שאלה למביני דבר!

רורי1

New member
שאלה למביני דבר!

לא שאני סקפטית לגבי קריאה בקלפים אבל עלתה בי התהייה - מי המציא/יצר את הפתיחה בקלפים ועל פי איזה אמות מידה הוא השתמש? כלומר איך הוא ידע שזה עובד בכלל? איך הוא המציא את הציורים שעל הקלפים? למה דווקא את הציורים האלו? איך הוא ידע איזה פרשנות לתת לכל קלף בנפרד ולקלף שנפרש עם קלף אחר? מאיפה בא לו הרעיון הזה בכלל? אשמח לתשובה בזמנכם הפנוי......

לרורי 1

אתה תאמין לי אם אגיד לך שזאת בדיוק השאלה שלא יוצאת לי מהראש מאתמול??

F r i d a

New member
אני אצרף לך חומר למחשבה

הפריסות כמעט כולן עובדות סביב התמקדות בנושאים שמעסיקים אותנו. כל אחד יכול להמציא פריסה או סט קלפים ולהעניק לו את הפירושים והמשמעויות מתוך ההתנסות והחוויות שלו, הקלפים בדרך כלל מכילים סמלים אוניברסלים (שגם הם יכולים לקבל משמעות סובייקטיבית ). יש כמה פריסות - כמו הקלטית למשל - שהן נוחות יותר לעבודה והרבה מאוד אנשים משתמשים בהן. ברגע שמתכווננים אפשר לקבל תשובה. הקלפים הם תיאור של סיפור, ישנה סברה שבימים עברו - במקום להסתובב עם ספרים היו נודדים עם קלפים, וכל קלף תיאר חוויה שאותה היה מספר ההלך הנודד במקומות אליהם הגיע.

uri_raz

New member
תשובות לשאלותיך

קצרה היריעה, אבל אני אשתדל להכניס מה שיותר מידע. קלפים כקלפים החלו להתפתח, ככל הנראה, במזרח הרחוק - סין, הודו, קוריאה. הם לא נראו ממש כמו קלפים שאנחנו מכירים (קלפי משחק או קלפי טארוט), אבל הם התפתחו עם הזמן והתפשטו אל מדינות המזרח התיכון. בתקופה של מסעות הצלב המאוחרים כבר היו במזרח התיכון חבילות שנראו כמו קלפי משחק רגילים (ארבע סדרות של עשרה קלפים ממוספרים פלוס שלושה קלפי חצר - מלך ושני סגנים), והצלבנים הביאו איתם את הקלפים האילו לאירופה. באירופה התפתחו חבילות קלפים שמזכירות את הארקנה הגדולה, לדוגמא "הטארוט של מנטנייה", שהכילו תמונות אלגוריות של נושאים כמו מעמדות חברתיים. חבילות הטארוט המוקדמת ביותר הידועה כיום נראות כשילוב טבעי של חבילת קלפי המשחק הרגילים שהגיעו מהמזרח התיכון וסדרת קלפים אלגוריים מהסוג של מנטנייה, ואילו החבילות שהוכנו עבור משפחת ויסקונטי-ספורזה בראשית המאה החמש-עשרה. לא ברור מה היו הקריטריונים לבחירת התמונות בארקנה הגדולה, אך רובן הן אלגוריות סטנדרטיות באומנות הרנסאנס - מעמדות חברתיים (שוטה הכפר, הקיסר ואישתו, האפיפיור), אלגוריות (מוות, מידות נוצריות טובות כמו כוח וצדק), מוטיבים אסטרולוגיים (שמש, ירח, כוכבים), וכיוצא באילו. החבילה התפתחה בכמה כיוונים - חבילות מוקדמות הכילו מספרים משתנים של קלפי ארקנה גדולה (במינקיאטה, לדוגמא, יש כארבעים קלפים הכוללים את כל שבע המידות הטובות, ארבעת היסודות, ושנים עשר המזלות האסטרולוגיים) וקלפי חצר (באחת מהחבילות יש שישה קלפי חצר - מלך+מלכה, אביר+אבירה, נער+נערה). נראה כי בהתחלה קלפי הטארוט שימשו בכמשחק ברידג´ לשלושה אנשים, ורק לאחר כמה מאות שנים החלו להשתמש בהם להגדת עתידות ומיסטיקה בהיקף נרחב. תוכל למצוא מידע נוסף באתרים המצורפים להודעה זאת.

רורי1

New member
תודה! ועוד שאלה קטנה...

תודה לכולם על האינפורמציה, ואני רק עוד רוצה לדעת איזה קלפים כדאי לי לקנות (מאיזה סדרה) אם אני רוצה להתחיל ללמוד עצמאית? הבנתי שיש כל מיני סוגים, אבל מה הכי טוב והכי מומלץ? ולאורי - האם הספר של אריאל עדן הוא עדיין המומלץ מכולם או שיש ספר אחר מומלץ יותר? תודה!

uri_raz

New member
המלצה לחבילת קלפים וספר

כנראה בקורות הספרים שלי לא מספיק ברורות בנושא - הספר של אריאל בנדיק הוא 3.5 כוכבים ל*מתקדמים* שיכולים לקרוא אותו בצורה בקורתית, והוא לחלוטין בלתי מתאים למתחילים. באשר לחבילת קלפים, אני ממליץ על חבילת הריידר בקופסה הצהובה, אלא אם כן היא ממש לא מוצאת חן בעיניך. כספר למתחילים עם חבילת הריידר אני ממליץ על הספר של אריק אייל, הספר של ז´ולייט שרמן בורק, והחוברות של גילה בויום (שהן יותר קשות להשגה ולקריאה). במידה וחבילת הריידר ממש לא מוצאת חן בעיניך, יש עוד שלוש חבילות שיש עליהן ספרים בעברית: - החבילה של קראולי, שיש לה שניים שלושה ספרים בעברית. לדעתי היא קשה יותר ללימוד, אבל הרבה מתחילים שלא מתחברים לריידר אוהבים מאוד את החבילה של קראולי. - אושו זן, שמגיעה בקופסא עם ספר. - חבילת ההרמטיק, שלמיטב ידיעתי קשה להשיג אותה כיום, עם הספר של זאב אבירז. לא שילוב שאני ממליץ עליו במיוחד. אם אין לך בעייה לקרוא אנגלית ואתה מוכן להזמין ספרים מחו"ל, יש לי עוד כמה המלצות.

למעלה