שאלה בקשר ל Fairport Convention

שאלה בקשר ל Fairport Convention

במקרה נתקלתי באלבומים שלהם, ואין לי מושג על מי מדובר לאיזה ז'אנר הם שייכים, יש אומנים קרובים אליהם שאולי יעשו לי את הקישור? ובכלל על אילו אלבומים אתם ממליצים? מחכה לתשובותיכן המחכימות (בתקווה שזה להקת מופת משנות השישים. אמן
)

melancholy man

New member
אכן להקת מופת משנות השישים

Foirport Convention היא אחת מלהקות הפולק היותר טובות ומעניינות שיצאו מאנגליה של שנות השישים, אלבומם הרביעי: Liege & Lief נחשב (ודיי בצדק) למאסטר פיס של הג'אנר, אבל אני מעדיף את שלושת הראשונים שלהם, הנה משהו טרחני במיוחד שכתבתי על האלבומים האלה פעם ואני מעתיק לכאן: היום בבוקר אחרי הרבה מאוד זמן, היה גשם ומזג אוויר כזה שכל מה שרציתי הוא להדליק חימום, להדליק את הסדין החשמלי ולהשאיר מתחת לפוך, אבל מה, א.ד גורדון עם השטויות שוב התערב, מי הכניס את הרעיון האידיוטי שעבודה זה ערך? כל היום ירד גשם מדליק כזה, טיפות טורדניות שטפו את הרחובות, קור מקסים נכנס לעצמות הברק והרעם רדפו זה את זה ולקראת הערב כבר נדמה היה שהרעמים ימוטטו את הבניין הישן על ישוביו, אין ספק, סופה גדולה מתרחשת ובאה עלינו וליטרים רבים של מיים מעורבבים בברד (ולברי המזל שביננו גם שלג) יציף את הרחובות כל הלילה. אלבומי סופה ואלבומי גשם וחורף סתם הם דברים שונים לגמרי, גשם דורש סתם חמימות ואיטיות, סופות הם יצורים סוערים הרבה יותר, יש משהו עמוק ומפחיד יותר בסופה וגם מוסיקת הרקע חייבת להיות עמוקה, סוערת וריגשית הרבה יותר. Fairport Convention, עוד לפני Liege And Lief, הנפלא בו הם הפכו ללובשי הקורדרוי החננים האולטימטיביים של עולם הפולק, הייתה להקה המחוברת בטבורה דווקא לפולק מהצד השני של האוקינוס זה ששינה את העולם בסאן פרנסיסקו. ושלושת האלבומים הראשונים שלה, אלו שמקבלים מעט מאוד הייפ בקרב חובבי הרוק והפולק דווקא ההמלצה שלי לסופה המתקרבת. לאורך שלושת האלבומים (Fairport Convention, What We Did On Our Holidays, Unhalfbricking) אפשר לשמוע את ממש את הנורה נדלקת מעל ראשם של ריצ'רד תומפסון (שמתגלה באלבומים האלה כגיטריסט מוכשר להדהים, בעיקר בהתחשב בגילו) ושאר חבריו ואת הרעיון המדהים עולה בראשם: הי..לא רק לאמרקיאים יש פולק... בהתאם לכך אפשר ממש להרגיש את השינוי שבא לידיי ביטוי ב Liege And Lief, אבל לטעמי כאמור, הם מגיעים לשיאם דווקא במהלך תהליך הגילוי הזה ובשילוב המופלא ביןהבירדס והפאפס ומהמאמס לבין המוסיקה העממית הבריטית. האלבום הראשון של הלהקה: Fairport Convention -Fairport Convention מיוני 1968 מציג את הלהקה בהרכב שעבור רוב חובביה הוא חסר, את הקולות הנשיים עושה כאן Judy Dyble ולא סנדי דני, אבל עוד נגיע אליה, בהיותם מזוהיים באותה תקופה עם מועדון ה UFO הפסיכדלי שבלונדון, רבים ראו בהם מעיין גירסה מלאכית משהו של ג'פרסון אירפליין וההשוואה בין ההרמוניה הקולית שיצרו קולותיהם הנפלאים של Ian Matthews ו Dyble לזו שבין גריס סליק וקאנטר אצל האירפליין מעבר לים היא בהרבה מובנים בילתי נמנעת, אבל לפיירפוינט היה גם הרבה מעבר לזה. למעשה להוציא את ''It's Alright Ma, It's Only Witchcraft'' הנפלא, שמאפשר לתומפסון להראות שאף אחד (אבל אף אחד) מענקי הגיטרה מעבר לים לא יכול להסתכל עליו מלמעלה, הלהקה לא באמת מאמצת את הצליל של סאן פרנסיסקו, פיירפוינט בשבילי לפחות עושים מוסיקה לסופות גשם ואת זה יודעים לעשות באנגליה הרבה יותר טוב. השילוב הזה בא לידיי ביטוי לא רק בהרמוניות ובגיטרות, גם בחירת החומר לא אקראית, שירים של ג'וני מיטשל (כולל ביצוע נפלא ל Chelsea Morning ) דילן ואחרים מעטרים את האלבום כאשר החומר המקורי, שיש נטייה לזלזל בו בעיני מציג אומנם לעיתים יצירות בוסר (בטח בהשוואה לדילן) אבל שירים כמו Decameron הם תוספת נכבדה לכל דיסקוגרפיה של כל אומן. הקול של Dyble הוא מלאכי ונקי להפליא, הגיטרות (3 גיטרות!!! הרבה לפני שהאולמנים או הואן זנטים חלמו על משהו כזה) מענגות כראוי, וחטיבת הקצב, נותנן בראש, אומנם בשקט וברקע אבל בהחלט בראש, והכל מצטרף יחד לחגיגה עממית מופלאה. What We Did On Our Holidays אלבומם השני שיצא חצי שנה בדיוק לאחר הראשון, הציג כבר את הלהקה בהרכבה המוכר עם סנדי דני האישה, הטרגדיה וגרם המדרגות בקידמת הבמה, האלבום גם מציג שיפור ניכר ביכולת הכתיבה בין השאר ואולי בעיקר בעזרתה של דני עם שיר מופלא כמו Fotheringay, אולי אחד השירים הטובים ביותר של הלהקה. לצד השירים המקוריים, משובצים כמה קאברים שנבחרו הייטב, ושוב של שני החשודים הרגילים: דילן ומיטשל. אבל מעבר להיותו אלבום עם שירים מצויינים (וזה אגב בדיוק מה שהוא), יש כאן סוג של איזון פנימי שהלקה מוצאת, שילוב מופלאה של חומרים מקוריים מצוינים, קאברים ליצרים בני התקופה מארה"ב והשפעה חזקה של אנגליה הישנה והמוסיקה העממית שלה, מעטים הם אלבומי הפולק שהגיעו לאיזון הנפלאה הזה, ריצ'רד תומפסון ממשיך לעדן את הנגינה שלו והופך את הגיטרה לכלי ביטוי עדין בעל יכולות מדהימות להראות מגוון עצום של רגשות, השירה של סנדי דני, היא שירה קלאסית פולקית, שמוסיפה המון כנות ואמת לשירים. האלבום השלישי: Unhalfbricking נפתח עם פצצה אמיתית לראש: ''Genesis Hall', של תומפסון, שמציג אותו (בגיל 20!!) כאומן אמיתי שהגיע לבשלות, ונותן לנו את היצירה המלאנכולית הגדולה הראשונה של תומפסון, ובניגוד לכל חוקי הטבע מהפצצה הזאת הם רק הולכים ומשביחים ככל שנמשך האלבום, "If You Gotta Go, Go Now" של דילן זוכה כאן לקאבר בצרפתית, שמסיבה שאני לא מצליח להבין הופך אותו לשיר מקסים במיוחד, גם Percy's Song," ו "Million Dollar Bash" של דילן זוכים לביצוע מעניין במיוחד, פיירפוינט לא עושים את מה שעשים הבירדס, הם לא עושים שירי דילן שאפשר לרקוד לפיהם, הם לוקחים את הטקסים של דילן כמו שלוקחים שיר של משורר ומלחינים אותם מהתחלה, ונותנים להם פרשנות משלהם. לצד אלו מופיע השיר המסורתי 'A Sailor's Life' שזוכה לביצוע מדהים ויוצא דופן המדגים עד כמה טיבעי בעצם השילוב הזה של מסורתי וחדש, אקוסטי וחשמלי, רוק אנד רול ופולק. ואולי בעיקר מדגים איזו מבצעת נפלאה היא סנדי דני. הסופה בחוץ מתחזקת, פיירםוינט קונוושיין הם כרגע המחסה הטוב ביותר שתוכלו למצוא, תתכרבלו בשמיכה, תתליקו את החימום ותנו לסנדי דני לכסות אותכם בפוך.

giloni

New member
אי אפשר לכתוב יותר

אחרי הדבר הזה. במיוחד עכשיו, כשהגשם שוב מתקרב והחורף העלוב שנשאר לנו מחמם את הלב בכאילו. פיירפורט היא להקת הפולק רוק הטובה ביותר בכדור הארץ (וזו דעתי האישית בלבד) אבל לצורך שלום בית בפורום אני מוכן להסתפק בחצי הכדור המערבי. אלבומי החובה, שציינת, הם אכן: 1. Fairport Convention 2. What we did in our Holidays 3. Unhalfbricking 4. Liege and Lief 5. Full House למרות שהוא כבר בלי סנדי דני ובלי אשלי האצ'ינגס, ועם קולו המאנפף של הכנר הגמדי לבית סוורבריק - הוא עדיין אלבום מצויין. 6. Heyday אלבום הופעה ב BBC מהשנים הראשונות - אחד הטובים שיש מבין אלבומי ההופע של איזו להקת רוק שנבחר. ועוד כמה מלים, בשוליים: אחרי שריצ'ארד ת'ומפסון עזב, בעיני רבים הסתיים הסיפור של פיירפורט. ואולם, הלהקה לא התפרקה מעולם. היא המשיכה להקליט (לי אישית יש 33 אלבומים שלהם, אבל יש עוד!!!) וממשיכה לעשות זאת עד עצם היום הזה. מאז תחילת שנות השמונים הלהקה מקיימת באדיקות רבה, מדי אוגוסט, פסטיבל בן שלושה ימים באזור כפרי באנגליה בשם קרופרדי, כפר נידח ששמו ידוע בבריטניה בעיקר בזכות הלהקה שאימצה אותו. בפסטיבל מתארחים מדי שנה גדולי היוצרים והמבצעים של הפולק-רוק הבריטי, צעירים וותיקים, כאלה שקשורים ישירות לפולק וכאלה שפשוט באים לשם בשביל הכיף, גם אם אין להם דבר עם פולק (רוברט פלאנט, למשל). הלהקה מורכב היום מחבר אחד בלבד מההרכב המייסד, ודוקא זה שנחבא תמיד אל הכלים - Simon Nicol שמנגן על גיטרה, מנדולינה ושר. לצידו, Dave Pegg על הבאס, שהצטרף לפיירפורט אחרי עזיבתו של אשלי האצ'ינגס ב 1970 עזב בשנות השמונים ותחילת התשעים ל Jethro Tull וחזר בסוף שנות התשעים והוא הרוח החייה מאוחרי הפסטיבל - ובכלל איש מצחיק וחביב ביותר; Gerry Conway המתופף, שגם הוא הצטרף באמצע שנות השבעים אחרי שדייב מטאקס עזב, ונשאר בלהקה עד היום תוך שהוא ממשיך ללוות את רוב זמרי הפולק רוק הבריטיים במקביל (קט סטיבנס, ראלף מקטל, פול מקארתני ועוד רבים וטובים) ואף עושה חופשה קצרה בשתי להקות אחרות - ג'ת'רו טאל ופנטאנגל; Ric Sanders על הכינור - אחד מנגני הכינור הוירטואוזים ביותר בבריטניה שניגן עם ג'תרו טאל, הסטרובס, סופט מאשין, גארי רפרטי ועוד רבים אחרים. הוא הצטרף באמצע שנות השמונים; Chris Leslie שמנגן על גיטרות, מנדולינות וכינורות ובהיותו הצעיר שבחבורה אין באמתחתו יותר מדי להקות, אבל הוא הספיק להופיע ולהקליט עם יאן אנדרסון של ג'ת'רו טאל. בכלל, בין שתי הלהקות האלו יש קשר בל ינתק ואנדרסון ולהקתו מגיעים אחת לכמה שנים לפסטיבל קרופרדי ומחממים את הלב לקהל הלום הבירה. מה רציתי להגיד בכל זה? שצריך לתת גם לפיירפורט המאוחרים קרדיט. אמנם, אין בהם דבר מהחדשנות והנועזות של ההרכב המייסד. אבל מוסיקה נהדרת הם לא שכחו לעשות. יקי

להקת הפולק רוק הטובה ביותר בכדור

הארץ. ואו! לזה אני לא יכולה לסרב (גם לא רוצה). אחרי הביקורת הזו אני מרגישה שהוצאתם אותי מהחשיכה, עכשיו רק צריך לשבת ולשמוע. אגב ברגע שנאמרה מילת הקסם "דילן" כבר קניתם אותי, ולא הייתי צריכה יותר מזה, לידעתכם פעם הבאה שתרצו לשווק איזהשהו אלבום. תרשמו את שמו של הבוב, ואני כבר אגיב ואקנה בלי היסוסים.

תודה על הביקורת הנפלאה

כרגיל שכנעת אותי, ועוד 4 אלבומים יצטרפו לערימה שעל הרצפה (שמחכה למקום של כבוד על המדפים המלאים-אבל הסיכוי שאני אוציא איזה שהוא אלבום החוצה שואף לאפס, מה שמביא אותי לבעייה חדשה-יותר מדי אלבומים, אני צריכה בית חדש!). אולי גם תוסיפו את הביקורת למאמרים, חיפשתי שם ולא מצאתי

melancholy man

New member
טוב היה אז מנהל שלא ממש תיפקד

אולי זה ישתנה? דרך אגב, לפני איזה שנתיים בערך, השיר מהחתימה שלך היה בחתימה שלי
ואגב, תודה, את לא תתחרטי.

gryphon music

New member
כשרוברט פלנט הופיע בקרופרדי

הוא היה אחרי הוצאת האלבום "fate of nations " שהוא אלבום פולקי מאד ונפלא מאד לטעמי. מנגנים איתו שם מרטין אלקוק וריצארד תומפסון מפיירפורט ,מוירה ברנאן מקלנאד תורמת בשירה ונייג'ל קנדי בכינור. ההופעה שלו בקרופרדי התבססה על האלבום הנפלא הזה ועל עיבודים "עממיים" מגניבים לשירים של זפלין. מי שלא שמע את "babe im gonna leave you עם ריק סנדרס על הברכיים עושה לכינור מה שפייג' עשה לגיטרה,לא ראה ביזאר מימיו. אז פלאנט {שכבר בטח סיפרתי בכל הזדמנות איך צעדתי על הדשא והאיש שהולך לידי נראה מוכר...לא יכול להיות שזה הוא ואני יכול כמעט לשמוע את הנשימה שלו,השם שלו תבינו אפילו לא הופיע על הכרזה של הפסטיבל},בא כמו גדול לתת כבוד לחברים ובעיקר לחברה סנדי זצוקל"לה ששרה איתו בזפלין 4, ובעיקר בזכות זה שהוא טען שהיא הזמרת בעלת הקול היפה ביותר בכל הזמנים . רוחה אגב מרחפת מעל הארוע בכל פינה ובכל צליל. בעזרת השם באוגוסט השנה.

almogi

New member
אחחחח.....

קול המלאך של סנדי ב The battle of evermore... בעיני - השיר בתקליט הזה (כן כן, אני יודע ש Stairway שם...)

gryphon music

New member
והיית מאמין שרוב האנשים

שמתפארים שמכירים כל צליל באלבום הזה אפילו לא שמו לב שיש שם קול אורח?

למעלה