שאלה על חשמל...

sivan120

New member
שאלה על חשמל...

היה לנו אתמול מקרה שבו היתה מעין הפסקת חשמל אלא שבכל זאת שני מנורות דלקו באור חלש- מישהו הסביר לנו שיש 3 פאזות שכל אחת של 25 אמפר ויכול להיות שירדה פאזה אחת
(הענין תוקן מעצמו לאחר כמה שעות). אנע יודעת שיש 3 פאזות של 0 (הארקה), חוט אדום וחוט כחול (1 ו-0 ?)- זה קשור או שאלו 2 דברים שונים?

wil

New member
שני דברים שונים.

בחיבור חשמל חד-פאזי יש שלושה חוטים:
הארקה
אפס
פאזה

בחיבור תלת-פאזי יש שתי פאזות נוספות (בסה"כ 5 חוטים)

מדידת מתח ע"י מד מתח תראה (ערכי RMS כמובן):
בין הארקה לאפס: כמה וולטים בודדים אם בכלל
בין אפס לפאזה (כלשהי): 230 וולט בערך
בין שתי פאזות שונות: כ380 וולט.

התופעה של חוסר פאזה שאת מתארת מתקיימת למשל כשיש תקלה בה נשרף נתיך של אחת הפאזות בבניין.
ואז מה שיקרה הוא שכל הציוד שמחובר לפאזות האחרות יעבוד תקין,
ציוד תלת פאזי (בבתים מדובר רק במזגן גדול או כיריים חשמליים) לא יעבוד היטב - עבודה של מדחס במצב של חוסר פאזה גורמת לו נזק.

מה שקרה אצלך הוא שלא ניתקתם את המזגן התלת פאזי (חבל, כאמור לא בריא למדחס לעבוד כך), והגיע מתח מהפאזות התקינות דרך המזגן ועד הצרכנים בפאזה שנפלה.
כמובן שמתח הרבה יותר נמוך מ230V התקני.
לנורות זה ממש לא משנה, למכשירים אחרים (בדגש על כאלו עם מנועים) זה עלול להיות רע אם מפעילים אותם בתנאים האלו לזמן ממושך.

sivan120

New member
לא ממש הפעלנו את המזגן

מה שמחובר אצלנו לתלת-פאזי הוא רק המזגן ואתה אומר שלו יש עוד 2 פאזות נוספות (אז למה קוראים לו תלת פאזי ולא חמש פאזי?)

ועוד משהו- יש את מה שנקרא אמפר- האם אני יכולה לחבר את הבית למספר לא מוגבל של מכשירי חשמל או על כמה אמפר אפשר לשים את הבית?

wil

New member
חמישה חוטים הם

3 פאזות
אפס
הארקה.

ממש לא חמש פאזות. אין מערכת עם חמש פאזות.

וייתכן ששכנים כאלו ואחרים השאירו ציוד ת"פ פועל ולכן קיבלתם מתח חלקי בפאזה התקולה.

אמפר זו יחידת זרם.
חברת חשמל מוכרת חיבורי חשמל של, למשל, 3X25 אמפר (תלת פאזי, מגבלת זרם של 25 אמפר בכל פאזה)
אם זה לא מספיק אז אפשר לקנות חיבור יותר גדול,
בבתים פרטיים לדעתי אפשר גם 3X80 ואולי גם יותר, רק שאלה של כמה כסף את מוכנה לשלם.

לגבי כמה מכשירים אפשר לחבר - כמה שאת רוצה.
לגבי כמה אפשר להפעיל בו זמנית - זה מוגבל ע"י סכום הזרמים, אם תפעילי למשל 3 תנורים של 10A כל אחד על חיבור חשמל של 25A אז המפסק הראשי יקפוץ.

sivan120

New member
זאת אומרת שבכל בית (בית ממוצע...)

יש 5 פאזות, 2 מהם הם אפס והארקה וה-3 האחרות על אחת בעל תמגבלת זרם של 25 אמפר- כך שאם מפזרים בבית את מכשירי החשמל אפשר לחבר
עד 75 אמפר?

herouth

New member
לא כל חוט הוא פאזה.

אני חוששת שאת מבלבלת את המושג "תלת פאזי" עם העובדה שבשקע רגיל יש שלושה חורים. אין קשר בין שני הדברים.

הנה תמונה של שקע חד פאזי רגיל:

http://www.elitools.com/files/images/193.jpg

צד ימין הוא הפאזה (היחידה), צד שמאל הוא האפס, ולמטה ההארקה.

הנה תמונה של שקע תלת פאזי שהוא די נדיר בבתים:

http://www.dubin.co.il/images/itempics/443001_large.jpg

(זה דגם "שוקו")

http://www.electricil.com/image/users/20484/forum/1047/big/995573.jpg

(זה דגם "אדום")

sivan120

New member
תודה, רק לא הבנתי- מסופקות לכל בית 3 פאזות

כל פאזה היא של 25 אמפר.
האם הפאזות הם כולם לכל הבית- משמע האם אני יכולה להדליק מכשירים בעוצמה של 75 אמפר (חיבור
של שלושה הפאזות)?
דבר שני- בשקע רגיל יש בעצם רק פאזה אחת (ועוד אפס והארקה). בשקע שאילו מחובר המזגן יש בעצם חיבור
ל-3 פאזות?

herouth

New member
לא לכל בית מסופקות שלוש פאזות.

לבית שלי מסופקת פאזה אחת בלבד. בתים שיש להם שלוש פאזות, הרי שבדרך כלל מחלקים את המעגלים השונים בבית בין הפאזות כך שייווצר איזון. בכל מקרה שקע רגיל הוא רק עד 15 אמפר.

כמה עומס את יכולה לשים על כל מעגל את יכולה לדעת לפי מה שרשום על המפסקים בארון החשמל.

אם למזגן שלך יש תקע בן שלוש פינים, אז המזגן שלך הוא רגיל, חד פאזי, ואינו עולה על 15 אמפר. אם למזגן שלך יש תקע בן חמישה פינים, אז הוא תלת פאזי.

sivan120

New member
יש למזגן שלי 3 פינים אבל הם שונים...

משקע רגיל, הם יותר גדולים ויותר מאסיביים- אז מה בעצם ההבדל בין שקע רגיל לשקע של מזגן (תמיד חשבתי ששקע של מזגן נקרא שקע תלת-פאזי ושקע רגיל חד-פאזי...)

herouth

New member
אהה... זה תקן ישן מאוד.

זה היה תקן בריטי, שהוחלף בשנות השישים. אני לא לגמרי בטוחה, אבל נראה לי מהמאמר בויקיפדיה שבשנות החמישים מרבית השקעים בבית היו ללא הארקה, ומי שהיה לו מזגן, היה צריך שקע עם הארקה, ועשו לו בסטנדרט בריטי.

מדובר בשקע מסוג D במאמר הבא:

http://he.wikipedia.org/wiki/חיבור_שקע-תקע

והוא בפירוש חד-פאזי. פעם קראו לזה "שקע כח". היום שקע כוח הוא פשוט שקע רגיל שמיועד לעבוד עד 16 אמפר, בעוד ששקע שאינו שקע כוח הוא עד 10 אמפר (במפסק שבלוח החשמל).

Limonium

New member
אם כבר במניין חוטים עסקינן, רצתי לשאול

למה חברת חשמל משתמשת על עמודי מתח גבוהה ביותר מארבעה כבלים. אם אני לא טועה יש שישה. שלוש פזות, אפס, ומי השאר?
למה תמיד מחובר תחת הכבלים הגדולים עוד כבל המיועד לזרם נמוך יותר?

herouth

New member
תקשורת, כנראה.

זו הדרך שבה הם יודעים במרכז השליטה מה מצב כל נקודה ונקודה.

wil

New member
למיטב הבנתי הקו התחתון הוא אפס/הארקה

(ברמה של המערכת של חברת חשמל זה אותו דבר)

ששת החוטים האחרים הם שני קוים תלת פאזיים נפרדים.

הסיבה שהאפס יכול להיות יותר דק היא שבמערכת תלת פאזית מאוזנת לא צריך מוליך אפס בכלל (הסכום ה-ווקטורי של הזרמים בפאזות הוא אפס),
ובמערכת שקרובה למאוזנת הזרם באפס יהיה נמוך יחסית.

אם מחברים 1000 בתים לכל פאזה אז באופן סטטיסטי מקבלים מערכת די קרובה למאוזנת.

Limonium

New member
אתה בטוח שמדובר בשש פזות?

האמת שזה הגיוני כי זה מקטין את התקלות, אבל הכבלים עולים הרבה כסף.
האפס הוא כבל דק, סה"כ הוא כבל מחזיר, ולא יוצר פוטנציאל רציני לקצר בגלל הזרם הנמוך.

למעלה