שאלה בקשר לשכ"ד

NightElf

New member
שאלה בקשר לשכ"ד

שמתי לב שאם אני מחפש דירות ריקות לשני שותפים ו\או שלושה, המחיר שיצא לכל שותף לשלם בממוצע הוא יותר גבוה מאשר המחיר הממוצע שדורשים לשלם על דירות שכבר יש בהן שותף או שניים. רציתי לדעת אם הדבר נובע מכך שהמחיר שמפרסמים הוא מחיר שנתון למיקוח והורדה? האם שותפים שכבר גרים בבתים התמקחו עם בעל הבית בנוגע למחיר, ולכן להצטרף לדירה שכזאת יהיה יותר זול? או שזה רק מקרי, והמחיר המפורסם נשאר קבוע?

Noaal

New member
שכ"ד הוא לא דבר קבוע

גם אם נקבו במודעה במחיר מסויים, אתה רשאי (וגם כדאי) לשאול האם המחיר הוא גמישאבל זו שאלה שאתה צריך לשאול אחרי שראית את הדירה. יש בעלי בית שמבחינתם הדירה שלהם שווה הרבה יותר ממה שהיא באמת, יש כאלה שנוקבים במחיר גבוה בכדי להבריח דיירים מסויימים וכו'. לרוב בדירות שכבר גרים בהם שותפים משהו ניהל את המו"מ מול בעל הבית והוריד אותו במחיר. הצטרפות לדירה כזו היא לאו דווקא תהיה יותר זולה, אבל ייתכן שהיא תחסוך לך מצב לא נעים אם אתה אינך טוב במו"מ. אל כל מקרה בהצלחה!

NightElf

New member
נוקבים במחיר גבוה כדי להבריח

דיירים? מה הכוונה? ולמה להם לעשות את זה?

גם וגם וגם

כמו שנועה אמרה, לפעמים בעלי דירות קצת חיים בסרט לגבי הדירה שבבעלותם - ומתמחרים אותה באופן גבוה מהדרוש, ואז יש מקום להתמקח ולהוריד את המחיר (אם כי, כמו שהיא אמרה, גם ההיפך קורה. הדירה שלנו, לאחר שראינו דירות רבות אחרות באותו איזור, היתה צריכה להיות מתומחרת במחיר גבוה בהרבה, אבל בעל הדירה לא גר יותר בעיר כבר זמן רב, וכנראה המחיר הזה נקבע מבלי להבין באמת מול אילו דירות הדירה הזו עומדת.) אבל חוץ מזה, יש גם עוד דבר: דירות הרי לא באמת נבנו מתוך מחשבה על השכרה, אלא מתוך מחשבה על מכירה למשפחה. ובמשפחה יש הורים וילדים בגילאים שונים. חלוקת החדרים בד"כ משקפת את הסיטואציה הזו, והרבה פעמים יש חוסר סימטריה ברור בין החלקים. אז כששותפים נכנסים לדירה כזו, התשלום הוא בהתאם לגודל החדר. ככה יוצא שהרבה פעמים החדר האחרון שנותר הוא הקטן ביותר (וזה שמשלמים עליו פחות).

NightElf

New member
ולרוב התשלום הראשון לשכ"ד

נלקח ביום הראשון לחודש הראשון למעבר לדירה? או בסוף החודש? או שהדבר אינו קבוע ומשתנה בהתאם לרצון של בעל\ת הבית?

Noaal

New member
בעקרון התשלום הראשון

הוא לחודש/תאריך של הכניסה לדירה. וניתן גם לקבוע אותו (לרוב) כתאריך הקבוע של התשלום. בעקרון, זה תלוי בדייר ובבעל בית הבית ולהסכמה בינהם. אין כאן חוקים ברורים וניתן אכן לבדוק כל מקרה לגופו. לגבי מחיר גבוה ל"הברחת" דיירים בירושלים (בה אני גרה) יש נטייה של בעלי דירות לקבוע מחירים מאוד גבוהים בכדי להבריח שוכרים ערבים (מבלי לפגוע באף אחד) פוטנציאלים. יש לי חברה שכשהיא התקשרה לברר על הדירה בה היא גרה בעלת הדירה אמרה לה (מיד שהיא שמעה את קולה) שהדירה היא בעצם במחיר נמוך יותר ממה שבפורסם ושזה פורסם במטרה להבריח ערבים. עוד דוגמא, בעלי הבית שלי שיקרו למי שהפכו אח"כ להיות שכנים שלנו לגבי הדירה שלנו, הם אמרו להם שהיא הושכרה כשאנחנו היינו שם לבחון אותה. ודוגמא שלישית ואחרונה, בהתחלה חיפשתי דירה עם מכר דרוזי שלי, באופן קבוע, אם היינו רואים את הדירה בליווי בעל הבית הוא היה "מעברת" (מלשון עברית) את השם שלו, אחרת בכלל לא רצו להראות לנו את הדירה.

NightElf

New member
אבל אין פה סכנה של הפסד משכירים

מצד בעלי הבתים? בכך שהם מפרסמים מחיר גבוה? או שהם חושבים שגם ככה מי שיתקשר למחיר הגבוה ישמח לקבל את "ההנחה" של המחיר האמיתי אז לא איכפת להם? ועוד שאלה, למה המחירים נקבעים בדולרים? והאם המחיר בשקלים נותר קבוע בהתאם ליום הכניסה לדירה? או שהוא משתנה בהתאם לתנודות ערך הדולר?

Noaal

New member
זהו כלי סינון של בעלי הביתים

ההגיון הוא שמי שרציני יתקשר ובד"כ יש על מה לדבר. לגבי שכ"ד - ניתן לקבוע שכ"ד שיקלי עם הבעל בית - אבל כאן טעון הפסד לאחד מכם. אם סגרתם על שכ"ד שיקלי וערך הדולר יורד - אתה כמשכיר הפסדת, אם ערך הדולר עולה - בעל הבית מפסיד. נהוג לשלם שכ"ד עפ"י הדולר היציג של אותו יום (או שער מכירה של (בד"כ) בנק הפועלים שהוא היקר ביותר). את תאריך התשלום, צורתו (צ'קים דחויים מראש, חודש בחודשו, אחת לשלושה חודשים וכו'), גובה התשלום (כלומר השכ"ד) ובאיזה מטבע (כלומר אם סגרתם על שכ"ד שיקלי או דולרי) מעגנים בחוזה.

NightElf

New member
למה מחשבים שכ"ד בדולרים?

ולא בשקלים כמו שגם ככה זה מחוייב בסוף?

Noaal

New member
כיוון שערך הדולר משתנה וככה

יש סיכוי שבעל הבית ירוויח יותר.

NightElf

New member
באמת? זאת הסיבה הרשמית? אין

סיבה עסקית-בורסתית-שער דולרית או משהו בסגנון?

Noaal

New member
וואי, אתה מקשה עלי..

אני חושבת שזו סיבה מספיק סיבתית. לא נראה לי שיש "סיבה רשמית".

NightElf

New member
../images/Emo13.gif אני שואל כי נדמה לי שאני זוכר

שקראתי בעבר שהחישוב הנד"לני בדולרים נובע מסיבה מסוימת, ולא הסיבה שמנית, ייתכן שאני טועה כמובן, סתם מעניין אותי לדעת...

לא ממש מומחית

אבל הנושא עלה בעבר. המוסכמה הזו, לשלם בדולרים, היא כזו שמציקה ללא מעט אנשים, והיא אפילו התממשה לכדי הצעת חוק (שלא יצא ממנה הרבה) לחייב לקבוע את דמי השכירות בשקלים. העליתי את זה לדיון כאן בפורום לפני זמן מה (לא נרשמה התלהבות רבתי), ובהודעה צירפתי גם קישור לפרוטוקול הדיון שנערך בנושא - ומאוד מעניין לקרוא אותו. כמו כן, אני מביאה כאן ציטוט ישיר של משהו שכתבתי כאן פעם, כסוג של נימוק לגבי צ'קים דולריים: "אצלנו אנחנו משלמים חודש בחודשו, לפי סכום דולרי קבוע. ביום התשלום, בתחילת החודש, כופלים את גובה שכ"ד בשער הדולר היציג, ואת זה כותבים. לכאורה זה נשמע מטומטם, אבל יש בזה היגיון מבחינת המשכירים: באופן כללי השקל הוא לא מטבע מי יודע מה חזק, ועם הזמן חל פיחות בערך שלו. 3000 ש"ח היום, ו-3000 ש"ח לפני שנתיים זה לא אותו הדבר - אז היה אפשר לקנות עם זה יותר. ברגע שמצמידים למטבע "חזק" יותר, כאעלו קצת מבטחים כנגד הפיחות בערך - שכן אז בד"כ מקבלים יותר שקלים לדולר (כי אם צריך יותר שקלים על מנת לקנות כיכר לחם, נניח, צריך גם יותר שקלים בשביל לקנות דולר אחד.)."

למעלה