שאלה על מסוקים

poziman

New member
שאלה על מסוקים

עד כמה שחפשתי והתעמקתי בנושא, וגיליתי מה כל חלק וחלק ברוטור עושה, עוד לא מצאתי תשובה לשאלה אחת, שהיא אולי השאלה הראשונה ששאלתי. יש את הלהבים הארוכים הראשיים, חוץ מהם יש עוד שני מוטות עם מן "מדף" כזה בקצה שלהם, מה המוטות עם המדף עושים, ואיך קוראים להם? בתודה אייל.

MemphisRaines

New member
החלקים עליהם אתה מדבר

נקראים paddels והם ממוקמים על ה flybar תפקידם הוא לספק היגוי משמעותי יותר מאשר הלהבים הראשיים שרון

eitanh53

New member
flybar

אשדל לתת לך תשובה על קצה המזלג אם כי להבנה טובה יותר דרוש ממש הסבר אוורונאטי של המסוק. המוט שאתה רואה נקרא flybar,והוא שריד מימי קדם של התפתחות המסוקים הראשונים ע"י הילר. הילר ניסה לפתור את בעיות יציבות בריחוף ע"י מוט ומשקולות בקצוות. התפתחות מאוחרת יותר של המסוק ע"י בל הוסיפה היגוי לflybar,דבר ששינה בצורה דרסטית את היגוי המסוק מבחינת התגובות.לכן בראש המסוק אנו מוצאים את המערכת הנקראת bell-hiller mixer הכנפונים בקצוות הם ה"פדלים". היות וה-flybar יושב ב90 מעלות ללהבי הרוטור הראשי,יש לו אפק גרוסקופי על הלהבים הראשיים.במידה והם רוצים לשנות תנועה למשל כתוצאה מlead-lag תנועה בלתי רצונית זו מבוטלת מפאת הקשר (העקיבה)של הלהבים הראשיים לתנועת ומצב ה-flybar הרי נשמרת תנועת הדיסקה של הרוטור הראשי לכל אורך הטיסה. היות והכנפונים קלים ותגובתם מהירה אנו יכולים לקבל היגוי מהיר וחריף של המסוק ולעשות עימו אוורובטיקה.

poziman

New member
אם ככה, אז

למה לא עושים כאלו כנפונים גם במסוקים גדולים יותר? איזו תנועה בלתי רצונית נוצרת? לא הבנתי...

eitanh53

New member
פאדלים

ראשית השתמשו וגם השתמשו. אם תתבונן למשל בתמונות של מסוקים ישנים למשל מסוק שהיה בחיל האוויר הישראלי בשנות ה-50 ה-bell 212 תראה flybar עם משקולות. יחד עם זאת מסוקים אמיתיים אינם מיועדים לבצע אווירובטיקה ולכן אינם דורשים מנגנוני היגוי שכאלה. מנגד-פשוט כיום פתרו את הבעיות בעזרת ראשים חדשים הרבה יותר מורכבים שאינם דורשים סיבוך מערכות היגוי. אגב מדובר בראש מסוק דו-להבי במסוקים עם יותר משני להבים שם הבעיות שונות. אני לא יודע באם אתה מתעסק במסוקים אך לאחרונה ראיתי פיתוח מדהים של ראש מסוק שנעשה באנגליה. בראש זה ה-pitch לא משתנה ע"י ה-swashplate כפי שקיים בכל המסוקים שאנו מכירים כיום,אלא ע"י הרמה והורדה של ה-flybar שעה שה-swashplate קבועה לגמרי. לטענתם כל עוד ה-swashplate קבועה יש יותר דיוק בהיגוי ופחות בעיות של חופשים-מה שנכון נכון.

shakshuki

New member
שרון, יש לי הצעה חשובה

תתנה את הביקורים בפורום בשימוש בעברית בלבד. הנה למשל ידידנו איתן כותב בסינית והעולם שותק.ספרתי 62 מילים לא מובנות בקטע הנ"ל, כולל מסוק.

flugzeug

New member
flugzeug שרותי תרגום בע"מ

1. הרוטור של המסוק מסתובב (כאילו דה?) 2. כתוצאה מכך נוצר אפקט ג´ירוסקופי 3. יש הפרש פאזה של 90 מעלות בין הפקודה לתגובה 4. כלומר, כדי להטות את הרוטור קדימה צריך בעצם להפעיל עליו מומנט כאילו ברצוננו להטותו ימינה! 5. ה- swash plate מניע את ה"פדלים" , ואלו מפעילים על הרוטור את המומנט הרצוי. זה מה קוראים cyclic pitch . 6. במסוקים גדולים לא צריך זה בין השאר כי יש יותר להבים. קומפרנדה?

shakshuki

New member
בהחלט מבין

אני מבין ששלטים למסוקים עובדים על שיגור תפילות לאל, אחרת אין לי מושג איך הדברים האלה יודעים שהם צריכים להיות באויר עם כל הבלגן הזה.

הסבר במילים פשוטות

היי, ברשותכם אנסה לנסח את התשובה במילים שלי. המושג Fly Bar פירושו בעברית "מוט תנופה" (כמו גלגל תנופה במכוניות, למי שמכיר) מי שברשותו מסוק ישים לב שמוט זה מתנדנד חופשי וכשמתחילים להאיץ את המנוע הוא מתיישר ומיישר את הלהבים הראשיים בדיוק ב90 מעלות לציר שלהם. מעבר להיותו גורם מייצב הוא גם מסייע ללהבים בהיגוי. האמת היא שההסבר מאוד חלקי ושמאוד קשה להסביר מילולית את העניין ודרושים עוד דפים שלמים של הסבר כולל איורים ואנימציה אבל אני מקווה שעזרתי במעט את ההבנה של העניין. אם תתארגן קבוצה של אנשים אשמח להעביר הרצאה מפורטת על אופן הפעולה המלא של מסוק מבחינת מכנית, אוירודינמית וכיווני רדיו. בברכה אבי ורטהיימר

אשמח להצטרף...

לאבי ולכולם שלום. אם אכן תעלה יוזמה של הרצאה תיאורטית בנושא מסוקים אני אשמח להשתתף בה - בהיבט התיאורטי ואף בהדגמה מעשית. בברכה, ליאור.

alonj

New member
איפה נרשמים?

אני, כידוע, נכנס עכשיו לתחום המסוקים, ומאוד אשמח לשמוע הרצאות והסברים בתחום. (את מה שיש לקרוא כבר קראתי, באחד הלילות כשהייתי בעבודה).

poziman

New member
בלבלת אותי לגמרי עכשיו....

אני אשמח להצטרף לקבוצה אבל אולי יש לך חומר קריאה או איזה אתר טוב שמסביר את התובעה הנ"ל? בתודה רבה אייל

למעלה