שאלה על סוסים

primetime1

New member
אני מסכימה :)

קודם כל, למרות ההרצאה המעולה, קראתי כמה דברים מאוד קשים מפיו של גארי יורופסקי, ואני לא מאמינה שזה נכון להטיף נגד אלימות ולנהוג באלימות. זה פשוט לא נכון. הציטוטים האלו שלו עשו לי ממש רע.
לשמחתי רוב האנשים פשוט רואים את ההרצאה והיא באמת טובה ולמרות הכל בתור כמעט טבעונית (
) אני ממליצה לראות אותה.
אני דווקא לא ממהרת בכלל להשתמש במילה התעללות בנוגע לאחזקת סוסים, לא שחסר, אבל לא כל מי שמחזיק סוס בתא או רוכב עם מתג הוא מתעלל בעיניי.
אני מניסיוני והדרך שעברתי, רואה את הדברים אחרת וחושבת שיש דרכים טובות יותר,
אבל משתדלת לקבל את זה שיש אנשים שחושבים אחרת ממני..

kenz

New member
אני דווקא חושבת שיש פה בדיקה אובייקטיבת

לפחות בעניין הטיפול בסוסים.
איך הסוס נראה, בקריטריוני בסיס. (משקל, פרווה, רוגע, וכד')
אני חושבת שכל בן אדם יכול לעשות את ההשוואה בין מראה של סוס בריא, למראה של סוס מוזנח.

אין לי בעיה עם להוריד מתג, להוריד פרסות, לגדל במרעים - זה בהחלט יכול להתאים לחלק מהסוסים... וזה בהחלט יכול שלא. הכל תלוי סוס, עבודה, התאמה לדרישות כאלו ואחרות, כהכ שנאי לא "סגורה בדרכי".

ואני יותר משמחה לחלוק את הידע שלי עם אחרים, כדי לנסות לשפר את מצב הסוסים שלהם.

ברור לי שיש כאלה שאין מה לדבר איתם, אותם אלה שקוראים לי מתעללת, על אף שהסוסים שלי בריאים ומטופלים, ואילו הסוסים שלהם נראים לעתים ירודים ומסכנים (ואני לא מדברת על סוסים בשיקום...)
ברור לי גם שלי עצמי, נורא קשה להקשיב כשתוקפים אותי.
עם אותם אנשים, אין לי מה לדבר, כמו שגירי אמרה, זה יוביל לויכוח סרק ורק יעלה לי על העצבים ולא יתן לי כלום.

אני מעדיפה להשקיע בהדיוט, אותו אדם שכמו שנאמר, מגדל את הסוס בחצר, וגם אם אין לו את המשאבים הדרושים להביא את הסוס ל-100% התנאים שלי, הוא לפחות ידע שאפשר גם אחרת. ולפעמים, תיקון קטן באורווה, שינוי מרווחי האכלה, עצות בעניין מה להאכיל או לא, או הסבר על התאמת ציוד, יכולים לעשות את השינוי הזה בשביל איזה סוס מסכן.
ואני שמחה שיצא לי לעזור לכמה סוסים כאלה, ואני שמחה עוד יותר, שבעליהם ראו שאפשר ללמוד הכל, גם מצוציקית "תל אביבית" שלא גידלה סוסים בחצר מאז שסבא שלה היה בחיתולים...
עם אותם אנשים, נעים לי הדיון, ואני גם שמחה לשמוע מהם על כל מיני דרכים יצירתיות שיש להם לפתור כל מיני בעיות. (וגם מהם למדתי).

והלוואי והיו לי תמונות לפני ואחרי של אותם סוסים, שבזכות בעלים שהיו עם ראש פתוח, הצליחו לעלות כמה קילוגרמים טובים, ובעיות הגב שלהם עברו, ובמקום להפצע כל יומיים מאיזה ברזל חלוד ב"מרעה" שלהם, או לקבל קוליק כל חודש, הם הרבה יותר בריאים. וזה משהו שכל אחד יכול לראות.

אם הדרך בה את משתמשת היא טובה, הסוס שלך יראה ככה - זה מה שאני הולכת לפיו.
לא יכול להיות שאת עושה הכל נכון, והסוס שלך נראה רע.

אז מחשבה לחוד ותוצאות לחוד, לא ?

primetime1

New member
את צודקת, אבל... :)

קודם כל, האמת שקצת יותר התכוונתי להרצאה המדוברת (בעניין טבעונות), אבל אם נחזור לעסקי סוסים...
שוב, אני בטוחה ויודעת שיש הרבה סוסים בתנאי אחזקה מה שנקרא "רגילים", שיש להם חיים טובים.
אבל אחרי הרבה שנים בספורט, שאת רואה כל כך הרבה סוסים יפים, נראים מעולה, מבריקים, הולכים טוב בתחרויות, אבל.... כל כך הרבה פציעות (מתיחות גידים, שרירים, בעיות מפרקים, צליעות וכו'), סוסים שבולעים אוויר, בועטים בתא, בעיות טלף (לא סתם כולם משתמשים בקטרן/שמן ושאר חומרים לפרסה), וגם סתם סוסים שנראים רגועים אבל צוהלים כל פעם שסוס אחר עובר לייד התא (מישהו פעם חשב למה??), סוסים שגמרו את הקריירה מפציעה בלתי ניתנת לריפוי בגיל צעיר,
את מתחילה לחשוב אולי יש דרך אחרת...
זה לא צריך להיות פנאטי, לשום כיוון, אבל בגדול אני פשוט חושבת שיש אנשים שלמרות אהבתם ומקצועיותם שלא מוטלות בספק, שכחו שמדובר בסוס, ויש לו צרכים של סוס, ואם הסוס היפה והמבריק שלי מותח גיד או צולע כל חצי שנה, אז יש מקום לבדיקה.

kenz

New member
פה אנחנו בכלל לא חלוקות !

כל הפציעות והוויסים שאת מדברת עליהם הם לא חלק ממה שאני לפחות מגדירה סוס בריא.

אני גדלתי בחווה בה הסוסים יצאו לשעה עבודה ביום, וחזרו ל4X4 שלהם (מקסימום שוחררו פעם בשבוע במגרש, או הלכו עוד שעה בבוקר על ווקר).
ולא ידעתי שיש אחרת, לפחות מבחחינת סוסי ספורט.
כשעברתי חווה, וראיתי שיש מצב פחות טוב, ניסיתי שם לשפר עניינים, בעיקר בשביל הסוס שלי, אבל גם בשביל סוסי בי"ס (שלא שוחררו בכלל, סבלו מבעיות גב בעיקר בחורפים הקרים ובשל ציוד קלוקל וכו', היו עצבניים ומסכנים...)
עברתי שוב, וראיתי עוד עולם, בו הסוסים עומדים כל יום לפחות חצי ממנו בחוץ, בד"כ ביחד (אלא אם כן אלו סוסים שפגעו ופצעו סוסים אחרים מעבר לגבול מסוים)
אכלו מספיק, התאים היו נקיים כמו שצריך ולא היה צריך לריב על "צרכים בסיסיים").
שם הספיק לי חימום של 10 דקות הליכה כדי לגרום לסוס שלי להרגיש משוחרר (לעומת כמעט חצי שעה + קאנטר בלייט סיט).
הוא נעשה רגוע יותר, הפסיק לבעוט בקירות, בקושי מתגרד - וסה"כ נהנה מהחיים, עם הפרסות, עם הקובן וכו'.
אני בקושי צריכה לטפל בפרסות (שהיו נושא מאוד רגיש ובעייתי אצלו)...
אפשר לשים לב להבדל - בעיקר אנשים שהכירו אותו לפני 5-10 שנים ופתאום יצא להם להתקל בו שוב. (בדיוק הבעלים הקודמים שלו חזר לארץ והיה בשוק לראות איך הוא נראה...)

עכשיו לגבי הספורט -
מה שאני אומרת, זה שספורט זה יפה וטוב, עד גבול מסויים, שלא חייב לפגוע בסוס. אם סוס כל הזמן צולע/עצבני משמע משהו לא תקין פה. בין אם זה מבנה הסוס, שאולי לא מתאים לספורט, אולי בעיה בתשתיות המגרש שהן ל בנויות כמו שצריך או שאולי הסוס אוכל יותר מדי ולא עובד מספיק כדי להוריד את האנרגיה.
גם יותר מדי טיפול הוא לא טוב מבחינתי. לשמור סוס בצמר גפן זו טעות, ואני ממש לא אוהבת את זה. כמו שאמרת יש כאלה ששוכחים שזה סוס. והמשפט האחרון שלך מאוד נכון.

primetime1

New member
מסכימה,

ומוסיפה לגבי סיבות לצליעה מעבר למבנה או מגרש, את הסיבה שלדעתי ומניסיוני היא השכיחה ביותר לצליעות - מאמץ יתר (זה בעברית יפה אנשים שטוחנים את הסוס..), ורכיבה לא נכונה (יותר מידי כוח בדרך כלל, ובקשות מוגזמות מהסוס ללא רגישות ליכולותיו).
העניין שיש פה מכלול מאוד גדול של גורמים, שבזכותם אפשר לתת לסוסים חיים טובים ובריאים.
לצערי ברוב החוות של הספורט אצלנו בארץ אני לא רואה שום שיפור ושום למידה. הסוסים מוחלפים כמו גרביים כאשר הם נכנסים לצליעות, בעיות התנהגות הן דבר שבשיגרה...
ולצערי אנשים חושבים שזאת הדרך היחידה, ושזה בסדר וזה תקין, ואין ברירה אחרת ודרך אחרת.
אבל זה לא תקין, ויש דרך אחרת!
וזה באמת מתחיל מלראות את הסוס כחיה שיש חשיבות לרגשות שלה, ולרצונות שלה, זה לא חפץ בשבילנוו לעשות בו כרצונינו, או איזה כלי כדי לנצח בתחרויות,
וגם, להתחיל לפתוח את הראש וללמוד, ולא לחשוב שאנחנו כבר יודעים הכל..
בגלל זה אני כן מרגישה שחשוב להעלות את הדברים האלה.. אם מישהו אחד יתחיל לחשוב קצת על שינוי היחס והתנאים לסוס (כמו למשל הבחורה כאן שפתחה את הדיון), אז זה כבר שווה את כל הויכוחים כאן... :)

jgut

New member
אני בתגובות שלי

התייחסתי גם כן לטבעונות (לאו דווקא להרצאה).
לגבי הסוסים אני מסכימה איתך. דווקא לגבי הסוסים ניתן לראות יותר בקלות מי מתייחס טוב ומי לא.
פשוט חשבתי לעצמי, שכמו שאני חושבת שיש משהו לא תקין באיך שאחרים מתייחסים לבעלי חיים, כך גם אני צריכה לבדוק את עצמי כשמישהו מעלה טענות.

נ.ב. בשנים האחרונות אני בקושי משתמשת בקטרן\שמן. אבל אני לא חושבת שזה מעיד על משהו חוץ משיפור תנאי הסביבה של הסוסים שלי

giri

New member
יש ספורט ויש ספורט

במקומות שבהם יש גישה מקצועית באמת, מקומות שמהם אני לוקחת דוגמה, סוס שצולע כל חצי שנה לא נקרא סוס בריא, ויורידו אותו לרמת עבודה נמוכה יותר.
עבודת יתר היא דבר נוראי, ואיש סוסים טוב צריך לדעת להמנע ממנה, ולבנות לסוס סרגל מאמצים אישי שמתאים לצרכיו. אחרת התוצאה ידועה מראש, ואפילו אם לא אכפת לך מהסוס, אתה לא רוצה להשבית אותו בגלל מתיחת גיד, לא?
כמו ששמעתי מישהי פה אומרת לבחורה שרכשה שני סוסים צעירים לאימון : I heard you bought two new hay grinders, congrats
סוסים דורשים הרבה, איזה אינטרס יש למישהו שיודע את העבודה להשבית אותם כדי שלא יוכלו להחזיר את ההשקעה? צריך להיות אדם לא מאד מקצועי בשביל לתת לפציעה כזו לחזור על עצמה ולא להבין שצריך לשנות משהו.

primetime1

New member
ברור שאין אינטרס,

אבל יש לחץ, יש תחרות בשבת, חייבים לנצח... ואופס למחרת הסוס צולע.
זה קורה, והרבה. רק באולימפיאדה האחרונה פרשו כמה סוסים בגלל צליעות. וסוסים רבים מהטופ נעדרים לתקופות בגלל צליעות.
אני מאוד מעודכנת, ותאמיני לי, זה לא דבר נדיר.
זה לא כי רוצים שהסוס יצלע....אני קוראת לזה - עודף מוטיבציה.. ולא במובן החיובי..

giri

New member
נכון

אני מאד שמחה שאני לא שם.
קשה לי לשפוט את מי ששם - אני רוצה להאמין שאצל רוב האנשים הדברים נעשים בתום לב, ולא מתוך אמונה שיש סיכוי סביר לפציעה.

בניגוד למה שגירי אמרה

אני חושבת שמי שמתעסק בספורט, ורכיבה תחרותית (בתחומים מסוימים אפילו יותר)
יודע שיש סיכוי סביר לפציעה/פגיעה.
את צודקת, בספורט הרכיבה יש הרבה פציעות לסוסים.
בדומה להרבה ענפי ספורט אצל בני אדם.
ספורטאים, ובמיוחד ברמות הגבוהות נפצעים. זה לא חדש.
והסוס לא שונה בזה.
רק השבוע השוער של מכבי חיפה ניר דוידוביץ' לא השתתף במשחק עקב פציעה.
מדובר בבחור בן 36 שעבר כ28 ניתוחים בחייו. עקב פציעות ספורט.
כאשר אתה ספורטאי ברמות הגבוהות, הסבירות שלך להפצע עולה,
וחומרת הפציעה עולה גם כן.
אין ספק שמנסים למנוע כמה שאפשר, אין ספק שמנסים לתת את הטיפול הטוב ביותר.
אבל לאף אחד אין פטנט אחר.
אפשר לחיות חיים נהדרים ובריאים בלי להיות ספורטאי (גם בני אדם, וגם סוסים)
כן לעשות פעילות גופנית, אבל לא לשאוף להגיד לרמות הגבוהות.
מי שרוצה להיות "בלרינה" (או סוס שרוצים להגיע לטופ, כמו שציינת אולימפיאדה)
סביר להניח יפצע. ואין קשר לעודף מוטיבציה או חוסר בה.

giri

New member
נכון

אבל בני אדם בוחרים בזה וסוסים לא - זה לפחות הטיעון הפופולרי בנושא.
כמובן שאפשר לקחת את זה לשאלה המעניינת של במה בדיוק בוחר בנאדם, אם הטופ של הספורט התחרותי הוא כשאתה עוד קטין, וברור שהתאמנת מגיל חד ספרתי בצורה שניווטה אותך אל הספורט. הרבה ספורטאים מיועדים לספורט כפי שהסוסים מיועדים לספורט.
בכל מקרה, אני אישית לא נמצאת במקום הזה של הטופ, ואני לא מחפשת להגיע לשם, בין השאר כי אני לא רוצה לדחוף את קצה גבול היכולת.

הורסמאן

New member
ואם היית מוכנה

"לדחוף את קצה גבול היכולת" היית יכולה להגיע ל"מקום הזה של הטופ"?

נו באמת, ההתיפיפות שמופיע בשרשור אצל כל אחת ואחת מכן ש"מוותרת" על מה שאין לה ממילא ומעבירה ביקורת על "האנשים האחרים", ביקורת שמסתמכת על שמועות ששמעתן בלבד, (גם אלה מכן שכאילו רכבו על עשרה סוסים ביום), היא התיפיפות לשמה שהזיוף נוזל ממנה כמו שמלץ.

giri

New member
לא, אני לא חושבת

אני חושבת שאם הייתי רוצה להגיע למקום הזה של הטופ, הייתי צריכה שני דברים שאין לי, שאחד זה כשרון והשני זה התחלה מוקדמת יותר.

אני לא נמצאת במקום הזה של ספורט מקצועני, וכמו שאמרתי קודם - אני לא שופטת את מי שנמצא שם כי אין לי את הכלים. אני לא מכירה מספיק. מעט האנשים שאני מכירה אישית ורוכבים ברמה מקצועית יותר מעולם לא הפגינו התנהגות שיש לי איתה בעיה, הם דואגים לסוסים שלהם ולא "קורעים" אותם אלא מאמנים אותם בסרגל מאמצים מושכל.
מצד שני זה נכון שיש הרבה ספורטאים מקצועיים שהסוסים שלהם נפצעים בתדירות גבוהה, וזה נכון סטטיסטית שככל שהרמה עולה הפציעות מחמירות ויש יותר סיכוי לפציעה. וזה נכון שזה אותו הדבר גם בסוגי ספורט אחרים, והסיבה היחידה שזה עולה לדיון כאן היא שהאתלט שסובל מהפציעות הוא בעל חיים ואין לו זכות בחירה.

primetime1

New member
אבל זהה ממש ממש לא העניין,

אאולי נתתי את זה כדוגמה, שזה קורה גם למקצוענים, אז זה ממש לא ייחודי גם להם.
סוס ספורט הוא לא רק סוס שהולך לאולימפיאדה, סוס ספורט הוא סוס שמשתתף בתחום ספורטיבי וזה יכול להיות גם ברמות הנמוכות כאן בארץ.
אם מישהו קיבל את הרושם שאני מדברת על סוסים אולימפיים בלבד אז ממש לא כך הדבר.
אני מדברת מניסיוני האישי ועל היכרותי האישית עם הענף. בעיקר כאן בארץ, וגם בחו"ל.

giri

New member
אני לא באה לסתור את מה שאת מכירה מנסיונך

אני אישית לא אתייחס לסוס שלי ככה, ולא ארכב אצל מאמן שזה לגיטימי בעיניו; מכיוון שבעיני עבודת יתר היא לא עילה להוציא סוס מבעלים, אני לא אצא לרחובות בגלל זה, אבל אני בהחלט לא בעד לקרוע את הסוס, ובאוזני מי שיש לו מוכנות לשמוע אני גם אביע את דעתי.
אני חושבת שרוב האנשים - גם אלו שמתחרים - מנסים לדאוג לסוסים שלהם ולא להביא אותם לצליעה.

primetime1

New member
טוב, אני מרגישה קצת כמו בשיח חירשים...

מעולם לא טענתי שאנשים עושים את זה בכוונה, או שהם רעים, או שהם לא אוהבים את הסוסים שלהם, או שהם קורעים להם את הצורה כי הם רוצים שהם יצלעו.
הספורט הזה הוא יקר ובנוי על הבריאות של הסוסים, וכולנו רוצים שהסוסים שלנו יהיו בכושר מצויין ובריאים ושמחים.
ובכל זאת, כשיש כל כל כך הרבה בעיות (ויש - למי יותר ולמי פחות), אז עולה השאלה למה, והאם זה הכרחי.
אם אני טוענת משהו, זה שזה לא הכרחי, ושיש הרבה פעמים חוסר פתיחות וחוסר רצון לקבל משהו חדש, כי זה בעצם יאמר שמה שעשיתי עד עכשיו הוא לא נכון. והרבה אנשים לא יכולים להתמודד עם זה.
ושוב - לא בגלל שהם אנשים רעים או שונאי סוסים, זה כנראה פשוט הטבע האנושי...

giri

New member
אוקיי, הבנתי.

דווקא אין לי ויכוח עם מה שכתבת פה.

jgut

New member
מסכימה חלקית

זה נכון שסוסי ספורט רגישים יותר. אבל יש את האמצעים למנוע או למזער פציעות. זה אפשרי בהחלט.
מהניסיון שלי, רוב הפציעות קרו דווקא בטיולים או בשחרור. לכן מאמנים לא אוהבים שסוגים ברמה תחרותית יחיו בתנאים פחות סטריליים.

מצד שני חשוב שהמאמנים יעבדו עם וטרינרים שהתמחו בספורט. כנל לגבי מפרזלים וכו׳. אם למאמן מסויים יש דפוס פציעות קבוע, זה מראה על בעיה בשיטה שלו.

לעומת זאת יש פציעות שרק בדיעבד אפשר לדעת איך היה אפשר למנוע אותן. אם מפיקים לקחים, זה גם משהו

giri

New member
לגבי פציעות בשחרור

מסכימה איתך, לא עשיתי איזה מחקר בנושא אבל סובייקטיבית נראה לי שרוב הפציעות שנתקלתי בהן קרו בשחרור דווקא (סוס שמח בועט בגדר - צולע, סוסים מתגוששים באחו, אחד בועט בשני - צליעה, סוסה מכניסה את הרגל למאורה של גופר ומסובבת אותה בדרך החוצה - צולעת, וכו' וכו').
גם חלק מהפציעות בספורט הן מסוג הדברים שעלולים לקרות, במיוחד אם המתקנים ברמה לא מאד טובה, כמו סוס שמחליק בפניה ומותח גיד, זה מסוג הדברים שיכולים להגרם מקרקע לא טובה.

jgut

New member
אהבתי את תגובתך ואת של פרח

זה אכן ניסוח טוב של מה שאני מרגישה בנושא

למעלה