שאלה בקשר לחגים

שאלה בקשר לחגים

כידוע מותר לעשות העברת אש בחג. בשבת ידוע ששימוש באש בדרך כל שהיא הוא אסור. לכן בחג יש גם אנשים שמעשנים, יש לי שכן דתי ששמעתי שהוא עישן, כי אם מותר לעשות העברת אש, אז מותר לעשות העברת אש לכל שימוש. זה מה שהבנתי. תקנו אותי אם טעיתי. יש גם אנשים שלוקחים אש לפיקניק בשביל לעשות מנגל. עכשיו אם מותר לעשות שימוש באש, בתנאי שהיא הודלקה מראש לפני כניסת החג. האם באופן הזה גם מותר לראות טלוויזיה.? כלומר אם מותר לעשות באש אשר הודלקה מראש שימוש גם בחג, אפילו לצורך עישון סיגריות, האם מותר בטלוויזיה שהודלקה לפני כניסת החג לראות טלוויזיה.?

תשובה

הסיבה שמותר להעביר אש היא שזה נחשב למה שהתורה אמרה "אוכל נפש" כל דבר שהוא הנאת הנפש כמו העברת אש לרחיצה בחג,או העברה לתוספת אור בבית שזה הנאה, וכמו העברה לבישול וכמו עישון סיגריה שגם הוא נחשב צורך לנפש שנכלל במה שאמרה התורה "אוכל נפש". טלוויזיה לא נכללת בהגדרה הזו כנראה כי היא יותר קרובה להיות מחלת נפש מאשר אוכל נפש שהנשמה זקוקה לו ביום טוב.

מושי 58

New member
אש בחג

כלומר אם מותר לעשות באש אשר הודלקה מראש שימוש גם בחג, אפילו לצורך עישון סיגריות, כן מותר לעשות שימוש באש כזו אבל אסור לכבות אותה שלא לצורך בישול אם הודלקה כבר. לגבי עישון יש מתירים זאת אך ראוי להימנע. האם מותר בטלוויזיה שהודלקה לפני כניסת החג לראות טלוויזיה.? אסור בהחלט. ראיית טלויזיה בכל זמן אסורה כי יש בה לשון הרע, בעיות צניעות, מראות תועבה ועצם הצפיה לפעמים ממכרת את האדם ומונעת ממנו לעסוק בדברים חיוביים כמו לימוד תורה.

לפי מה שהבנתי

אסור לצפות בטלוויזיה גם בלי קשר לחג. אני שואל את זה כי כל שנה אני רואה את האירווזיון, והשנה הוא יצא בערב שבועות לכן שאלתי. חוץ מזה יש גם תוכניות חינוכיות. ויש גם את ערוץ 97 שזה ערוץ של הדברות שבה רבנים זמיר כהן ואחרים נותנים שיעורים, ואז זה לפעמים אני רואה. יש המון תוכניות שמאוד קשה לי לוותר, ואני מצליח בקלות לוותר על תוכניות שנותנים אותם לעיתים קרובות. אבל אם יש משהו מיוחד שאותו נותנים לעיתים רחוקות כמו טקס של אולימפידה שזה בשישי בערב, אולימפידה זה אחת ל4 שנים. כמו כן יש משחקים בגביע אירופה, ואת אחד החשובים שמכבי מגיעה היא משחקת ביום שישי, אני גם מוותר. על האירווזיון זאת פעם ראשונה שאני אצטרך לוותר. יש כאלה שמקליטים ורואים ביום חול. אז אם יש תוכניות שהם לא תועבה. האם מותר לשים הקלטה לפני החג, ולראות אחרי החג.? תודה לכם על התגובות.

I S A A K

New member
גם זה אסור

כי אתה נהנה ממלאכת ישראל שעובד בשבת או בחג,לצערי רוב השדרנים הינם יהודים

ושאלה לידע בכללי

אם מדליקים אש בכיריים של הגז באש מועברת, אז בטח מותר לשלוט בגודל הלהבה, כלומר להגדיל או להקטין אותה, אבל אסור לכבות אותה. גם כאן תקנו אותי אם אני טועה. פעם היו מנורות הלוגן עם וסט שבטח רובכם מכיר, שיש כפתור שאיתו ניתן להגביר ולהחליש את עוצמה של האור. בשבת ידוע שרק לשעון שבת, מותר לכבות או להדליק את האור. אם מדליקים מנורת הלוגן עם וסט לפני החג, האם מותר בחג, להגביר או להחליש את עוצמה של האור, בדומה לשאלה אם מותר לשלוט בגודל הלהבה, אם בכלל מותר, האם מותר לשלוט גם בעוצמה של האור בחג.?

תשובה

אסור להגביר את הלהבה, מותר רק להנמיך אם היא גבוהה מידיי כדי שהתבשיל לא יישרף כי גם זה מצרכי הבישול שהם אוכל נפש. לכן אסור לשחק במנורה ההיא. בנוגע למה שאמרה אופירה, התשובה לא שונה לכל אדם ואדם, התשובה היא אחת לרוב האנשים ואם יש מקרים חריגים או אנשים עם מצבים נפשיים מסויימים או חוזרים בתשובה טריים או זקנים בודדים, אז יש מקום להתחשב בדבר שלא אסור מהתורה [להנות ממלאכות של יהודים].

מושי 58

New member
יום טוב

מותר יהיה להגדיל את הלהבה לצורך בישול ולהקטין אותה זה מחלוקת בפוסקים וכדאי להמנע מלהקטין. לגבי מנורת הלוגן עם וסת ביום טוב, יש להמנע מכך. (הכפתור הוא מוקצה , לא פלוג בין שבת ליום טוב ואיסור מראית העין) כדאי מאד שתחפש רב מורה הוראה באזור שלך ותתיעץ איתו מפעם לפעם בשאלות שיש לך. בזה תרוויח בנוסף להתרת הספקות גם את קיום מאמר המשנה :עשה לך רב.

אופירA

New member
מנהל
להלכה, באופן כללי לכל הציבור

אכן, אסור לצפות בטלוויזיה גם ביום חול מסיבות של פריצות ולשון הרע וטמטום ועוד הרבה סיבות. בשבת נוסף לזה גם הנאה מחילול שבת של עוברי עבירה. אדם שיש לו קושי - כגון אשה בודדה, אדם עם קשיים נפשיים מסוימים, אדם המסתגל לקיום המצוות בהדרגה ("חוזר בתשובה") ועדיין לא מסוגל לוותר על הרגל הצפייה בטלוויזיה, שואל הוראה מיוחדת עבורו, ובהתאם למקרה הפוסקים מקלים לו לראות טלוויזיה, וגם - אם צריך - באופן שמדליק לפני השבת (שזה חמור יותר מאשר בימי החול). לכן צריך לשאול פוסק, ולא את ההלכה הכללית כפי שמסבירים כאן, ולפרט את הנסיבות האישיות הרלוונטיות. גם הגלישה באינטרנט אסורה באותה מידה ואולי באופן חמור יותר, ואפילו אינטרנט מוגן. אבל לצורך פרנסה וסיבות נוספות - מותר. וכן, עיניך הרואות, שכל אדם ששואל הוראה מיוחדת עבורו עם הנסיבות שלו ובהתאם למטרות שלו - מקבל היתר מפוסק לגלוש באינטרנט כפי צרכיו.

כלומר התשובה היא אישית

כלומר לפי מה שהבנתי לכל אדם ואדם זה מקרה לגופו, והרב פוסק באופן אישי לכל אדם ואדם בנפרד.

אופירA

New member
מנהל
בכל דבר בהלכה כל אדם הוא מקרה לגופו

התשובה ההלכתית היא אחת בכל מקרה, או כמה תשובות במקרה של מחלוקת הפוסקים. אבל כל אדם פטור או חייב בהלכות מסוימות לפי המקרה האישי שלו. לדוגמה, מה התשובה על השאלה אם צריך לצום ביום כיפור? התשובה היא: חובה לצום ביום כיפור. אבל החולה בצורה מסוימת פטור מהצום ואסור לו לצום, ולכן הוא לא ישאל אם צריך לצום ביום כיפור, אלא ישאל מה הדין במקרה שלו, שהוא חולה בצורה מסוימת. האם מותר לחלל שבת? אסור בהחלט. אבל במקרה של פיקוח נפש - מותר וחובה. אז כן, הדברים תלויים במקרה, אבל ההלכה היא אחת וקבועה: בכל מקרה שאין פיקוח נפש אסור לחלל שבת. בכל מקרה של פיקוח נפש או ספק פיקוח נפש חובה לחלל שבת. החולה צריך לדעת את ההלכה למקרה הרגיל, כדי שלא יטעה ויחשוב שההלכה לגביו היא ההלכה למקרה רגיל, כאשר הוא לא מקרה רגיל אלא מקרה אישי מסוים. לדוגמא, "חוזר בתשובה" שעדיין לא לקח על עצמו להפסיק לצפות בטלוויזיה, צריך לדעת שזה לא ש"טלוויזיה זה לא נורא ולא ממש בעיה בעצם לצפות בה, ובפרט בערוצים החיוביים", אלא שהוא לא יכול עדיין לוותר פן יסתכן בנפשו כתוצאה מהתקדמות מהירה מידי בהסתגלות למצוות.

תודה לכולכם, ובקשר לעשה לך רב

האם אני יכול לעשות לי רב קבוע ולשאול אותו שאלות באינטרנט או בטלפון, או שאני חייב להיפגש איתו פנים אל פנים בשביל הכרות יותר מעמיקה.? כלומר האם רב קבוע דרך אינטרנט או טלפון מספיק, או שאני מחוייב להיפגש איתו פנים מול פנים? הכי קל ובטוח מבחינתי זה דרך האינטרנט. כי פגישה פנים אל פנים זה יכול להצריך אותי לבוא אליו, ושיחה בטלפון אמנם יותר קל לי, אך זה יכול להתמשך, ושאנחנו נהייה פנויים, ותוך כמה זמן מישהו מאיתנו או שנינו כבר לא נשאר פנויים. לכן דרך האינטרנט אין לי את התלות בלבוא אליו, או את התלות בפנאי. אני שואל את זה כי לי קשה באופן אישי בלהתמיד וללכת באופן קבוע למישהו, ואם כן, אז אני נעזר במישהו מבני משפחתי. המטפלת שלי שנותנת לי טיפול נגד OCD באה אלי הביתה. אני רציתי כבר מזמן לעשות לי רב, רק שהשאלה בלעשות אותו במה זה יצריך אותי, באם לבוא אליו או שאני יכול בטלפון או באינטרנט. ואם הדברים שאצטרך לעשות לגבי עצמי יתכן שיהיו גדולים מיכולתי. אז איך אני עושה לי רב ושיתאים למצב האישי שלי.?

I S A A K

New member
לא חייבים ללכת לרב

אפשר גם בטלפון- בתנאי שהוא מכיר אותך את הטבעים - את המידות - את ההנהגות - את ההשכלה שלך המלצתי אליך עשה לך רב שהוא ת''ח אמיתי שכל היום עוסק בתורה ומכיר אותך אישית כי רק כך הוא יטווה לך דרך לפי מה שהוא יודע כי לך יש חשבונות ונגיעות על כל דבר וכמובן שאתה בוחר ככל בני האדם בדברים הנוחים והקלים ביותר לעשיה ומוצא לזה הצדקות, פעמים צריך ללכת היפך מהרצון שהוא תאוותני ונח וקל, ועצל וכו'

יש את הרב אדרי

בבית כנסת רבי מאיר בעל הנס בגבעתיים יש את הרב פנחס אדרי, ויצא לי לדבר איתו, אבל אני יודע שהרבנים עסוקים בלימודיהם וגם בתפילותיהם. ככה שאינני יודע אם יהיה לו פנאי בעבורי. מה גם בגלל OCD אני מאוד מפחד ללכת על דעת עצמי לבית כנסת, אלה אם יש אזכרה, או אם אני אומר קדיש. אצלי זה בא לידי ביטוי גם בחשיפה לדברי קודש, ובבית כנסת אני מוקף בדברי קודש, ואז מפלס חרדות עולה באופן ניכר. לכן אם אני לא אלך אז אני גם לא אפגש עם הרב, ובסיטואציה שלי קשה לי לעשות לעצמי רב. אלה אם יש רב שהוא יחסית פנוי, גם אם הוא לא מכיר אותי אישית, ואני אספר לו הכל, והוא יכול לענות לי. אתם מכירים רב באינטרנט שיכול לענות על צרכי.?

אופירA

New member
מנהל
אם הרב מוכן לייעץ לך בטלפון

הוא צריך להגיד לך את השעות שבהן הוא מקבל טלפונים. רב שעונה לשאלות בטלפון יש לו זמנים מיוחדים שבהם אפשר להתקשר אליו. אין דבר כזה שאין לו פנאי והוא עסוק מידי. אני לא חושבת שיש רב רציני שיכול לתמוך בך באינטרנט. גם אם הוא לא מכיר אותך, אבל מתרגל לדבר איתך ושומע את קולך, את האינטונציות ואת הפרטים - זה יכול לעזור הרבה יותר מאשר ע"י כתיבה. תנסה לחפש את הטלפון של הרב אדרי, ותשאל אותו אם יש לו זמנים שהוא עונה טלפונית לשאלות, ואם אתה יכול לשאול אותו באופן קבוע. כמו כן, אתה יכול להתקשר לכל בתי ההוראה שבהודעות הנבחרות שבפורום, ולשאול אם יכולים לקשר אותך עם רב שמבין בהפרעות נפשיות, שיכול באופן קבוע לענות לך בטלפון בשעות קבועות. ובמשך הזמן הוא יכיר את הסיפור שלך לפרטיו ויידע להדריך אותך. בית ההוראה של הרב מחפוד הוא ספרדי, ובתי ההוראה האחרים הם אשכנזים.

asaf2000

New member
הרב אדרי

תוכל להתקשר אליו הביתה ולקבוע פגישה איתו בבית או לשאול אותו בטלפון.

למעלה