שאלה לגבי עיניים

הלדין

New member
שאלה לגבי עיניים

אצל מרטין חוזר המוטיב של אנשים מפוקפקים עם עיניים מתות כמו מאנדון מור ורוז בולטון (במובן הזה שהן לא מסגירות את כוונותיהם של בעליהם). האם התופעה הזו בכלל קיימת מבחינה פיסיולוגית?

הממ

אולי דווקא הוא מתכוון לדרך מבטם? זה לאו דווקא דבר ביולוגי לדעתי, אלא סתם סוג של מבט אדיש בעל הבעה אחת, שמתקשר כנראה גם לאופי אדיש. ואופי כידוע זו תכונה נרכשת, לא מולדת(כלומר לא ביולוגית).

לגוטל

New member
לא רק מפוקפקים

ג'יים נזכר הרבה פעמים בעיניים השופטות של אדארד סטארק, וגם העיניים של בולטון מזכירים לו את העיניים של סטארק. עוד עיניים מפורסמות הם אלו של טיווין, עיניים שמסוגלות לגרום לבן-אדם לא לזוז, להיבהל ובטח יש עוד דוגמאות, כמובן שאני לא אומר שאם טיווין רצה שמישהו לא יזוז הוא פשוט הסתכל לו בעיניים, אבל יש מספר פעמים שהעיניים שלו מוזכרות כבעלות השפעה מהסוג הזה על אנשים (בפרקים של טיריון, ובפרק של סרסי).

כריכרכה

New member
ברור שאין "עיניים מיוחדות"

מה שחשוב זה מי שעומד מאחוריהן - כך, אנשים פחדו מהמבט הנוטר טינה של טיווין בגלל שכולם ידעו מי זה טיווין ("גשמי קאסטאמיר"), וכשאדארד התבונן בג'יים הוא היה בראש צבא ענק שסר למרותו ויכול היה לחרוץ את דינו בהרף-עין, וגם בולטון יכול לעשות לו אותו הדבר כשהחזיקו. לסיום, מדובר בסיטואציות חריגות במיוחד שבני-אדם נוטים לזכור.

הלדין

New member
מממ...

טיריון העיר שעיניו של מאנדון מור היו מתות וכך לא הסגירו את כוונתו של מאנדון מור. וגם אריה העירה שהעיניים של בולטון מוזרות ולא רק ג'יים. והעיניים של טייוין כן מיוחדות - מדובר בעיניים ירוקות עם פירורי זהב בתוכן.

כריכרכה

New member
אתה צודק, מדובר בספר פנטסיה

ככלות הכל, וכנראה שבעולם של מרטין יש עיניים מתות, מוזרות, מיוחדות ומוזהבות. אבל נדמה לי שאתה שאלת דווקא על היתכנות ביולוגית.

nedisrael

New member
אני לא חושב שזה רק ככה

העיניים אולי אינן מיוחדות מבחינה ביולוגית, אך הסיטואציות האלה שעיניים מתוארות בהן אינן חריגות תמיד. אני לא חושב שעיניו של נד או בולטון צוינו וציינו איום רק בגלל הכוח שלהן, אלא בגלל הדרך שהן הביטו בבנאדם שמספר את הסיפור. גם קייטלין ציינה את המבט והטון הקפוא נד היה משתמש בו לעיתים, כנראה שזה דבר נרכש וקשור גם לאופי. לא כולם מסוגלים להפחיד אנשים בעזרת מבט. יש הרבה אנשים במציאות שיכולים להרתיע אנשים במבט, כך שזה לא קשור לעובדה שהתיאור הוא בספר פנטסיה.

עיניים

עיניים לא רק שהם "חלון הנפש" הם כלי תקשורת משמעותי-אם אתה מפקפק בזה נסה לנהל דיון אמוציונלי עם מישהו ולהסתכל ברצפה. עיניים כשלעצמם אינם משתנות אך שרירים מסביב לעין משתנים וגורמים להצרה,הרחבה,ריכוז וכ'. מי שרוצה מידע מפורט יותר יש סדרת ספרים של בחור בשם מולדשב שהוא מנתח עיניים במקצועו וערך מחקרים שונים שהביאו אותו מפלוסופיה פשוטה של תקשורת עד לאבולוציה ומעבר לה.הספר נשמע מטורף אבל מי שמתחיל לקרוא יבחין שפרטים מסתדרים בסדר לוגי נכון. (קראתי ברוסית ואין לי מושג אם יש תרגומים לשפות אחרות-אבל בהחלט מומלץ) בקשר למבטים-אני עצמי משתמש בזה הרבה.אני עוסק באילוף כלבים וחלק משמעותי מהעניין הוא טונציות של הקול,שפת גוף וכמובן מבטים. לא פעם יצא לי להצמית כלב לרצפה רק במבט,או לשבח בפעם אחרת. ואפשר להתקל בדברים כאלה ברחוב-אני מכיר חבר שיש לו "עיניים מתות" כמו למור-למרות שהוא לא "דג קר"

כריכרכה

New member
הראייה של כלב גרועה למדי

כך שאני מאוד מתקשה להאמין בכך שהוא יבחין בהצרת האישונים שלך וייחס לה משמעות כלשהי, אבל מי יודע?

זה ידוע שעיניים משקפות את הלך הרוח

של האדם. עיניים הם החלון לנפש לא? לדעתי, מרטין משתמש בתיאור של העיניים דווקא בגלל שאנחנו נוטים לייחס לצורה שבה אנשים מסתכלים עלינו משמעות. עיניים מתות מראות על אדישות באותה מידה שעיניים פתוחות לרווחה מעידות על פחד ומצומצמות מראות על כעס / תיעוב (או במקרה שלי ששכחתי את משקפי השמש בבית). התיאור של העיניים המתות בא לתאר לנו את סוג האדם, אדם שאינו מסגיר רגשות או שאינו חווה אותם בעוצמה רבה.

ואולי זה דווקא קשור לעפעפיים?

*זורק השערה לאוויר* הרי ידוע שאם אדם פותח בחוזקה את עפעפיו בדרך זה בא לתאר הפתעה, או רגש הלם חזק, אולי עם העפעפיים נראות במבט ''עצל'' יותר, כלומר כמעט מסתירות את האישון, זה מראה על ''קפיאות'' וכדומה.

Moiraine

New member
ובכן...

לפי דעתי בעיקרון המבטים נובעים לרוב מהאישונים. למשל הצבע של האישון(עיניים קרות-כחולות) או לאן הם מתמקדים ולאיזה כיוון הם פונים-למשל למטה כשמשקרים התמקדות במשהו מתפרש כהתרכזות בדבר מסיום, כחלימה בהקיץ ,עיניים ריקות מהבעה או כעיניים חודרות. האישונים גם מתרחבים או מצטמטמים בתנאים שונים. ויש גם את המבט של אנשים עיוורים שהאישונים שלהם לא ממוקדים בכלל. בנוסף לזה יש גם "עיניים נוצצות" שמראות או התלהבות או התרגשות או עצבות. לעומת זאת יש הבעות פנים למשל הפתעה(גבות מורמות),עקשנות(פה קפוץ)חשד(צימצום עיניים וגבות נמוכות)שקר או אי נוחות(מיצמוץ מהיר) ורוב האנשים מפרשים את זה כמבט(מבט חשדני,מבט מופתע וכו') אז פשוט צריך להבדיל בין שני הדברים-מבטים והבעות פנים.

למעלה