שאלה מציקה:

rty11

New member
מי זה "כל אחד"?

כתבת ש"כל אחד" מכיר את ההגדרה הזאת. אם אני ידבר על עצמי, אני לא מכיר את זה, וגם לא מבין את זה. ובכלל, זה נראה כמו גיבוב של מילים חסר משמעות.

זו צורת ביטוי

שמשמעותה: מפורסם. אחרי הכל מדובר בשפינוזה, ובספרו המדובר ביותר, אתיקה, ובפתיחתו, ופה זה פורום פילוסופיה. אמנם אין לדחות על הסף את האפשרות ששפינוזה גיבב מלים חסרות משמעות. אבל היות ומדובר באדם רציני, שאנשים רציניים חשבו עליו גדולות ונצורות, הייתי מעדיף להציג ראיות כבדות משקל לפני שהייתי חורץ עליו פסק דין שכזה. מה שהוא אומר כאן, בשפה קצת יותר מודרנית, הוא ש"נצח" הוא הקיום של דבר שקיומו הוא אחד מההגדרות שלו. ההגדרה של כסא, למשל, לא תכלול בתוכה את תכונת הקיום. כסא זה מכשיר ישיבה, עשוי חומר קשיח, נראה בדרך כלל על ארבעותיו ועוד ועוד ועוד, אבל העובדה שהוא קיים איננה אחד הרכיבים בהגדרתו. גם אם יושמדו כל הסאות בעולם - ההגדרה עדיין תקפה. אבל אם יש משהו (ופה שפינוזה מתכוון לאלהים) שעצם קיומו הוא אחד הרכיבים בהגדרתו - הרי שהקיום הזה ניתן לתיאור גם כנצח. בצורה זו מצליח שפינוזה להגדיר נצח מבלי להתייחס למושג הזמן. זה לא הישג?

שווה לקום בבוקר בשביל הסבר כזה.

כתלמידה שחייבת הרבה שעורי בית בפילוסופיה,כולל לקרוא את שפינוזה שעוד לא למדתי, התלבטתי בהבנת הציטוט שהבאת למעלה, האם יש בו רק הגדרת הנצח או בד בבד גם הגדרת הקיום. תודה על ההסבר הזה.

למעלה