בנוגע למוות של הקרובים לנו גם לא הינו מגיעים לתובנות בקשר לדברים החיוביים שכן נמצאים בחיים שלנו, אחרי הכל . נכון גם שיש אנשים שלא חוו אובדן ובכל זאת מצויים בחרדה תמידית, מה שמוכיח שדכדוך כן יכול להיות במקרים מסוימים ענין של חלטה ובחירה. בענין התייחסות דתיים וחילוניים אל המוות: רציתי רק להוסיף שישנם גם חילוניים שמאמינים בעולם הבא, בגלגול נשמות או בצורת חיים אחרת לאחר המוות בעולם הזה, לכן אני לא בטוחה שבכל מקרה לדתיים קל יותר להתמודד עם המוות לעומת חילוניים. בבסיס אולי כן קל לדתיים יותר בגלל שמבחינתם אין מקום לפקפק בבחירה של אלוהים לאסוף אליו אנשים מהעולם הזה. אבל אני חושבת שהחילוניים סיגלו לעצמם דרכים יצירתיות ומקוריות להשלים עם המוות ולהתמודד איתו.

למעלה