שאלה לי אליכם

שאלה לי אליכם

מצטער שאני לא משרשר לאנשהו אני מהפלאפון.
אני נוסע באיוש ויצא לי לחשוב למה אין נחלים פה כמו ברמת הגולן)אזור בנימין ושומרון(ודבר שני יש סרטון שאני מנסה להפיץ אותו כמה שיותר שיגיע למקומות גם בעולם...
https://www.youtube.com/watch?v=nEzvhvOcWEs&feature=youtube_gdata_player

נתנאל531

Well-known member
באיו"ש יש אוכלוסייה גדולה

וחלק גדול מהמעיינות משמש כמקור אספקת מי שתיה / מים לחקלאות, ולא מזינים את הנחלים. באיזור גם יורד פחות גשם באופן יחסי מאשר ברמת הגולן (במיוחד בהשוואה לצפון רמת הגולן). חלק מהנחלים באיו"ש גם משמשים כתעלות ביוב פתוחות (נחל שכם לדוגמא), ועל כן מעט המים הנקיים נבלעים בביוב.

אריאל5

New member
יש לפחות עוד שתי סיבות לדעתי

א. הפרשי גובה - בגולן יש לנו את החרמון ויש את הנכרת למטה הפרשי הגובה גורמים לזרימה חזקה הרבה יותר.
ב. סוג מסלע - בחלקים גדולים מהגולן יש סלעי בזלת שם החידור הוא נמוך ולכן הנגר העילי שבא לידי ביטוי בנחלים גדול יותר מאשר באזורים אחרים.
כמובן גם ענין הניצול וגם ענין האקלים הגשום יותר בגולן זה נכון

יניב ריז

New member
בניגוד לאינטואיציה, הגובה מאט את הזרימה.

בגלל שהן באקוויפר ההר, והן בהר החרמון, המסלע הוא גירי, המים מולכים ע"י חורים ותעלות שנוצרים במשך הזמן, בסוג מערכת שקרוי "קארסט".
במערכת מעיין זאת, דווקא מפל גובה חריף מוביל לזרימה נמוכה, ואילו גרדיאנט גובה מתון דווקא יגרום למערכת הקארסט להיות מפותחת יותר, ולהביא לזרימה גבוה יותר.

אריאל5

New member
לא יודע לפי מה שלמדתי למעטהחרמון רוב הגולן

בזלת. כנראה או שאיני זכראו שהוטעתי.

יניב ריז

New member
אתה לא טועה במסלע.

אכן כפי שכתבת, וכפי שגם אני כתבתי, רמה"ג מצופה בשכבה דקה של מסלע בזלתי שעוטה מסלע קירטון וגיר (חבורת יהודה), והחרמון הוא ברובו גירי.
התיקון הוא רק לאופי שמים זורמים בתוך גיר.

באקוויפר החוף החולי, אכן עוצמת הזרימה היא ביחס ישר לגודל גרדיאנט הגובה, כי החול שמוליך את המים יוצר תווך אחיד והומוגני לפיזור הלחץ ההידרוסטטי של עמודת המים.
לעומת זאת, הולכת המים בסלע גיר, בניגוד לחול, היא ע"י הובלה בתעלות שנחצבו במשך הזמן ע"י המים, ובתעלות אלו, בשל זרימה לא אחידה כמו בחול, דווקא תיעול אופקי, עם גרדיאנט חלש, יצור זרימה מהירה יותר, מאשר תיעול אנכי עם גרדיאנט חזק.

יניב ריז

New member

ההבדל לא קשור לשאיבה בכלל.
הסיבה היא סוג הקרקע/מסלע שמשתנה בין איו"ש לרמה"ג.

בעוד רמת הגולן ברובה יושבת על קרקע מבזלת (תוצאה של הר געש עתיק), שעוביה הוא כ-100 עד 200 מטר, המים שיורדים שם מחלחלים דרך הנקבובים שבסלע, עד שמגיעים לשכבת קירטון (סוג של סלע משקע שאינו חדיר למים), ולכן פורצים מהקרקע לשפיעה של נחלים ומעיינות רבים.
כמוכן, מתחת לחרמון, יש מסלע גיר גדול, שמשמש כ"ספוג" למים, משחרר באיטיות את תכולת המים שאגר בחורף, כך ששפיעת נחל דן ממשיכה כמעט בקצב קבוע גם בקיץ.

לעומת זאת, איו"ש יושבת על סלע גירי בעובי של כ-300-500 מטר, מה שמאפשר להרבה מים להיות מוחזקים באקוויפר ההר, ורק בנק' מעטות בהן מתחת לאבן הגיר נמצאים סלעי קירטון (שאינם חדירים למים), נוצרת שפיעת מעיינות, העיקרים הם מקורות הירקון ונחל תנינים.

בשל מפלסו הנמוך של אקוויפר ההר, נחל ירקון נמצא על קו חוט השערה בו השפיעה תלויה בעצימות החורף, ואילו נחל תנינים שופע כל השנה.
בנוסף קיימים כמה איזורים יחסית גבוהים באיו"ש שיש שכבות קטנות של אבן קירטון מקומית, שיוצרים שפיעות בגובה של כ-400-500 מטר, מה שקרוי אקוויפר "שעון" (מהשורש "נשען"), ששופע בצורה אקספוננציונאלית לפי כמות המים בו, ולכן רוב השפיעה היא לאחר גשמים, לדוגמא נחל הסטף וחבריו הקרובים.

לכן רוב המים באיו"ש כלואים במסלע הגירי, ויש לחפור לעומק לצורך שאיבתם, ולכן גם ירידה קלה במפלס האקוויפר ההר תשפיע מיידית על השפיעות ממנו, בעוד ברמה"ג השפיעות הן רבות בשל עומק אקוויפר הבזלתי הרדוד, והשפיעה הרציפה מנחל דן, היא בשל גובה החרמון ועובי רב של שכבת הגיר שבו, שמאפשרים שפיעה רציפה גם בקיץ.

tamirzak1

New member
מספר דברים : קודם כל כמות הגשם שונה בצפון רמת

הגולן והחרמון (900-1500 מ"מ בממוצע) לעומת איו"ש (500-800 מ"מ בממוצע).
דבר נוסף הוא שיש נחלים זורמים באיו"ש (נחל אדם, עוג'ה, קלט ועוד נחלים קטנים יותר או פחות ליד שכם וליד י-ם). רובם קטנים ועם כמות מים קטנה. חלקם שמורות טבע וחלקם בשטחי הרשות הפלשתינאית. בנוסף יריחו מלאה מעינות וזרימות מים , נחל דוד ונחל ערוגות ונחל בוקק במדבר יהודה (מנביעות של מי תהום באיזור גוש עציון).
פרט למספר נחלים באיזור הגבוה של איו"ש , רוב הנביעות נמצאות בבקעת הירדן,מדבר יהודה והצד המערבי של איו"ש. ברמת הגולן חלק מהנביעות נמצאות על רמת הגולן עצמה (כמו הזויתן,יהודיה והגילבון) וחלקם בעמק (דן,בניאס ועוד). כנראה קשור לשכבת הקרקע של מי התהום ששונה מאיו"ש לגולן.

ועוד דבר , בגלל צפיפות האוכלוסיה הגדולה באיו"ש וחוסר שליטה שלנו בשטחי הרשות , ניצול המים גדול יותר ורוב המים נתפסים מיד (פרט למספר שמורות טבע עם זרימת מים , לעומת הרבה שמורות טבע בגולן).

זכור לי טוב שבכביש משכם מזרחה היו נביעות מים רבות לצידי הכביש (מי שתיה נקיים וזכים כמו באירופה) ובזמנו עצרנו ושתינו משם. קרוב לודאי שעכשיו תופסים את המים לשימוש התושבים (מוסא אולי יכול לעזור לנו בנידון, הגישה שלו טובה יותר....
).
זכורים לי גם אין ספור הנביעות והזרימות בצידי הכבישים בתוך יריחו (שבזמנו היתה נוה מדבר גדול,יפה ומאיר פנים עם מסעדות מעולות).

יניב ריז

New member
רמה"ג יותר גשומה,אך תא השטח קטן יותר מאיו"ש

ולכן כמות המים הנקווים באקוויפר ההר (איו"ש), גדולה יותר מכמות המים באקוויפר הבזלתי ברמה"ג.

אנסה לעשות סדר

1. ראשית בגולן כמות המשקעים גבוה מאשר באיוש
בכלל כשמדובר האיוש, יש להבחין בין האגן המערבי הגשון יותר לבין האגן המזרחי השחון/המדברי, שנחליו ניזונים מגשם היורד בראש ההר בלבד ולא מזה היורד על אגן ההקוות כולו.
2. סוג הקרקע והמסלע שונים לחלוטין:
א.רמת הגולן מאופיינת בקרקע בזלתית הרבוצה על סלע בזלתי בעל מוליכות מים גבוהה יחסית הרבוצה מעל לשכבת חרסית אטימה יחסית היוצרת הקוות של מים.
מי הגשמים מחלחלים לקרקע וזורמים דרכה אופקית ויוצאים במעיינות שכבה ו/או נקודה וזורמים בנחלים השונים לעבר הכנרת. כל מאגרי הגולן ( סכרי גיא ), מבוססים על חתך זרימה זה והמים בהם נקיים ללא הצטברות של סחף.
בחרמון המצב שונה - המסלע הוא גירי. בחלקו נקבובי עד קארסטי וחלקו גיר רך האטום יחסית. האזור הקרסטי מזין את מקורות הירדן ואזורי הגיר הרך יוצרים את מרבית הזרימה בנחלים.
ב. באגן המערבי באיוש הסלע מרביתו גיר קשה סדוק וקרסטי. עם כיפות קרטוניות בעיקר בראשי הערים.
כמות הנגר העילי שמניבה תצורה זו הוא נמוך ביותר. מדידות באזור הכרמל, בחתך דומה, הניבו נגר עילי בסדר גודל של 1% עד 2% מהגשם. סביר להניח שהתרומה מאיוש דומה. בכלל כאשר עושים ניתוח אגני הקוות מערביים - מרבית הנגר הזורם בנחלים מגיע מהשטחים שלמרגלות ההרים ולא מאזור ההרים עצמם.
באגן המזרחי הסיבה העיקרית היא מיעוט הגשמים באגן (הגשמים היורדים באגן, אינם מחוללים נגר ורק גשמים עזים ברכסי ההרים ובמדרונות הגבוהים הפונים מזרחה יוצרים את הנגר המגיע בדרך כלל בצורת שטפונות. מחוללי הגשמים העזים הם בדרך כלל נובעים מאפיק ים סוף הפוקד את אזורינו בעיקר בעונות המעבר

למעלה