שאלה על אמונה.....

אורי A

New member
בוקר טוב !

כתבת <מי שמאמין ברבונו של עולם מפני כל מיני ניסים ואותות והוכחות וכו'- יש בליבו דופי. > אז למה היה צריך את הניסים במצרים ואת קריעת ים סוף. מדוע יש מצווה לזכור את יצאת מצרים אם לא כדי לזכור שהקב"ה מושל בעליונים ובתחתונים. מדוע לא הספיקה מסורת אבות מאברהם אבינו שיש בורא לעולם. ואם אתה חושב שאמונתך היא מכוחה של מסורת אבותיך, סיבה אשר לא ניתנת לערעור, אז מדוע לא תפרסם מאמר בעניין זה אשר יביא לחזרה בתשובה את אחינו הטועים. ולי נראה שכן חשוב לעסוק בהוכחות מדעיות. תאר לך שכל אנשי המדע היו פה אחד סבורים שאנו תוצר של קוף קדמון האם זה לא היה מערער את אמונתך ? תאר לך שמבקרי המקרא היו מוכיחים לך שח"ו התורה היא יצירת אנוש וכי היא נכתבה בהדרגה במהלך הדורות האם זה לא היה מערער אותך. אז אני אישית מחזיק טובה לכל אנשי המדע העומדים בפרץ ומוכיחים את התכנון התבוני ולאלה המשיבים למבקרי המקרא. ואם אתה מכיר הוכחות שלא ניתן לערעור הודה לך אם תכתוב כמה מהם.

בוקר אור לאורי !

א. המאמין בריבונו של עולם יש בליבו דופי- זאת אמירה של הרמב"ם.מכאן שה'ויכוח' שלך הוא איתו ולא איתי [שלא תבין לא נכון- מותר להתווכח!] ב. הניסים במצרים וקרי"ס היו על מנת ללמד את האומה בראשיתה לשים בטחונה בה', להבין שיש השגחה והתערבות אלוקית. ג. מסורת אבות היתה מספיקה, אלא שהיו בניסים הללו שיקולים נוספים, כגון פרסום עולמי להבנה מי זה עם ישראל ['בני בכורי'- כאן חתם ה' על המכירה], ובכלל כתוצאה מהשיעבוד ירד עם ישראל במדרגתו עד למצב שבשמיים תואר כעובד עבודה זרה.. ד. לעניות דעתי, אם באמת רוצים להחזיר בתשובה [וכמובן שזו מצוה גדולה מאוד]- עושים את זה פנים אל פנים ולא בפרסום מאמרים. מה גם שיכולת הכתיבה שלי איננה טובה מאחרים המפרסמים מאמרים כאלו לרוב ה. אני מכבד את תפיסתך שחשוב לעסוק בהוכחות מדעיות. הרב זמיר כהן, הרב אמנון יצחק, ועוד הרבה רבנים- תומכים בתפיסה הזו ומתנהגים כך. ו. אין בכוחם של מבקרי המקרא או כל גוף/ תפיסה אחרת לערער את אמונתי המוצקה. תודה לאל.

תיקון לסעיף א

המאמין בריבונו של עולם מפני האותות, כמובן, ולא סתם מאמין. אפשר למצוא אמירה זו במורה הנבוכים של הרמב"ם.

אורי A

New member
השו"ע בסימן כה סעיף ה כתב:

יכוין בהנחתם שצונו הקב"ה להניח ארבע פרשיות אלו שיש בהם יחוד שמו ויציאת מצרים על הזרוע כנגד הלב ועל הראש כנגד המוח כדי שנזכור נסים ונפלאות שעשה עמנו שהם מורים על יחודו ואשר לו הכח והממשלה בעליונים ובתחתונים לעשות בהם כרצונו.... נראה מדבריו שזו הייתה הכוונה באותות ובמופתים שבמצרים שהם יורו לנו ..... לאחר קריעת ים סוף נאמר ויאמינו בה' ובמשה עבדו. משמע שזה חיזק להם את האמונה, אז צריך ליישב את דברי הר-ם שלא האמינו מפני האותות.. והר-ם עצמו כמדומני עסק בעניינים פילוסופים במורה נבוכים (אני לא למדתי את הספר הזה) זאת אומרת שהוא הבין את הצורך לעמוד בפרץ ולחזק ולבסס את האמונה. ובדור שלנו שמחנכים את ילדי ישראל להאמין באבולוציה, (כך לימדו אותי) אז החובה היא גדולה להפריך את הפנטזיה הזו, ולהשיב את ילדי ישראל לכור מחצבתם.

יישר כח

א. הוספת את דברי השו"ע, שכתב עוד חלק מכוונת האותות והמופתים ב. חכמים אומרים שיש ארבעה דברים שצריכים חיזוק: תורה ומע"ט, תפילה וד"א. מכאן שבאמת בנושא האמונה תמיד צריך חיזוקים ג. מכאן מובן מדוע הרמב"ם וחכמי הדורות עובדים ללא לאות לחיזוק האמונה בקרב ישראל ד. האבולוציה לא בהכרח סותרת את האמונה, לפחות לא רוב התיאוריה. לכן, לא צריך לראות בה איום כל כך משמעותי לחיבת, אהבת וקיום הדת. יש לנו 'בעיה' עם מוצא המינים, אבל עם עצם התיאוריה שה'מתאים ביותר' שורד- זו תיאוריה שימושית שמדענים וחקלאים, ושאר מהנדסים גנטיים- משתמשים בה דבר יום ביומו. ה. יכול להיות שמלחמתך באבולוציה תצליח, אך אז תהיה תיאוריה אחרת שעליה 'תילחם'. תמיד תהיינה תיאוריות רבות כדי 'להוכיח' שאין בורא לעולם. לאחרונה פרסם מדען פיסיקאי בכיר מאוד את התיאוריה שלו שבעצם העולם יכול להתנהל ללא בורא בכלל. שים לב שההתיחסות שלך יכולה להיות מלחמה בתיאוריות, או חיזוק האמונה בצורה אחרת. יש כאן תפיסה חינוכית שונה, ואולי כדאי לחשוב עליה.

אורי A

New member
אכן אתה צודק ....

אין צריך להתייחס לכל תאוריה הזויה, אני בסך הכל קובל כנגד בתי הספר הממלכתיים המלמדים את התאוריה הזו באופן שמוצא האדם מהקוף ומציגים זאת כאמת מדעית. וכך לדאבוננו גודל דור של כפירה בנאמר 'ויצר את האדם עפר מן האדמה ...' וכלל אני חושב שכל תאוריה שיש בה כפירה כנגד עיקר מהתורה וקונה שביתה אצל ההמון ויש חשש להתפשטות הכפירה, חובה לכל מי שבכוחו לפרוך אותה שיעשה זאת, מכיוון שהמון העם מסתמך על אנשי המדע, וישנה תחושה שעם התקדמות המדע יוכיחו שהתורה שקר ח"ו. אבל ודאי שאת ילדנו אין אנו צריכים לחשוף לכל השיגעונות האלו, אלא להעמיק בהם את האמונה דרך לימוד התורה עצמה אשר האור שבה מאיר לנשמה. בברכה: אורי.

אז יש לך בעיה

כי באמת כל הביולוגים מאמינים כי לאדם ולקוף מוצא אחד וחוקרי המקרא מסכימים על כתיבת התורה לאורך זמן.

שאלות מעניינות שאלת

האם ניתן להוכיח? עד כה לא הוכיחו. ואם יוכיחו- אכן תהיה זו ידיעה ולא אמונה. מדוע להאמין? לדעתי [או לאמונתי
] נפש האדם זקוקה לאמונה. זהו אחד ממניעי האנושות. להאמין שיום יבוא, להאמין שיהיה טוב יותר, להאמין שנצליח... תכונה בנפש או נטיית לב...לא יודעת. ומה דעתך?

אורי A

New member
שמעתי מרב שמצוות האמונה היא .....

על דרך מה שנאמר: 'וידעת היום והשבות אל לבבך' ז"א שהאדם יפנים את האמונה ללבו ויתנהג על פיה, על משה רבנו נאמר: 'ויהי ידיו אמונה' הרב מסלונים אומר שהאמונה התפשטה בכל גופו וגם הידיים עצמם היו אמונה. אדם יכול לדעת הרבה תורה, אבל הלב יכול להיות במקום אחר, עין רואה ולב חומד .... המצווה להפנים את האמונה ללב ולהתנהג על פיה. כשיבוא משיח ויוכיח לכולם את האמת. את יודעת מה יקרה הרשעים ירצו להרוג את המשיח ועל זה חיבר דוד המלך את מזמור ב' (ב) יִתְיַצְּבוּ מַלְכֵי אֶרֶץ וְרוֹזְנִים נוֹסְדוּ יָחַד עַל יְדֹוָד וְעַל מְשִׁיחוֹ: (ג) נְנַתְּקָה אֶת מוֹסְרוֹתֵימוֹ וְנַשְׁלִיכָה מִמֶּנּוּ עֲבֹתֵימוֹ: ולא תהיה ברירה, מה כתוב בהמשך (ט) תְּרֹעֵם בְּשֵׁבֶט בַּרְזֶל כִּכְלִי יוֹצֵר תְּנַפְּצֵם: ולשאלה אם ניתן להוכיח את אמת התורה, הרב בלס סבור שניתן להוכיח חד משמעית. ויש לו אתר מיוחד לזה וגם פורום בהייד פארק.

למעלה