שאלה בקשר לברכה

שאלה בקשר לברכה

אם מברכים על שתיה, ושותים ולא עושים דברים אחרים מסיחי דעת, אז הברכה תופסת לגבי המשך השתיה. אם אני עוזב את הכוס ועושה דברים אחרים לחלוטין, אז אני מבין שאם ארצה להמשיך לשתות עלי לברך שוב, נכון?

ובקשר לארוחה שמברכים ברכת המזון, אם אני מברך המוציא, ובאמצע שאני אוכל ושותה, אני עוזב ועושה משהו אחר, וחוזר לאחר פחות מ72 דקות. אז אני מבין שאני לא אצטרך לעשות שוב, ברכת המוציא, האם זה נכון?

אם כן מה ההבדל בי שני המקרים?

golan heights

New member
היסח הדעת

זה לא כשאני עושה דברים אחרים, אלא היסח הדעת זה רק
1. ברכה אחרונה על אותו מאכל
2. יציאה תחת כיפת השמיים (או בבית פרטי, מחוץ לתחום הבית, כלומר לרחוב)
3. שינת קבע מעל חצי שעה

זאת אומרת, כל עוד אני תחת אותה קורת גג, לא משנה במה התעסקתי וגם אם עברו 5 שעות, הברכה שלי עדיין תופסת ולא צריך לברך שוב. גם אם בירכתי "שהכל" על קפה בבוקר, ואחרי 5 שעות אני באה לאכול שניצל, לא צריכה לברך שנית כי כל מה שאוכל כל עוד אני תחת אותה קורת גג - נפטר בברכה הראשונה.

בעניין המוציא, אותו דבר... עניין 72 דקות מדבר על ברכה אחרונה. אם סיימתי לאכול את הארוחה עם לחם, ובנתיים אני עושה דברים אחרים (דבר שלכתחילה לא ראוי...כדאי לברך כשמסיימים לאכול ולא להתחיל דברים אחרים) אני יכולה לברך ברכת המזון עד 72 דקות שזה שיעור זמן עיכול.

שאלות הבהרה

1. אם שתית בבוקר קפה, ואחרי 5 שעות את אוכלת שניצל, אז לא כיוונת בברכה הראשונה על השניצל, ואני מבין שברכה ראשונה תופסת על האוכל שעליו מכוונים בברכה. כמו אם אני בא לאכול בסקיוויט, ואני רוצה לאחר מכן לאכול ביגלה, אז אני אכוון בברכה הראשונה גם על הביגלה.

והברכה האחרונה תעשה לאחר הביגלה, וזה בתנאי שבמצטבר אכלתי מעל כזית.

אבל אם אני נמצא בבית, ואוכל מעדן, ואין לי מושג מה תוכנית האכילה שלי לתווך היותר גדול, אז אני אצטרך לברך ברכה אחרונה, ואם במקרה אחרי 5 שעות אני אוכל ארטיק, הרי לפני 5 שעות לא עלה בדעתי לאכול אותו, אז הברכה הראשונה של המעדן מלפני 5 שעות בכל זאת תופסת? אם בירכתי על המעדן ברכה אחרונה, כי לא תכננתי בעתיד הקרוב לאכול משהו, ויצא שאחרי 5 שעות אכלתי ארטיק, אז האם הברכה החרונה שעשיתי למעדן מצריכה אותי לברכה ראשונה לארטיק?

וה5 שעות זה המקסימום שו המאכל הבא פטור בברכה הראשונה, או ש5 שעות זה רק דוגמה. אם כן האם יש זמן מקסימאלי לזמן שבו ברכה ראשונה תופסת פוטרת, או שאין כאן הגבלה כל עוד אני בבית, ואני ער.?

golan heights

New member
תשובות הבהרה

א. גם אם לא תיכננתי את התפריט שלי לאורך כל היום, בעל-כורחי כל מה שאני אוכל כבר יוצא ידי חובה, כל עוד לא התקיימו אחד משלושת התנאים שכתבתי לך של היסח הדעת (ברכה אחרונה, שינה, יציאה תחת כיפת השמיים). גם אם כיוונתי וגם אם לא. וכמובן אם אתה רוצה אתה רשאי לכוון בברכה הראשונה של היום על כל שאר הדברים, מה שהם לא יהיו, אבל גם אם לא כיוונת - אסור לך לברך שנית על מאכלים נוספים כיוון שזאת ברכה לבטלה.

ב. בעניין ברכה אחרונה זה שונה: מכיר את המשחק טאקי? זה כמו טאקי פתוח וטאקי סגור. ברכה ראשונה פותחת ברכה אחרונה סוגרת
בירכתי "שהכל" והתחייבתי בברכה אחרונה ומבחינתי גם נגמרה הארוחה - ברגע שבירכתי ברכה אחרונה סגרתי את הברכה הראשונה וכעת אם אני ארצה לאכול עוד דבר אני אצטרך לברך מחדש "שהכל".
אם בירכתי "שהכל" (לדוגמא, על כוס מים) והתחייבתי בברכה אחרונה אבל מבחינתי אני יודעת שאני תכף ארצה לשתות עוד וגם לאכול שוקולד ועוד דברים אבל אני לא רוצה לפספס ברכה אחרונה, אני מברכת ברכה אחרונה אבל היא לא סוגרת לי את הברכה, כי אני ידעתי שאני ארצה להמשיך לשתות ולאכול ובירכתי רק כדי לא לפספס ברכה אחרונה.

ג. ה5 שעות זה היה סתם דוגמא. אין זמן מקסימאלי אלא רק אחד מהתנאים - שינה, ברכה אחרונה, כיפת השמיים.

תודיע לי אם משהו לא ברור

אראה אם הבנתי נכון

גם אם לא תכננו מה לאכול במהלך היום, ונגיד שבשעה 10 בבוקר ואני מברך שהכל על ארטיק ואוכל אותו. כל זמן שאני נשאר בבית רצוף וער רצוף, זה יכול להיות גם עד הערב, ובערב אני אוכל מעדן ואני בכלל לא חשבתי בבוקר שבערב אני אוכל מעדן, ואני אוכל מעדן בערב, אז הברכה מהבוקר על הארטיק בשעה 10, יכולה לתפוס לי על מעדן שאני אוכל אפילו ב8 בערב!!!

כלומר כשברכתי שהכל, זה תופס לכל היום בתנאים האלה, אלה אם אצה מהבית, או שאשן חצי שעה, או שאברך ברכה אחרונה, אבל - אם אני אברך ברכה אחרונה כי התחייבתי מראש, ואני ארצה לזכות בה, אז היא לא תסגור לי לברכה הראשונה. אבל אם אני בירכתי ברכה אחרונה כי גמרתי לאכול, זה אומר שאצטרך לברך ברכה ראשונה שוב.

יוצא מכך שאם ברכתי ברכה ראשונה ויצאתי מהבית או ישנתי, הברכה הראשונה כבר לא תופסת, מלכתכילה בטח אסור לעשות את זה, אך בדיעבד, האם אני עדיין מחוייב בברכה אחרונה, כי נהנתי מהאוכל, או שאני פטור בשל היסח דעת? זאת גם שאלה חשובה.

ברכות אחרות שעדיין לא עשיתי כמובן שאני מחוייב לעשות, כלומר אם אני אוכל מזונות, אני חייב לברך מזונות. אומרים שהכל פוטר הכל, אך אם בירכתי עם ארטיק, ואחרי שעה אני אוכל בסקיוויט, אז שהכל לא פטר אותי מברכת מזונות נכון?

אני מבין שאסור לי שוב לברך את אותה הברכה על אוכל עם אותה ברכה. אך אחרי שסגרתי לי אותה בברכה אחרונה, האם כבר מותר לי לברך אותה.?

האם זה נכון גם לגבי ברכת המזון.? כלומר שברכת המוציא תשאיר אותי בארוחה, ואני אדאג שאני לא אשאר 72 דקות רצוף ללא אוכל, האם מותר לעשות את זה.?

ובמקרה שאני בבית, על הברכות שהכל ומזונות ואני לא מברך ברכה אחרונה, ואני בינתיים לא סוגר אותה. אם במפתיע מישהו יצטרך אותי שאלך לעזור לו בבקשה מעכשיו לעכשיו, אז אני מבין שעלי להזדרז לברך ברכה אחרונה.

אני לא נמצא עם כיפה רצוף אלה רק בזמן ברכה. אז הורדת, הכיפה אני מבין גם לא תגרום להפסק, אבל כשאני אצטרך לאכול שוב אז אני אחבוש אותה שוב.

עוד משהו

אני מבין שעל ברכת המוציא, עד 72 דקות מאז גמר האכילה, מחוייב בברכת המזון.

אבל ברכה אחרונה לברכת שהכל ולברכת מזונות, אין כאן הגבלה, כל זמן שהאדם בביתו והוא ער, אז הוא לא מוכרח למהר בזה, אלה אם נתחייב לצאת מהר מהבית, או שהוא הולך לישון.

ועכשיו עלה עוד משהו בדעתי

אם אני אוכל מחוץ לבית, אז איזה תנאים יש לברכה לתפוס.?

תשובות

א. לכתחילה צריך לכוון בכל ברכה שאתה מכוון לפטור את כל מה שיש לו ברכה זהה, אפילו אינו נמצא לפניך ואינך יודע שתאכל אותו.. וכן, אם לא היה לך היסח הדעת אז אתה לא מברך שוב, לא חשוב כמה שעות עברו בין הברכה הראשונה לבין המאכל השני עם אותה הברכה שלא מברכים עליו.

ב. היסח הדעת הזה שייך רק בברכה ראשונה, אין היסח הדעת מברכה אחרונה, גם אם אכלת בבית משהו ונתחייבת ברכה אחרונה, ויצאת מהבית, אתה עדיין צריך לברך אחרונה. וכן יש לה זמן מוגבל, כמו ברכת המזון - 72 דקות מסיום האכילה ולא יותר מזה, ובמשקים זה גם פחות מזה, כי הם מתעקלים מהר יותר.

ג. ברכת שהכל שאתה מברך ומכוון לפטור את כל מה שברכתו זהה = כל מה שברכתו שהכל, שאר הדברים - מזונות / העץ / האדמה, לא נפטרים מזה כשאתה בא לאכול אותם אח"כ..

ד. כשאוכלים בחוץ, אם אתה בתוך מבנה מסויים ברשותו של אדם מסויים (נגיד חנות), אז כשאתה יוצא זה היסח הדעת. אם זה בשטח פתוח ברחוב, אין היסח הדעת עד שאתה נכנס למבנה מסויים ברשות אחרת, כמו חנות או בית או קניון וכו'..

וזהו, לא זוכרת מה עוד שאלת..
רק כדאי שתקרא אבל את המדריך שקישרתי לך מקודם..

לפי מה שאני מבין

אם אני אוכל משהו שברכתו נגיד שהכל, ברגע שבירכתי שבכל, אני מבין כפי שהוסבר לי שכל עוד אני נמצא בבית וער, אז הברכה הראשונה תופסת. וברכה אחרונה סוגרת, כלומר לאחריה במאכל הבא עלי לברך שוב מחדש.

אחרי שאני מבין שגם כאן יש הגבלה, ותוך 72 דקות אני מחוייב בברכה אחרונה, אז אני בעצם סוגר לעצמי, ואז אצטרך לברך מחדש על המאכל הבא.

וכמה זמן זה על משקאות?

עוד משהו, אם אני יוצא מהבית לכניסה, מצד אחד אני יצאתי מהבית, אבל מצד שני אני לא בחוץ, האם זה נחשב היסח דעת או לא?

הכניסה

הכוונה לחדר הזה שנכנסים מבחוץ לתוכו, לאותו פתח יש בדרך כלל אינטרקום, ובחדר הזה יש את הדלתות של הבתים וכמובן גם את חדר המדרגות.

כאן http://www.hamoked.co.il/images/top/חדר מדרגות.JPG יש דוגמה לכניסה כזאת רק ללא אינטרקום.

אז השאלה היא מי שיוצא מביתו לחדר הכניסה הזה מבלי לצאת מפתח הבניין.

עוד משהו בקשר לאכילה בחוץ

לפי מה שהבנתי, אכילה בחנות, יציאה ממנה = היסח דעת. אכילה בחוץ, וכניסה למבנה = הישח דעת.

יש דבר שנאכל תוך כדי הליכה, כמו ארטיק שלוקח לי נגיד מקסימום 5 דקות לאכול אותו, לעיתים קורה לי שאני אוכל ארטיק תוך כדי הליכה, ועד שאני גומר אותו, אני כבר הספקתי ללכת מרחק של כמה עשרות מטר מהמקום שבו בירכתי ברכה ראשונה, אך זה עדיין נחשב בחוץ, אבל מקום אחר, למה זה נחשב?

לעיתים אני גם באמצע אוכל ארטיק בתחנת האוטובוס, ועולה כשהארטיק באמצע אכילה, וכאן האכילה קוראת גם בחוץ וגם באוטובוס, מה אני אמור לעשות במקרה הזה.?

ולפעמים גם ליד הבית אני קונה ארטיק, ולעיתים רחוקות אינני מספיק בדרכי הביתה לסיים לאוכלו, וממשיך עדיין לאוכלו בבית. אז כאן בשביל למנוע מהיסח דעת, כדאי להישאר בחוץ עד שאסיים אותו, ואברך ברכה אחרונה.? אם אני בחוץ ואני יודע שאכנס הביתה, אז אני מבין שאצטרך לברך ברכה אחרונה, כי אחרי שאכנס הביתה אחרי שכבר גמרתי כבר את הארטיק, יכול להיות לי הישח דעת.

קראתי את מה ששלחת לי.

golan heights

New member
הכל תלוי מה כיוונת.

ארטיק זה דבר שכאשר מברכים עליו אז יודעים שלא יושבים ואוכלים אותו ליד שולחן עם צלחת סכין ומזלג. האדם מראש יודע שהוא מטייל עם הארטיק. לכן אפשר לברך ולהמשיך ללכת ולאכול.
כך גם בקבוק שתיה שאני מחזיקה ביד, מברכת, וממשיכה ללכת איתו לאורך הרחוב. לא היה פה היסח הדעת כי אני כל הזמן אוכלת והוא כל הזמן ביד שלי.

כך גם אם שתיתי כוס קפה לדוגמא בכוס חד פעמית ובירכתי בבית וידעתי שאני הולכת לצאת איתה לאוטו... וכל הזמן הייתה ביד שלי, לא צריך לברך שנית.

הבנת?

golan heights

New member
אגב, על ארטיק לא מברכים ברכה אחרונה.

כי דינו כמשקה.
אני יודעת שהבאת את זה רק כדוגמא, אבל ננצל את ההזדמנות:

והוא הדין למי שאוכל גלידה קרה על ידי כפית, או שמלקק גלידה המונחת בגביע, שאין לו לברך ברכה אחרונה, הואיל ושוהה בה יותר משיעור שתיית רביעית בבת אחת. אבל השותה מים קרים, או סודה קרה, ושתה רביעית בבת אחת, צריך לברך בורא נפשות אחר השתייה. אבל אם המשקה היה קר ביותר, או שיש בו חתיכות קרח, ושהה בשתייתו, אינו מברך אחריו בורא נפשות, וכדין התה והקפה. והמנער ''לבן'' או ''אשל''''גיל'' ''פרילי''''פריגוט'' ושותה רביעית בבת אחת, מברך אחריו נפשות. [ילקו''י שם עמוד תעה].

כלומר בארטיקים למיניהם ומעדנים למיניהם

לא עושים ברכה אחרונה, כי דינם כמשקה, ואי אפשר לאכול אותם רביעית בשיעור רביעית, ומעדנים אם מנערים אותם, והם נעשים נוזליים ברמה כזאת שניתן לשתות אותם בשיעור של רביעית בזמן רביעית, אז מברכים ברכה אחרונה.

בהזדמנות זו רציתי לשאו על ברכה ראשונה של תפוצ'יפס קראנץ' אדמה או שהכל.?

golan heights

New member
אם אני לא טועה זה בהשגחת בדצ בית יוסף

ורשום מאחור מה הברכה, תבדוק את זה

במקרה ואמצא, אברך את הנכונה, ומה אם לא אמצא?

אז במקרה הזה שהכל פוטר הכל, גם במקרה הזה.? אני אשתדל בינתיים למצוא על זה תושבה באינטרנט בתקוה למצוא עד שאוכל תפוצ'יפס קרנץ'.

לפי מה שאני מבין

מאכל תוך הליכה כבר לא תלוי במקום המצאי, כל עוד אני בפועל אוכל אותו, או במקרה של שתיה, שותה אותו. ומה שקובע שאני אוכל אותו, וכאן אין תפקיד לאם אני בתוך מבנה או מחוצה לו.

ואם בעת אכילתו הספקתי לצאת החוצה ולהכנס למקום אחר כאשר עדיין אני אוכל אותו, אם הוא מצריך ברכה אחרונה, אז אני מברך אותה במקום שאני גמרתי לאוכלו.

הבנתי נכון.?

למעלה