שאלה על רוחב פס

קומרן

New member
שאלה על רוחב פס

שלום לא הבנתי משהו לגבי רוחב פס בשידור רדיו. ברור למה גל באיפנון FM דורש רוחב פס, אבל למה דרוש רוחב פס באיפנון AM אשר משדר בתדר אחד ויחיד כל פעם?

קומרן

New member
לא בדיוק מסביר

איפנון תדר (המאפשר בין היתר שידור סטריאו), דורש רוחב פס יותר גדול כיוון שהוא משדר על פני טווח של תדרים. שאלתי מדוע ואיך מחשבים את הרוחב פס בAM אשר משדר על תדר אחד בודד

עודדנ

New member
עזוב

אתה צודק שבאופן אינטואיטיבי, נשמע כאילו גל נושא של AM הוא תדר בודד ורוחב הפס שלו אמור להיות 0. אבל התשובה לא פשוטה - זה לא בגלל הסטריאו. העניין הוא שברגע שמאפננים סיגנל על הגל הנושא, ישנם תדרים נוספים (מלבד תדר הגל הנושא) בהם נוצרת הרמוניה; בעצם בגלל האפנון אתה משדר גם בגלים שאינם הגל הנושא (ואפשר לקרוא לזה הפרעות). אני לא מכיר דרך פשוטה להסביר את זה, בלי להשתמש במתמטיקה של גלים, שזה נושא די מסובך (אבל מאוד יפה אם אתה מתעניין במתמטיקה)... (מצטער)

4Z1PF

New member
חומר לקריאה

קרא את החומר מעמוד 33 והילך. מקוה שהוא מספיק ברור http://www.iarc.org/~4z1pf/dwnload/communication-principles.pdf משה

קומרן

New member
תודה - ועוד שאלה

היו לי כמה דקות ועברתי על זה - לא כל כך הבנתי את הסיבה - אבל אני אנסה שוב שאני יהיה יותר צלול - תודה... שאלה שניה - איך מעבריים על תדר FM , בנוסף לגל שמע גם גל סיפרתי (כמו זה שמאפשר ליראות את שם התחנה על צג הרדיו ברכב)?

גם הטלטקס עובר בצורה כזו על גל

אנלוגי של ערוץ 1 . וגם בחירת התרגום ביס בחלק מהערוצים עובד בשיטת הטלטקס . כניראה דוחסים קווצים . ויש מפאנח במקלט שמראה את זה

עודדנ

New member
לא בדיוק...

לא בדיוק. המידע שמעבירים על FM, שנקרא גם RDS מאופנן בתדר גבוה על גבי השידור לפני ששניהם יחד מאופננים ב-FM. זה נקרא SUBCARRIER. טלטקסט עובר אחרת לגמרי: שידור של תמונת טלויזיה אנלוגית סורק את השורות אחת-אחת, אבל בעצם מכשירי הטלוויזיה לא מראים את הקצוות של כל השורות. המידע של הטלטקסט פשוט משודר בקצה של חלק מהשורות. והתרגום בערוצים של "יס" מועבר בדרך אחרת לגמרי. השידור של "יס" הוא דיגיטלי לחלוטין; המפענח מקבל שידור של "זרם" (STREAM) ביטים של וידאו, אודיו ומידע שמקודדים ומרובבים ב-MPEG2. כשם שערוצי הוידאו והאודיו כלולים ב"זרם" הזה והמפענח דואג לסנכרן ביניהם, כך עוברים גם ערוצי מידע שכוללים תרגום בשפות שונות, והמפענח דואג להציג אותו על גבי הוידאו.

עודדנ

New member
עוד הערה

לגבי מה שכתבתי על SUBCARRIER, הערה מעניינת היא שכך עובד FM STEREO: המידע של הפרדת הערוצים בשידור סטריאו מאופנן ב-SUBCARRIER על גבי שידור מונו רגיל. כך, מכשיר רדיו שאינו יודע לפענח סטריאו ישמיע מונו בלי בעיה.

למעלה