שאלה לרונית

galigal33

New member
שאלה לרונית

האם אפשר לזהות דספרקסיה של הדיבור גם אצל ילד קטן (שנה ועשרה חודשים) שלכאורה אין לו איחור בדיבור? אילון כבר בן שנה ועשרה חודשים . מחבר שתי מילים אבל יש לו דרך מאוד מסויימת לאמר מילים. הברות מסויימות הוא לא אומר ...לדוגמא : לעולם לא יאמר "טו" יאמר אוקו (אוטו). ועוד דבר ..כל ההברות שלו פתוחות ..לדוגמא :יאמר דה-אה (עבור דלת) מעולם לא שמעתי אותו אומר מילה עם הברה סגורה. אנחנו מבינים אותו כמעט תמיד אבל לאחרים קשה יותר. אמא אומר "איבא" רק עכשיו התחיל להשתמש ב"מ" אבל עדיין לא ממש משלב אותה ומעדיף לאמר "ב" במקומה . יש לו קושי בתכנון תנועה מוטורית האם בהכרח זה אומר שתהייה לו גם דספרקסיה בדיבור?

קושי בהיגוי עדיין איננו דספרקסיה

היי גליגל, אינני רונית,
אך אענה לך קצת ורונית ודאי תשלים מהידע שלה. הברה של טו דורשת שימוש יותר חזק עם הלשון כנגד החיך העליון ויותר קל להגות קו, שעובד עם הלוע ובסיס הלשון, אם יש לו יותר שליטה פנימית ופחות כוח בקצה הלשון. גם ל' דורש עבודה מדוייקת יותר עם קצה הלשון ולכן, קרוב לודאי שהוא מחליף ל' בעיצור אֵה שאינו דורש הפקה קולית עם עבודת לשון. עיצורים שוואיים בסוף מילה דורשים יותר מיומנות מוטורית ודיוק בחיתוכים של העיצורים ולכן, לעיתים הם נרכשים בשלה מאוחר יותר. העדפה של ב' על פני מ', לרוב נובע מהקושי בעידון התנועה של השפתיים, כי מ' דורש עבודה יותר עדינה ופחות גיוס שרירי ושלב הויסות מגיע, כשהילד יודע עד כמה לגייס שרירים לצורך הפקה קולית. נראה כי אפשר בהחלט לתרגל איתו תרגילי פה, עם הלשון והשפתיים, כדי לשפר את יכולת השליטה בחלקה הקדמי של הלשון, אך אם כבר יש לו ד', אז בטוח שהוא ישיג גם ת' וגם ל' בהמשך, לאחר תרגול. אם יש לך באיזורך, מי שמכיר ועובד עם הגישה של אלעד ושדי, אז תוכלי לקבל הדרכה לעבודה אורו-מוטורית, שתעזור לו בהפקות עיצורים מתאימים. בגיל שלו, עוד לא הייתי קוראת לקושי דיספרקסיה, כי יש לו הרבה עיצורים ותנועות בשימוש, אך כן כדאי לתרגל איתו. מקווה שעזרתי

galigal33

New member
תודה תלמה,

עזרת מאוד...היה מעניין מאוד לקרוא ובהחלט הבהיר לי כמה דברים והרגיע כמה חרדות.

הי גליגל

עד שהספקתי תלמה כבר ענתה לך ובמומחיות רבה. לגבי ה"ב" במקום "מ"- שימי לב האם יש לו גודש באף (כמו ל-80% מהילדים בתקופה כזו). את יכולה לשים לב, אם בלילה הוא נושם מהאף או מהפה. אם יש גודש באף ה-"מ" הופכת ל"ב". ברמה העקרונית הוא עדיין בהחלט צעיר מכדי להחליט על קיום דיספרקסיה. את בהחלט יכולה לשחק איתו במשחקי חיקוי כמו להוציא לשון, בלון בלחיים, וכאלה. ואגב- קושי בתכנון תנועה בהחלט יכול להיות גם באזור אברי ההגוי. בשלב זה הייתי עוקבת אחרי ההתפתחות. בגיל שנתיים, אם עדיין יהיו שיבושים רבים קחי אותו לבדיקת שמיעה, (+ ביקורת האם יש נוזלים באוזניים) ובמקביל לקלינאית תקשורת שתתייחס לאופן הפקת המילים.. רונית ולגרין קלינאית תקשורת

galigal33

New member
תודה גם לך רונית../images/Emo140.gif

בהחלט אעקוב .. לא נראה לי שזה עניין של צינון כי הוא נושם מהאף... אמתין עוד חודשיים בתקווה שדברים ישתנו.

למעלה