שאלה לערן ראם

שאלה לערן ראם

ראיתי את העץ המשותף לך ולשטמון ושאלה לי אליך: האם אתה יודע מאיזו בת של המהרש"ל צומח העץ שלך? למהרש"ל היו שלוש בנות (אולי יותר) שרה שהיתה נשואה לר´ אברהם פולק מרים שהיתה נשואה לר´ אליעזר איסרליש (אחיו של הרמ"א) ובת שלישית (שמה לא ידוע לי, ואם מישהו יודע אודה לו מאד) שהיתה נשואה לר´ שמעון וולף אוירבך (מכאן צומח העץ שלי)

א77

New member
להמהרש"ל היתה בת בשם וואלטינא

היא היתה נשואה להגאון רבי ווישל (אפרים פישל) אב"ד בריסק וירושלים. אוליי כוונתך לבת נוספת שהיתה למהרש"ל...

תודה, כנראה מדובר בבת אחרת

שהיתה נשואה לר´ שמעון וולף אוירבך סבו של הרה"ג מנחם מנדל פישהוף-אוירבך ה"עטרת זקנים". אגב מה מקור השם וואלטינא? האם יש לו תרגום או מקבילה בעברית?

א77

New member
עם כל הידע שלי, וואלטינא

זה שם שמקורו אצלי בסימן שאלה. ברור אצלי בוודאות כי זה שמה, ברם המקור לא ידוע לי. אבל אוליי זה בין השמות שהיו ביידיש, שחלקן משום מה נשכחו. יש הרבה שמות שקיימים כיום גם, כמו טשרנא, בריינא, ועוד ועוד. אלא שמות שניתנים לצד שמות אחרים. אבל את הוואלטינא לא שמעתי זולת זו.

ראם ערן

New member
זו הבת אשר אני צאצא שלה

מצטער שלא עזרתי. דרך אגב אצלי מצוין שהוא היה הרבי האשכנזי הראשון של ירושלים ונפטר ב 1592 הייתכן? ערן

א77

New member
אני יודע שהמהרש"ל נפטר בשל"ד

ביום י"ב כסלו שנת של"ד (בעוד 12 יום יהיה יום הזכרון/יארצייט שלו). היינו לפני 428 שנים. ולפי מה שאתה אומר, הרי חתנו המדובר נפטר לפני 410 שנה. אז השנה הגיונית. בקשר לרבנותו שהיא היתה הראשונה לאשכנזים בירושלים, כרגע אין לי היכן לבדוק. רק זאת אני יודע שהיה אב"ד בריסק וגם ירושלים. אולי חסרים לך בחוליות הללו. אז הנה עוד קצת: בנם הגאון ר´ צבי הירש מלוקאבי. עלה לארץ ישראל ונפטר שם בג´ אייר שנת שפ"ו. בנו של הנ"ל היה הגאון ר´ אפרים פישל אב"ד ליקאווי ולבוב. שם אשתו היה ויטל. בתם יוטא, נישאה להגאון רבי אריה לייב. הוא היה נקרא בפי כל "דער הויעכער רבי לייב". והיה מכונה רבי לייב רבי פיש´לס, ע"ש חותנו. הוא היה תלמיד המגיני שלמה. בשנת ת"ב התמנה לדיין ומו"צ בקרקא. אח"כ נתקבל לרבנות פרעמישלא, ובשנת ת"כ לאב"ד בוינה, ובתכ"ד כראש מתיבתא (ר"מ) בקרקא. ואם תרצה ויחסרו לך עוד לכיוון רבי מרדכי מנעשכיז ועוד לכיווון הדורות הבאים. אז דבר נא...

המהרש"ל ורש"י

ראיתי באיזה מקום שהמהרש"ל היה דור שלישי לרבי יחיאל לוריא, הרב הראשון בבריסק דליטא. כמו-כן מוזכר שם כי ר´ יחיאל יחיאל מתייחס על צאצאי רש"י. האם אילן היוחסין מרש"י עד המהרש"ל ידוע? האם זה אומר שערן ראם הוא מצאצאי רש"י? בהזדמנות חגיגית זו כדאי לציין שאני (ומן הסתם עוד רבים אחרים) נפעם מול הידע הבלתי נדלה שמופגן בפורום על-ידי א77 ורבים אחרים. אבינעם

א77

New member
לאיזה יחיאל כוונתך???

המהרש"ל היה בנו של רבי יחיאל לוריא האב"ד סלוצק שהוא היה בנו של רבי אברהם לוריא (באלף מרגליות טור 74 מביאו שנפטר בשנת רפ"ב). שהוא היה בנו של... שוב רבי יחיאל לוריא, אבל האב"ד בריסק, (הגיע לפולין מעלזאס) שים לב, עדיין לא סיימנו עם היחיאלים. הנ"ל היה בנו של רבי אהרן לוריא האב"ד היילברון, על אשתו כבר דברנו כאן רבות שמה היה מרים, והיתה תופסת ישיבה, ישבה באהל כשוילון לפניה ולמדה הלכה לפני בחורים מופלגים (עפ"י שו"ת הרש"ל סימן כ"ט). רבי אהרן היה בנו של רבי נתנאל לוריא רב באנטיכי. שהוא היה בנו של... רבי יחיאל לוריא האב"ד ערפורט. לא ספרתי את היחיאלים, אבל מקווה שלמרות העייפות לא התבלבלתי בכתיבה. אבל לפני סיום, עוד משהו קטן... גרמת לי להסמיק. אבל מה חשבת?! זה בע"פ?! אני מעיין פה ושם, ומערב ידע אישי אבל מעט כי זה מה יש לי.

האם ידוע על בנות נוספות של המהרש"ל

בהודעתי הראשונה כתבתי שבת אחת , מרים, היתה נשואה לאחיו של הרמ"א, קשר כזה בודאי היה מתועד בגניאולגיה הרבנית.

שטמון

New member
בנות המהרש"ל

בנות המהרש"ל: 1. הרב זאב וולף לוריא מלובלין. 2. מרים אשת אחי הרמ"א אליעזר איסרליש. 3. ולנטינה אשת הרב אפשרים פישל מבריסק. 4. אשת ר´ שמעון וולף אורבך. 5. שרה, שנפטרה ללא ילדים, אך היו לה שלושה בעלים. 6. אשת הרב אליעזר ליפמן היילפרין מטיקטין (בזיווגו הראשון). ופרט לכך היו לו גם בנים רבים... (והמקור, אלף מרגליות עמ´ 74 ואילך)

תודה, זה מאשש מקור אחר שהיה לי

אמנם המידע בו היה חלקי אך זה היה המקור היחיד ועכשו כשקיבלתי מקור נוסף זה מגדיל את רמת הודאות של המידע

למעלה