אני נשאית של X שביר והתשובות שקיבלת שגויות
X שביר יכול לעבור גם מהאמא וגם מהאבא. מין הילד לא משנה לגבי העבירות של הנשאות/מחלה. בניגוד לנשאויות אחרות, כאן חשוב מאוד מספר החזרות - דהיינו - מספר הפעמים בהם הDNA "נשבר". לכולם יש שבירות שהן בסביבות ה-30 חזרות. עד 50 חזרות זה נחשב תקין לחלוטין. מ-50 חזרות ועד ל-200, זה נחשב לנשאות, כאשר ככל שכמות החזרות גדולה, כך באים לידי ביטוי כל מיני סימפטומים של המחלה (כמו ליקויי למידה, IQ נמוך ובעיות קוגנטיביות אחרות - אצל גברים הסימפטומים קשים יותר וגם המחלה קשה יותר). מסביבות 200 ומעלה זו כבר המחלה. המחלה היא פיגור שיכלי קשה מאוד. אבא מעביר לבת שלו (לבן הוא אף פעם לא מעביר כי לבן הוא מעביר את ה-Y שלו ולא את ה-X) את הנשאות או המחלה באותו מספר חזרות פחות או יותר כמו שיש לו. אמא מעבירה גם לבן וגם לבת בכפילויות של החזרות. כלומר, אם היא נשאית של 100 חזרות, הרי שהילד/ה שלה יהיו חולים כי זה כבר מגיע ל-200. צריך לזכור שמכיוון שאבא מעביר לבת תמיד X נשא, הרי שכל בת של נשא X שביר תהיה נשאית. מכיוון שאמא מעבירה לילד/ה X אחד מתוך שניים שיש לה, הרי שיש סיכוי של 50% שהיא העבירה X בריא, ו-50% שהיא העבירה X נשא או חולה (שוב - בהתאם למספר החזרות שיש לה). גם התשובה שקיבלת לגבי משפחתיות לא רלוונטית. אני קיבלתי את ה-X השביר מאבא שלי שהוא בכלל נחשב גאון (IQ שלו מאוד גבוה) ולכן כלל לא עומד ב"קריטריונים" של נשא X שביר. עוד נקודה חשובה שרוב הרופאים לא יודעים לציין בפני מטופלות נשאיות - לפי מחקרים שנערכו, גיל הבלות הממוצע לנשאיות של X שביר עומד על 32!!!!! לא מנסה לדכא, אבל כדאי לה להזדרז בלהביא ילדים. לכן - דבר ראשון את צריכה לברר עם החברה שלך מה מספר החזרות שלה. אם מספר החזרות שלה הוא בסביבות ה-90 ומעלה, הרי שיש בפניה שתי אופציות: האחת - להכנס להריון ספונטני ובשבוע 13 לעשות סיסי שיליה, כאשר יש 50% סיכוי שהעבירה את ה-X הבריא ולכן הילד יהיה בריא, ו-50% סיכוי שהעבירה את ה-X הנשא ולכן הילד יהיה חולה (לא נשא - חולה!!!), ואז יהיה עליה לשקול הפסקת הריון. השניה - לעשות מה שאנחנו בחרנו לעשות. אנחנו עברנו טיפולי IVF שכללו בדיקה שנקראת PGD (בדיקה גנטית טרום השרשתית) כאשר הרעיון הכללי הוא שבודקים את העוברים המופרים לפני שמחזירים אותם לרחם, ומחזירים רק עוברים שנמצאו בריאים). אם מספר החזרות שלה הוא פחות מ-90 או 80, ההחלטה שלה תהיה קשה יותר להפסיק הריון כאשר לא יודעים מה רמת הנשאות והסימפטומים שיופיעו אצל הילד/ה. בכל מקרה, אם החברה שלך רוצה להיות איתי בקשר כדי שאסביר לה יותר בפירוט, אשמח (שלחי לי מסר). מה שחשוב הוא שזה ממש לא סוף העולם. להפך - קודם כל יש מה לעשות וטוב שהיום בכלל בודקים לגלות את המחלה, ודבר שני, היא תהיה זו שתעצור את ה-X השביר במשפחה.