שאלה חשובה לרב....

Zot ani 1

New member
שאלה חשובה לרב....

חברה שלי טסה לארה"ב בערב תשעה באב. אז יש לה בעיה אם להתחיל את הצום לפי שעון ישראל או לפי שעון ארה"ב אם היא תתחיל לפי השעון שלנו ותמשיך לפי שלהם זה יצא שהיא תצום כמעט יומיים... היא יוצאת מפה ב 23:00 בלילה זאת אומרת ששם עוד 16:00 והצום לא נכנס עדיין אבל כאן כן... אז מה עושים במקרה כזה? אני מקווה שהשאלה שלי הובנה... שבת שלום!

זו באמת בעיה...

אבל אין מה לעשות! היא חייבת להתחיל את הצום כאן בארץ ולהמשיך עד צאת הכוכבים בארה"ב. ברור שאם באיזה שלב היא לא תרגיש טוב אז היא חייבת לפחות לשתות, אבל כל עוד היא בע"ה מחזיקה מעמד היא חייבת לצום.

א77

New member
זה בכלל לא נכון.

אין שום מקום שמעיקר הדין יהא אדם חייב לנהוג במו בשתי מקומות. יש מושג הקרוי 'נותנים עליו חומרי מקום שהלך לשם וחומרי מקום שבא משם'. אבל כל זאת רק בתור חומרות. כמו עבודה בתענית צבור לדוגמא. אבל וודאי שלא בצנעא ולא שיהיה חייב לצום יותר ממעת לעת בתשעה באב. גם אלו שהחמירו במזרח לאחר השואה לגבי קביעת יום הכיפורים וצמו יומיים רצופים, זה רק חומרא שאין לקובעה ליהודי שבא לשאול את הרב.

אין שום קשר לענין של חומרי מקום...

זה פשוט עובדה. והיום שלה התארך שלא באשמת אף אחד. ברור לכל אחד שכשזה יום זה יום והכל אותו יום...

א77

New member
אז אם כבר.

זה קשור לנושא ידוע מאד. האם יום יכול להתארך עד כדי כפול. או פחות מכפול. חז"ל תיקנו תענית למשך מעת לעת דבר השייך אצל אדם רגיל. אפילו בזמנים שלא היו טיסות, נושא של קיצור היום או התארכותו נידון בענין היכן בדיוק מזרחו של עולם, ומה יהיה עם אדם הבא ממערבו של עולם למזרחו או להיפך. הרי אם נקבעת נקודהמסויימת לזה, הרי שבזמן קצר וגם לא בטיסה אפשר להאריך או לקצר את היום ב23 שעות שעות. ובכוונה לא רציתי לומר דעה לנושא ספציפי שנשאל כאן, מיכיון שלא דעת כל הפוסקים שווה בזה. אם היו מקבלים עצתי, הייתי ממליץ לפנות לרב הקרוב וקשור לשואל/ת וגם לעדה, ועל פיו ינהג. שבוע טוב ומבורך.

קונטרס ח"י שעות ...

אני ממליץ על כל מי שמתענין בסוגיה הזאת ללמוד היטב את "קונטרס ח"י שעות" של החזון איש זצ"ל. ויש גם דיונים ארוכים בנושא הזה של הרב מ"מ כשר וגם של הרב גורן וגם של הרב משה שטרנבוך. אבל, לא זכור לי שבאף אחד מהדיונים האלה התיחסו לשאלה של תעניות (פרט לשאלה המפורסמת של תלמידי ישיבת מיר לחזון איש בהיותם בקובי שביפן בקשר ליום כיפור, ושם השאלה היתה ביחס לתאריך האמיתי שבקובי שביפן היות והוא ממש על גבול הקו של ה-INTERNATIONAL DATE LINE.)

Zot ani 1

New member
אממ....

תודה על התשובה אבל לא ממש הבנתי בסופו של דבר... לפי איזה שעון היא צריכה לצום? יש לך תשובה? או שאתה יכול לשאול רק פוסק...

לא מדובר כאן במנהג !!!!

אלא כאן מדובר בהיוב בצום ממש מן הדין! אמנם, מדרבנן, אבל בכל זאת לא "סתם מנהג". ואני הייתי מצפה ממך שתפגין קצת יותר צניעות בכותרות שלך!

א77

New member
שלום עליכם.

מקווה שביליתם בנעימים. מה שעניתם, זה נכון במאת האחוזים אבל לא לכל הדעות. אציג רק מדברי הרב אריאל בסו"ד בתשובה סי' ע"ה ח"ב או"ח ואלו דבריו בסוף התשובה: אמנם, ייתכן שניתן להקל בכך, אפילו בתשעה באב, מטעם אחר: כיוון שקיבל את התענית בארץ ישראל, חל עליו חיוב התענית כחלק מהציבור בישראל. לכן, בשעת השקיעה בישראל - מסתיים חיוב התענית לציבור זה, ובכלל הציבור נמצא גם אותו אדם, אפילו אם כרגע הוא נמצא במקום אחר. יכולתי להביא דעה כמעט זהה גם מרבני ה'שחורים'. אבל הבאתי בכוונה מכיוון זה. כך שזה לא נפסק חד משמעי ללא הבדלי שיטות. וכפי שכבר כתבתי בתגובות קודמות. ולכן נשארתי בהמלצתי, מאחר וכבר כנראה נרכש כרטיס טיסה, הרי לדעתי טוב יעשו הטסים אם יתייעצו הפעם ובדיעבד עם מורה הוראה.

Zot ani 1

New member
אמממ....

הכרטיסים אכן נרכשו כבר ואין אפשרות לשנוץ מועד... את האמת אתם רק בילבלתם אותי עוד יותר... אבל אני איעץ לה לפנות באמת לרב רק צריך לברר איפה ואיזה... ותודה לכם בכל זאת....

למעלה