שאלה על גדילה

שאלה על גדילה

קסם מאוד נמוכה. בגיל 4.9 חודשים הגובה של 95 ס"מ. כולם חושבים שהיא בת 3 לכל היותר.
אז אנחנו יודעים שהצליאק מעכב גדילה, אבל כבר שנה ו9 חודשים היא אוכלת תזונה נ"ג ועדיין היא לא גבהה. לפני חודשיים עשינו צילום כף יד, והיום הרופא אמר לי שגיל העצמות מתאים לגיל 3.7 חודשים ולא לגיל הביולוגי שלה, ויתכן והיא תהיה לה קפיצת גדילה בגיל מאוחר יותר, וככל הנראה זו הסיבה בגללה היא נמוכה כלכך. תור לאנדוקירנולוג יש לנו בתחילת אפריל.

אני אשמח אם משהי שמבינה בנושא תוכל להסביר לי יותר. אני לא יודעת אם רווח לי או שאני מבולבלת יותר

מומחית אני לא

אבל הגינגי שלי בן 8 ו 7 חודשים וגיל העצמות הוא 6 (כן, הוא נראה כמו ילד בן 6, בהכל, גובה, משקל, התפתחות מינית וכ')זו פעם שנייה שאנחנו עושים בדיקת גיל עצמות ופעם הראשונה הפער היה קטן יותר (אני חושבת של שנה). במעקב גדילה מגיל צעיר לדעתי לפני גיל 5.
למיטב הבנתי זה שגיל העצמות הוא כזה זה דבר טוב, כי זה אומר שיש להם פוטנציאל לאן לגדול רק שזה יקרה מאוחר יותר מבני גילם

לאחר שקיבלנו המלצה מ 3 רופאים לקחת הורמון גדילה , למרות שאין לילד חוסר בהורמון, דווקא הצילום כף יד שהראה את הפער הזה נותן לנו תקווה שהוא יגדל גם בלי הזריקות.

מקוקה1

New member
גם לבן שלי עשו בדיקת גיל עצמות

אני לא מבינה בזה יותר מידי אבל רופא הילדים אמר לי שזה טוב שיש פער של כחצי שנה בין גיל העצמות לגיל הכרונולוגי כי זה מאפשר להם מקום לגדילה ולקפיצות גדילה במהלך הילדות.

כמה דברים ומסייגת

שאני לא מומחית בתחום

1. פער בגיל עצמות כפי שתיארת הוא מצוין = הילדה עדיין לא מימשה את פוטנציאל הגובה שלה
והיא עוד תגבה.

2. תזונה נ"ג או כל פיצוי אחר על חוסרים - לגוף לוקח זמן להגיב ובמקרה זה לגדול.

3. גובה מטרה - הגובי הסופי אליו הילדה תגיע.
מניחה שהרופא כבר הסביר לך, מושפע מגנטיקה בעיקר (גובה ההורים/סבים)/גורמים סביבתיים/תזונה.

ben414

New member
אצלנו יש פער גדילה של 3!!!! שנים

הרופאת ילדים לא מוטרדת- ולא נתנה הפניה לרופא מומחה, רק למעקב. הורמונים אין לי שום כוונה לתת במילא- מדובר בבת. ככה שגם אם היא תהיה נמוכה- אז עדיף לי מאשר לתת לה הורמונים.

איך היא ביחס לאחוזונים שלה מגיל יותר צעיר?

מה הגובה שלכם?
כמה היא צמחה בשנההאחרונה?
מעולם לא ביקשנו או התבקשנו לעשות צילום כף יד. הם נמוכים כי ככה הם וכי אלה הגנים שהם קיבלו וכי ככה הם היו תמיד.
תמיד חושבים שהם יותר צעירים ממה שהם, אבל התרגלנו (ויש גם ילדים בני 5 שחושבים שהם בכיתה ב', אז מה?).

אם הצמיחה שלה לא תואמת את העקומות *שלה*, אם גם אתם נמוכים ואם עשיתם לה לאחרונה בדיקות כלליות מקיפות שיצאו בסדר, לא הייתי דואגת יותר מדי.

maytalb

New member
כמה דברים

קודם כל אצלי היה פער של כמעט שנתיים, בתמונה שלי מהבת מצווה אני מגיעה לאמא שלי (שהיא 1.52 מטר) לאמצע הלחי (וזה עם פלטפורמות) - היום אני 1.65 מט' - לא ענקית אבל 5 ס"מ מעל הממוצע...
הרבה תלוי בגנטיקה. כשגיל העצמות לא תואם זאת בעיה פחות גדולה. עקרונית יש שמעכבים את המחזור באמצעים הורמונליים, אצלי זה לא קרה, קיבלתי בגיל 13 ורבע.
אני גבהתי עד גיל 20 בערך (באמת שנתיים אחרי רוב האוכלוסיה).
אגב הקפיצה המשמעותית שלי הייתה באזור גיל 13 (כן, אחרי שקיבלי מחזור).
אגב,אצל אחי סיפור דומה והוא 1.73 ס"מ...

חכי לפגישה עם האנדו' אולי יהיו לו תובנות אחרות אבל לא נראה לי שיש הרבה מה לעשות בגילאים האלו...

תושבה מהצד של הגובה

אני גבהתי בין גיל 11 לגיל 12 30 ס"מ.
גדילה כזו מהירה לא נחשבת נורמלית (במיוחד לא אצל בנות). אז עשו לי צילום כף יד וגילו שיש פער התפתחותי. אבל לא שגדלתי מהר מידי, אלא שגיל העצמות תואם גיל 10 (כלומר עדיין גבהתי יותר מידי).

לדעתי אנדוקרינולוג יבדוק את האיזון של ההורמונים בגוף של קסם, מתוך התחשבות שנושא הצליאק, ובגיל העצמות, ויראה האם יש עוד סיבות שבגינן היא עדיין עם איחור בצמיחה

אצלי בדקו איזון ומסתבר שאני "ענק" נמוך. אני עדיין גבהה כל שנה עוד קצת, אבל למזלי, מאז גיל 14 הצמיחה היא פחות מכמה מ"מ בשנה, ולא עשרות ס"מ. (מדידת הגובה האחרונה שלי עצרה על 1.76 מ'. אבל בגיל 18 הייתי 1.74. כלומר ממשיכה לגדול)

עידכון

קודם כל תודה, אתן לא מבינות כמה הוקל לי, ובעיקר לבחור. אני יעדכן אחרי הפגישה עם האנדו....

היינו אחה"צ אצל הגסטרו במעקב לפני הטיסה (וכמו מפגרת נפרדתי ממנו בדמעות, הוא באמת ליווה אותנו כמעט שנתיים מהרגע הראשון, אלוהים כמה אני עוד אבכה בפרידות בשבועות הקרובים), והיא עלתה קילו וחצי וגבהה ב -3 ס"מ. היא עדיין נמוכה בטירוף, מתחת לכל האחוזונים, אבל לפחות מתחילה לגרד אותם. הוא אמר שהוא מאוד שמח לשמוע שגיל העצמות צעיר מהגיל הביולוגי כי ככה הגוף יתקן את עצמו. הבחור נאנח מאושר ואמר שהוא מסכים שכבר בגיל 12 היא תקבל עקבים.....

adip78

New member
ראיתי קצת באיחור...

כמו שכתבו לך והרופא אמר - זה טוב שגיל העצמות לא מתאים (אצלנו למשל הוא מתאים מה שאומר שהילד פשוט נמוך).
דבר שני בטח האנדוקרינולוג ידבר איתך על בדיקת הורמוני גדילה ואם חסר טיפול. אני חושבת שלבנות לא הייתי מטפלת בהורמונים כאלו. הרופא ילדים שלי מסכים איתי והאנדוקרינולוגית ממש לא.
ההורמונים משפיעים על כל ההתפתחות של הילדה ולא רק על הגובה ועם בנות ומחזור לכי תדעי איך זה ישפיע.

חוץ מזה שכבר אמרתי לך כמה פעמים - לקסם יש כל כך הרבה קסם והיא ילדה מדהימה. מה זה משנה הגובה?

תודה

הגובה מתחיל להפריע לנו כי היא כל כך נמוכה, ממש בקיצוניות. אני לא יודעת למה אבל הילדים שראינו בקליפורניה כל כך גבוהים, אני לא האמנתי שהם בגן טרום חובה. אנחנו מפחדים שזה מתחיל להשפיע עליה, כי היא מבינה שכל הילדים בגן ובכיתה הנמוכה גובהים ממנה והיא מתחילה לשאול שאלות כמו - נכון שאני הכי בוגרת וגדולה למרות שאני לא גדולה (כלומר גבוה?) זה שובר את הלב והאמת (המוכערת?!) זה מציק בעינים שאנחנו רואים את ההבדלים בגובה בינה לבין החברים, והבחור כבר מתרגז ששואלים עם הבנות תאומות ואנשים מהרחוב פונים אליה ושואלים אם היא בת 3 (והיא גם נעלבת).....

אני לא מעוניינת לתת לה הורמונים, ראיתי מה זה עושה למשפחה שאני מכירה, וזה תרם לילד עוד 3 סמ', ממש השקעה ששוה עבור בנות.....

יש כאן שני דברים שונים

שאלה אחת היא אם יש בעיה שמעכבת את הגדילה שלה, ושאלה אחרת היא איך מתמודדים עם העובדה (שאולי היא עובדה בלתי ניתנת לשינוי שתישאר כך) שהיא נמוכה.
השאלה הראשונה היא עניין לרופאים. השנייה היא תפקיד שלכם.
אל תראו לה שמציק לכם. תראו לה את היתרונות בלהיות קטנה. למשל, הגדול שלי כ"כ אהב שהגננת מרימה אותו לחיבוק גם בגיל שש.. יש ילדים שבגיל ארבע כבר אי אפשר להרים בכלל. היום הוא הלך להצטלם לסרט שעושה הבן דוד שלו במגמת קולנוע. הוא היה צריך ילד שישחק תפקיד של בן 5, אבל התוכן לא מתאים לתת לבני 5 אמיתיים. אז הנה - בזכות מידותיו הקומפקטיות הבן שלי מתאים לו בול.
ותאמיני לי שהגובה לא פוגע בחיי החברה שלו. נכון שפה ושם היו משברים ("הוא אמר שאני בן ארבע..." וכו') אבל נראה לי ששניהם למדו מהר מאוד את הכלל ש"גדול בגובה זה לא גדול בגיל" ושלא צריך לעשות מזה עניין. אפשר גם להסביר שבכל כיתה תמיד יהיה ילד שהוא הכי נמוך, ואחד שהוא הכי גבוה, ואחד שהוא הכי שמן... ככה זה.
זה לא אומר שלא צריך לטפל אם יש במה, אבל אל תשדרו לה שהיא מסכנה בגלל שהיא נמוכה. היא לא!

(אגב, כתבת שהיא צמחה בשלושה ס"מ. זה בנוסף ל-95 שכתבת? כי אם היא הגיעה ל-98 זה כבר לא כ-זה קיצוני. גם הבנים שלי לא ראו מטר לפני גיל 5).

מסכנה היא לא

במישור הרפואי כמובן אנחנו מטפלים, אבל היא כל הזמן שומעת "קומה נמוכה" וביטויים כאלה. אני תמיד מנסה לגונן עליה, כי למרות שאנחנו דואגים, אנחנו בשיתוף עם הגן כל הזמן מעודדים אותה ולא מתייחסים לגובה שלה כמשהו מעכב. למשל לפני שבועיים בגן היא הייתה היחידה שהצליחה להכנס לאיזו פינה רק בזכות הגודל. היא פשוט הגיעה לגיל שהיא ממש מודעת לעצמה ולסביבה, והיא מעלה שאלות ותהיות שממש משאירות אותי פעורת פה. יש לה בכיתה ילדים ממש גובהים, ויש ילד אחד שמן, ככה שהיא מודעת להבדלים פיזים, אבל אני חושבת שלא נעים לה שקוראים לה קטנטונת ושלל ביטויים ושמות חיבה, ונראה ל שכאן זה התפקיד שלי להכנס לתמונה בתור הגורם המנחם (מהעלבויות) והאחראי שמסביר לה שלכל דבר יש יתרונות.

אני גם לא חושבת שהיא מסכנה, ואני ממש כועסת שמשהו מהסביבה הקרובה אומר עליה דבר כזה. כבר שמעתי שמישהו במשפחה אמר שאני "אימא נאצית" בהתייחסות שלי לאוכל של רומי ולגובה שלה, ואני לא נותנת לאף אחד לתת לה הרגשה גרועה. אלו פשוט החששות שלי שאני יכולה לאוורר רק כאן איתכן....

ולא, 95 ס" זה אחרי הצמיחה.

רבקה6

New member
תקשיבי לעצה מנסיון של אמא מטומטמת (AKA אני...

תאיר היתה תמיד פיצי. צחקנו שהמציאו אחוזון עבורה. בגיל ארבע לקחתי אותה לרופא ודרשתי בדיקות. שלח אותנו לסידרה. חלקן היו "סתם"...חלקן כואבות (לילדה!. דקרו אותה על ימין ועל שמאל)
ואז הוא קרא לי. ואמר "את רגילה לג'מוסים! ופתאום קיבלת ילדה נורמאלית ונכנסת לפניקה". היא עדיין לא מהגבוהות בכתה - אבל היום בגיל כמעט 12 מתחילה ליישר קו עם בחלק הלא גבוה (הממוצע) של הכתה.
רביב (בן 10) עובר אותה בגובה. ביגי!!!
אם אין בעיה בריאותית - עזבו את הציפור לנפשה. לא כל אחת חייבת 1.80 ומידה 42 בנעל...(תשאלי את יהלי שלי כמה עצוב היה לה כל התיכון כשלכל הפיצקוליות של המחזור היה חבר והיא לא מצאה מישהו בגובה המתאים...וכל קניית נעליים אצלה היא פרוייקט.
ר/

אבל כן יש בעיות....

בעיות טובות שניתנות לטיפול (לא למרפא), אבל מעכבות גדילה, ומכאן נובעות הדאגות והחששות

adip78

New member
את יודעת שם שלי לא ממש ענק, נכון?

והוא גדול מקסם ומודע לזה מאוד, אבל אנחנו לא נותנים לזה להשפיע עליו ועלינו.
אולי כי אנחנו רגילים לקטנים? אבל זה לא מזיז לנו (אח של חצי בן 14 ונראה בן 9).

אם זה מפריע לכם, אתם צריכים להתייעץ עם פסיכולוג איך לדבר איתה על זה ואיך לענות לה.
אני אומרת לך שוב - היא קסם של ילדה, אל תתנו לגובה להרוס את זה.

למעלה