עליזה היקרה,
מתנדב חותם 3 שנים בצבא. בפועל מקוצרת לו שנה מהשירות, (ונותרות שנתיים) אבל, אם הצבא יחליט (בד"כ מטעמים בטחוניים בלבד) שהוא זקוק לבנך שנה נוספת, אז הוא ישרת 3 מלאות. זה לא קורה כמעט אף פעם! ישנו רושם בצבא, שהוא בגדר שמועה בלבד (שמועה מופרחת אגב!!) שמתנדב יכול "לעשות מה שהוא רוצה בצבא ולצאת מתי שהוא רוצה". בפועל החוק הצבאי אומר שמתנדב שירצה לבטל את ההתנדבות, יפנה בכתב לתא מתנדבים בבקו"ם ושם ידונו בבקשתו לביטול אבל היא חייבת להיות בקשה מבוססת (תירוץ טוב
) אחרת לא יקבלו. כמובן, שמתנדב יפסיק מייד את השירות במידה ומצב בריאותו אינו מאפשר זאת ולכך אין שום פרוצדורה - זה פשוט קורה במיידי. בדיוק לשם כך, הפרופיל בצבא מתחלק לשתי קבוצות :פרופיל 24 - זמני ופרופיל 21 - רפואי קבוע. פרופיל 24 נקבע בד"כ למחלות פרוגרסיביות כמו צליאק, אסטמה, ועיוורון למשל. המשמעות היא שהפרופיל נקבע לתקופה שלא תעלה על שנה, ובתום התקופה, תיערך וועדה רפואית שתשקול את המשך השירות. פרופיל 21 - הקבוע, ניתן למחלה שלא צפויים שינויים בהתפתחותה במהלך השירות. חייל, שניתן לו פרופיל 24, הוועדה יכולה להחליט בתום התקופה להעלות לו את הפרופיל חזרה, ולשלוח אותו לשירות סדיר מלא, בניקוי התקופה של הפטור. הדבר נפוץ בעיקר במצב של שבר בגפה כתוצאה מאימון צבאי - כשהשבר מתאחה החייל יכול למצא עצמו חוזר לשירות בתנאים מגבילים. דבר נוסף וחשוב מאוד שלא ציינתי קודם(!!!) במידה והחייל נזקק למעקב קבוע של רופא כלשהו באזרחות, הדבר מצויין כפטור. למשל, בתעודת הפטור יצויין, פטור מנעליים צבאיות, פטור מכומתה, וביקור נוירולוג אחת לשנה. כמובן, שאין לאף אחד בצבא סמכות ערעורים או פרשנויות על תעודת הפטור! המשמעות : כל חייל / מפקד בצבא שלא ימלא את הוראות התעודה כלשונה יעמוד לדין ותמוצא איתו כל חומרת הדין! אחת הדוגמאות שנתקלתי בה בצבא : רס"ר המחנה החליט שבגלל שמתנדב לא מבצע שמירות, אז הוא ישמור על שער של אתר בנייה בתוך הבסיס (שער בתוך השער הפנימי של המחנה) הדבר מנוגד באופן מוחלט לתעודת הפטור הקובעת פטור משמירות! ברגע שאיימתי בקבילה נגדו, הוא שינה מייד את ההוראה. מפקד שלמשל, יחליט לא לאשר לחייל יציאה לביקורת רופא, יועמד לדין. אם יש לחייל פטור מנעליים צבאיות ושוטר צבאי, ירשום דו"ח לחייל שנעל נעלי ספורט, הדו"ח יבוטל והשוטר יענש בסעיף הפרת משמעת והשפלת חייל שלא כדין. (זה למשל, קרה לי כששוטר העיר לי על תספורת למרות שהיה לי פטור מפורש מתספורת כדי להסתיר את כל השקעים והבליטות שיש לי בראש). אי כיבוד הוראת הפטור הינו עילה לקבילה והיום גם ניתנת האפשרות לקבילה של הורים בגין אי קיום הפטור של ילדיהם. אלו רק חלק מהדוגמאות, שכן הפטורים הם מגוונים מאוד ואינם ניתנים לשום פרשנות או עקיפה. פטור משמירות - זה פטור מכל(!!) סוגי השמירות, אפילו שמירה על מחסן ריק, אסורה! פטור מתורנויות (פטור אוטומטי למתנדבים!!) הוא פטור מלא... גם ניקיון המשרד, הוא תורנות שאסורה, אלא אם אני החלטתי שאני רוצה לעזור לחבריי במה שניתן... זה כבר נתון לשיקולי!