שאלה לגיא

הלנה

New member
יש למישהו רשימה של מזונות

שעלולות להגביר את הטוראט לעומת כאלה שעשויות לסייע? כל המידע על מה בדיוק גורם להגברה או להיפך במזון מסויים מאד מעניין, אני הדפסתי את המאמרים שגיא שלך ואני מתכוננת לקרא אותו באיזה שהוא שלב, אבל האמת שמרוב מידע שיש לי וספרים שרכשתי כבר אני אישית הולכת קצת לאיבוד והייתי שמחה לקבל פשוט רשימה (אם היא קיימת) של מזונות אסורים ומומלצים, ללא הסבר למה. תודה.

guybz

New member
לגבי מזונות "מגבירי טורט"

הלנה לצערי המצב לא פשוט ואין ולא יכולה להיות רשימת "אכול ואל תאכל" אוניברסלית עבור מניעה של טורט. קודם כל טורט איננה סינדרום אחד. כאשר מישהו מוגדר כטורט הוא מאובחן על סמך המופע החיצוני (פנוטיפ) של התנהגות וטיקים. ידוע בוודאות שיש המון סיבות שונות להופעה של אותם סימפטומים ולכן תזונה ואו תרופה מסוימת לא תשפיע על כולם באותה צורה. התרופה היחידה שמשפיעה כמעט על כולם זה אקמול נגד כאבים.... מה שכן יש כמה קווים כליים שרואים בתזונה אשר מגבירה טיקים והתפרצויות זעם. אלו קווים כלליים בלבד אבל עובדים בהרבה מאד מקרים. מעבר לכך כלום לא יפתור אותכם מניסוי וטעיה ארוכים שרבים מאיתנו עברו. רישום יומן הוא חובה כאשר אתם בשלב הזה. להלן כמה כללים הכי כלליים ושטחיים אבל בעלי מכנה משותף הכי רחב: א. סוכר\ גלוקוזה במינון גבוה מגביר טיקים והיפר אקטיביות. בסוכר אני כולל מזונות עמילן. כפי שכתבתי קודם משקאות סינטטיים כמו קולה ספרייט פנטה הם הגרועים ביותר. הם מעלים את רמת הגלוקוזה בדם במכה ובעקבותיה את רמת האינסולין שגורם לכאוס שלם. אין כאן מקום לפרט. ב. מזונות שמנים כולל שומן רווי מהחי לא גורמים להגברת התופעות הללו ועשויים למתן אותם בגלל שהם ממתנים את עליית הגלוקוזה בדם. המסר הוא- לצרוך שומן (אבל רק שומן נכון, להלן) לפני שצורכים פחמימות. ג. שומן אומגה 6 (שמן תירס חריע סויה שומשום ורוב השמנים מהצומח) ומזונות עתירי אומגה 6 כמו כל מזונות הדגנים מגבירים את תופעות הטורט. השילוב הקטלני ביותר הוא עוגה על בסיס של שמנת צמחית ומרגרינה- המון סוכר, המון שומן רע והמון דגנים בבצק. ד. מזונות עתירי אומגה 3 (שמן פשתן וביחוד שמן דגים) כולל רוב הירקות בעלי העלים הירוקים המכילים אומגה 3 מקטינים את תופעות הטורט. ה. דגש מיוחד על שמן דגים שהוא הדרך הטובה והנוחה ביותר לקבל אומגה 3. שמן דגים מהווה במקרים רבים בעצמו תחליף לתרופות פסיכיאטריות. סיכום (לא לפי סדר מסוים): כן למזונות חלבוניים מהחי (בשר, ביצים, מוצרי חלב). עדיף אורגניים שהם עתירי אומגה 3. עדיף מוצרי חלב עיזים וכבשים שבארץ גדלים על מרעה. כן לשומן רווי מהחי (חמאה, גבינות שמנות) כן לשמן זית (כמה שיותר יותר טוב) לא לשומן צמחי בלתי רווי (אומגה 6) . לא לשומן טרנס (צ'יפס) ושומן צמחי רווי (מרגרינה, ביסלי תפוצ'יפס ורוב החטיפים המלוחים) לא למוצרי דגנים עד כמה שניתן לא לסוכר עד כמה שניתן. ובכל מקרה לא לצרוך מוצרי סוכר מרוכזים כמו סוכריות עוגות משקאות קלים עם סוכר לא למוצרים המכילים קפאין לא למוצרים המכילים צבעי מאכל כן לירקות כמה שיותר וכמה שיותר מגוון ודגש רב על עלים ירוקים מכל הסוגים. כן לפירות כן גדול לשמן דגים (כתוסף תזונה) אני יודע שזה נשמע מסובך וזו רק ההתחלה אבל זה מה שעובד באופן כללי. במציאות יש צורך בהמון ניסוי וטעיה לראות מה מרגיע ומה מקפיץ את הילד בהצלחה גיא

lati1

New member
גיא שלום, אני חדשה כאן ,

כתבתי אתמול לראשונה, רציתי לשאול אותך איך נותנים לילד שמן דגים (איך - הכוונה גם איפה קונים וגם באיזה אופן אפשר וכדאי לאכול/לשתות את זה - אני מניחה שזה לא מהדברים המעוררי תאבון ביותר שקיימים עלי אדמות) תודה

rm23

New member
חדשה בפורום

שלם גיא, קראתי בעיון רב את המאמרים שלך. אני אמא לילדה בת 14 הסובלת מתסמונת טוראט. מתמודדת מאוד יפה. בין השאר "עברנו" לתזונה אורגנית, פחות קופאין, תוססים וכו'. תוספי מזון שבתי לקחה בעבר היו מגנזיום וויטמין סי. כעת לא לוקחת כלום. מאוד מענין אותי לגבי אומגה 3. האם מנסיונך אתה ממליץ? על איזה עוד ויטמין הינך ממליץ? איזו השפעה יש כתוצאה מלקיחת הויטמנים? נ.ב. ביתי אוכלת ירקות אבל לא פירות. הבנתי שמומלץ לקחת עוד ויטמין לצד אומגה 3 מפני חימצון? ושוב, באיזו כמות? אודה לך מראש. מה

הלנה

New member
זה בדיוק מה שרציתי

אני מאד מודה לך על האינפורמציה! כמובן שאתה צודק בכך שאין "טוראט" אחד וכמובן לכל ילד יש את התופעות שלו, אצל הבן שלי בקושי יש טיקים, אלא יותר OCD והתרפצויות (רק בבית). בכל אופן, מה שטוב בכל ההמצלות שציינת - להבדיל מתרופות - זה שגם אם לא יעזור לא יזיק ובכל מקרה שווה לנסות.

guybz

New member
איך נותנים שמן דגים?

שאלה טובה לטי. קודם כל בקפסולות כי לשתות את זה בכף זה סיוט. בדרך כלל שמן דגים מתחמצן מאד מהר ואז הוא מקבל ריח נורא וטעם דוחה. בקפסולות זה פחות מורגש. בקפסולות מסוג מעולה זה בכלל לא מורגש לגבי תינוקות עד גיל 3-4 פשוט מנקבים את הקפסולה ומכניסים לבקבוק. מנערים היטב. השמן הזה די נמס במים. הילד מתרגל לזה ואין שום בעיה. הילד הכי קטן שלי עכשיו בן 5 וקיבל שמן דגים מגיל אפס. הוא כבר כל כך רגיל שעכשיו הוא התחיל פשוט לאכול את הקפסולה כמו שהיא. הקפסולה עשויה ג'לטין והיא נמסה בפה ברוק תוך כמה שניות. ילד בגיל 6-8 זו הבעיה הכי גדולה כי יש להם התנגדות לקפסולות. היה לנו מאבק ארוך עם הבת. בקקאו, במיץ, לאט לאט בלחץ חברתי הצלחנו לגרום לה לקחת את זה והיא עדיין מתלוננת שזה מגעיל אותה. אחרי גיל 10 רוב הילדים מסוגלים ומוכנים לקחת קפסולות שלמות. נכון שהן גדולות אבל הן מאד חלקות וקלות לבליעה. ילדים עם טורט הם בדרך כלל אינטיליגנטיים ומשתפי פעולה ומבינים ורוצים לעזור לעצמם. לכן דווקא עם הבן הטורטניק לא היתה שום בעיה החל מגיל 7 הוא לקח את התרופות ואחר כך את השמן דגים בלי שום בעיה בשלבים מסוימים הוא לקח 12 קפסולות ביום. אני יודע שיש כאלו שלא כל כך הצליחו עם הילדים שלהם וויתרו. אם ההורים והאחים לוקחים זה יוצר אוירה חיובית כלפי הנושא שעוזרת לילד להשתכנע. אצלנו בבית זה המצב, יש "אוירה חיובית" כלפי הנושא. יש גם ממרח שמן דגים בטעם תפוז שווק בזמנו בארץ. לא יודע אם עדיין משווק. לחגית (35) יש פרטים בוודאי כי היה לה ענין בזה. לגבי מוצרים יש בשוק אלספה שאלו קפסולות של 300 מ"ג אומגה 3 ויש אומגה לייף שנדמה לי שנותנים 550 או 600 מ"ג אומגה 3 לקפסולה. יש עוד כמה מותגים. מה שחשוב זה רק כמות ה EPA ו DHA. כל יתר המרכיבים לא חשובים. קפסולה של 600 מ"ג EPA+ DHA קצת יותר גדולה אבל זה חיסכון גדול בכמות הקפסולות ובדרך גלל גם במחיר של גרם אומגה 3. המחירים בטווח מאד גדול. מדי פעם יש מבצעים מדהימים של 50% הנחה. לא ברור לי איך זה קורה. אולי נפתרים ממלאי שתוקפו עומד לפוג? מחירי השוק נעים בין 1 ל 2 שקל (ויותר) לגרם EPA+DHA . צריך לבצע שופינג. הכי טוב וזול להביא לבד מחו"ל. ביחוד מארה"ב וקנדה. אני אישית מביא מקנדה בהצלחה גיא

lati1

New member
תודה רבה ועוד מספר שאלות -

1. אם מותר - מהו תחום ההתמחות שלך - משהו בתחום הביולוגיה או התרופות או שזה סתם נסיון ולמידה עצמית? 2. האם הכמויות שכתבת הן הכמויות שילד בגיל 11-12 צריך לקחת, אולי עדיף להתייעץ עם רופא? 3. האם עודף של אומגה 3 בגוף לא יכול להוות בעיה (ידוע שעודפים של וויטמינים מסוימים למשל, עלול להיות רעיל ממש) 4. שאלה אישית, אם אפשר, מדוע נתת לכל ילדיך אומגה3 ?

guybz

New member
שלום טלי- תשובותי לשאלותיך

. אם מותר - מהו תחום ההתמחות שלך - משהו בתחום הביולוגיה או התרופות או שזה סתם נסיון ולמידה עצמית? יש לי מספר תחומי התמחות- תעופה, חומרים, ובשנים האחרונות לייזרים (פיסיקה). בעקרון אני מנהל טכנולוגיה כרגע סמנכ"ל בחברת לייזרים. הענין בביולוגיה בכלל ופסיכאטריה בפרט נובע מענין ונסיבות אישיות והידע שלי בתחום הוא מלימוד עצמי. 2. האם הכמויות שכתבת הן הכמויות שילד בגיל 11-12 צריך לקחת, אולי עדיף להתייעץ עם רופא? הכמויות שצריך לצרוך הן פונקציה של משקל גוף ומידת ההשפעה והמצב הגופני של האדם המדובר. ביחוד משפיע על הכמות סוג התסמונת שרוצים לתקן. זה נושא מאד מורכב ולא בשביל הפוסט הזה. אפשר להתיעץ עם רופא אבל אי אפשר לצערי לקבל תשובות עניניות מרופא כי רופא רגיל לא מבין בזה. המרחק בין מחקר פיזיולוגי (אנחנו עוסקים בפזיולוגיה) לבין המלצות רפואיות שכתובות בספרים של הרופאים הוא לפחות 5 שנים או יותר. מי שהתיאש מ"רפואה" כמוני וכמו רבים אחרים עשוי להחליט כמוני לקחת את האחריות על עצמו ולטפל בעצמו ובבני משפחתו. אני בשום אופן לא לוקח על עצמי להגיד לך לא להתיעץ עם רופא ולא לקבל את הוראותיו. כמובן שתלוי לאיזה רופא את נופלת כי התשובה תהיה תלויה ברופא (ברור לך שאין כאן תשובה אוביקטיבית של עולם הרפואה) 3. האם עודף של אומגה 3 בגוף לא יכול להוות בעיה (ידוע שעודפים של וויטמינים מסוימים למשל, עלול להיות רעיל ממש) עודף אומגה 3 לא יכול להווצר אצל אדם מערבי כי כולנו סובלים ממחסור כרוני וחמור באומגה 3. קצרה היריעה מלהרחיב כמה דברים שליליים בחייך נגרמים ממחסור באומגה 3 החל משלב ההריון הלידה וההנקה (אני בטוח שאת מכירה את כל מחלות ההריון והלידה) עד ילדות ובגרות. יש בעיה אחת שיכולה להגרם מצריכה מוגברת של אומגה 3 אצל מי שלא אוכל מספיק ירקות ופירות ולכן סובל ממחסור באנטיאוקסידנטים. אומגה 3 מאד מאד רגישה לחימצון (זה כימיה) ולכן מי שלוקח תוספת ממש גדולה של אומגה 3 רצוי שיקח גם אנטיאוקסידנט מסוג ויטמין E וגם שיאכל הרבה ירקות ופירות. זה ימנע את החימצון של האומגה 3 בדם. חימצון אומגה 3 מזיק גם בגלל שהוא מונע את פעילותה הרצויה וגם בגלל שתוצרי החימצון הם מזיקים בעצמם. 4. שאלה אישית, אם אפשר, מדוע נתת לכל ילדיך אומגה3 ? נתתי לילדי (ולעצמי ולאשתי לאחיותי הורי וכל חברי) אומגה 3 מאותה סיבה שאת תיתני לילדיך ולעצמך אומגה 3. כי בתזונה שלנו אין מספיק אומגה 3 וכדי למנוע את כל מחלות העולם המערבי צריך יותר ממה שיש בתזונה שלנו. יותר מזה התזונה שלנו עתירת אומגה 6 שהיא מקור של המון בעיות ומחלות. כל מי שניסה להוסיף אומגה 3 לתזונה שלו מרגיש את ההבדל באיכות החיים. אני שוב יכול להפנות אותך למאמר שכתבתי על תזונה שמסביר את כל הנושא בצורה עמוקה. מקווה שעניתי, אם יש עוד תרגישי חופשי גיא

גיא עוד שאלה

אתה כתבת - יש בעיה אחת שיכולה להגרם מצריכה מוגברת של אומגה 3 אצל מי שלא אוכל מספיק ירקות ופירות ולכן סובל ממחסור באנטיאוקסידנטים. אומגה 3 מאד מאד רגישה לחימצון (זה כימיה) ולכן מי שלוקח תוספת ממש גדולה של אומגה 3 רצוי שיקח גם אנטיאוקסידנט מסוג ויטמין E וגם שיאכל הרבה ירקות ופירות. זה ימנע את החימצון של האומגה 3 בדם. חימצון אומגה 3 מזיק גם בגלל שהוא מונע את פעילותה הרצויה וגם בגלל שתוצרי החימצון הם מזיקים בעצמם. הילדה שלי בת 2 לא אוכלת פירות וגם לא ירקות. מהי הכמות של אומגה 3 שאני אוכל לתת לה אם בכלל?? תודה מראש

guybz

New member
בהנחה שאין לה בעיה הדורשת

תוספת מיוחדת הייתי נותן לה 300 מ"ג כלומר קפסולה אחת עם השתיה. במקרה כזה אין צורך בתוספת אנטי אוקסידנט אבל הייתי עושה כל מאמץ לגרום לה לאכול או לשתות ירקות ופירות. במינימום מיץ תפוזים סחוט המכיל הרבה ויטמין C שהוא גם אנטיאוקסידנט חזק. במידה ואת מדברת על ילדה עם בעיות אז יתכן שצריך כמויות יותר גדולות, אפילו עד 1500 מ"ג של אומגה 3 תלוי בנושא שבו צריך לטפל ותלוי במשקל הגוף שלה. במקרה כזה צריך להוסיף ויטמין E את הקפסולה הכי קטנה שיש שזה אני חושב 50 IU. אופציה נוספת שאני אוהב בשביל ילדים זה ויטמין E נוזלי בטיפות שניתן לערבב בכל משקה כי זה חסר טעם. טיפה אחת היא בד"כ 100 IU. אז צריך משהו כמו חצי טיפה. בכל מקרה אני ממליץ לתת לה (ולך) אומגה 3. גיא

dr70

New member
שאלה לגיא

גיא שלום רב קראתי מס' עצות שיעצתה בפורום,ואשמח אם תוכל לעזור גם לי. אני בחור בן 31 שסובל כבר שנים ארוכות מתסמונת הטוראט. אף פעם לא השתמשתי בטיפול תרופתי , או נעזרתי ביעוץ כל שהוא. במהלך השנים היוא לי תקופות טובות יותר ולאחרונה החריפה תופעת המיצמוצים וכל התאורים הידועים של התסמונת. אבקש אם תוכל להמליץ לי מה לעשות,למי לפנות,איזה טיפול תרופתי הייתה ממליץ (מעדיף טיפול על בסיס מוצרים טבעים). תודה דרור

guybz

New member
תשובה לדרור

קודם כל אשמח לעזור אם אוכל. אני לא מבטיח כלום מעבר למיטב העצות שאוכל לתת. אם קראת את כל הפוסטים אז אתה יודע שאני לא רופא ובסה"כ מחלק עם אחרים את נסיוני והבנתי. אני מאמין גדול של טיפול בעזרת תזונה. You are what you eat. כמעט ללא יוצא מן הכלל התזונה שלנו לקויה ולא מתאימה. באופן יותר ספציפי לגביך לא נתת מספיק פרטים כדי שאוכל לתת לך עצות יותר מפורטות ממה שכבר כתבתי לאחרים. אם תפרט יותר על: מהות התופעות הפסיכומוטוריות, מה משפיע על הגברה והחלשה? לחץ? עונות שנה? תופעות גופניות אחרות כגון אלרגיות, נטיה למחלות אחרות וכו', תופעות "נפשיות" אחרות כגון OCD, היפראקטיביות וכו', הרגלי התזונה שלך תרופות (שכנראה למזלך עדיין לא נגעת בהן) בדיקות ביוכימיה שעשית כגון שומנים בדם ובדיקות דם אחרות אז אוכל לתת לך אולי עצות יותר ספציפיות אם אתה חושש לעשות זאת מעל דפי הפורום אתה יכול לכתוב באימייל. שלך לי מסר עם המייל שלך. שבוע טוב גיא

dr70

New member
עבור גיא guybz

תודה על התשובה המהירה אשמח לקבל ממך יותר אינפורמציה וכמובן דרך להתמודד עם הנושא. דרור [email protected]

למעלה