בבקשה - מסלול:
אם אני לא טועה, אז עם כל חברת תעופה אתה יכול להמשיך עד דלהי באותו מחיר, ואז עדיף לנחות בדלהי. חם מידי לדרום או לרג'יסטן, וזה אומר שממומביי מילא תצטרך לעלות צפונה (בטח חשבת שאם אתה חוזר לדרום זה הגיוני להתחיל שם ולא להתרוצץ... ) אם אתה לא יכול לשנות את יעד הנחיתה - קח רכבות. חבל שלא תהנה רק כי נחתת איפה שיהיה לך 40 מעלות חום כל יום... טוב. המסלול שלי מתחיל מדלהי.... אם אתה רוצה להספיק להיות בדרמסאלה או מנאלי כדאי לך לעוף לשם כמה שיותר מהר. אני הייתי שם באוקטובר. לא היה ממש חורפי, אבל היה קר בבקרים ובלילות. לדעתי דרמסאלה הרבה יותר מעניינת ומושכת, אבל גם במנאלי ובכל עמק קולו יש מה לראות. אני הייתי יוצא ברכבת לאמריצר (מקדש הזהב) משם רכבת צפונה עד התחנה האחרונה (שכחתי את שם העיר 10 ק"מ מגבול פקיסטן
) ומשם באוטובוס של כמה שעות קלות לדרמסאלה. 4 ימים לפחות, ואז 10 שעות אוטובוס למנאלי. במנאלי לבקר בכפר ואשישט (מול אולד מנאלי, ולא לנסות לחצות את הנהר, אלא לעשות את העיקוף של ה-3 ק"מ. לא מזמן טבע שם ישראלי למוות), לעלות לכפר שמעל אולד מנאלי בבוקר ולראות את החיים שם - זה ממש חוויה. דרומה לעמק פרוואטי (מניקרן, פולגה וכיו"ב) לכמה ימים של נופים מדהימים. רק אזהרה - לא להסתובב שם לבד אפילו לא שעה. אם יש מקום אחד מסוכן בהודו זה שם. מייצרים שם את הג'ראס ההודי הטהור ביותר, ובניגוד לאומה השלווה הזו, שם יש תאווי בצע ופושעים שצריכים דרכונים זרים כדי לשנע את תוצרתם... חזרה לעמק קולו - נגאר הבנתי הפכה למעוז ישראלי (כשאני הייתי שם לפני 12 שנה המקום היה כפר שקט וכמעט נטוש), יש אפשרות לעשות טיול ראפטינג באזור של כמה שעות (הנהר חזק ובריא) והלאה דרומה עד שימלה, שזו Hill station שבנו הבריטים כדי לברוח מהחום של דלהי בסופי השבוע המהבילים. עיירה ממש מתוקה טובלת כולה בנוף ירוק. אופציה אחרת היא לצאת מדלהי לרישיקש או להגיע אליה מהצפון. 6 שעות באוטובוס ביום או 10 בלילה יביאו אותך מדלהי לרישיקש. יש מה לעשות שם 3 ימים לפחות (כמו נסיעה של 5 ק"מ בג'יפ במעלה הנהר למפל מאוד נחמד, חזרה ברגל, הינה הלך חצי יום, בערב טכס האתרי - מים ואש - על גדות הגנגס בצד השני של הגשר וכו'), עמק הפרחים מצפון לרישיקש במיטבו באוקטובר (אני הייתי ביולי והיה די יבש), העיר הקטנה דֶרָה דוֹן חצי שעה נסיעה מרישיקש מאכלסת את טקס האתרי הגדול (תבררו מתי הכי משתלם להגיע לשם). אנחנו ישנו שם לילה ומשם המשכנו להָרִידוּוָאר, שזו עיירת קייט הודית (Hill station) בהרים, כמו שימלה, רק פחות פופולרית, ולידה יש כפר טיבטי נחמד. משם לנובמבר ברג'יסטן. ג'איפור מצדיקה כמה ימים כולל מבצר אמבר (11 ק"מ מהעיר, להגיע עם ריקשה ממונעת, ומומלץ לקחת שם הדרכה כדי להבין מה המקום הזה בעצם) ומבצר הנמר מעל העיר. בעיר עצמה יש את העיר הוורודה, ארמון הרוחות, מצפה הכוכבים עוד דברים שכבר שכחתי
. משם לאג'מר, שזו עיר שאין בה כלום מלבד אוטובוס לפושקר. בנובמבר יש בפושקר את פסטיבל הגמלים. אל העיירה הפצפונת הזו מגיעים מליון גמלים ולא פחות סוחרים, רוכלים ותיירים. אני לא הייתי שם במועד הזה, אבל זה נראה לי חוויה (גם אם יקרה במקצת בגלל הביקוש הרב). משם רכבת לג'אייסלמר - עיר מדברית אמיתית. האנשים שם כל כך "מדבריים" שבקלות אפשר לחשוב שהם בדואים ולא הודים. עיר מבוכים יפהפיה בנויה מאבן חול, יש אפשרות לצאת לטיול ג'יפים במדבר וספארי גמלים (קריעת תחת תרתי משמע). אנחנו לקחנו גמלים לשעתיים רק כדי להגיע לדיונות החול, והספיק לנו... בדרך דרומה לעבור באודאיפור לכמה ימים (Lake palace, ארמון המונסון שמחוץ לעיר ובכלל יופי של מקום ואוירה) ויאללה - דרומה. למומביי תגיע כבר באמצע דצמבר לדעתי, וגם אם תקדים, אתה יכול להתחיל להתקדם לכיוון גואה. יש מספיק מה לראות שם עוד לפני הסילבסטר. מגואה יהיו רכבות לדלהי, רק שכולם באים ועוזבים באותה תקופה ורצוי להזמין מקום לרכבת מראש, בעיקר אם אתה רוצה sleeper לנסיעה כזו ארוכה (36 שעות אם אני לא טועה) עוד שאלות יענו בשמחה. תעשה חיים, מחכה לך אחלה טיול.