שיט. אין לך מושג מה זה.
"שיט. אני פוסט מודרניסט" התגובה ´שיט´ איננה רלוונטית לאמירה המורכבת שהעליתי על הכתב כאן בפורום. "כבודו לא יקטלג אותי באיזושהי קטגוריה שאני לא שמעתי הגדרה חד משמעית עבורה" אין הגדרה חד-משמעית לשום דבר בעולם הזה. "יש שיטות אחרות להתקיף את הבעיה האמיתית, שהיא הכפיה הדתית" חביבי, הכפייה הדתית היא רק בעיה אחת מני רבות. תתפלא, אבל לי איכפת גם מן העובדה שאלפי חרדים מקבלים חינוך מחורבן. אני לא מהחילונים שכל מה שאיכפת להם זה תחבורה בשבת. האופקים שלי יותר רחבים. "קודם כל, אני לא חייב לעשות שום דבר. כלום" אם אתה דתי, אז אתה חייב לעשות הרבה מאוד דברים. "אני אעשה מה שבא לי" אם אתה דתי, אתה תעשה מה שהרבנים יגידו לך, ומה שכתוב בהלכה. לכן המשפט שכתבת הוא לחלוטין שיקרי. "אני לא אנסה כמוך לשכנע בנאדם שאין אלוהים. זו התנשאות מיותרת. אולי תבין את זה יום אחד" אם כל החרדים מנסים לשכנע אותי כל הזמן שיש אלוהים - אז זו לא התנשאות מיותרת? למה לחרדים מותר לשכנע, ולי אסור לשכנע? לא מקבל את הטיעון הזה שלך, כי הוא פשוט לא הוגן. "אני, בניגוד אליך, לא מתייחס לישעיהו ליבוביץ´ ולש"י עגנון כאל נבערים ופשטניים" גדולתם של שני האישים הללו לא היתה בגלל העובדה שהיו דתיים, אלא מפני שעגנון היה סופר מעולה, וליבוביץ´ היה מלומד גדול במדעים המערביים. יוקרתם באה להם בגלל נושאים לא-דתיים, ולפעמים אפילו אנטי-דתיים. "מדענים? כולם חילוניים? חוקרים? כולם חילוניים? מתקדמים? כולם חילוניים?" לא אמרתי כולם, אלא זו המגמה הכללית. "אני יכול להביא לך כמה חילוניים גזענים, שוביניסטים, מאוד לא ליברלים ומאוד לא מתקדמים" אני מעדיף שתביא לי קודם כל את אלוהים. זה יותר ישכנע אותי. "אני מכיר כמה דתיים משכילים, העוסקים במחקר ובמדע, מתקדמים בדעותיהם וכו´" אדם שהוא גם דתי וגם מדען - זו סתירה מובהקת שניתן לחיות איתה, אבל עדין זו סתירה. "את אברום בורג הלאומני-מיסטיקן-פרימיטיבי יצא לך להכיר?" תתפלא - דווקא כן. הוא לא מכניס את הדת לפוליטיקה, ובגלל זה הוא נחשב לפוליטיקאי סביר. "קח רפורמים, למשל. הם מאמינים באלוהים, היית מאמין?! היהודים הטובים האלו, שהחרדים מתעבים עוד יותר משהם מתעבים אותך - הם מאמין באלוהים" אני לא חושב שהרפורמים גאונים גדולים, בהחלט לא, אבל הם הרבה פחות קיצוניים מן החרדים והדתיים האורתו´. "אולי הפרימיטיביות, הנבערות והפשטניות לא נמצאים רק בצד השני" הדת היא פרימיטיווית מעצם טבעה, בגלל שהיא אחד היסודות הראשוניים ביותר של התרבות האנושית. המדע וההשכלה הן תופעות מאוחרות, מודרניות וחדשות מאוד. לא יעזור כלום - הדת היא הפרימיטיוויות בהתגלמותה: ´ראית את הברק הזה בשמיים? מה זה? ואו, זה בטח זאוס!´ ´אוי, ראית איך האישה הזאת מתה ממחלה? טוב, כנראה שזו יד אלוהים´ פרימיטיווי!