שאלה על נווטקס

lr259

New member
שאלה על נווטקס

למה הטווח משתנה בין יום ללילה ? אני ישמח לשמוע

gb228

Active member
גלי רקיע

אני מניח שיש כאלו שיוכלו להסביר יותר מדויק. נווטקס פועל בתחום תדרים שבו הגלים מתפשטים גם לכוון הרקיע, פוגעים בשכבת היונוספרה ומוחזרים לקרקע (או נבלעים), התהליך יכול לחזור על עצמו ("פינג פונג" בין פני כדור הארץ ליונוספרה) וזה מה שמקנה לתחום תדרים זה טווח שהוא הרבה מעבר ל"קו הראיה" שבין המשדר למקלט (שהוא אחד הגורמים המגבילים את הטווח של VHF). מידת הפעילות של האלקטרונית ביונוספרה, וגובה הבסיס שלה, הם תוצאה של ריאקציות שמוזנות מקרינת השמש. אם אני זוכר נכון ככל שהפעילות גדולה (למשל ביום) הבסיס נמוך יותר, יש לגלים נטיה להבלע במקום לחזור, ואז הטווחים קצרים יותר.

GIARRI FABIO

New member
טווח NAVTEX

שלום לך ראשית, מנהלת ה-NAVTEX יעדה את השידורים לכלי שייט שנמצאים באזור המסווג A2 של ה- GMDSS כך שתווצר מעין "ברירת מחדל" שלא תכנסנה תחנות מאזורים, שהמידע מהם אינו שמיש לטווח הקרוב של השייט. שרשרת משדרי ה- NAVTEX מותקנת כך שהטווח שבין שני משדרים סמוכים יהייה כ 400 מיל ימי. היות ויש הרבה גורמים שמשפיעים על רגישות הקליטה הטווח עשוי להשתנות בין 100 ל-500 מיל. התדר הראשי בו משודרות הודעות ה-NAVTEX הוא 518Khz והוא בתחום אורכי הגל הבינוניים MF שמסלול ההתפשטות העיקרי שלהם "מלווה" את מעטפת כדור הארץ, ולכן מכונה "גלי קרקע" . במשך שעות האור שכבת החזרה של גלי רדיו (יונוספירה) נמוכה יותר מאשר בלילה ואינה מאפשרת זוית החזרה (דילוג) והאנרגיה של הגלים נבלעת בנוסף לבליעתה בקרקע ככול שמתרחקים מהמשדר. בלילה שכבת היונוספירה עולה גבוהה יותר ונוצרים תנאים שהגלים הפוגעים בה מוחזרים לטווח גדול יותר (מבצעים דילוג) ואז נתן לקלוט תחנות שלא נקלטו בשעות האור. להסבר מלוווה איורים תוכל להכנס לצלמית GMDSS באתר CGATE .

למעלה