שאלה בקשר לבגדים

BaaMan

New member
שאלה בקשר לבגדים

בס"ד למה חסידים(לא רק) הולכים עם לבוש שחור כובע וכד'?

השתלשלות היסטורית

אבותינו היו הולכים בלבושים אחרים. לאחר גזירת המלבוש בפולין לפני מאה וחמישים שנה נאלצו ללבוש מלבושים הדומים ללבוש האכרים הרוסים, ובחרו במעיל ארוך ושחור לסמן כבוד וצניעות כפי שהיה מקובל אז. בליטא נכנעו לגזירת המלבוש והתלבשו בחליפות המודרניות שהיו נהוגות אז. היום ממשיכים בזה כי זה הפך לסמל שמבדיל את היהודים היראים, ואין מי שיש לו כתפיים רחבות להחליט על שינוי, ולאיזה לבוש לשנות. הכלל ההלכתי בלבוש הוא: א. לא מנקר עיניים אלא פשוט וצנוע. ב. כיסוי רוב הגוף משום צניעות. ג. לא ללבוש מלבוש המיוחד לגויים בדווקא.

BaaMan

New member
מה הכוונה דווקא לגוים?

בס"ד אם תוכל למנות מלבושים שנקראים של גוים ותודה על ההיסטוריה...
ומאוד הגיוני שממשיכים עם זה, אין למה לשנות את זה אז ממשיכים עם זה...

asaf2000

New member
הרב שלי אמר לי

שחוץ מהגזירות שהיו ללבוש שטריימל או בגדים אחרים, היהודים גם התלבשו לפי מה שלבשו באותה תקופה מה שהיה בחנויות. אבל תמיד עשו שינוי מהגוים כדי להבדיל את עצמם. למשל (לא בהכרח שכך היה) אם הגוים הלכו עם גרבים שחורות היהודים הולכים עם לבנות, אם הגוים היו הולכים עם חולצות פסים לאורך היהודים עושים פסים לרוחב וכד'...

BaaMan

New member
קשה לי להאמין ששטריימל זה גזירה

בס"ד כי אז כבר היו מבטלים את זה...אני מאמין שזה בגלל הקור והשטריימל עוזר בהחלט נגד 15- ויותר
אגב מי הרב שלך?

asaf2000

New member
זו כן גזירה

גזירה שהייתה בכמה מדינות באירופה על היהודים שילכו עם חוט שתלוי עליו זנב של שועל בשביל שהגוים יצחקו עליהם. היהודים הפכו את ההשפלה הזאת לגאוה שהם מובדלים מהגוים ועשו מזה שטריימל. אגב, יש שטריימלים ישנים שעדיין ניתן לראות ממש את הזנב של השועל מסודר על הכובע בניגוד להיום שזה נראה חלק כזה...(והיום זה גם לא משועל..). הרב שידברתי עליו הוא לא בדיוק הרב שלי פשוט הייתי שומע ממנו שיעור.

BaaMan

New member
אהה טוב

בס"ד שטריימלים חלקים- חסידים מפולין ועוד ארצות... שטרימלים פרוותים ולא כל כך מסודרים אלא כאלה גושים לא מסודרים(כמו של ר' ישרא-ל דב אודסר)-חסידים אוקראינים

הסבר ל"דווקא של גוים"

התכוונתי שאסור על פי ההלכה ללכת עם מלבושים שהגוים מקפידים עליהם בחוקותיהם, ובעבודה זרה שלהם. סתם בגדים שגם הולכים איתם מותרים, אם אין להם כוונה מיוחדת בלבישתם. לדוגמה: מעיל שחור של כומר חגור בחבל. גלימה כתומה של בודהיסטים, וכדומה. ולגבי השטריימלים: הפרוותים המבולבלים הם פשוט ישנים, והשאר חדשים. והיום, שהרבה נעשים בכלל מסינתטי, הם נשארים חלקים תמיד. בכל מקרה, העיקר שנלך בבגדים נקיים, צנועים, עם כיסוי ראש וציציות. כל השאר זה מנהגים שאינם מחייבים מי שלא נולד למשפחה שנוהגת אותם.

BaaMan

New member
ובנאדם שנולד למשפחה שנוהגים אותם

בס"ד מחוייב?? עניין של מסורת...

asaf2000

New member
יאפ

בדברי רש"י יש עניין רב לגבי הנושא שלנו: "מוסר אביך. מה שנתן הקב"ה למשה בכתב ועל פה. אמך, אומתך, כנסת ישראל. והם דברי סופרים שחדשו והוסיפו ועשו סייגים לתורה." דברי תורה הם איפוא לא רק תורה שבכתב, כי אם גם דברים שנמסרו בעל- פה. "אל תטוש תורת אמך" כולל גם אזהרה לא לסטות ממנהגים מקובלים באומה (תורת אמך - אומתך), גם אם אין המדובר באיסורים מפורשים. (העתקתי מפה עם שינויים קלים)

dinana4

New member
בכל עת יהיו בגדייך לבנים .

נמאס מהבגדים הגלותיים רוצים לחזור לגלביות של אברהם אבינו .שהם צנועים ופשוטים ומובדלים מהגויים אבל לבן טהרה ולא שחור דיכוי גלות וכו'.יש פסוק "בכל עת יהיו בגדייך לבנים .כדאי להתחיל ליישם .

למעלה