לאייקי, ../images/Emo20.gif
1: טוב, אז קודם כל לא הפכתי את הדיון שלנו לקרב!!! אם אתה מתכוון להערה ששמתי לדוד בסוגריים, זו היתה פשוט הלצה: דוד נתן לי כמה המלצות באחת מהודעותיו והחלטתי לנסות ליישם אותן. "ליישם" עבורי מתקשר אסוציאטיבית תמיד ל"ליישם טכניקות בקרב". אז בבדיחות דעת מסויימת הפניתי אליו את ההערה שיבדוק אם אני מצליח ליישם את ה"טכניקות" שהוא המליץ לי עליהן ושאם לא אז שייתן הערות והארות (אחרי שנים באמנות הלחימה, כל רעיון הוא בבחינת "טכניקה" וכל מקום שבו אפשר ליישם רעיון זה הוא בבחינת "קרב"...
). ובמידה מסויימת, זה מה שהוא אכן עשה!!! אילולא התגובה שלו באה בין השאלה שלך לבין התשובה שלי, היינו ממשיכים לנהל דו-שיח של חרשים (עם המון רצון טוב, אבל זה לא מספיק). 2: לגבי פיתוח מיומנות: בלאו-חו יש הרבה מאוד התחלות; הרבה מאוד בסיסים; הרבה מאוד גישות ואסטרטגיות - אך אינך מתמחה בכולן, אינך מתאמן בכולן. זה בלתי אפשרי, כמובן! אתה לומד כמות גדולה מאוד של דברים ברמה בסיסית מאוד (כלומר, יוצר לך בסיס רחב מאוד) ולבסוף אמור לפתח מיומנות גבוהה בתחום צר (יחסית) ומסויים של כל הנושאים האלה. אתה בוחר את התחום שלך! כלומר, מדריך לאו-חו יודע איך לעזור לך לפתח תחום מסויים, שבו בחרת. 3: לגבי ציור: צודק, אבל זה בדיוק מה שאני אומר! תאר לך שהיינו חיים בעולם שבו לא ניתן ללמוד "ציור", אלא אך ורק "שיטת ציור" ספציפית ותו לא! היו בעולם כזה כל מיני שיטות ציור. לדוגמא, שיטת "קושי-גושי-מושי", הכוללת 118 קווים בלבד, שמהם אפשר להרכיב הכל. זה היה נפלא, אבל בשיעור בשיטת "קושי-גושי-מושי" אם הייתי עושה קו לא נכון, המדריך היה צועק: "לא! זהו קו לא נכון! צריך לצייר אותו כך ולא אחרת". הייתי עונה לו: "אבל זה קו שיצא מתוכי, הוא שלי, הוא טבעי לי, הוא נכון לי", אבל זה לא היה עוזר, כי קודם כל לומדים את השיטה ורק אחר-כך, אולי, לומדים לצייר באמצעותה! אין שום דבר שלילי בכך!!!! זה פשוט לא הדרך היחידה!!!! הדרך האחרת היא מה שאנחנו מכירים משיעורי ציור. לאו-חו דומה לשיעורי ציור כפי שהם מוכרים לנו, יותר מאשר לדוגמא הדמיונית שהבאתי. לימוד סגנון לחימה, לעומת זאת, דומה טיפ-טיפה יותר לדוגמא הדמיונית שהבאתי. אתה לומד תנועות מסויימות, בסיס מסויים, תוך שבסיס זה מוגדר כ"נכון" וכל מה שחורג ממנו כ"לא נכון". לעומת זאת, כשאתה לומד ציור יש אסכולות, יש שיטות, יש כלים, יש תורות - אבל אחרי כמה שנים, מתחיל להפציע לו משהו שנראה כמו התחלה של סגנון אישי, לא?! אותו הדבר בלימודי לאו-חו: אתה לומד כל מיני גישות ואסטרטגיות ושיטות, חלקן סותרות זו את זו (!) - ואחרי שנים מתחילים לראות שעל דברים מסויימים עבדת יותר, דברים אחרים פיתחת פחות ובאופן כללי יש כבר כיוון של אומנות לחימה אישית, שאם תשקיע עוד X שנים בלפתח אותה, היא אפילו תהיה שלמה ומלאה בפני עצמה. ואם אתה מוכשר וגאון בתחום, אז אולי זאת אפילו תהיה שיטה שגם אחרים ירצו ללמוד. אבל במקרה כזה אם תלמד אותה אחרים, זה כבר לא יהיה לאו-חו - זה כבר יהיה כמו ללמד שוטוקאן, או אייקידו, או ג´ודו, או כל שיטת לחימה אחרת. אינני יכול להסתמך על מה ש"מורים גדולים" עושים, כי אינני מוכשר כמוהם, אינני מומחה כמוהם. זה כמו שאני לא הייתי מעז לנהל קרבות כמו חורחה (המורה של המורה שלי), כי אני לא מומחה כמוהו ולא שלם עם עצמי בדרך שלו! זאת הדרך שלו! אז הנה, אפילו שהוא מומחה ממני פי מליון, אני לא מעתיק את דרכו, כי אינני מסוגל לכך. 4: כשאני אומר "שיטת לחימה" אני מתכוון למערכת קוהרנטית מסויימת של טכניקות, קאטות, שיטות אימון, אסטרטגיות ותפיסות פילוסופיות. כשאני אומר "אמנות הלחימה" אני מתכוון לתחום שאף בן-אנוש איננו יכול לשלוט בכולו; תחום שכולל בתוכו את כל הידע של האנושות על שיטות לחימה. נראה לי שניתן ללמוד את "אמנות הלחימה" בשתי דרכים עיקריות: 1. באמצעות למידת שיטת-לחימה כלשהי (כגון טאי-קוון-דו); 2. באמצעות שיטת-לימוד-לחימה כלשהי (כגון לאו-חו). אבל גם זו רק אשליה! בסופו של דבר מי שמלמד זה מורה את התלמיד + התלמיד את עצמו ולא "שיטה" כלשהי הנמצאת מחוץ לשניהם מלמדת את התלמיד דרך המורה. זאת פשוט אשליה (לדעתי). 5: אכן, יש כמה דברים שאני מדגיש בהתחלה, אבל: א. רק בהתחלה. אחרי זה שהתלמיד יעשה מה שהוא רוצה. ב. המורה שלי הדגיש דברים שונים ממני בהתחלה (כך שזה לא השיטה, זה אני). דוגמאות לדברים שאני מדגיש בהתחלה: - שמירת פנים פנאטית באמצעות הידיים; - רפיון ורכות; - להתבונן ביריב ולא להסב את הראש. אחרי שהתלמיד מנוסה יותר, מצידי שישים את הידיים מאחורי הגב (אם זוהי השיטה שלו), שיהיה נוקשה כאבן, שיילחם בעיניים עצומות. זה לא מעניין אותי! לדוגמא, למורה שלי יצחק יצאו 4 תלמידים בכירים: גיא, אמנון, עופר ועבדכם הנאמן. לא כולם השלימו את כל הלימודים שלהם, אבל כולם הגיעו לרמות גבוהות מאוד הכוללות הוראה. כל אחד מארבעתינו לא רק נלחם אחרת לגמרי, אלא גם תופס את הדברים אחרת לגמרי. כוח, לדוגמא: - גיא משתמש בהרבה כוח. אפילו הקאטות שלו נוקשות. אני לא מכיר אמנות לחימה שבה מפעילים כל-כך הרבה כוח. אולי זה מזכיר קצת אגרוף תאילנדי. אבל אי אפשר להאשים את גיא ברמה נמוכה. בשיטתו האישית הוא ברמה מדהימה. - אמנון עובד ללא כוח ומנצל את הכוח של היריב, אך בכל זאת יש כוח בעבודתו. מבחינה זו, עבודתו מזכירה את אמנויות הלחימה המוכרות לנו. - עופר מאוד עדין ורך. כמות הכוח שהוא מפעיל דומה לעקרונות הטאי צ´י. הוא רפוי, אך דרוך. - אני מעדיף הרפיה טוטאלית. אפילו דריכות אין בי. אני לא מכיר אמנות לחימה שבה נלחמים ככה. אולי זה מזכיר טיפה את סגנון השיכור בקונג-פו. דוגמא שניה, אקרובטיקה: - גיא אוהב בעיטות גבוהות ומשתמש בהן בנדיבות. הוא גם מרשה לעצמו להתנתק מהקרקע (בעיטות מעופפות), אך לא גבוה מדי. - לעופר אין כל מחסומים בכל הקשור ל"אקרובטיקה". אני זוכר פעם שאיזה שהוא דבור עף ברחבי המכון, מעל הראשים של כולם - ולפתע פתאום התרומם הגוף של עופר מעל כולם ואני זוכר עד היום את ה"פלאק" של פגיעת הנעל שלו בדבור, גבוה גבוה; הדבור "טס" נגד רצונו לעבר הקיר, פגע בו בכל נקישה ונפל ארצה. - אמנון לא אוהב לזוז הרבה. מינימליסטי בעבודתו, אבל לפחות הוא זז קצת. - אני בכלל לא אוהב לזוז. לא אוהב לעשות כלום. מבחינתי, כפה אחת לראש וזהו. זו דרכי. דוגמא שלישית, מהירות: - עופר בהחלט עובד על מהירות. תנועותיו מהירות כברק. עבודת רגליו דומה, מבחינות מסויימות, לעבודת הרגליים בטאי-קוון-דו. - אמנון וגיא מדגישים פחות עניין זה. - אני מדגיש איטיות. אני אוהב לנוע לאט - ובכל זאת שהיריב יהיה חסר אונים. זאת דרכי. דוגמא רביעית, בעיטות גבוהות: - עופר הוא מלך הבעיטות הגבוהות. - גיא פחות, אך מדי פעם הוא בהחלט משתמש בהן בנדיבות. - אמנון מזכיר לעיתים בלחימתנו את סגנונות הלחימה שבהם לא מרימים רגליים מעל גובה המותניים. - אני מזכיר בלחימתי את סגנונות הלחימה שבהם בכלל לא משתמשים ברגליים!!! (ובכל זאת, אני מסוגל כמובן לכל גובה, שלא תהיינה אי הבנות, אך אין זו דרכי). אין שום סיכוי שמישהו יוכל לזהות שאמנון, עופר גיא ואנוכי הננו תוצרים של אותו מורה. שום סיכוי בעולם!!! טכניקות שונות, אסטרטגיה שונה, גישה שונה אל הגוף של עצמנו, גישה שונה אל הגוף של היריב, גישה שונה לכוח, למהירות, לקריאת היריב בקרב וכולי. יצחק לא המטיר אלינו "אלף חוברות הפעלה". לכל אחד מאיתנו יש חוברת הפעלה אישית. יצחק עזר לנו לבנות אותה. לו, עצמו, יש שתי "חוברות הפעלה": 1. חוברת ההפעלה האישית שלו (סגנון הלחימה שלו שונה לחלוטין מסגנונות הלחימה של גיא, עופר, אמנון ואנוכי); 2. חוברת עבה מאוד של "איך לבנות לוחם"... מקווה שהסברתי קצת יותר טוב מבפעמים הקודמות, שלך, בן
1: טוב, אז קודם כל לא הפכתי את הדיון שלנו לקרב!!! אם אתה מתכוון להערה ששמתי לדוד בסוגריים, זו היתה פשוט הלצה: דוד נתן לי כמה המלצות באחת מהודעותיו והחלטתי לנסות ליישם אותן. "ליישם" עבורי מתקשר אסוציאטיבית תמיד ל"ליישם טכניקות בקרב". אז בבדיחות דעת מסויימת הפניתי אליו את ההערה שיבדוק אם אני מצליח ליישם את ה"טכניקות" שהוא המליץ לי עליהן ושאם לא אז שייתן הערות והארות (אחרי שנים באמנות הלחימה, כל רעיון הוא בבחינת "טכניקה" וכל מקום שבו אפשר ליישם רעיון זה הוא בבחינת "קרב"...