שאלה למלומדים

הצופה.

New member
שאלה למלומדים

למעשה אני כותב את הדברים בצורה אחרת כדי מר א 77 יוכל לענות גם "אלה הדברים אשר דבר משה אל כל ישראל בעבר הירדן" כלומר כל ישראל עמדו ושמעו אותו הדבר "כי המצוה הזאת אשר אנכי מצוך היום לא נפלאה היא ממך ולא רחוקה..לא בשמיים...לא מעבר לים....כי קרוב אליך הדבר מאוד בפיך ובלבבך לעשות" פשוטו כמשמעו יש חסידויות מחסידויות שונות יש פלגים יש אשכנזים יש ספרדים אחד אומר זו שלי והשני גם וכל אחד רואה את הדברים בצורה אחרת לדוגמא חמץ בפסח איך אני בתור חילוני שרוצה ללמוד יודע לאן ללכת? הרי כולם מומחים.. מפרשים ומבארים..ובתורה כתוב בפיך ובלבבך האם ללמוד לבד? ואם כל ישראל עמדו מול משה והקשיבו ושמעו אותו הדבר למה יש כל כך הרבה מפרשים ומבארים ולמה בכיוונים שונים? למה המושג 70 פנים לתורה???.. אחת היא לא? שמעתי ש "יד+יד=כח" למה לא יתנו יד כולם ואז נדע אמת מה היא? (כי כסף יעוור עיני צדיקים?" איך אדע מיהו גדול הדור ...והאם זה חשוב בכלל לדעת את זה?? ואם רב אחד אומר על "א" שהו "ב" ורב אחר אומר על "א" שהוא "א" מי דובר אמת? תודה מראש באמת מבקש תשובה ולא כדי להכפיש ומתנצל על שכתבתי את המילה קוראן מקווה שלא פגעתי באף אחד

פייקו

New member
וסליחה אני לא מתיימר להקרא מלומד

אך בכל זאת אני "מזקנים אתבונן".

הצופה.

New member
שאלתי

אבי זכרונו לברכה היה איש ישר מאוד אוד מוצל מאש ...כל משפחתו נספתה בשואה (משפחה דתית מרובת ילדים) אמר לי "בני אני מאמין שיש בורא עולם,אבל אחרי שראיתי מה עשה איני רוצה ללכת בדרכו" לך בדרך של "ואהבת לרעך כמוך" שנים חשבתי על המשפט הזה הוא נפטר לפני קצת יותר משנה... מצאתי את התשובה לצערי אחרי שמת ביסורים.. והיא..גם אם לא היו מלחמות בעולם והיה שלום בין כולם ומדע הרפואה היה מתקדם מאוד...כל יום היו מתים אנשים בעולם חלקם מזקנה חלקם ממחלות תאונות וכן מרעב ומסבל עז... התשובה של אבי יכולה להנתן ע"י כל בן משפחה חבר ואו שכן כל יום ויום אבל זה דרכו של עולם גם צדיק רשע ובהמה סופם להגיע לאדמה איש בחטאו יומת וגם איש בצדקתו יומת אין אחד שניצל מהמות ומאחר וכך וכולנו במסלול הקולוסאלי כמו פרות בתור לשחיטה בבית המטבחיים נושיט יד אחד לשני נהיה אדיבים נדע מאין באנו ולאן אנו הולכים וניתן לאלוהים לעשות את עבודתו ולא נהרוג ונפגע אחד בשני בדרך הקולוסאלית זה אבסורד וטיפשות להתוכח על חלקות אדמה ועל רכוש לקנא ולשנא בזמן שהתהום פעורה וכל יום ויום ערימות של אנשים נופלים אליה מכיון שהעומדים בתור חסרי סבלנות ורוצים להשיג את הבילתי ניתן להשגה דוחפים מתנשאים מרכלים מתיפיפים ובכך משנים את סדר האנשים המופלים אל התהום.. כל אחד ואחד מאיתנו יושב ברכבת אל המשרפות כל שתאגור בדרך יילך לאיבוד ביום הדין..רק רסיסי האור שאספת בדרך רסיסי האור של אדם הראשון שפוזרו על פני כל היקום בחטא עץ הדעת ואותם ניתן לאסוף בעזרת מעשים מלאי כוונה כי גם מצוות וחוקים שלא בבוונה מלאה מקוימים (תודעה מלאה) אינם אוגרים אור שהוא ביום הדין יעמוד לזכותך ולא מבחינה אלוהית אלא מבחינתך כאדם ותאמר"עשיתי כל שיכולתי" רק אלוהים יודע למה כתבתי את זה

א77

New member
תודה תודה.

דברים ברורים וידועים, קלים להבנה, וכה קשים להמחשה... הכי הכי הכי, כשהם נכתבים כה יפה, כה רגשי, כה מתוקי. לא נפלאת הוא ממך ולא רחוקה היא, לא בשמים היא לאמר מי יעלה לנו השמימה ויקחה לנו וישמיענו אותה ונעשנה, ולא מעבר לים היא לאמר מי יעבר לנו אל עבר הים ויקחה לנו וישמיענו אותה ונעשנה, כי קרוב אליך הדבר מאד בפיך ובלבבך לעשותו (דברים ל.) אגב, אבי עבר את כל מאורעות השואה כאמי, כל אחד במקומו הוא. אבי נהרג לפני שנה ומחצה. השואה גרמה להרבה לעשות סיבוב של חושבים אחרת להמון בני אדם. לא אצל כולם. אני משער ומתאר שאביך ז"ל היה מפולניה. ובכל זאת, צא ולמד. הוא 'כעס' ולא שהוא לא האמין. טוב, אז יש לו טענות צודקות, אלא שאני חושב שאיני מבין, כשם שאיני מבין מדוע הקרדיולוג באכזריות נוטל סכין חד ומנתח בשר האדם בעודו חי... אין לי מושג למה, איני מבין, אבל אני מאמין. ואלתדון האדם עד שתגיע... אביך מנוחתו עדן, וודאי אי שם במרומים נהנה מזכויותיו על שסבל בשל היותו יהודי... ושוב תודה למילותיך החמות והנבונות.

א77

New member
אם תתבונן בשעה תבין שעלי לקצר

ותתחשב בי. הגעתי לפני כעשרה רגעים הביתה, ואני תשוש. ובקיצור, אני מבפנים, ולכן אומר את שאני חש מבפנים. נכון שאם אני חסיד לאדמו"רי, או הולך בעקבות מנהיגי אז לא ארוץ אחר הרבי של החצר השניה. אבל מאד כואב לי כשאני רואה מבט של מישהו מבחוץ החושב שאני חושב שהרבי ההוא שאינו שלי כאילו אינוצודק וכאילו אינו גדול. יש מושג של עשה לך רב. יש מושג של ישראל שוכן לשבטיו. לא הייתי קורא לזה פלגים מלשון פלוגתא ודור הפלגה. אלא שבטי ישראל. אני אישית חצי אשכנזי וחצי מטרנסילבניה. ואני 'מת' לשמוע את התפילה של התימנים. נכון שלא נישאתי לתימניה. ונכון שאיני חג את המימונה וכו'. אבל אין זה עניין של מחלוקות. בעיני אני, אני רואה כה יפה את גלויות ישראל מכל קצוי תבל שנקבצו לארצנו הקדושה כאן, והנה לראות את כל המנהגים והמסורות כשכולם כולם כולם מכוונים לבורא עולם, כשכולם כולם כולם מתפללים לכיוון ירושלים. אצל כולם קיימים התרי"ג מצוות הכלולים מרמ"ח מצוות עשה ושסה לא תעשה. ותמיד כואב לי כשאני מבחין ממישהו מבחוץ כביכול [בעיני הוא גם מבפנים...] שחושב שכאילו מדובר בדתות שונות. בגלל ההקפדה במנהגים מתבלט ביותר השוני. אצל אלה שאינן מקפידים על המסורת, הרי השוני לא קיים כ"כ. והטשטוש בין העדות הולך ומתעצם. אבל לדעתי השוני הוא כה יפה, ואדרבה, גדולי ישראל מכבדים האחד את רעהו, וזו הוכחה למה שאני חושב. מאידך, נכון שיש וקורה לצערנו חילוקי דעות שחורגים מהמסגרות המקובלות. וחבל. אבל זה קיים לא באופן כללי וגורף. אסכם במשהו שרבינו הקדוש שהוא רבי יהודה הנשיא סיכם את כל ששה סדרי המשנה. הוא לא בחר לסכם במשהו תורני כתימצות לכל הששה סדרים. הוא בחר לסיים ולסכם במילים: לא מצא הקדוש ברוףך הוא כלי מחזיק ברכה לישראל, אלא השלום וכו'. כשאין שלום אין כלי מחזיק לברכה. והדבר דומה לאותו אדם המגיע ללא כדו, לקנות חלב. והרי בעל הפרה המוכן למכור לו, אבל אין בהישג את הכלי המחזיק את החלב. הוא הדין, הברכה יכולה לחול רק אם יש את הכלי. והכלי המחזיק ברכה לישראל הינו השלום. אם תרצה להתעניין במשהו וללמוד, תוכל לעשות את זה אצל שבט ראובן וגם אצל שבט שמעון. לכל שבט יש מאפיינים שלו כמוכח בפרשת ויחי ובפרשת וזאת הברכה ובעודמקומות. אבל בכל זאת תוכל ללמוד בכל מקום מה שתרצה. אני עייף למאד. מקווה שתימצתתי ללא שנראים מדבריי שכתבתי, סימני העייפות. באם טעיתי במשהו מחמת העייפות, אני מתנצל. לילה טוב. השעה 2.30 לפנות בוקר.

הצופה.

New member
תודה

ומדבריך ניתן להבין שהעיקר הכוונה? "כמו אותה שריקה מפורסמת"

א77

New member
אכן, משהו כזה.

אלא, אף יותר מכך: אחים החיים באחווה בבית אחד, יתגלעוביניהם ויכוחים, ואולי גם מריבות. אחי השליך עלי בעבר יעה, ואני איימתי עליו במקל המטאטא בילדותינו. אבל אם יבוא אדם זר וינסה 'להתחיל' עם אחי כשהוא בחוץ, אזיי אוי לא. לא אחוס על עצמי ואעמוד לצד אחי. הויכוחים הפנימיים בין שני הילדים/אחים בבית, לא יוכיחו על חוסר אחוה. הדוגמא היא אוליי קיצונית. אבל העובדות ברורות. אין זו שריקה גרידא. אמש הייתי בנישואי בת ובן אדמו"רים. האחוה בין כל הרבנים שישבו בשולחן המזרח היתה כה מלבבת, וממש כייף לראותה.

Night Light

New member
אהמממ

כתושבת ישוב שרובו חרדי, ואחרי שברחתי מבני ברק, תרשה לי לחלוק עליך. אני אישה דתית, אני לובשת חצאיות בלבד, שרוול באורך המרפק לפחות, וכיסוי ראש. בעלי חובש כיפה סרוגה רחבה, בעל זקן, אינו יוצא במכנס קצר או ללא חולצה. כשגרנו בבני ברק התקשרו אלי הביתה ואמרו לי שאם לא נוציא את הטלויזיה ישרפו לי את הבית. (זה כנראה חטא חמור במיוחד. הרבה פחות מחטאו של הגבר החרדי שתפסתי עומד מחוץ לחלון חדר השינה שלי ומביט בי מבעד לחרכי התריס בשעה שהנקתי.) בעלי עבר ליד בית כנסת חרדי בבני ברק בו קראו לאנשים למנין למנחה. הוא נכנס והמתין עם האנשים, עד שספר את הנוכחים וגילה שהוא עצמו העשירי והם ממשיכים לחכות לעשירי למנין. בחודש השמיני להריוני כשסבלתי מרעלת הריון והרגשתי רע מאד, מעדתי במדרגות ביתי ונמרחתי על המדרכה. חלפו על פני גברים ונשים חרדיים, ואיש לא ניסה לעזור לי. בעל המכולת הסמוכה, איש עם נשמה זהב, יצא לזרוק קופסאות וראה אותי מרוחה על המדרכה ומתקשה להתרומם, והוא בא לעזור לי. וגבר חרדי "צדיק" עצר וגער בו על זה שהוא מרים אותי... כאן ביישוב בו אני גרה עכשיו יש מלחמות של ממש בין הפלגים, עד כדי השתלטות פיזית על בתי כנסת ו/או גני ילדים ומוסדות ציבוריים, מלחמות על תקציבים, על כבוד. לא מזמן נזרקה לבנת בניין על רכב נוסע בשל חילוקי הדעות בין משמרות הצניעות לנהגת הרכב בנושא מסויים. פשקווילים שתלויים כאן קוראים לגולשים באינטרנט, לצופים בטלויזיה ולקוראים בעיתונות החילונית בשמות שלא הייתי קוראת לעוכרי ישראל. אז תסלח לי, אני אישה יהודית דתית, וזו לא הדרך שלי. וכן, למסתכל מבחוץ יש סיבה מצויינת לחוש שיש כאן כמה דתות. יש שנאה של ממש בזרמים דתיים מסויימים כלפי זרמים אחרים, יש שנאה של ממש בין זרמים מסויימים לבין חילוניות. ושנאה זו לא דרכו של אלוקים ולא צריכה להיות דרכנו. מי שעוצם עיניים והולך בצורה עיוורת אחרי הזרם, לא כי הוא מאמין בדרך, לא כי הוא מאמין במנהיג, אלא כי לא חינכו אותו לחשוב ולהאמין מהלב והנשמה אלא רק מהלחץ החברתי - דרכו היא לא דרכי. אני מאמינה שאמונה היא בלב ולא בלחץ החברתי. אני מאמינה שאפשר להאמין באלוהים ועדיין לחשוב בשביל עצמנו. אני מאמינה שכל אדם באשר הוא אדם - הוא קודם כל אדם אני מאמינה שיחס גורר יחס, וכל זמן שלא נפנים את זה, בני האדם כולם ימשיכו להיות אדם לאדם חולדה (זאבים דווקא חיים בלהקות ודואגים זה לזה. לעומת חולדות שמוכנות לרצוח זו את זו גם ללא התגרות, סתם בשביל הקטע)

א77

New member
איני חולק על דברייך

בעובדות שאת מספרת. אבל לצערי העובדות שקרו אצלך במידה והן אכן כך, לא ידועות לי, ולא לעוד אלפי אנשים ועשרות אלפים הגרים בבני ברק. חצר ויזניץ, לצד חצר בעלז וחצר סקוויר עם חצר צאנז על כל חצרות רוזין והפלגים הליטאיים לצד נטורי קרתא מתפללים לאותו בורא עולם. הייתי לפני רבע שעה באיצקוביץ לערבית. התחלנו את התפילה עם עשרה, עד קריאת שמע נתוספו עוד. שני ספסלים לפניי, התנועע לשמונה עשרה בחור עם כיפה סרוגה ענקית, ופאותיו מתולתלות. לצידי היה אחד עם כתונת פסים ירושלמית שנחת למטרה כלשהי כנראה בבני ברק. ומאחור היו אב ובן עם כיפות סרוגות. ואחד עם כיפה מקופלת, כנראה חילוני שבא בשביל לומר קדיש כנראה יום זכרון על אחד מהוריו או מישהו בדומה. כולנו התפללנו במנין אחד. איני יודע מי את. ואם אכנס לפורום חילוני, אוכל לעשות עצמי כאילו חילוני ולהוציא דבה על מי ומה שארצה. אם על טומי או על לבנת, וגם על עמיר פםרץ. איני מטיל דופי בדברייך. אבל אני חי בעיר זו למעלה מארבעים שנה. אני חי את העיר ונושם אותה. איני משלה עצמי שהכל הכל הכל במאת האחוזים בעיר. אבל מדברייך ומהעובדות אותן את מספרת על אזרחית העיר לשעבר, שהיא אחת חלקי למעלה ממאה וחמישים אלף... איני חושב שאם הייתי רואה אותך נמרחת על הרצפה, לא הייתי מגיש עזרה. הגשתי עזרה ראשונה לחילונית שנפצעה בתאונת דרכים בשבת ברח' זבוטינסקי, ואף אחד לא העיר לי על כך. אני מכיר המון המון המון מעשי חסד שנעשים ע"י אדם מפלג בעלז לכל אנשי העיר, ואף לכל אנשי הארץ. אותו אדם נקרא אלימלך פירר כשלצידו יש מאות סייענים לאותה דבר מצוה. הוא אינו היחיד המסייע. יש המונים, וכל מי ששותף לעשייה צמשתייך לחצר מסויימת. ולמרות זו הוא אינו חש הבדל בעשייה בין לאיש מחצר זו או לאשה מחצר אחרת. בית התבשיל המעניק תמחוי חינם לאנשים קשי יום והומלסים, הוקם ע"י מלאכים מחצר לעלוב. חלק גדול מאד מהאוכלים שם בעיקר אינם שומרי מצוות כלל וכלל. אם את דתיה. אז פתחי פרשת שלח, קראי מעט על עשרה אנשים שהגיעו לישראל וחזרו לספר דברים שלא היו שייכים לכלל. יותר נכון הם הכלילו שלא בצדק. נקטתי במילת הכללה, לפי האימון המלא כביכול שיש בכל מה שאמרת...

הצופה.

New member
היי א77

במקרה אני מכיר (לא אישית)את האישה והיא דתיה חרדית רק רציתי לומר לך דבר אחד אם אתה הוא זה האחד מתוך מאה וחמישים אלף התמונה ניראית אחרת ואגב לפרשה שאמרת אפשר להתייחס אליה בצורה אחרת מתוך 12 אנשים שניים דיברו אמת האם יכול להיות שמתוך מאה וחמישים אלף אחת דיברה אמת? ואם היא לא מעידה על הכלל האם פירר מעיד על הכלל?

א77

New member
פירר אינו מעיד על הכלל

אך כמו פירר יש המון כמו שאמרתי בהודעה. הסיפור שלה ייתכן שהוא אמיתי. אבל עכ"ז אני מכיר טוב את העיר, ואני מכיר את המקוה נייעס, ובכ"ז נראה מוזר. אוליי לא מוזר אבל ממש חריג. סביר להניח שאדם שהחליט לגור בשכונה מסויימת כויז'ניץ או סאטמר,, אזיי יעירו לו על לבוש שאינו מאופי המקום, ואולי גם יעשו שהנ"ל לא יפגע באוירה היחודית של המקום. אבל בני ברק גדולה. בבני ברק יש גם רחובות שנוסעים בשבת. בבני יש המון טלויזיות באיזורים לא חרדים. ובבני ברק יש גם נשים שלא בכיסוי ראש. לקחת את סיפורה, כאילו אדם שמגיע לגור בבני ברק, אמור לספוג על דא ועל הא, לא נשמע ולא מוכר. אלא אם כן הוא אין אישיותו מתאימה לאופיה של שכונה מסויימת בה הוא מתגורר. ובדרך הטבע, אדם שאינו מתאים לאופי מקום, אינו רוכש דירה ולא שוכר באותו מקום. אנשים משלמים המון על דירה בגלל שהיא לדוגמא דווקא בשכונת זכרון מאיר. הם מוותרים על פארק לילדים הנמצא בערים או איזורים אחרים. הם מוותרים על שלווה ושקט ברחובות למען אופי וחינוך הילדים. הם מוותרים על המון נוחיות ומוכנים לשלם על דירה הרבה יותר, ולו רק לגור באיזורים כאלה. האמן לי שאני מאמין לאותה גב', אבל אני משוכנע שמאחורי סיפורה היו אוליי עוד דברים שאמורים היו לגרום למעשים שהיו. ולמה אני חושב כך. כי המעשים הנ"ל מופיעים אוליי בעיתונות חילונית חדשים לבקרים, אבל כלל אינם נפוצים ואוליי יוצאי דופן באמת וכנ"ל. שתהיה לכולנו שבת שלום, ובאמת ככלות הכל, שמח אני שאותה גברת מצאה סו"ס את המנוחה בנחלתה החדשה, ושיהיה לה המון שפע בריאות נחת והצלחה אמן.

Night Light

New member
קודם כל

אני אתקן את ידידי הצופה ואציין שאני דתיה לאומית ולא חרדיה. נולדתי וגדלתי בבני ברק עד גיל 5, שאז ברחו הורי מהעיר בדיוק בשל אותו יחס שקיבלתי אני, כאשר שבתי לגור שם לאחר נישואי משום שלא האמנתי שיהודי יכול לנהוג כך באחיו. שנתיים גרתי שם, וברחתי כשאני מבינה על איזה יחס הורי דיברו, ומלאה טינה על כך מאד. אני לא יהושע בן נון ולא כלב בן יפונה, אבל אני גם לא אף אחת מ-10 המרגלים האחרים. סיפרתי מה שחוויתי, ואם לא ראית את זה ב-40 שנותיך בבני ברק, אתה עוצם את עיניך חזק ומתייחס בסלחנות רבה מדי לאנשים מסויימים סביבך. ואם אתה עצמך נאלם דום ולא יודע לענות כשאדם שואל אותך אם חובשי הכיפות הסרוגות לא משרתים את אלוקים, אז במה שונה היחס שלך אלי ואל שכמותי מיחסם של אלו שחיכו לעשירי נוסף למנין, או מיחסם של אלו שחלפו על פני בשעה שניסיתי לקום? כולנו חוטאים בשנאת חינם. אחרי היחס שקיבלתי בבני ברק גם אני פיתחתי אנטי אוטומטי. היום אני מנסה להתגבר עליו וללמוד להכיר את האדם מולי ולעצום את עיני לקבוצה אליה הוא משתייך. זה לא קל, אבל לא בלתי אפשרי. שים לב איך דווקא השפה העברית שמה את האדם לפני התאור שלו: איש חכם איש יפה איש דתי איש חילוני קודם כל איש. אח"כ משתייך לקבוצה. (בניגוד לאנגלית שם זה wise man, handsome man, religious man, secular man וכן הלאה. קודם מה אתה, אח"כ מי אתה).

א77

New member
חושבני שהיתה חריגה

חריגה רצינית מהנושא. יש לך את האנטי החזק, ואני מבין שיש לך אותו. לא מעניינים אותי הפרטים, גם אם הם נכונים. השאלה היתה על הפלגנות, כביכול. הסברתי שעם ישראל שוכן לשבטיו, הפלגנות בין החצרות אינה בכורח פלגנות של זרמים ושיטות. זכורני היטב את אותן שנים של בני נוער בערבוביא שישבו על הברזלים והגדות שבצמתי ירושלים רבי עקיבא והאזור בלילות שבת. אין ספק שיש 'פלגנות' והבדל מהותי בין הציבור החרדי ובין אותו סוג מיגזר, שנעריהם ישבו על הברזלים. וגם לכך לא התיחסנו בנושא. התיחסנו לגלישה לנושא אישי ואנטי שיש לך, וכאילו זה אמור להוכיח ש... שכל מה שאמרתי, אינו מן הנכון. גם אני פיתחתי המון אנטי. המון אנטי לאו דווקא ולא בהכרח נגד חילוניים, או נגד כיפות סרוגות או נגד מי שלא יהיה. אבל האנטי שפיתחתי, הוא אנטי אישי שלי. עם ישראל שוכן לשבטיו. אם ניגלוש מהנושא הנשאל במקורו, הרי אם כן לא ניתן שיעור לדברים, מכיון שאם גולשים אז אפשר לגלוש ללא סוף, ולעוד כיוונים. יש לי קרובי משפחה מדרגה מאד קרובה עם שטריימלאך, וכמו"כ עם חליפות קצרות. יש גם סרוגות, אותן מהסרוגות מבינים שאת הטויזיה שיש להם בבית היו מוציאים, אם היו מעתיקים דירתם מרחוב קפלן או יהודה הנשיא לרח' חזון איש. פיתחת אנטי, ואוליי בגלל האנטי שממילא התפתח כבר, גם לא נוכל לדון בנושא מתוך היגיון ושיקול של אדם מהצד. צר לי, שיהיה לך שבוע טוב.

למעלה