שאלה למומחים

lazros

New member
שאלה למומחים

בזמן שריפה האם צריך לסגור חלונות כדי למנוע חמצן מהאש, או לפתוח חלונות כדי לתת לעשן לצאת

Ram 20

New member
תשובה

בזמן שריפה יש לפתוח כל פתח אפשרי ואפילו ליצור פתחים אם חסרים. הסיבה לכך היא בגלל שהאש "שואבת" את החמצן וכאשר אין פתח איורור יגמר החמצן בחדר ויגרום לאנשים בתוכו לחנק. יותר גרוע, יהיה אם כבאי ינסה להכנס לחדר ויפתח למשל את הדלת יווצר מצב שנקרא "הצפת חמצן" (תקנו אותי אם אני טועה) שבעצם מספק כמות גדולה מאוד של חמצן לאש וכידוע חמצן מעודד בעירה מה שיגרום לפיצוץ ויסכן את חיי הכבאי וכל מי שלידו. אני מקווה שעניתי לך בצורה מספקת, דורון.

ram9

New member
אם כבר אז כבר....

אם כבר השאלה קפצה אני חייבלציין שלפני כמה זמן היה לי דיון די מעמיק עם אחד הכבאים התחנה שלנו (אלברט) על שימוש נכון בדוחף עשן עיקרי דיון זה היו שמה שבעצם מסכן בשריפה זה העשן כי עם האש קל להתמודד כלומר אם אתה רואה את האש אתה יכול לכבות אותה באמצעים המתאימים ואם כתוצאה מהעשן אתה לא יכול לראות את האש אתה לא יכול למצוא את מוקד הבעירה ולכבות אותו ולכן השימוש של הדוחף עשן צריך לבוא לא בסוף האירוע כדי לאוורר אלה גם כתחילתו כדי לסלק את העשן שנוצר כתוצאה מהבעירה שימוש זה תריך להיות זהיר מאוד מכיוון שהוא יכול לגרום לכך שהבעירה תצא משליטה ולכן צריך לדאוג שיהיה פתח איוור של החדר הבוער ורק אז תוך תשומת לב מירבית להתשתמש בדוחף. בנוסף לכך התופעה שדורון הזכיר "הצפת חמצן" מוכרת לכול מי שראה את הסרט "מלכודת אש" או באנגלית BACKDRAFT שזהו השם של התופעה באנגלית. כלומר בסיטואציה שבה בתוך חגד בוער לדוגמע שטיחון והשטיחון בוער ובוער בוהחדר סגור כולו בסופו של דבר ישתנה יחס החמצן : חומר: חום (משולש האש צריך גם יחס מתאים ) והבערה תפסק אבל מכיוון שהחדר גם ברגע שהכבאים שהוזנקו לשריפה יפתחו את החדר יווצר מפל ריכוזים של אוויר (מה שמלווה בכניסת חמצן לחדר ) לתוך החדר מה שיגרום לבעירה לפרוץ שוב ובעצם ל"קפוץ לכיוון הדלת בפתוחה ולכול מי שראה את הסרט אני בטוח שמבין על מה אני מדבר. כדי למנוע זאת צריך לפעול בשתי דרכים או לתוח את הדלת בזהירות תוך כדי השמת רגל לפני הדלת כדי שאם האש תתפרץ הדלת לא תפתח ותגרום למעין גל אש לכיוון הכבאי או לדאוג לפתיחת פתח איוור נוסף או ע"י שבירת חלון בעזרת וו הריסה או תפח עליון בגג אשמח לקבל תגובות או תיקונים .

fireman

New member
שימוש נכון בדוחף עשן

מצריך קיום של פתח יציאה עם כיוון זרימת האויר אותו מייצר הדוחף! אסור בתכלית האיסור להפעיל דוחף עשן לתוך מבנה שאין בו פתחים ליציאת העשן מהצד השני. המצב שיגרם מהפעלת דוחף עשן במבנה שאין פתח יציאה הוא מצב של עירבול העשן בתוך המבנה עד לחזרתו בחזרה אל כיוון הדוחף ולליבוי משמעותי של האש. טכנית דוחף עשן הוא כלי מצויין לעבודה גם בזמן שריפה וגם בכדי לאוורר את המבנה לאחר השריפה בתנאי שנעשה בו שימוש נכון. שימוש נכון בדוחף עשן יאפשר איוורור משמעותי של אתר השריפה, ישפר את הראות של הכבאי ויאפשר איתור לכודים בצורה מהירה יותר כפועל יוצא של שיפור הראות וכן יוציא את העשן מתוך המבנה. מעבר לכך הזרמה של אויר קריר משהו אל תוך המבנה תקל באופן משמעותי את הקשיים שניצבים מול הכבאי כמו החום הרב ששורר במבנה הבוער. לגבי הצפת חמצן/הצפת אש אני חושב שתיארת את הדבר בצורה מעולה, אבל שכחת דבר קטנטן, דיברת על לשים את הרגל ליד הדלת אבל הדבר מתאפשר במקרה והדלת נפתחת החוצה....מה לגבי דלת שנפתחת פנימה? במקרה של חשש מהצפת אש יש להנמיך גובה משום שאש ועשן נוטים לעלות כלפי מעלה ובנוסף יש להמנע עד כמה שאפשר מעמידה מול הדלת כאשר פותחים אותה. יום טוב

ram9

New member
אמממ???

באמת לא חשבתי על זה חוץ מזה זה שהזכרת את המצב שבו אתה צריך להיות שפוף זה ברור מעצם הגישה של חיפוש לכודים בדירה בוערת גישה שבה אתה אמור אפילו לזחול אם צריך חשבתי שלא צריך לציין זאת מכיוון שזה ברור לכולם אולי עכשיו שהבעיה הזאת עלתה כאן אולי תהיה אליה תשובה

fireman

New member
תנסה עכשיו

במקרה וזה לא יעלה לחץ על התמונה או על ה"איקס" שמראה תמונה לא נפתחת עם הלחצן הימני בעבכר ובחר ב"הצג תמונה"

fireman

New member
השרטוט שלי היה אמור להמחיש

את תנועת האויר בחדר באופן כללי כמובן שזרם האויר הוא לא ממוקד אלא מרחבי

אלברטרג

New member
תיקון קטן

ישם שני תופעות שאתם לפי דעתי מתבלבלים בינהם אחת:הצפת אש fleshover והשניה רוח גבית או beckdraft כמו בסרט מלכודת אש, ההבדל הוא שהצפת אש פורצת כאשר החדר מתחמם עד ל 602 מעלות אז גז הפחמן החד חמצני בוער וזה לא קשור אם החדר עם פתח סגור או פתוח אבל סביר יותר שיגרם בחדר לא מאוורר, חדירה תיעשה בשפיפה תוך הסלנת מים במקוטעין לעבר התקרה ופתיחת שחרור עשן אנכי,סימנים לפני הצפת אש: עשן צהבהב וסמיך, רוח גבית זו תופעה שבה חומר בוער עד אשר נגמר החמצן וכאשר פותחים דלת נשאב אויר פנימה ומלבה את האש (כמו שעושים רוח במנגל) מצב זה יכול ל"שאוב" את הכבאים פנימה בעצמה ולהעיף אותם בחזרה מהפיצוץ שנוצר בגלל זה נקרא רוח גבית כי זה כאילו שיש רוח מאחורה שמעיפה את הכבאים פנימה. חדירה תעשה בזהירות מירבית במיוחד פתיחת הדלת ו/או חלונות. בכל מקרה לשאלת האיוורור לפי דעתי ומנסיוני יש לתת עדיפות לאוורור בשלבים מוקדמים על מנת למנוע את התופעות הנ"ל ולאפשר יכולת השרדות לניצולים ויכולת עבודה נוחה יותר לכבאים. דרך אגב סרטים שממחישים את הנ"ל ניתן למצוא אצל בועז מגבעתיים.

ram9

New member
תוספת קטנה

את תופעת ההצפת אשגילו לא מזמן כשאר בלונדון הייתה שריפה במועדון שיצא מכלל שליטה לא הבינו למה כאשר שיחזרו את השריפה ראו במצלמות הוידאו שהיו ממוקמות בתוך החדר הבוער שהעשן שעלה כלפי התיקרה נדלק וכשאר הוא המשיך במילוי הידר בעודו בוער קרוב לתיקרה החום שהוקרן כלפי מטה הדליק רהיטים וכו´ עד אז התופעה לא הייתה ידועה את המידע הנ"ל קיבלתי בעודי צופה בערוץ A1 ונשניול ג´אוגרפיק כשאר במשך שבוע ימים שידרו את אותה תוכינית על הכבאות בבריטניה

אלברטרג

New member
תגובה

שלום לך! שמי אלברט ואני כבאי מר"ג כבר שנים אנחנו עובדים עם דרגר או באוור כל הציוד שלנו המדחסים וכו´ מותאם לתקנים האירופאיים ונחשב לטוב בעולם המנפים של סקוט מסורבלים,כבדים והמסיכות "מעצבנות", קשה לי להאמין כי שירותי הכבאות בישראל יעברו לשיטת סקוט. ידוע לי כי הצבא עובד איתם,שמעתי על ציוד מילוט ממבנים רבי קומות אבל הכתובת היא אולי אותם בניינים לא?

zarnuk

New member
עוד תוספת קטנה

הרוח שנגרמת מפתיחת הדלת נקראת רוח גבית או BACKDRAFT וההתפוצצות של האש מהוספת החמצן נקראת בלייב BLAVE

למעלה