שאלה להורים

skate camera

New member
שאלה להורים

מה דעתכם (כל אחד לעצמו) בנוגע לתנועות הנוער כגורם בחינוך של הילד? תנועות הנוער כיום רובן מחזיקות באידיאולוגיה או דעה פוליטית.אצלי בנוער העובד לדוגמא הנושאים לא מועברים לחניכים באופן סמוי אך יש דגש מיוחד על דברים כמו- הטלת ספק, דמוקרטיה, שיתוף פעולה, קבוצה, שוויון ערך האדם, אכפתיות ועוד ערכים למיניהם.

פלגיה

New member
הילדים שלי הלכו לתנועת נוער

ועוד אחת שהיא אידיאולוגית במובהק. מבחינתי זה עוד פעילות חברתית לשעות אחר הצהרים. לא רואה ערך מוסף מעבר לכך. הם באמת לא מתמידים בהליכה, ומצטרפים רק לפעילויות הכיפיות ביותר - הטיולים והמחנות.

skate camera

New member
השומר הצעיר? בני עקיבא?

גם בטיולים אין תנועת נוער שלא שמה דגש על ערך מוסף, בתנועות נוער המושג טיול מתקשר להליכה בנוף אחרי העניין של ארוחה עם חברים, עזרה ואחריות הדדית כמו אחריות אישית. תנועת נוער היא מסגרת (לדעתי) שנותנת לילד הכל, אם הוא רוצה לארגן מסיבה- המדריך והחברים בקבוצה עוזרים. אם הוא רוצה מקום לבלות בו את אחרי הצהריים שהוא לא בבית ואין בו סכנה למטרידנים- הסניף של תנועת הנוער הוא המקום. מבחינת ערף מוסף? אין תנועת נוער שאין בה ערך מוסף.

skate camera

New member
מיהרתי לסיים

היום אנחנו חיים בחברה שהיא מאוד מאוד מנסה להתחקות אחרי המערב, ערכים רבים שעליה מושתת המדינה שלנו הולכים ונעלמים בקרב הדור הצעיר (אני מתייחס לחברה החילונית בעיקר) כדוגמאת וויתור הפרט למען הכלל, לצורך העניין- צבא. היום בניגוד לזמנים עברו ישנה תופעה מדאיגה של השתמטות, לא סרבנות- אלא פשוט נערים בני 18 שהחליטו שלא מתאים להם לדחות את העתיד למען שלוש שנתו התפלשות במדים תוך סיכון החיים בצבא. "למה שאני אעשה את זה עם יש טובים ממני?" היא שאלה שחוזרת על עצמה הרבה בשיח של הנוער כיום. בתנועות הנוער בנוסף לכל עניין הערכים והמסגרת ניתנת גם הנקודה של התרומה לחברה- הנקודות בהן אני מתעלם מהצרכים שלי ועוזר לאחרים- מבלי לפגוע בצרכים שלי. אבל מה שנראה בברור הוא שמי שלא לוקח חלק פעיל (ואני לא מתנשא) בתנועות נוער לא יהיה מוכן לחשוב אפילו על אחרים (למעט מקרים מועטים ומבורכים). וזו רק דוגמא למה שתנועות נוער נותנות לנו, הנוער, בנוסף לכישורי המנהיגות, הסתגלות, התבטאות, התארגנות וכישורי החברה למיניהם.

noa_f

New member
האמת, אנחנו קצת "חמים" כרגע על

הנוער העובד והלומד. הילד התחיל שנת פעילות ראשונה. המדריכות באמת משקיעות ונחמדות ולבביות, אבל מה? לא מסוגלות לתפוס שהמדובר בילדים. לא משנה עם מי דיברנו: מדריכות, רכזת קן וכו'. אם יש הודעות להעביר להורים - הן פשוט לא מגיעות. הילדים האחראיים יותר, איכשהו מצליחים להגיע הביתה עם כל מיני ברושורים, אבל הרוב הגדול ניזון משמועות (ואפילו הצליח לפספס כמה פעילויות בגלל זה). דבר שני: יש לנו הרגשה, שהתנועה מנסה למשוך ילדים אליה, ע"י פעילויות "אטרקציה" בלבד. כל הטיולים מתחילת השנה היו: קיפצובה (
) ימית 2000 (ועוד באחת השבתות הכי גשומות וקרות :-8) ולאחרונה, שיא השיאים: טיול לכרמל, שהתברר כ"טיול לסנפלינג בכרמל". הילדים הלכו כמה שעות, עם המדריכה. לא שמעו הסבר, לא על צמח ולא על פרח ולא על הסביבה, רק שיחקו משחקי דרך טפשיים והכל - כדי להגיע לסנפלינג. הגיעו לסנפלינג, ישבו ש-ע-ת-י-י-ם וחיכו בתור וכשהגיע תור הקבוצה שלהם אמרו המפעילים: "רבותי! אנחנו סוגרים להיום". הילדים בכו. ההורים עדיין רותחים. ערכים? לא ממש. אהבת הארץ? איפה? הבנה לנפש הילד? למה מי מת? פעילות איכותית לילד? בהחלט לא. ועדיין נראה לנו שהחברה בראש הפירמידה פה באיזור המרכז, פשוט לא תופסים איפה הם שגו ("ניתן להם סנפלינג אחר כפיצוי"). לי ברור, שביום שאחליט שהפעילות בתנועה מגיעה לרמה של סרט ופיצה בקניון, הילד פשוט לא יהיה שם יותר.

תאירU4

New member
זה בגלל שהם מאוד צעירים - המדריכים

אצלנו כל החיים סובבים סביב השמו"צ (זה קיבוץ של השמו"צ - אבל קיבוץ אמיתי של פעם) הילדים שלנו עדיין לומדים בפנימיה מכיתה ז' עד י"ב (שומריה) ככה שאצלנו זה ממש חיים סביב הנושא של התנועה - ומוסדותיה.

skate camera

New member
אני חייב להודות שאני ממש בשוק לשמוע

על פעילויות כאלו. באיזה קן מדובר? זה נשמע לי ממש חבל. אני מתבסס באמת על ההדרכה שלי ושל החברים שלי ומהשיחות עם מדריכים אחרים, מה שחורה לי זה שבאמת יש כל כך הרבה אטרקציות (זה גם נורא יקר...) אני הייתי רוצה לדעת באיזה קן מדובר כדי שאוכל לדבר עם אנשים משם שישנו את התופעה.

noa_f

New member
יותר טוב מפיצה וסרט בקניון

ואם יש בעיה כלשהי עם האידיאולוגיה, יש תנועות נוער א-פוליטיות, או עם זיקה יותר "דלילה" לאידיאולוגיה (נוער לנוער, צופים, מכבי צעיר)

אביבקיץ

New member
ערך מוסף עצום.

מתאמנים על תיפקוד בקבוצה. עזרה לאחרים. ניהול דיון תוך הקשבה לאחרים. החל מגיל צעיר מתאמנים בניהול, אירגון, דיבור בפני קהל. כשאני רואה בני 16 שמארגנים טיולים, מדברים מול ההורים או החניכים, אני מאד מתרשמת. זה כושר שלא נלמד כמעט בשום מסגרת אחרת. תחשבי על בני ה16 האלה שיש עליהם אחריות של הכנת פעולה פעם בשבוע. כמה בני נוער נושאים בכזו אחריות? רק כשבגרתי, התחלתי לראות עד כמה הפעילות בתנועה תרמה לאנשים שאני מכירה.

ק א סי

New member
אני מאוד מקווה שהילדים שלי ילכו

לתנועת נוער כשיגדלו. בייחוד כשאני רואה מה קורה עם הרבה בני נוער בימינו - מעבירים את ימיהם מול האי.סי.קיו ברדידות מדהימה. הגדול שלי בכיתה א' ותנועת הנוער היחידה שצלנו ביישוב מקבלת מכיתה ד'. אבל לקראת הגיל הזה אנסה להלהיב אותו להצטרפות עם חבריו.

פלגיה

New member
לא מסכימה בכלל!

"מעבירים את ימיהם מול האיסיקיו ברדידות מדהימה". לא נכון. לא מחוייב המציאות. אצל הבת שלי יש המון קשרים חברתיים שנוצרים ונבנים דרך המחשב, המסנג'ר והאייסיקיו. הרבה מיומנויות חברתיות, הרבה התנסויות חדשות, והרבה הכרות עם חבר'ה שלא היתה מכירה אחרת.

skate camera

New member
אני חייב להודות

שאחי הקטן מבלה את רוב זמנו מול המחשב והקשרים שלו אכן נוצרים דרך תוכנות דרכן הוא יודע לתקשר נפלא. אבל שהוא בא לביקור במציאות הוא לא מצליח לתקשר כמו שצריך לפעמים לא מבינים מה הוא אומר ונדמה כי התנוונה לו הלשון, עם החברים שלו הוא לא מסוגל לנהל שיחה או משחק שלא מעורב בו צד שלישי של טלוויזיה או מחשב. רגשות הוא לא יודע לבטא ועם לחצים ורגשות הוא לא מצליח להתמודד ונתקף בתסכול. וביישוב קטן כמו שלנו רק בשכבה שלו יש בערך עשרה מוכי מחשב. מחשב- חשוב אבל מינון כמו שמקובל יום בקרב הנוער הצעיר: מסוכן! עוד, הרבה פעמים אני מוצא את עצמי מדבר עם אנשים שאת רוב היום מעבירים במחשב ולא מצליח להתבטא כי רוב המילים הספציפיות שלי לא מובנות להם.

צימעס

New member
מענין.

בהודעה אחרת שלך טענת שאחת הדרכים שיהיו לילד ערכים זה לגור בישוב קהילתי. אתה לא סותרתצמך?

skate camera

New member
לא

כי ביישוב קהילתי מערכת החינוך מותאמת ע"פ חזון משותף של חברי היישוב. מביאים פעילויות מטעם היישוב ואם לא מכניסים תנועת נוער ליישוב מקימים מעין מסגרת נוער פרטית שתדאג לזה. אני גר ביישוב קהילתי, וכל העניין של הניהול של היישוב מוטל על התושבים. (אגב יישובים "קהילתיים" שיש בהם יותר מ200 משפחות לא יכולים להיות באמת קהילתיים) אין סתירה בין זה שילדים ביישוב מוגבלים מבחינת התקשורת ביניהם למחשב וטלוויזיה ואין מקום לשיח אמיתי ביניהם לבין זה שביישוב קהלתי יש בסיס יותר טוב לקליטת ערכים.

skate camera

New member
יש לי תחושה שאת/ה מזלזל/ת

במה שכתבתי. אני כתבתי את כל מה שכתבתי ממקום של ניסיון. אין סתירה בין העובדה שביישוב קהילתי יש סיכוי לחינוך יותר טוב- פחות חשופים לגורמים משחיתים. מאוד קשה להיות בן-אדם ערכי שההורים שלך לא בבית רוב היום ואתה לא בתוך מסגרת כמו תנועת נוער (לעיתים זה גם מתנ"ס).

צימעס

New member
לא מזלזלת

גרה בעצמי ב"כזה"
אתה כותב - "מאוד קשה להיות בן-אדם ערכי שההורים שלך לא בבית רוב היום ואתה לא בתוך מסגרת כמו תנועת נוער (לעיתים זה גם מתנ"ס)" אתה מתכוןן שתנועת הנוער יכולה להוות תחליף חינוכי (מסוים) להורים?

אני כן

על אמירות נחרצות מהסוג הזה יש לי רק 3 מילים להוסיף - בלה בלה בלה... מה זה בכלל "בן אדם ערכי"? ההפך של "בן אדם חסר ערך"?

skate camera

New member
בן אדם ערכי הוא אדם שאת הבחירות

שהוא מבצע הוא עושה לפי סולם ערכים שהוא מאמין בו ואותו הוא שם לפני הכל, קשה להסביר את זה אבל בן אדם ערכי יודע לדחות סיפוקים כשהם לא עומדים עין בעין עם הערכים שלו (לדוגמא מישהו שלא מתפתה להכות כשמתגרים בו- ערכי). אדם ערכי הוא אכן ההפך מאדם לא ערכי. בעוד שהאדם הלא ערכי מובל ע"י דחפים רגעיים ולא דוחה סיפוקים (אגב, הרבה יותר קל לדעתי להיות ערכי בקהילה דתית בגלל העניין של דחיית הסיפוקים) את חושבת שמי שלא עושה חשבון לאף אחד כולל עצמו הוא ערכי?

ואילו תנאים צריך לקיים

אותו סולם ערכים? פשוט, יש כאלה שלהכות כאשר מתגרים בהם זה בהחלט ערך עבורם.

למעלה