תראה תשמע...
התחלתי לכתוב כמה תשובות, אבל... אני ממש מנסה להמנע מלזרוק שמות של שירים בעיני כמעט כל השירים של המטוס יפים, וברובם שרה גם או בעיקר גריס סליק, להוציא את האלבום הראשון: Takes Off, גם בכרית הסוארליסטית, היא שרה פחות אבל ככל שמתקדמים בשנים, היא שרה (וכותבת) יותר, הייתי מעדיף להמליץ על אלבומים שאני אוהב (כמובן להוציא את Surrealistic Pillow, מבחינת ג'פרסון אירפליין, משהו להמשיך איתו...): Crown of Creation 1968. אחרי הכרית הסוראליסטית הלכו החברים, בעקבות האומנות וגם בעקבות הסמים אם נודה על האמת ויצרו את After Bathing at Baxter's אחד מהאלבומים היותר הזויים שיצאו מסצנה הפסיכדלית של הייט אשבורי בסאן פרנסיסקו, הכיששלון המסחרי הדי קולסלי של האלבום הזה אותם לעידון קל של הקו הפסיכדלי ויצרת עוד אלבום קצת יותר קומוניקטיבי, שיהיה דומה יותר לכרית. "נזר הבריאה" היה בדיוק מה שהם (והמעריצים) היו צריכים, אלבום מאוד יעיל מאוד מגובש, עם הרבה להיטים וגם כמה סתם שירים טובים, ראויים לציון במיוחד, Lather המצחיק, ההזוי והמעניין, Triad המעולה (מישהו דיבר על זהות מינית מעורפלת?) שכתב דיוויד קרוסבי מקרוסבי סטילס נאש ויאנג וזוכה כאן לביצוע סקסי במיוחד של סליק וכמובן שיר הנושא Crown of Creation, שהפך לאחד הלהיטים הגדולים של הלהקה והתקופה (ממש כמו הארנב הלבן ומישהו לאהוב מהכרית), בהוצאה המחודש של הדיק מצורף גם Would You Like a Snack יצירה מוזרה משהו שכתבה סליק יחד עם פראנק זאפה (מדהים איך כל פעם מגלים משהו חדש על האיש הזה, שתמיד חשבתי שהתרחק מהיפים כמו מאש). Volunteers 1969 אלבום שנוי במחלוקת, בזמנו הוא נחשב למאוד פוליטי, בערך ב 68 התחיל אורח החיים החופשי של חברי הלהקה לסבך אותם עם החוק, בעיקר בעברות קנטרניות של סמים (דרך אופינית של ממשלת ארה"ב באותם זמנים להתמודד עם מתנגדי המלחמה וסתם היפים מלוכלכים) סליק קאוקאונן (אולי ככה כותבים את זה בעברית?), בליין וקאנטר, הרגישו שהממשלה רודפת אחריהם בגלל דעותיהם ובגלל מה שיצגו והם השיבו מלחמה, השירים כאן, לוחמניים יותר קשוחים קצת יותר (לא כולם) ופוליטיים הרבה יותר, או לפחות הם ויתרו על פוליטיות מרומזת ומעורפלות, כמו בהתחלה, יחד עם זה הכוח של סליק נשאר בביצועים מרגשים לשירים שקטים על אהבה, כך השיר הטוב כאן הוא:We Can Be Together האיטי והמרגש, של קאנטר, גם Wooden Ships, קאבר של הלהקה לשיר של סטילס וקרוסבי, שהופיע באלבום של קרוסי סטילס ונאש באותה שנה, הוא שיר מאוד חזק ומרגש, כמו גם, הביצוע ל A Song for All Seasons של דילן, דווקא שיר הנושא Volunteers שהיה מעיין קריאה לדור ההיפים לעשות מעשה ולהתמרד הוא שיר פלקטי ולא כל כך מעניין, אבל כשסליק שרה, מצידי זה יכול להיות גם ספר הטלפונים של אלבניה... Bark 1970 איזה אלבום!, שירת הברבור של הלהקה (נכון הם הוציאו עוד אחרי זה ועוד אחד בשנות ה 90, אבל זו שירת הברבור האמיתית שלהם), הביאה לאלבום מדהים איטי ומרגש, אחרי וודסטוק אחרי סוג של התפקחות מאורגיית הסמים הגדולה של הסיקסטיס, או לפחות בעיצומה של ההתפקחות הזו, הוציאו חברי המטוס אלבום עדין מרגש יפה וקשוח וקשה בו זמנית. הוא מתחיל בשני שירים חזקים במיוחד: When the Earth Moves Again ההימנוני ו Feel So Good הFנקי משהו שכתב קאוקאונן, ממשיך עם שורה של שירים מעולים, למרות שיש כאן כמה נפילות לא ברורות, קשה לי להבין מדוע מבקרים נוהגים לראות בו אלבום מאכזב, במרחק של זמן וכשאנחנו לא מושפעים ממה נחשב להיט ומה לא, נדמה לי דווקא שזה אחד האלבומים היותר טובים של המטוס