שאלה על דופק

שאלה על דופק

שאני רצה על דופק 140 אני יכולה לדבר להמשיך לרוץ, לא כמו איילה
אבל בהחלט יכולה בדופק הזה לרוץ עוד מספר קילומטרים.
עם דופק 140 בשחייה אני לא מסוגלת לשחות יותר מ 50 מטר.

שאלתי, ממה נובע השוני הכל כך משמעותי בהעלאת דופק בין שחייה לריצה?

הבהרה חשובה לשאלתי

בשחייה אני הרבה יותר מיומנת מאשר בריצה.
לתחום הריצה נכנסתי רק לפני כמה חודשיים.

אני לא מתיימרת להבין אבל זה נראה לי די מסביר

את העניין.

אני יודעת שהקושי שלי להרים דופק בשחיה קשור לעובדה שאין לי מספיק טכניקה. כך אני לא יכולה להרים את המהירות והדופק נשאר בטווח שלא מספיק לגרד את האירובי מלמטה.
ברור לי שיותר טכניקה תייצר יותר מאמץ ותעלה דופק. אולי יום אחד אצליח לגרום לזה לקרות....

כנראה שאת בשלב שבו מה שמפריע לך להתקדם בריצה הוא לא הנשימה והדופק אלא הרגליים. לדעתי, כשתתקדמי, תוכלי לרוץ מהר יותר ובדופק גבוה יותר.

לא יודעת מה דופק המטרה שלך אבל ריצות ארוכות מומלץ מאד לעשות בדופק שמאפשר לשוחח עם שותפייך (או עם עצמך - יופי של שותפה
) ורק בשלב הרבה יותר מאוחר, כשמתחילים לעשות גם אימוני איכות, מעלים את הדופק למקטעים מסויימים, כך שנשמע שאת עובדת מצויין בריצה: קודם כל נפח, אחר כך עצימות.

נועה תודה רבה על ההתייחסות

אם הבנתי אותך נכון, המקרה שלך הוא בדיוק ההפך משלי.
ציינתי שבריצה אין לי מיומנות/טכניקה ואני מגיעה לדופק גבוה.
את בשחייה לא מצליחה להעלות דופק לדעתך בגלל חוסר מיומנות/טכניקה שלי יש אותה בשחייה ולמרות אני לא מעלה דופק.
לפחות מצאנו משהו משותף שאנחנו לא מעלות דופק במים

תוך כדי כתיבה עולה לי עוד שאלה: בשחייה יש לי רגליים מאד חזקות ולמה בריצה הם חלשות?

tamark4

New member
ענין הדופק נראה לי מוזר

הייתי מצפה שיהיה הפוך.
עם זאת, מעולם לא שחיתי (או רצתי) עם רצועת דופק, כך שאני לא באמת יודעת, זו הערכה גסה.
לגבי הרגליים, אלו כנראה לא בדיוק אותם שרירים.
במעבר מריצה לשחיה חשוב לעשות מתיחות, בהתחלה יש קיצור מסויים של השרירים האחוריים ברגלים בגלל ריצה, וזה מאוד לא נח במים.

תודה תמר על התובנות שהעלית

אני נמצאת עם רצועת דופק כל הזמן ובדקתי הייטב לפני ששאלתי.
אכן מרגישה פחות טוב בשחייה עכשיו עם הרגלים
לשמחתי בעידן הזה פחות שוחים חזה ויותר חתירה שאני כמעט ולא משתמשת בהם

ענק.

omaopa

New member
באופן כללי

בשחיה ובכלל במים, הדופק עולה פחות מאשר בריצה. בשחיה הדופק יעלה פחות בסך הכל וכן יהיה קשה יותר להעלות אותו.
למעשה, דופק המקסימום בשחיה הוא נמוך יותר בהשוואה לספורט ש"על הקרקע".
זה נכון באופן כללי ובלי קשר כל כך לנושא הטכניקה.

לכן באותם דפקים בשחיה את במצב של חוסר יכולת להמשיך ובריצה לא, משום שבשחיה, בגלל שהדופק עולה פחות גבוה מלכתחילה, אם כבר עלית לדופק מסוים זה בגלל רמת מאמץ גבוהה יותר מאשר באותו דופק בריצה ואת למעשה נמצאת בטווח עבודה גבוה יותר מאשר בריצה.

את הסיבות להבדלים האלה לא יודעים עד הסוף וקושרים את זה לכמה דברים עיקריים שדווקא לא קשורים למאמץ:

1. מנח הגוף - העובדה שבשחיה הגוף מאוזן (ולא בעמידה) מאפשר ללב לעבוד פחות קשה בשחיה בכדי להזרים את הדם אל כל חלקי הגוף וכן לשאוב אותו חזרה (בגלל שהוא לא צריך להילחם נגד גרביטציה ונגד איברים מרוחקים מהלב).

2. טמפרטורת גוף כללית - אשר בגלל הימצאות במים נמוכה יותר ולכן הדופק הבסיסי יהיה נמוך יותר וכן יהיה פחות תהליך של התחממות בזמן המאמץ.

3. לחץ המים סביב הגוף אשר מסייע בחזרה הוורידית.

ועוד.....

איך לא חשבתי על זה קודם

כל סיבה נשמעת כל כך הגיונית.

אגב העברתי את האינפורמציה למאמן שלי שאתו התייעצתי הבוקר, תרמת לי ולעוד

מלאן תודות.

tamark4

New member
מעניין, ולמה קשה יותר להעלות דופק ?

ברור והגיוני למה מראש הדופק, בכל רמת מאמץ, נמוך יותר.
מה הכוונה שקשה יותר להעלות דופק, מה היחס בין המאמץ ועלית הדופק ? (מן הסתם לא לינארי)
ואיך בעצם מודדים את זה ? סח"ח ?

אגב, גם במים יש סכנה של היפרטרמיה, יש סיפור עצוב ומפורסם על שחיין מים פתוחים אמריקאי (צעיר ומוכשר) שמת במהלך משחה במים חמים באבו דאבי. הסברה היא שנפטר מהיפרטרמיה ואז טבע.
בשחיה גם שורפים פחות קלוריות לשעה מאשר בריצה, בערך 20% פחות לשעת אימון במאמץ מוגבר.

omaopa

New member
הכוונה היא כזאת

(אני בטוחה לגמרי שאת לא ממש צריכה את הרישא של ההסבר הזה אבל למען שלמות התשובה...)

דופק למעשה הוא פרמטר של כמה מהר הלב פועם כדי להעביר דם לאיברים (מה שנקרא הסעה). כפועל יוצא מכך מתקיימת גם מהירות החזרת הדם ללב (מה שנקרא חזרה וורידית).

בזמן מאמץ עולה הצורך בייצור אנרגיה ולכן צרכי הגוף בדם - צרכים אנרגטיים/צריכת חמצן/צורכי פינוי תוצרי לוואי - עולים ואיתם עולה הדופק אשר מתאים את קצב העבודה שלו בכדי להגביר את קצב הסעת הדם בכדי לספק את הדרישות הגדלות של הגוף.
=עליה בדופק.

אלא שבשחיה, בגלל התנאים הסביבתיים שמסייעים הן בהסעה והן בחזרה הוורידית, הדרישות העולות של הגוף בזמן מאמץ מסופקות עד לרמה מסויימת ובעצם חלק מ"עבודת" הלב לאספקת הדם כבר נעשה.
הלב יכול, במשך זמן רב יותר, להישען על העזרה ולעבוד פחות קשה בכדי לעמוד בדרישות שכבר מסופקות באופן חלקי.

לכן בזמן שחיה נצטרך לעבוד יותר קשה וברמת מאמץ גבוהה יותר בכדי לעבור את הרף שבהם הצרכים מסופקים ולהצריך את הלב לעבוד כדי לעמוד בדרישות הגדלות.

מכאן שלמעשה צריך לעבוד קשה יותר וברמת מאמץ גבוהה יותר כדי להעלות את הדופק בזמן שחיה.

למעלה