שאלה מעט מטופשת

אייני

New member
שאלה מעט מטופשת

אבל אני פשוט סקרן בנושא, אז אני חייב לברר אם מישהו יודע
מישהו יודע למה מכל הפירות והירקות, דווקא "בטטה" היא הסמל לעצלנות? הרי ביטוי כמו "הסמיק כעגבנייה" למשל - מקורו מובן (למרות שניתן לשאול למה דווקא עגבניה ולא פרי/ירק אדום אחר, אבל נניח לזה כרגע). אבל למה דווקא אדם שהוא "בטטה" הוא עצלן? למה לא אומרים על אדם עצלן למשל שהוא "מלפפון", או משהו כזה?

trilliane

Well-known member
מנהל
שלוש סיבות שאני יכולה לחשוב עליהן:

1. השפעה של שפה זרה. באנגלית מקובל לקרוא לאדם עצלן שדבוק לטלוויזיה ולא קם מהספה couch potato. אפשר לתרגם לתפוח אדמה, אבל "תפוח אדמה כורסה" (או אפילו "כורסתי"
) זה לא ממש מוצלח, ו"בטטה כורסה" כן (קרוב מספיק ומעביר את המשמעות*). 2. מטאפורה צורנית (פיזית) – משהו שמנמן ובעל צורה לא אטרקטיבית (מלפפון הוא די רזה). 3. מורפולוגית – "תפוח אדמה" ("תפוד" לא ממש תפס) הוא שתי מילים וזה ארוך, וגם זכר; לעומת זאת "בטטה" היא נקבה, ומכיוון שהכינוי משמש לרוב ככינוי גנאי לנשים...
* אכן מבחינה בוטנית בטטה ותפוח אדמה לא ממש קרובים, אבל זה לא רלוונטי לענייננו כי הם נתפסים ככאלה.

MadBerry

New member
+ טריליאן, למה כינוי גנאי "דווקא לנשים"?

אני לא חושבת שנתקלתי בכינוי בפנייה לנשים יותר מאשר בפנייה לגברים...

trilliane

Well-known member
מנהל
נראה שהניסיון שלנו שונה, כי לא זוכרת ששמעתי

שאומרים על גבר שהוא "נראה כמו בטטה"; אולי אומרים, אבל אני בספק אם באותה כמות שאומרים לנשים (או עליהן, מאחורי הגב...
). במובן "עצלן" (שלא קשור למראה) אולי אומרים קצת יותר על גברים, ועדיין לתחושתי זה כינוי כנאי ששמור בעיקר למין הנשי.

אייני

New member
באמת? מוזר, כי התחושה שלי הייתה בדיוק להיפךXD

כאילו, תמיד כשאומרים לי "בטטה" האסוציאציה הראשונה שעולה לי בראש היא גבר שמן ושעיר שיושב מול הטלוויזיה ולא עושה כלום
בכ"מ, תודה על התשובות!!!! אין דרך אבל ממש לוודא את הסיבה הנכונה מבין שלושת האפשרויות שלך? (אם לא קיימת בכלל אפשרות רביעיתXD)

trilliane

Well-known member
מנהל
א. מי אמר שיש רק סיבה אחת נכונה?

יכולות להיות השפעות מכיוונים שונים, להפך, זה אפילו מחזק. ב. נדיר שאפשר לדעת איך נולדת מילה או מתי; רוב המילים (למעט כאלה שחודשו באקדמיה או ע"י משוררים, סופרים, תסריטאים ואנשי תקשורת) הן אנונימיות, אנחנו לא יודעים מי היה הראשון שהשתמש בהן ולמה; כשמדובר במטאפורה שקופה כמו "בטטה" (בעיניי היא די שקופה) אני לא חושבת שיש הרבה התלבטות, אבל בסופו של דבר יש לא מעט אקראיות בשפה והרבה תשובות שמסתיימות ב"ככה". היו כל מיני אפשרויות, מישהו התחיל להשתמש באחת, היא נקלטה.

אייני

New member
הבנתי. תודה!

ולגבי ב' (אני מקווה שמותר לי להיות נודניק?
), זה מעניין, אפילו בעברית אין דרך להתחקות? חשבתי שמכיוון שזאת שפה יחסית חדשה ניתן לזהות יותר בקלות את המקור של המילים ומהיכן הגיעו (למעט אם הגיעו מהתנ"ך עצמו או משהו ואז כבר יותר בעייתי לנחש איך המילה הגיעה אל התנ"ך, וניתן רק להגיד שהמקור שלה כיום בעברית הוא התנ"ך עצמו). (ואני מתנצל אם שאלתי שאלה ממש מפגרת בזה הרגע. כמו שאת מבינה, אין לי ממש יותר מדיי ידע בנושאXD)

trilliane

Well-known member
מנהל
איך היית מציע להתחקות? ../images/Emo12.gif את מי אפשר לשאול?

נגיד שאני יודעת לזהות שמקור המילה בצה"ל, כלומר, היא התחילה כסלנג של חיילים. אז? האם יש לי איזשהו סיכוי למצוא את החייל הראשון ש"המציא" אותה ולשאול אותו?

אייני

New member
לא, אני לא מדבר במובן

של למצוא את "האדם הראשון שהמציא את המילה", אלא המקור שלה. נגיד - מקור המילה בצה"ל - סבבה, זה מספיק. או מקור המילה באיזו רשת תקשורת - גם סבבה, וכד'.

trilliane

Well-known member
מנהל
גם זה מאוד בעייתי לגלות, אבל לפעמים אפשר

במידת מה. רוביק רוזנטל מציין מקורות במילוניו, לפעמים רק השערות, אבל גם כשלא זה לא בהכרח אומר שהם מדויקים ב-100%. אטימולוגיה אינה מדע מדויק.

לבטטה יש חבֵרה.

קלוואסה. ........................................................... 3. סלנג כינוי גנאי לאדם טיפש וכבד תפיסה. • איזה ראש קלוואסה, לא תופס כלום. ...........................................................

למעלה