שאלה ל"זכרונים"

oded 3

New member
שאלה ל"זכרונים"

במהלך ארוחה משפחתית בסוכות, ישבתי עם הדוד שלי והצגתי בפניו רשימת שמות, בה מופיעים כמה עשרות מבני משפחתו (כולל הוא עצמו) שמצאתי באחד מבסיסי הנתונים החדשים שהועלו לאחרונה ב - Jewishgen (משפחתו היא מהעיירה Kisvarda). באופן עקרוני איני חוקר שורשים של משפחות שקשורות אל העץ שלי בקשר נישואין (דודי זה הוא בעלה של אחות אימי), אלא אם כן אני מנסה לחפש צאצאים שלהם (הקשורים אליי בקשר דם), אך הפעם חרגתי ממנהגי. האיש שעבר דבר או שניים בחיים בד"כ אינו מראה רגשות, אך נדמה לי שהפעם הצלחתי לעורר אצלו משהו... ההקדמה הנ"ל אינה קשורה ישירות לשאלה שלי, אך אם אפשר, למה לא לספר על הצלחה... בכל מקרה, אחד המוזמנים לארוחה, התרשם מאוד מהעובדה שניתן למצוא מידע כזה באינטרנט, ושאל אם לדעתי אפשר יהיה למצוא מידע לגבי הסבא שלו (אשר הוא קרוי על שמו), עליו הוא אינו יודע כמעט כלום. מכיוון ששם המשפחה של האיש הוא גרינברג (שם שנשמע לי נפוץ יחסית) הנחתי שהמשימה תהיה קשה למדי. לאחר שניסיתי לברר מעט פרטים, יכול להיות שזה לא המצב. מה שהוא יודע זה שסבו, מרדכי גרינברג, הגיע לארץ מרומניה (הוא אינו יודע מהיכן בדיוק) בסביבות 1890, והיה לדבריו מראשוני זכרון יעקב. האיש אינו קרוב משפחה ישיר שלי (בתו נשואה לבן דוד שלי), כך שסבו למעשה "מחוץ לתחום" המחקר שלי, ולפיכך איני רואה את עצמי מבלה שעות בארכיונים של זכרון
, אך אם מישהו מה"זכרונים" בפורום יכול לתת איזה קצה חוט, אשמח מאוד (והוא ודאי ישמח הרבה יותר).

מי שבא ב-1890 אינו מראשוני זכרון../images/Emo6.gif

וגם מי שהגיע בינואר 1883 אינו מן הראשונים. זוהי ה"גאווה" הזכרונית - רק אלו שהגיעו בשלוש האורחות הראשונות בחנוכה תרמ"ב נחשבים "הראשונים", ורק צאצאיהם של אלו הם זכרונים "אמיתיים". נוספו להם אלו שהגיעו שנים ספורות לאחר מכן, אך אלו תמיד ייחשבו ל"כמעט ראשונים". זוהי ההוויה הזכרונית
(אני, אגב, זכרוני טהור...
) בכל מקרה, ברשימות העולם הראשונים לזכרון, מופיע יצחק גרינברג, אך בספרי ההיסטוריה של המושבה הוא מופיע כ"מי שחזר על עקבותיו" (כך בספרו של אריה סמסונוב). הדבר מעט מוזר, כיוון שבארכיון המושבה ישנו דף המתעד את משפחתו ואת צאצאיו. עד כמה שאני יודע (ויבואו ornan והרשקו ויתקנו אותי אם אני טועה) - פסח בלוך, בעלה של פנינה (בת של יצחק, כפי שרואים בקובץ), היה איש זכרון. השמות האחרים לא מוכרים לי. בכל מקרה, איני בטוח שזוהי משפחתו של מרדכי גרינברג שהזכרת. ברישומי בית העלמין של זכרון עד שנות ה - 30, מופיעים האנשים הבאים:
יהודה ליב גרינברג בן יעקב, נפטר תרע"ב
יונה בת אשר גרינברג, נפטרה תרע"ח
רייזל וינשטק בת שמואל גרינברג, נפטרה תרפ"ח לא נראה ששמות אלו קשורים לגרינברג שצירפתי הדף אודותיו, כך שייתכן והם קשורים לגרינברג "שלך". מקווה שסייעתי במשהו, ארנון

ornan

New member
../images/Emo10.gif לא בדיוק יודעת אבל...

אבנר גרינברג בן ה-90 ואולי יותר, צלול ביותר ובהחלט אפשר לצלצל ולשאול אותו, אם לא תמצא את המספר במדריך בזק המקוון פנה אלי במסר. ודרך אגב, אשתו של ראש משפחתינו אריה-לייב ניידרמן הייתה שרה לבית גרינברג אבל בברור שעשיתי אם אבנר לא היה קשר משפחתי.

ו..רק זכרונאי אמיתי יכול להתבטא כך

אתם ראציונאליים? ממש מבחינים מי עלה מתי וקודם באותו טווח של העלייה הראשונה?...(1882 - 1904)??? לאה

ארנון, עולי 1890 הגיעו בגל השני

לאחר גירוש מוסקבה ופוגרומים "קטנים" לצד הגבלות כלכליות גם ברומניה וגם ברוסיה. מה????. גם הם לא "ראשונים"????. לאה

נו, ברור../images/Emo70.gif../images/Emo6.gif

ובואי נשליך את העניין לכאן, ונשאל: מי מאתנו הוא מ"ראשוני" הפורום
... ארנון

עב

New member
סוציולוגים היו עושים מהויכוח התמים

הזה מטעמים. אז הנה מה שאמר החכם מכל אדם: קוהלת פרק א פסוק יא: אֵין זִכְרוֹן, לָרִאשֹׁנִים; וְגַם לָאַחֲרֹנִים שֶׁיִּהְיוּ, לֹא-יִהְיֶה לָהֶם זִכָּרוֹן--עִם שֶׁיִּהְיוּ, לָאַחֲרֹנָה.

wow1

New member
כידוע גם המתגדרים בתואר "אנשי העליה

הראשונה" לא היו באמת הראשונים, אלא זכו לתואר מידי האליטה המזרח אירופאית שהשתלטה על הנרטיב הציוני.
ומי באמת זכאי לעמוד על גשר הפיקוד של ה'טטיס' של הפורום? איל.

הוא אומר :"הידד לזכרוני ולזיכרונאי"

שבא ארצה , לחרוש, לסקול אבנים, ליבש ביצות ולחיות בה. והוא בוודאי מאושר שם למעלה לדעת שצאצאיו דנים בו במשפחתו ובמעשיו. אבל, האם הוא נתן את הדעת מי הגיע "ראשון" לפי חודשים? ובכל מקרה, כיף לכם להיות צאצאי הראשונים. לאה

bilen

New member
לאה, "זר לא יבין זאת".... ככה זה

ברוב המושבות הראשונות או הוותיקות. מתחשבנים על חודשים ושבועות... ועוד כל מיני סימנים שרק תושבי המקום מסוגלים להבין. אחרי 60 שנה, ממשיכים לכנות את אלו שהגיעו בזמן ואחרי המלחמה: "העולים החדשים".... בגלל "הויכוחים" הללו, לא מצליחים להגיע לסיכום בעניין בניית ארכיון או מרכז תעודי אחר. כנראה שהדור הבא ייאלץ להתמודד עם התעוד. קשה... קשה....

מוכר לי... מאמי, שהיא 67 שנים בארץ

וחברתה ילידת הארץ קוראת לעצמה "ותיקה"... לפיכך אבי, שעלה ב1948 "עולה חדש"... שבת שלום, לאה

וינונה

New member
ידוע הסיפור גם על המושבה בנימינה

אם אינני טועה היו 11 מתיישבים ראשונים ומספר נוסף של אנשים שהגיעו מספר ימים לאחר מכן כבר לא נחשבו למייסדים. לגבי זכרון - "התאריך הקובע" - חנוכה תרמ"ג - דצמבר 1882

oded 3

New member
קצת באיחור...

המחשב שלי עדיין תקוע, כך שאני רוב הזמן offline (אני מצליח לקרוא תגובות בסלולר, אך לא מצליח לכתוב)
תודה על הנתונים, אני אעביר את מה שמצאתם, וכמובן אעדכן בתוצאות. אגב, אהבתי את הדיון שהצלחתי לעורר מבלי להתכוון ("מי הגיע קודם")
...

oded 3

New member
../images/Emo32.gif ואם כבר, אז עוד שאלה

מישהו ניסה (והצליח) לרשום הודעות בפורום דרך הסלולר (רשת Orange) ??

למעלה