שאלה חשובה

שאלה חשובה

האם כל המדריכים שעובדים באגד תיור הם בעלי רשיון מורה דרך? תלמידים שלנו הודרכו בשבועיים האחרונים בירושלים בידי מדריכים כאלה, והיו טענות קשות על רמת ההדרכה - לפחות ביד ושם (שם הנערים שולטים בחומר) אשמח לקבל תשובה מכם

עד כמה שאני יודע לא כולם בעלי רשיון

מורה דרך. וקשה גם לדעת מי היו אותם המדריכים / מורי דרך שהדריכו את התלמידים ביד-ושם. מתוך נסיוני מהשבוע שעבר, בעת ביקורי במקום עם משלחת מגרמניה, "הונחתה" עלי הדרכה מקומית (היה מתוכנן להם טקס באוהל יזכור, ומשום מה נכללה גם ההדרכה ע"י מדריכה של יד-ושם). רמת ההדרכה לטעמי, היתה מאד נמוכה (וזאת בלשון המעטה) - יותר מנהלות ופחות מהות... בשלב מסוים הייתי מעט חצוף, והנחיתי את אותה מדריכה לאתרים אותם חשוב לדעתי להעביר למודרכים שלי, מה עוד שזמננו במקום היה קצוב! מה שרציתי לומר בזה הוא, שלדעתי את יד-ושם צריך לדעת להדריך על מנת להעביר את המסר. לכן אין ממש קשר אם המדריך הוא בעל רישיון מורה דרך. אני מצרף את הערתי בנושא שפירסמתי בפורום לאחר אותו ביקור: היום הייתי ביד ושם מיכה רגב 18:18 | 16/02/05 עם קבוצת גרמנים. הוזמן עבורם טקס עם חזן ב"אהל יזכור". עקב אי הבנה קיבלנו גם מדריכה (עובדת יד-ושם) דוברת גרמנית. חברים יקרים, מה אומר לכם? הדרכה איומה!!!. היא התרכזה יותר מדי במינהלות ופחות במשמעויות המייצגות את האתרים השונים. בשלב מסוים החלטתי שלאחר סיום דבריה, אוסיף עוד משלי. יתירה מזו, אני הוא זה שאמרתי (ביקשתי) לה מה להראות לקבוצה. היא כל הזמן התעקשה על היכל השמות. אז נכון, זה חשוב, אבל כאשר זמנך קצוב, יש הרבה דברים אחרים יותר עינייניים להראות. עוד דוגמא. הגרמנים מאד גאים במעשיו של שינדלר - בעיקר בעקבות הסידרה. הגברת עברה ליד הטבלה של שינדלר מבלי להניד עפעף. עצרתי את הקבוצה והראיתי להם את הטבלה והעץ, בצירוף ההסבר על חסידי אומות העולם. אנשי הקבוצה שלי צילמו בטירוף את העץ והטבלה של שינדלר. בשלב מסוים היא אמרה לקבוצה שלי (ולא בציניות) - המדריך שלכם יודע הרבה! אז תודה על המחמאה, אבל ההדרכה שלה היתה לא טובה (בלשון המעטה)

תודה מיכה

זה בדיוק מה שחששתי. אינני מדברת על מדריכים של יד ושם, אלא על מדריכים שנשכרו כדי להוביל את התלמידים בירושלים. אני מניחה שגם שם לא הבריקו, אבל למזלם הטוב, ולמזלנו הרע - התלמידים אינם מכירים מספיק את ירושלים, כדי לזהות פשלות. רק המורות המלוות ידעו לעשות זאת, כולל חברתי ציונה שהמאיסה על המדריך את יומו, ובצדק, ותקנה אותו כל הזמן. התלמידים - שחלקם למדו בשנה שעברה וחלקם לומדים השנה את נושא השואה - בקיאים בנושא זה ברמה מכובדת למדי. שניים מהם סיפרו לי על המדריכה שהסבירה כי מלחמת העולם השניה נגמרה ב- 1943... רק לאחר שהתווכחו איתה, הסכימה לתקן את השטות הזו (ביקשנו ואף זכינו שהמומחית הזו לא תדריך את הטיול השני שלנו... אבל מסתבר שחבריה בחלקם גם הם לא היו בקיאים בנושא הזה, וויכוחים נוספים התנהלו גם שם.

כן יעל, לדאבוני גם אני נתקלתי

במקרים דומים של "בורות מוחלטת" בנושאים אחדים. ולאו דווקא ביד-ושם. אבל לעינייננו, במסגרת קורס מורי דרך, קיבלנו סדרת הרצאות בנושא השואה עם דר' נילי קרן. לסיום הנושא ביקרנו ביד-ושם, ומעבר ליום הסיור, קיבלנו גם טיפים להדרכה באתר. לסיכום: מורה דרך / מדריך - חייב לעשות שיעורי בית לכל הדרכה, וביד-ושם בפרט. שאם לא כן, זה פיספוס עצום, ובעיקר פיספוס אצל בני הנוער. למזלנו יש עדיין מספר בתי ספר, כמו זה שלכם, ששמים דגש על נושא השואה. דבר שמתבטא בידע של התלמידים, וחבל שלסיכום הנושא, הם נתקלים בבורות שכזו. הצעתי - שלהבא תדרשו שאת הטיולים שלכם, יובילו מורי דרך הבקיאים בחומר ההדרכה שעליהם להעביר - וישנם רבים וטובים כאלו. עם חלטורות אנחנו כבר מזמן מסודרים!

EYTAN155

New member
אמנם יש באגד תיור הרבה מדריכים

שהם מורי דרך, אך מתחילת השנה ועד זמן לא רב, מסיבות כלכליות העדיפו באגד להעסיק מדריכי תו תקן שעברו את הקורס באגד, מאחר שעלות העסקתם היא כמחצית מעלות מורה דרך. (אני חייב לציין שבשבועיים שלשה אחרונים חל שיפור משמעותי מבחינתי לפחות). בסה"כ בתור מי שמשלמת על השרות זכותך לדרוש ולקבל אך ורק מורי דרך, או לבטל את העיסקה. אם בית הספר שאת מלמדת בו הוא מספיק גדול ולחברת הטיולים (ולא חשוב איזה) יש אינטרס להמשיך ולעבוד איתך , את פשוט צריכה להתעקש ולא לוותר. ואם לא אכפת לך להעביר אלי במסר אישי את השמות של אותם מדריכים,(יש לי הרבה ויכוחים בנושא הזה באגד).

היה נחמד לו כולם היו מורי דרך

אבל האשמה המרכזית היא על ועדי ההורים שלא מעניין אותם מי מדריך רק מה המחיר כאשר אגד מחייב מדריך את בית הספר במחיר נמוך אין לו ברירה אלה לא להעסיק מורי דרך אני שמעסיק בטיולי בתי הספר רק מורי דרך מגיע למצבים שבהם אני נדחה על ידי בית הספר בטענות כי מחירי ההדרכה שלי גבוהים אם אנחנו או מי שביננו הורה או חבר צוות הוראה נלחץ על בתי הספר זה אולי יזיז משהוא אותו דבר הוא הסכם הגוחח של יום הדרכה כפי שהוסכם על ידי ועד ההורים הארצי ומשרד החינוך ועדת החינוך של הכנסת

למעלה