שאלה על מגן ברקים + מפצל לשקע -

מר טווס

New member
שאלה על מגן ברקים + מפצל לשקע -

רצינו לקנות מגן ברקים ולחבר אליו מפצל שאליו יחוברו המחשב, המדפסת והמסך של המחשב, כך: השקע שבקיר --> מגן ברקים --> מפצל --> מכשירי החשמל השונים.

המוכר בסניף "ארכה" טוען בתוקף שאם מחברים מפצל למגן ברקים סטנדרטי, הוא לא יגן על מכשירי החשמל בכלל, כי הוא מיועד להגנה על מכשיר חשמלי אחד בלבד, ולא יותר מזה.

כתחליף, הוא הציע לנו לקנות אצלו מגן ברקים שהוא עצמו גם מפצל (זאת אומרת - המגן מתחבר לקיר, ומצידו השני יש יותר משקע אחד כך שאפשר לחבר אל המגן עצמו כמה מכשירים). כמובן שהמגן הזה עולה פי 3 ממגן ברקים סטנדרטי.

שאלתי: האם יש אמת בטענת המוכר שמגן ברקים סטנדרטי שאליו מחברים מפצל בכלל לא יעשה את עבודתו? או שאולי הוא סתם ניסה לדחוף לנו מוצר יקר יותר שבעצם אין בו שום ערך מוסף?

שאלה כמעט פילוסופית, מה זה בכלל מגן ברקים ? והאם בכלל יש משהוא שמונע מברק לפגוע.

בשורה התחתונה, מדובר ברכיב שאמור לקצר כניסת מתח גבוה, ולהקריב את עצמו באותו הרגע. הבעיה, שלא תדע אם הוא נשרף, ובפעם הבאה כבר לא יגן.
יצרני ציוד אלקטרוני בדרך כלל מרכיבים את הרכיב הזה בכניסה של המתח הגבוהה.
בקיצור, חמסה תעזור לא פחות.

מר טווס

New member
לא יגן מנחשולי מתח בכלל? מיותר לגמרי?

נחשולי מתח זה לא ברקים..... טכנית, אני לא יודע נתונים לגבי איזה גודל של רכיב שמים בתלות להספק של המכשיר. גם חשוב לדעת, מה המקור שמקבל את המתח מהרשת, האם זה שנאי, שנאי אלקטרוני, או מנוע למשל...
אני מתאר לעצמי שההתיחסות לכל עומס היא שונה.

אני מקווה שישהיו כאלה שיוכלו להרחיב, ומקווה שלא טעיתי בתאוריה שהצגתי כאן, אני מודה, כי כבר כמה שנים טובות לא מעודכן. רק לגבי ברקים...חטפתי אחד כזה לפני כמה שנים...הוא שרף את כל מה שהיה בדרך.....

רשר

Well-known member
מנהל
"חנווני" בארכה אינו יועץ טכני

לכל היותר הוא מחסנאי מעולה - אם הוא חשמלאי? הטוב הזה יפוטר מייד,
לצערי זה המצב ברוב מחסני הסיטונאות לא רק בתחום החשמל,

לעניין מגן מתח יתר
כולם מכילים רכיב הנקרא "וריסטור" (לגגל) שמקצר לארקה את מתח היתר, יש לו מגבלות יכולת ספיגת הלם חשמלי כמו לכל רכיב אחר (לקנות את המספר הגבוה יותר),
לרוב מתקינים וריסטור למתח 270V כך שמתח מעל לכך הוא יקצר,

אין משמעות לצורת ההתקנה במפצל או בודד אך בכל מקרה טווח אורך החוט המוגן כ 5 מטר מכאן שכבל מאריך לא יוגן בצידו השני אלא רק בצד אחד (נכון שרוב הסיכון בא מרשת החשמל ולרוב זה יספיק אך אם יכנס מתח יתר מרשת תקשורת לא תהיה הגנה לציוד)

מר טווס

New member
במילים אחרות -

אתה אומר שמגן מתח יתר, שלאחריו מפצל שאליו מחוברים כמה מכשירים (מחשב, מדפסת וכו'), יגן על המכשירים ממתח יתר מכיוון רשת החשמל, אבל לא יגן ממתח יתר מרשת התקשורת? האם הבנתי נכון?

לא מדוייק.

אם הכבל לא ארוך מדי, המגן יגן על כל המכשירים שאחרי המפצל.

גם אצלי כל המכשירים שבפינת המחשב מחוברים דרך מפצל מגן אחד, ובחורף האחרון זה עבד כמה פעמים.

RubberDucky

New member
חשוב לציין גם שיש שוני מהותי

בין סוגים שונים של מגני מתח נחשולים.
אין הצדקה למחיר שגובים עליהם אבל זה כבר סיפור אחר.
בגדול, מהניסיון שלי (וגם השוותי את המגינים הללו ע"פ חלקי האלקטרוניקה)
היותר יקרים יגנו יותר טוב על המכשירים. כמובן שצריך להתאים את המגן למכשיר החשמלי.
כמו שרשר כתב, בגדול יש וריסטור שהוא זה המבצע את ההגנה.
יש משמעות לכמה וריסטורים יש במעגל, איך המעגל בנוי, וכו'.
נתקלתי ב"מגיני נחשולים" עם וריסטור 1, וגם ראיתי עם 5.
לסיכום, מכל הבדיקות שביצעת על מגיני נחשולים שמוכרים בארץ, אלה של supco (אין לי שום קשר אליהם) מבצעים את העבודה והאיכותיים ביותר לדעתי. (הם ידועים גם במותג זול יותר: GPT)

Commy

New member
לטעמי האיכותיים ביותר הם של חברת Q-TRADE

לשקעי הגנה שלהם יש את כל ההגנות הנחוצות והכי חשובות שהם : הגנת ברקים , מייצב מתח, והשהייה.
יש למוצרים שלהם גם תו תקן של מכון התקנים לנחשולי מתח.
בבדיקות שבוצעו על ידי מכון התקנים נמצא שהמגנים שלהם הם אולי היחידים שנותנים הגנה אמיתית מפני ספייקים (מתחי יתר רגעיים וחולפים ברשת החשמל).

RubberDucky

New member
עוד דבר חשוב:

כדי לקבל הגנה עוד יותר טובה ממגן מתח נחשולים
כדאי ואף רצוי לעבוד עם אל פסק ורצוי אל פסק Online (מקבלים גל סינוס טהור מהסוללה עצמה ולא דרך מפסק relay שלוקח לו כמה אלפיות שניה למתג את המתח)

למעלה