שאלה לנתורופתים

שאלה לנתורופתים

האם קינואה (לא דגן אך מכיל חלבונים איכותיים) וקטניות משלימים לחלבון מלא, דהיינו גם ליזין ומתיונין?

Gidi Shemer

New member
מותר תשובה מלא-נטורופת?

התשובה היא כן. קינואה מכילה את כל חומצות האמינו החיוניות וברכוזים מספיקים. מקור נפלא לחלבון.

0 אור 0

New member
לדעתי קינואה מכיל חלבון מלא בפני עצמו

בדרך כלל דגנים וקטניות דורשים שילוב ביניהם (שלא חייב להיות באותה ארוחה, אלא במשך היום - אפילו בימים סמוכים) על מנת לספק את כל החומצות האמיניות,
אבל יש כמה שמכילים הרכב מלא - אם זכרוני לא מטעה אותי אז הרשימה כוללת את הסויה, הקינואה והטף (דגן אתיופי שאף פעם לא טעמתי אבל אם אני לא טועה מכיל גם חלבון מלא וגם תכולת ברזל גבוהה בנוסף לויטמינים ומינרלים אחרים)

גם חרובים... ושימוש בכרונומטר

חלבון כמעט מלא (יש מספיק ליזין ומתיונין לחלבון מלא אבל אחת מחומצות האמינו האחרות קיימת אבל ברמה מעט נמוכה ממה שנחשב לחלבון מלא)
וגם שפע של ברזל, ויטמינים ומינרלים אחרים.

חוץ מזה מי אומר שכל המרכיבים חייבים לבוא מאותו מקור?
תזונה מגוונת היא דרך טובה לקבל את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לנו.

אם את מוטרדת שאת לא צורכת מספיק ממרכיב כלשהו:
באתר http://cron-o-meter.en.softonic.com וגם באתרים דומים אחרים ניתן להיעזר בתוכנה
להזין את כל מה שאכלת במשך יום - מרכיבים וכמויות (צריך לשקול)
ולראות בדיוק לכמה קלוריות, חלבון, ויטמינים ומינרלים שונים זה מסתכם
מה חסר, מה עודף וכו'.
מומלץ לנסות במשך כמה ימים עד שאת מקבלת מושג ברור וביטחון לגבי התזונה שלך

אני לא ממליצה לשקול את המזון באופן קבוע - לא לפתח דפוסים והתעסקות אובססיבית עם המזון,
אבל למספר ימים כדי לקבל מושג אם ואיפה יש נקודות שצריך לחזק... נראה לי ממש בסדר.

בהצלחה

כרונומטר

באופן כללי המילה מתייחסת לשעון מאוד מדויק.
ספציפית בהקשר זה הכוונה היא למדידה של כמות המרכיבים השונים במזון אותו אנו אוכלים.
יש אתרי אינטרנט שאפשר להוריד מהם תוכנה/ באתר עצמו
להזין את כל מה שאכלת: סוגי מזון * כמויות
ובעזרת מאגר מידע מאוד גדול של מכלול הערכים התזונתיים של המזונות השונים
הוא מחשב וצובר את כל ה
קלוריות, חלבונים (אפשר גם לפי חומצות אמינו), סוכרים, שומנים מסוגים שונים, מינרלים, ויטמינים...

כך אפשר לדעת כמה קלוריות צרכת (אם את בדיאטה למשל) אבל גם האם הגעת לכמות היומית הנדרשת של חלבון, B12, ברזל וכמובן גם כל השאר.
אם מרכיב מסוים חסר בתזונה או עודף מאוד (באלה שלא מומלץ לצרוך בעודף) אפשר לקחת את זה בחשבון כדי לשנות ולהעשיר/ להפחית.
ואם הכל סבבה אז אפשר לקבל ביטחון שמה שאנחנו אוכלים מספק את הצורך שלנו,
ובהקשר לשאלתך המקורית האם את צורכת מספיק חלבון מלא בתזונה שלך
(וכמו שהצעתי זה מצטבר מהרבה יותר מאשר מאכל אחד או שניים גם אם הם עשירים במיוחד באותו מרכיב, כי ישנה חשיבות גם לכמות של כל מרכיב).

* חשוב לזכור שאנו נוטים תמיד לדאוג 'שלא יחסר' אבל גם עודף בחלבון הוא מזיק (ובמיוחד כשמדובר בחלבון מן החי שהוא יותר חומצי מחלבון צמחי, אבל כל חלבון).

בהצלחה

hal767

New member
קינואה דגנים וקטניות מכילים חלבונים

למעשה בכל מזון צמחי ישנם חלבונים ברמה כזאת או אחרת.
החשוב הוא לצרוך חלבונים ואת כל יתר יסודות המזון הדרושים ממזונות שנועדו למאכל אדם ומייטיבים את בריאותו. אני מדגיש זאת בגלל העובדה שישנם מזונות שונים שערכם התזונתי גבוה, אך לאדם הם גורמים נזקים בריאותיים או שמערכת העיכול האנושית מתקשה בעיכולם מאחר ואינם מתאימים למאכל אדם.

אני בדעה שתזונה סבירה, גם אם אינה מאד מגווונת, יכולה לספק לאדם את כל חומצות האמיניות הדרושות לו. מזונות המתאימים במיוחד בנושא זה הם האגוזים והשקדים, השומשום והחמניות. אלה מזונות איכות שמאד מתאימים למאכל אדם והם בעלי ערך תזונתי גבוה, וגם מכילים כמות גדולה של חלבון מעולה.
פירות וירקות מכילים חלבון איכותי בכמויות קטנות, אך אכילה מרובה של מזונות מומלצים אלה מספקת לגוף כמות משמעותית של חלבון. פירות וירקות ניתן ומומלץ לאכול בכמות גדולה יחסית, להבדיל ממזונות מרוכזים, ובסופו של דבר הם מספקים כמות ניכרת של חלבון אם נוהגים כך.

דגנים אינם מזון ראשוני של האדם, ואני בדעה שאין להרבות באכילתם. הסיבה העיקרית לכך היא תכולת עמילן גבוהה ותגובה חומצית בגוף בסוף תהליך עיכולם והטמעתם. גם הצורך בבישולם, הפוגע קשות בערכם התזונתי ובהרכבם הטבעי, מהווה חיסרון גדול.
לכן אינני רואה בהם מזון חיוני, ואם מישהו מעוניין לגוון את ארוחותיו בדגנים, בכל מקרה טוב יעשה אם לא ירבה באכילתם.

קטניות מיובשות עומדות בקריטריון של מזון ראוי רק אם עברו הנבטה. בצורתן היבשה אינן מתאימות למאכל. הן מכילות חלבונים בכמות משמעותית. בישולן פוגע בערכן התזונתי.

אני מבין שאת מתעניינת בנושא הזנת הגוף בחלבונים, אך אין לראות זאת כנושא בפני עצמו. יכולת הגוף לצרוך אב מזון מסויים תלויה בנוכחות של יסודות מזון נוספים. אין אב מזון שפועל בגוף עצמאית. תמיד צריכים שורה ארוכה של חומרי מזון שונים הפועלים בשיתוף פעולה כדי להטמיע אחד את השני. במזונות איכות מתקיים השילוב הנכון בין החומרים השונים. אני בספק אם האיזון הנכון הזה מתקיים בדגן מבושל.

יש לתת את הדעת שהפרזה בצריכת חלבונים, מזיקה. אנשים המרבים באכילת מזונות עשירים בחלבון משלמים ביוקר בבריאותם על הטעות הזאת. זה במיוחד חמור כאשר צורכים תוספי מזון עתירי חלבון, כגון אבקות החלבון הפופולריות אצל ספורטאים ומפתחי גוף למינייהם. אלה חיים עם האשליה שצריכת יתר של חלבונים תסייע להם לפתח שרירים. בפועל, השימוש באבקות האלה מביאים אותם למחסורים וחולי.

גם הזנת תינוקות במזון עשיר בחלבון הינה טעות קשה. התינוק האנושי זקוק למעט חלבונים, וצריכת יתר גורמת לתינוק האנושי מחלות רבות כמו מחלות כליות ודרכי עיכול, סוכרת, מחסור במינרלים חיוניים ואפילו סרטן.

הגוף האנושי אינו צרכן גדול של חלבונים. את המעט הדרוש לו ניתן לספק בקלות באמצעות תזונה טבעית נכונה. תזונה טבעית מתאימה מכילה את כל הדרוש לאדם באיזון ובאיכות הנכונים. הטבע יודע לבנות את המזונות המתאימים באיכות הנכונה.

למעלה