שאלה על גרביטציה ביחסות הכללית

NessT

New member
שאלה על גרביטציה ביחסות הכללית../images/Emo35.gif

היחסות הכללית של אינשטיין אומרת שגרביטציה נובעת מעיקום בזמן-מקום ובגלל זה מסות מושכות אליהן. אז אם העיקום הוא בזמן ומקום אז איך זה שמרגישים רק שינוי במקום (המשיכה עצמה) ואין שינוי בזמן?

Snir2121

New member
מי אמר שאין שינוי בזמן? ../images/Emo8.gif

הכבידה גורמת להאטה בזמן. הסיבה שאנחנו לא מרגישים את זה היא שאנחנו נמצאים בשדה כבידה קטן יחסית.

NessT

New member
איך יכולה להיות האטה בזמן?

זמן זה לא משהו מוחשי.. זה פשוט שיטה של מדידה... הרי שניה לא יכולה להיות ארוכה יותר או קצרה יותר כי היא רק יחידת מידה. זה לא כמו מרחב שגוף יכול לזוז ולהיות במיקומים שונים במרחב כי הכל נמצא בכל רגע באותו זמן ומתקדם בזמן באותו קצב לא? מצטערת על הניסוח הלא ברור =S

Snir2121

New member
את מכירה את תורת היחסות הפרטית?

כלומר המשוואות ועיקרי התיאוריה?

Snir2121

New member
אז למה לא ../images/Emo3.gif

העניין עם התארכות הזמן באמת קצת לא טריוויאלי, אבל אני אנסה להסביר ככה שתבינו. ההסבר מתייחס לתופעה הנ"ל בתורת היחסות הפרטית, ובסוף אני אקשר את זה לתורת היחסות הכללית. ככל שמהירותו של גוף A גדלה ביחס לגוף B, הזמן עבור A יתארך עבור B. נניח שאדם נכנס לחללית וטס, טס, טס... מהירותו היא 87% ממהירות האור. הזמן אצלו יתארך פי 2 מאשר על כדוה"א! אם משפחתו הספיקה להתבגר ב- 20 שנים, וזה הזמן שעבר על כדוה"א מאז שיצא למסע, אותו אדם התבגר רק ב- 10 שנים! אני מדבר על ביולוגיה - אם היו אלו תאומים היה ניכר הבדל משמעותי! (10 שנים) האדם מסתכל על שעון שנמצא בחללית. הוא יראה אותו מתקתק בדיוק כמו שצריך - שנייה אחר שניה. גם אדם הנמצא על כדוה"א ויסתכל על שעון בביתו יראה תקתוקים סדירים. אבל כשהאדם על כדוה"א יסתכל על השעון שבחללית - הוא יראה דיליי - על כל שתי שניות בשעון בביתו הוא יראה שעברה רק שנייה אחת בשעון שבחללית! כתבתי את המשוואה למי שמעוניין. v מסמן את מהירות הגוף הנע, c הוא קבוע מהירות האור, t0 הוא ה"זמן הרגיל" לצורך העניין, ו- t הוא הזמן היחסי בין שתי מערכות היחוס. אתם מוזמנים להציב במקום v ערכים של 99.5%, 87%, ו- 50% ממהירות האור ולראות איך זה משפיע על הזמן (ומה שהכי מפתיע - 100% ממהירות האור - תנועה במהירות c). תורת היחסות הכללית עוסקת בכך שלשדות כבידה יש השפעה כמו לתנועה, מבחינת התארכות הזמן, למשל - לכן הזמן מתארך בקרבת שדות כבידה.

NessT

New member
תודה... נראה לי שבערך הבנתי ../images/Emo13.gif

אבל יש גם משהו שקשור להאצה ושינוי כיוון וכאלה לא? כמו בפרדוקס התאומים למשל שכל אחד רואה את הזמן של השני מואט אבל כשהתאומים יפגשו רק אחד יהיה הצודק (זה שלא זז נדמה לי..)

yaakii

New member
תירוץ הפרדוקס:

"ההסבר הנכון הוא שעצם העובדה שמערכת הייחוס של התאום בחללית הפכה את כיוונה בעוד שזו של התאום שבכדור הארץ לא השתנתה, היא זו שמראה שאין סימטריה בין שני התאומים." מכאן

Snir2121

New member
תורת היחסות הכללית עוסקת בתאוצה

והעקרון הוא שבמערכת מואצת חוקי הטבע יהיו זהים לחוקי הטבע בשדה כבידה, אבל אני מניח שלא לזה התכוונת. בפרדוקס התאומים (Twin Paradox) זה שנשאר על כדוה"א הוא זה שהזדקן יותר. אני לא אכנס להוכחה, ברשותך, פשוט בגלל שזו הוכחה ציורית וארוכה, שקשה להעלות בהודעה לפורום.

yaakii

New member
מרתק. תודה רבה, החכמתי!../images/Emo13.gif

לא הבנתי: למה מישהו שחוזר מהחלל לא צעיר בהרבה מאלה שעל כדור הארץ שהיו בגילו כשעזב אותם?

liorz1984

New member
מושג הזמן

הוא מושג יחסי לחלוטין. גם התחושות והרגשות שלנו. עבור נוסע בחללית הזמן "ירגיש" בדיוק כמו עבור אדם בכדוה"א.

NessT

New member
זה לא מסביר...

אם העיקום הוא בזמן ומרחב אז חייב להיות איזשהו שינוי גם בזמן (כמו שיש שינוי במרחב)... אחרת זה לא עיקום במרחב-זמן אלא רק במרחב..

liorz1984

New member
אני לא יודע אם שנינו מדברים על אותו דבר אבל

התחושה הסובייקטיבית של האדם לגבי כמות הזמן שעברה מרגע X לרגע Y תהיה זהה הן בגוף הנע קרוב למהירות האור, והן עבור בן אדם בכדוה"א. כנ"ל לגבי קצב תקתוק השעון. אולם, עבור אדם הצופה מבחוץ (נניח שזה אפשרי) לגוף הנע קרוב למהירות האור, יראה כאילו יושביו קפאו במקום.

למעלה