שאלה בנושא ערערים

vinbe

New member
שאלה בנושא ערערים

בימים אחרונים קראתי שוב איזה מאמר של המאסטר היפני הידוע קימורא. המאמר הופיע בBONSAY TODAY לפני כמה שנים. בסיום המאמר, העוסק בטכניקה מסוימת לעיצוב ערערים, ניתקלתי במשפט הבאה: WHEN A JUNIPER BLOOMS AND BEARS FRUIT, IT IS BECAUSE IT IS POORLY CULTIVATED. Theoretically, if junipers are well cared for, they do not normally blossom or bear fruit. If your junipers frequently have blossoms or berries, you have to think that their cultivation is deficient: either you are watering badly or the soil is too pasty and the roots are in poor condition Excess of roots and poor drainage may also contribute to blooming: when plants sense that they are in danger of dying or when they start to grow old, they bear more fruit, preparing to leave progeny. But if they receive enough water and are calm, they do not bloom or bear fruit. בתרגום חופשי: כאשר ערער מלבלב ונושא פרות, זה בגלל שהוא גדל בתנאים לא טובים. באופן תאוריתי, ערערים מטופלים טוב לא מלבלבים או נושאים פרות (גרגירים). אים הערערים שלכם מלבלבים או נושאים פרות לעתים קרובות תנעי הגידול לא טובים: השקה לא מתאימה, או אדמה דביקה הגורמת לרקבון השורשים. עודף שורשים וניקוז לא טוב יכולים גם להשפיע. כאשר צמחים "מרגישים" שהם בסכנה קיומית, או מזדקנים, הם נושאים יותר פרות כדי להשאיר צאצאים. אבל אים מקבלים מים במידה נכונה והם "שקטים" לא מלבלבים ולא נושאים פרות. משפט זה נירא נוגד את ההיגיון הפשוט (פשטני?). מה דעת חברי הפורום בנושא?

מעניין, יש לי גם שאלה...

נשמע מאוד הגיוני מה שכתוב במאמר, והשאלה... : מה זה "bonsay today"??? האם זה אתר מסויים? מעניין אותי לדעת... וקצת לקרוא.... האם זה ספר? או אתר? אולי סדרת ספרים? ...

vinbe

New member
Bonsay Today Magazine

בוקר טוב אדם, העיתון יוצא לאור פעם בחודשיים - מאוד מומלץ. בעיקר תרגום של כתבות מיפן אך גם מארצה"ב ואורופה http://www.stonelantern.com

רגע... שאני יבין...

העיתון מגיע גם לארץ? או שצריך לעשות מנוי בחו"ל ולטפל במשלוח וכל זה? ו... העיתון\אלון\ספר מתורגם? או שמגיע באנגלית?.... אני מעוניין!

bekN

New member
יש בזה מן ההיגיון

דוגמה יפה לכך היא של הבוגונביליה,שאחת מהדרכים לעודד את הפריחה שלה,היא הצמאה של הצמח,הצמח חש בעקת מים ומגיב בפריחה. אין סיבה שערער לא יגיב בצורה דומה למשבר,אך אני משער שהופעת פרות אצל צמח לא בהכרח מעידה על תנאי גידול גרועים,הרי בין צמח בריא בכלי בונסאי לצמח בריא בערוגה אין הבדל ממשי,ואני לא ממש רואה את הערערים שכבר שנים פורחים ומוציאים פירות ליד הבית שלי קורסים ומתים לאחר "שירת ברבור". בדברים אלה יש מן הסתם אמת ,אך אני לא בטוח שזהו כלל ברזל. נעם

סן תאי

New member
נושא מרתק

במקרה פגשתי השבוע חקלאי לסיפר לי שמגדלי אבוקדו נוהגים לנעוץ בבסיס הגזע של עצי האבוקדו מסמרי נחושת גדולים. מסיבה כלשהי זה גורם לעץ תחושת מצוקה וכתוצאה הוא מניב פרי בעשרות אחוזים יותר מאשר בתנאים רגילים. אם אני מחבר את הנ"ל עם המאמר של קימורה - ייתכן שיש פה מנגנון עיקבי בעולם הצומח.

איתן em

New member
מעורר הרבה שאלות

ערב טוב מאורו ושאר החברים.מענין האם זה ספציפי רק לערערים,או שמא צריך להתחיל לדאוג גם לצמחי זית המניבים פירות או צמחים שונים אחרים?לפי אותו קונצפט,ההגיון אומר שנכון גם לגבי צמחים אחרים. מענין כיצד היפנים מגדלים ערערים שגילם נע במאות שנים.וזה מוכיח שצריך הרבה מאוד נסיון ,הקפדה ובקורת ממש מעבדתית על- מנת להגיע לתוצאות אשר כאלו.מהנסיון הלא טוב שלי ,הרי שאצלי מתו ,נפטרו והלכו לעולמם -ערערים שלא פרחו וגם לא הניבו פירות ,פשוט גמרו את "הקרירה"באופן פתאומי ללא כל סימני מחלה או סימנים אחרים. לעניות דעתי חשוב לדעת מאיזה רקע אקולוגי ,אקלימי ,סוג הקרקע ,המשקעים ועוד הרבה מרכיבים,-באים הצמחים ומאיזה איזור גידול באים הצמחים ,ובהתאם לכך יש להתאים להם את מצע הגידול.ישנן המון סוגי קרקעות,קרקע לבנה אפורה מסלע רך ,קרקע בזלת,קרקע חולית של שפלת הים,קרקעות החול של המדבר,קרקעות כבדים ,קרקעות קלים,קרקעות המכילים קצת מלח וגבס,ועוד ועוד. לא כל סוגי הערער באים מאותה סביבה אקולוגית אקלימית,ולכן לדעתי יש צורך לברר את סוג הקרקע ממנו בא הצמח.לפיכך אי אפשר ליצור נוסחה אחידה של מצע שיתאים בצורה הומוגנית אחידה לכל סוגי הערערים. מסתבר שאם רוצים לרדת לעומק הענין ,הדבר איננו כל כך פשוט. אני מסכים עם דעתו של היפני המלומד שנזכר במאמר שמאורו העלה,ואישית אני אשמח ואםתפק בכך שהצמחים שלי יחיו עוד 15 או 20 שנים. דייני בכך. תשובות מפורטות יותר מצריכות מאמר יותר מקיף,ורצוי ע"י חוקר של הצומח ,אדם העוסק בבוטניקה או גס אגרונום.איתן

איתן em

New member
מעורר הרבה שאלות-שכחתי להוסיף

מהיום והלאה ,מדי יום ביומו אני אקפיד לבדוק באם הערערים אינם פורחים או מניבים פירות ומאוד אשמח שזה לא יקרה.כמובן בעקבות המאמר של היפני. אגב ערערים (טויה)ועוד סוג של ערער "דוקרני",פרחו אצלי והניבו פירות(איצטרובלים)קטנים עגולים יותר מפעם אחת ,וכרגע נראים מצויין,האם יש סיבה לדאגה?אני מקווה שלא.איתן

איתן em

New member
בעית ההשקייה לפי קימורה

שכחתי להתייחס לדבר הכי חשוב במאמר של קימורה-ההשקייה. באקלים הקייצי שלנו מסוכן למנוע בקיץ השקייה סדירה של צמחים,וכפי שיש מגדירים זאת "להצמיא אותם",ובמיוחד צמחי בונסאי בעציצים רדודים עם מערכת שרשים בעלת נפח קטן. כמעט (אם לא הכל) מהספרות המקצועית בושא של בונסאי,וצמחים "לא ארץ ישראלים" ,היא ספרות מתורגמת שמגיעה אלינו מאירופה או ארצות אחרות ששם ישנם תנאי קרינה שונה ואקלים שונה מאשר אצלנו. מה שמופיע בםפרים שמגיעים אלינו משם תחת המושג :"קרינה ישירה" אינו דומה לקרינה הישירה אצלנו בארץ,שהיא הרבה יותר חזקה בעצמתה מאשר ממקום הוצאת ועריכת הספרים האלו בחו"ל.גם האקלים החם שלנו הוא שונה. לכן בין מגדלי צמחים כמו קקטוסים,סוקולנטים ובונסאי,ישנה הסתייגות מן ההוראות ותנאי הגידול של צמחים היוצאים לאור בחו"ל. האקלים אצלנו מכתיב צרכי השקייה שונים,ומיעוט השקייה בקיץ שלנו מסכן את הבונסאי. קשה למצוא ולהחליט איזו שיטת השקייה היא עדיפה,השקייה ממוחשבת או השקייה ידנית.לשתי השיטות ישנם יתרונות כפי שישנם גם חסרונות. אולי זה טוב ליפנים לקחת את הסיכון של מיעוט בהשקייה,והשליטה הטובה לכך היא השקייה ידנית,ונדמה לי שזו גם השיטה המועדפת ע"י היפנים. לסיכום לא הייתי לוקח על עצמי כאן בארץ את "ההתעללות"בצמחים על ידי גרימת צמאון כדי שהם ירגישו "בטוב" ולא ימותו.איתן

איתן em

New member
תיקון -ישנה הסתייגות מן ההוראות

הניתנות בספרים היוצאים לאור בחו"ל לגבי הטיפול בצמחים שאינן מתאימות לתנאים השונים השוררים אצלנו וכו"

דובב

New member
אני אישית לא איש בונסאי אבל מנסיוני

עם צמחים ובעלי חיים אני יודע שיש להתייחס בחשדנות רבה למאמרים לא מדעיים שמתפרסמים באינטרנט ותמיד יש להצליב בין מקורות אני ממש לא סבור שפריחה או מתן פרי בצמחים מראה על מצב פיסי לא טוב אלא להיפך רוב הצמחים פורחים דווקא כשטוב להם ובאחרים זהו מצב וגטטבי מתמשך ( בחשופי זרע כגון אורנים ברושים וכו האיצטרובל הוא גילגול של ענף) לצמחים גוססים אין את האנרגיה לפרוח ובטח שלא לחנוט פירות .

דובב

New member
אגב דוגמת הבוגוביליה שהוזכרה

או בכלל התופעה של פריחה לאחר הצמאה לא ממש קשורה לנאמר במאמר הצמחים הללו יפרחו טוב יותר לאחר תקופת הצמאה אך בתנאי שיקבלו מנת מים הגונה ואז הם נמצאים מבחינתם במצב של אחרי סטרס ( יונקות שנהרסו במהלך היבוש מתחדשות ושולחות מים והורמונים כלפי מעלה דבר המעודד פריחה ולבלוב)לגבי האבוקדו אנסה לברר

איתן em

New member
ושוב לענין הערערים לפי קימורה

אני חושב שכולנו נסחפנו במקצת וגלשנו לפרשנות לא נכונה באשר לכוונתו של היפני קימורה.בסך הכל אני משער שכוונתו הייתה לא להפריז בהשקיית יתר של ערערים.שהם לא צמחים שאוהבים הצפה של מים. יתכן שלבלוב מרובה והנבת פירות מרובה הם אכן סימן להשקייה מרובה ולכן הצמח יראה כמרגיש טוב מדי,אבל מצד שני בטווח היותר ארוך עלול להגרם רקבון שרשים ותמותה של הצמח עצמו. ולכן אני מפרש את כוונתו של קימורה לא להפיז בהשקייה ,אלא השקייה יום יומית קפדנית ומבוקרת,ולא הצמאה של הצמחים וכל יתר ה"התעללויות" שהוזכרו . לא זה הדבר שיביא את התוצאות לגידול הנכון של הצמחים. מצע טוב ,נכון ומנוקז ההיטב + משטר השקייה נכון אלו הדברים שיתרמו יותר מכל להצלחה בגידול הצמחים. ולכן אני מסכים עם דובב על דבריו. זה כמובן לא עומד בסתירה לדבריו של קימורה -מה שעומד לסתירה אלו הן הפרוש המוטעה והמטעה של כוונותיו, מה שטוב לחקלאים, לא אומר שטוב לצמחי הבונסאי.איתן

למעלה