שאלה הנוגעת ל-FedEx

rachelea

New member
שאלה הנוגעת ל-FedEx

לפני שבוע שלחו לי מדרום אמריקה, פריט פשוט, קטן ומשונן....ואין שום סיבה שהמכס בישראל ירצה לראותו או לגבות בגינו מס.

היום קיבלתי טלפון ממי שהזדהה כעובד FedEx ואמר כי הוא נדרש להציג את המעטפה למכס ובגין כך, יהא עלי לשלם לפדקס. מאוד כעסתי. זו כבר פעם שנייה שאנשי פדקס טוענים כך. בפעם הקודמת, כמובן, שלא נדרש שום מכס.

גם הפעם אין שום סיבה להעביר את המעטפה למכס ולדעתי מדובר בפעולה סתמית שאנשי פדקס רוצים להרוויח בגינה עוד קצת.

מעולם לא נדרשתי במשלוחים שהגיעו לדואר ישראל לפעולה דומה. (אנשי פדקס טוענים שעלי לשם העמלה בגין הבאת הפריט למכס). מוזר. עושה רושם שאנשי פדקס מפברקים עמלה מיותרת מהמקבל (שכן, השולח כבר שילם בעבור המשלוח). לא סביר בעיני שהם מביאים את כל המעטפות לבדיקת המכס.

מה דעתכם? האם נתקלתם בתופעה דומה?
למי עלי לפנות בתלונה. דבר הדואר לא הגיע היום ונראה שאין בכוונת פדקס להביאו אלי.

חן L1

New member
לי לא יצא

להיתקל בתופעה המוזרה הזו.
לדעתי, המכס הוא הכתובת לברור העניין ואת צריכה לפנות למכס ולשאול לפשר העניין.
מהניסיון שלי, אין סיבה שהמכס יבקש לראות את המעטפה, אלא אם כן היא חריגה בגודלה או ששווי החבילה המצוין גדול במיוחד וציינת שלא כך המצב.
התשלום אינו יכול להיות לחברת פדקס – זה לא נשמע הגיוני, אלא אמור להיות במקרה הגרוע למכס עבור שחרור הפריט. אני לא מכיר עמלה עבור הצגת הפריט בפני המכס... אכן נשמעת עמלה מומצאת לגמרי ואולי אף לא חוקית.

חן L1

New member
שאלת זיהוי חוזרת

בהודעה הקודמת העליתי צילום חטף של התווית ועכשיו צרפתי סריקה ברורה יותר.
לטעמי, זאת אחת התוויות היותר יפות ומעניינות שנתקלתי בהן ולצערי איני יודע מה מקורה.
במרכז התווית ניתן לראות חלוץ המחזיק מגל בידו האחת ובידו השנייה מחזיק דגל (אופציות נוספות: מגרפה/מעדר שאת הקצה שלהם לא ניתן לראות). מאחורי החלוץ סרט קישוט מסוגנן ומהודר (שיתכן והוא הדגל עצמו. כלומר, המשך של המוט שמחזיק החלוץ) ומסביב הכיתוב, "המחנ החלוץ אוט לפני". כלומר, החלוץ עובר לפני המחנה. זוהי, כידוע, סיסמת החלוץ (בהתאם למקור התנכ"י).

נראה בעניי שהמפתח לזיהוי צריך להתחיל בעריך 30 "קאפ" המופיע בתחתית התווית, שיתכן וזהו קיצור למטבע הרוסי קופיקה (kopeck) ? ואם כן, הרי שמקור התווית מרוסיה.

האם משהו יכול לאשר או לשלול השערה זו ?

דבר נוסף שניתן לשים לב אליו הוא האות "ל" במרכז של תחתית התווית שהיא גימטריה של המספר 30, בדומה לתוויות ידועות מאוסטריה (כגון: "בול" פתח תקווה הידוע) ואולי יש בכך רמז לסגנון תקופתי (כלומר, השנים הראשונות של המאה ה-20 או לפחות למקור אפשרי נוסף לתווית, במידה ורוסיה תישלל כאפשרות למקור, דהיינו, אוסטריה)?
מבחינת תיארוך, נראה לי שהסגנון מעיד על ראשית המאה ה-20 ועד המחצית הראשונה של שנות ה-20 של המאה ה-20 לכל המאוחר (כלומר, איפה שהוא בין 1900-1925).
מה דעתכם על ההשערה בנוגע לתיארוך ?

חן L1

New member
ודבר נוסף

ששכחתי לשאול לגביו: מה לדעתכם כתוב למעלה בתווית ? האם כתוב: החלוץ חכל (או הכל) צפוני מערבי ????
לא מכיר באופן אישי חברה של תנועת החלוץ שכזו. אם כן, מישהו יודע מה כתוב ומה משמעות הכיתוב הנ"ל?

חן L1

New member
הגיוני מאוד

ומסתדר עם שאר הכיתוב שסוף סוף מקבל משמעות הגיונית. תודה !

כ חיים

New member
מה מחזיק החלוץ בידיו?

בידו השמאלית אוחז החלוץ בחרמש. החרמש הוא בעל ידית ארוכה (אינה נראית על התוית) ואילו המגל שהוא כלי קצירה בצורת סהר, הינו בעל ידית קצרה. בידו הימנית החלוץ עשוי לאחוז קלשון שראשו אינו נראה בציור.

חן L1

New member
תודה על התיקון

אכן חרמש ולא מגל ביד שמאל.
ביד הימנית עשוי להיות קלשון כפי שציינת (יתכן וזו האופציה הטובה ביותר).
אופציות נוספות (כי ישנם דוגמאות באמנות של חלוצים המופיעים עמם): מעדר, מגרפה, דגל ואת (גם קלשון מופיע עם דמות החלוץ, אך הידית של הקלשון עבה יותר ופה הוא מחזיק בידית דקה וגם ביד אחת. על כן, לא סביר שזה קלשון).
התמונות לקוחות ממקורות שונים באינטרנט ואיביי.

לדעתי, מקור התווית רוסיה בין השנים 1918-1925, שנים בהן

פעל שם החלוץ. לאחר מכן עבר מרכז החלוץ לוורשה.

חן L1

New member
עכשיו זה ודאי

שהתווית מרוסיה. באיביי ישנם מספר כרטיסי הגרלה יהודיים מרוסיה עם כיתוב ביידיש עליהם. במבט קרוב יותר, ניתן להבחין בעריך 50 קאפ ובצד השני 50 קופיקה. כלומר, הקיצור ביידיש לעריך קופיקה אכן היה קאפ ומקור התווית ברוסיה.
לכן התיארוך לתווית שהצעת 1918-1925, אף היא מתאימה (בהתאם להיסטוריה של תנועת החלוץ ברוסיה).
סיכום עד כה: מקור התווית מרוסיה מבין השנים 1918-1925 (בדיוק כפי שהעלית לעיל).
נשאר כעת רק לעמוד על טיבה של קבוצת הכשרה זו וזאת ניתן ללמוד לדעתי משמה של הקבוצה הזו.
הקדמה קצרה (תזכורת): מטרת תנועת החלוץ הייתה הכשרת החלוצים לקראת עלייתם לארץ ישראל. במקרה של חברי קיבוצי ההכשרה של החלוץ ברוסיה, הם הגשימו את ייעודם ועלו לארץ בשנת 1928.
בזכות הקריאה הנכונה שהציע גרשונוב למעלה ניתן לקרוא בהגיון את שם הקבוצה:
"החלוץ חבל צפוני מערבי".
כלומר, כפי הנראה קבוצת ההכשרה הזו הייתה מיועדת להתיישבות בחבל הצפוני מערבי של ארץ ישראל.
צפוני = צפון ארץ ישראל.
מערבי = בצידו המערבי של עבר הירדן. המדובר באותה תקופה, ימי העלייה השלישית, על ההתיישבות בעמק המערבי, עמק יזרעאל.

לתמונה של קבוצת הכשרה של החלוץ ברוסיה, לחצו כאן
בתמונה המופיעה בקישור גם מופיעה הסיסמה של החלוץ (החלוץ עובר לפני המחנה) שמופיעה על התווית.
בתמונות המצורפות להודעה זו: כרטיסי הגרלה רוסים עם העריך "קאפ" כקיצור של המטבע הרוסי קופיקה.

יש לי רק השגה אחת - אם אכן זה החבל הצפוני מערבי כפי שהציע

גרשונוב, אזי מדובר בחבל הצפון מערבי ברוסיה ולא בא"י. ההתישבות בתקופה ההיא בא"י לא הייתה כה מאורגנת עד כי ידעו מראש מי מיועד לאן...גם לא בשנות ה-40. על בוגרי החלוץ רבו כל תנועות ההתישבות הארץ, מכל הזרמים. החלוץ עצמו היה גוף הכשרה מאוחד לבוגרי כל תנועות הנוער הציוניות-חלוציות באירופה.

גרשונוב

New member
מסכים עם רותי. גם לדעתי מדובר על צפון-מערב רוסיה.

וזה בטח תרגום של מושג קיים, אז זה יכול לעזור בהמשך הבירור.

זה מאוד משמח שמישהו מתעכב על הפרטים!

חן L1

New member
רותי צודקת אין ספק...

וזאת הסיבה שאין גם לשאר הקבוצות של החלוץ שמות של איזורים בארץ..
בדמיון שלי כבר חשבתי שיהושע חנקין האגדי (שהיה עצמו ממוצא רוסי) הזמין במיוחד את קבוצת ההכשרה הזו מרוסיה לצורך ישוב העמק לאחר שהשיג את האדמות

כ חיים

New member
לא היה צורך להזמין גרעיני התיישבות לאדמות העמק

על כל פיסת אדמה שנקנתה בעמק בשנות העשרים היה מאבק בין תנועות ההתיישבות וגרעיני ההכשרות שהמתינו לתורם לעלות להתיישבות.

חן L1

New member
תודה חיים

מה שכתבתי בהודעה האחרונה לגבי יהושע חנקין נכתב בהומור והיה דמיוני (לא מבוסס עובדות או מציאות).
כפי שציינתי, אני מקבל את דעתה של רותי ואת דעתך שלך (הדומה לשל רותי) בנושא זה לחלוטין.

גרשונוב

New member
בית חנקין. (מנצל להמלצה)

אם כבר עלה שמו של חנקין -
ביקרתי שבוע שעבר בבית חנקין שבכפר יהושע.
המקום נפתח לאחרונה מחדש, משמש בחלקו כגלריה לאמנות, ומציג כתערוכה ראשונה את האמן תומר ספיר.

הנה קישור לכתבה על הנושא.

כ חיים

New member
היית בסביבה ולא הרמת טלפון?

בית חנקין בימי ילדותי הרחוקים היה יעד קבוע לביקורי עם חבריי בשבתות. אוסף בעלי החיים המפוחלצים, המאובנים, פינת החי ואותי בעיקר כבר אז עניין האוסף הארכיאולוגי שבו, כל זה ריתק אותי מאד ולא נלאיתי לבקר בו. לימים נסגר המקום לביקורים ולשמחתי הרבה הייתה לו לאחרונה עדנה. לא ביקרתי שם מאז נפתח. מקווה שנכונו לו ימים טובים לעתיד.

גרשונוב

New member
תפסת אותי. זו הייתה גיחה ממוקדת לתערוכה, עם עוד אנשים.

כרגע שיפצו את המקום קלות, והסבו אגף לגלריה כדי לתת לו רלוונטיות, וכדי שתערוכות מתחלפות יביאו קהל.

דווקא החלק הארכיאולוגי, שמוצג בקומת הגלריה, לא היה פתוח לקהל. ייתכן וחשבו שזה לא יציב למסת האנשים שהיתה במקום. לא שאלתי.
נהנתי מאוד מהביקור,
ואיחלתי לו בהצלחה בהמשך דרכו.

אמנם לא התקשרתי, אבל חשבתי עליך שם. צילמתי מלכודות של חולדים, וזכרתי שהבאת אותן כדוגמא למוצר מקומי.

המכס לוקח מדגם מכל סוגי החבילות שמגיעות לארץ

בין אם בפדקס, בדאר רגיל או בכל צורה אחרת.
ברור שלא יתכן פטור גורף לחבילות המגיעות באמצעות פדקס .כי...אחרת ינוצל המצב להברחת דברים שאינם חוקיים.
הם בודקים את החבילה- ואם לא חייבת במכס משחררים אותה.

כנראה במקרה עלית במדגם

rachelea

New member
אין לי בעיה לעלות במדגם

הבעיה היא אחרת. מוזר שכאשר פעם בשנה נשלחות אלי מעטפות באמצעות פדקס, דווקא הן עולות במדגם. מפדקס מתקשרים ומודיעים שיחייבו בעמלה בגין העברת המעטםה למכס. נראה כאילו הם מחפשים הכנסות נוספות על דמי המשלוח ששולמו ע"י השולח.
קרה לי פעם בעבר שמעטפה שנשלחה באמצעות הדואר, נפתחה ע"י הדואר. איש לא גבה עמלה כלשהי.
וכל כולה, במה מדובר? בגליון בולים?

למעלה