שאלה על גֵרים

נעמהnaama

New member
שאלה על גֵרים

אם אני רוצה לכתוב גֵרוּת בכתיב חסר, יש לכתוב "גרות" או "גירות"? מובן שהראשון נראה לי יותר הגיוני, אבל השני נראה לי יותר קריא... תודה

עגנון

New member
אם אינני טועה

השני נכון, משום שאם האות לפני הגרונית מנוקדת בצירי, מוסיפים יו"ד, כמו ביאור.

גנגי

New member
לאו דווקא.

זה נכון לגבי מילים שהן שמות פעולה של בניין פיעל (למשל "ביאור"), כאנלוגיה לצורה הדגושה, אבל באשר לצורות אחרות, לא בהכרח. עניין הצירה מאוד מורכב בכתיב המלא, ותלוי בדגשים, במכפלים ובמריעין בישין אחרים. היות שהצורה "גר" מקבילה במקרה זה ל"זֵר" או ל"שן" או ל"חץ", או ל"לב", ובכל אלה כללי הכתיב המלא של האקדמיה קובעים שלא תבוא י' גם בריבוי או בנטיית קניין (חֵץ -חצים, לֵב -לבי, שֵן - שניים (!!!), זֵר - זרים) - גם ב"גרים" לא תבוא י' אחרי הצירה. (צרה, אגב...
)

נעמהnaama

New member
שם זה תשלום דגש

כי "ביאור" היה צריך להיכתב עם חיריק בגלל הבניין (פיעל), ובגלל הא' הוא נקרא בֵאור, מה שנקרא תשלום דגש. ובכתיב חסר, מוסיפים י' איפה שיש תשלום דגש (ואיפה שהיא בעצם הייתה צריכה להיות מלכתחילה). אלא ש"גר" זו מלה בפני עצמה בלי תשלומים, לא? מקווה שצדקתי במלה או שתיים מהנ"ל, וגם אם לא, יש פה כמה חכמים שיידעו לענות.

גנגי

New member
כתיב חסר

זה כתיב שצריך להיות מנוקד, שאם לא, לא מבינים מה כתוב שם. והיו כאן בפורום די הרבה דוגמות למצבים כאלה, אם אתם זוכרים..... (למשל - כאלו שכתבו "בקר" במקום "בוקר" וכד'). כתיב מלא כולל אמות קריאה מוספיות שתפקידן להקל על הקריאה ולפצות על חסרון סימני הניקוד. מומלץ בחום.

נעמהnaama

New member
אז תכל'ס

אם אין לי אפשרות לנקד (ואין לי) - איך אצטרך לכתוב? (ומדובר במשהו שצריך להיות כתוב היטב, לא סתם) תודה

גנגי

New member
לא הבנתי מה הבעיה:

אם כוונתך למילה "גרים" הרי עניתי לך, לא? אז מה השאלה?

עגנון

New member
אתה טועה

מיום ליום הוא נעשה דומה למאיר איינשטיין, שמשדר בערוץ 10, ועם הצלחה לא מתווכחים.

ס ק א ל י

New member
אכן,

כשקראתי לראשונה את הכותרת שפותחת את השירשור, נדהמתי לשמוע שיש עוד כאלה... (גרים). אבל מעיון בתוכן ההודעה, התחוור שלא רק זאת, אלא שאפילו הפכתם לשם פעולה! ומה זה אם לא רשפות לשמה!

shellyland

New member
LOL

אחרי שהתגברתי על המחשבה המחרידה שיש עוד כאלה, מצא-חן בעיני שם הפעולה "גרות" ונראה לי שאני הולכת לאמץ אותו. צפו פגיעות. מוזי
עידן
אתן חושבות שלצלצל למישהו באינטרקום ולברוח יכול להקרא "גרות"?

מוגג

New member
אם זה לא היה כל כך --

הידעתם שאלפי מיטב הנוער נאלצים לעבור מבחן בגרות? זה נראה לך מצחיק? אז אולי תשתפי את כולם שגם אנחנו נצחק..

למעלה